Pagina 1 van 85

[HSL] Oplevering en exploitatie

Geplaatst: do 08 jun 2006, 11:19
door Medianieuws
Elsevier (10-6-2006) schreef:Zakkende rails
Weer een tegenslag voor de hogesnelheidslijn. Bij Hoogmade verzakt het spoor door constructiefout.

Extra uitstel dreigt voor de hogesnelheidslijn. Terwijl de eerste testtreinen al voorzichtig over het traject rollen, is een ernstig gebrek aan het licht gekomen in de constructie van de lijn. Tussen Schiphol en de GroeneHarttunnel blijkt een talud onvoldoende stevig te zijn uitgevoerd. 'De rails geven inderdaad te veel zetting,' bevestigt woordvoerster Esther Hesp van de projectorganisatie HSL-Zuid van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Volgens bronnen zakken nabij Hoogmade de rails zijwaarts weg over een lengte van honderden meters. Daar kan de hogesnelheidstrein straks niet op volle snelheid overheen. Er moet een extra damwand worden geslagen. De 5 miljard kostende spoorlijn moet in april worden opgeleverd. Of dat nog lukt, is nu onzeker. Volgens Hesp is er 'voorlopig' niks aan de hand. 'De testfase is redelijk ruim. We sturen niet meteen een trein met 300 kilometer per uur over de baan. Tussen het uitvoeren van de proefritten door is er wel tijd om de damwand te slaan.' Eerder ontstond ophef doordat pas in juli 2007 treinen over de lijn gaan rijden. De benodigde treinstellen zijn wegens de late bestelling niet tijdig beschikbaar.

Nu dreigt ook de oplevering van de lijn zelf vertraging op te lopen. Ingewijden vrezen maandenlang uitstel.
Hesp is optimistisch. Tijdens proefritten worden allerlei systemen getest. 'De technici denken dat de damwand voldoende is.' Ze wil niet vooruitlopen op de mogelijkheid dat er extra voorzieningen moeten komen.

Geplaatst: do 08 jun 2006, 18:05
door Vinny
Jammer. Het zou mij mogelijkerwijs heel goed uitkomen als er een snelle verbinding Breda <--> Schiphol beschikbaar komt!

Geplaatst: do 08 jun 2006, 18:40
door Wouter N14
Het wordt Steeds Later :evil: Wat een stom geblunder. Dan weer het materieel, dan weer de Moerdijkbrug, nou weer dit...

waarom zit er spellingscontrole op het forum?

Geplaatst: do 08 jun 2006, 19:11
door Rogier
Ik mij niet voorstellen dat de spoorbaan zelf verzakt is. In dat geval moet de spoorbaan vernieuwd worden. De gehele HSL spoorbaan is volledig onderheid en kan daardoor in feite niet verzakken. Waarschijnlijk is het talud zelf in beweging gekomen en is met de spoorbaan zelf niets mis.

Geplaatst: vr 09 jun 2006, 16:16
door Ed
Rogier schreef:Ik mij niet voorstellen dat de spoorbaan zelf verzakt is. In dat geval moet de spoorbaan vernieuwd worden. De gehele HSL spoorbaan is volledig onderheid en kan daardoor in feite niet verzakken. Waarschijnlijk is het talud zelf in beweging gekomen en is met de spoorbaan zelf niets mis.
Dus gewoon die treinen met 300 km/uur er overheen laten razen, heb je straks vanzelf een viaduct door de polder 8-)

Geplaatst: ma 17 jul 2006, 9:20
door Rene
AD (14-7-2006) schreef:Nieuwe tegenvaller voor HSL

RUPWETERING De aanleg van de hogesnelheidslijn (HSL) verloopt niet soepel. Bij Rijpwetering verschuift de spoorconstructie.
Om verdere verschuivingen van de ondergrond te voorkomen moet langs het talud een 500 meter lange damwand worden geslagen. Ook moet over een lengte van 800 meter de spoorconstructie worden vervangen. Dit kost in totaal 12 miljoen euro.

Het is de zoveelste tegenvaller voor minister Peijs. De werkzaamheden nemen vier maanden in beslag en het is de vraag of 4e opleverdatum van 1 oktober 2006 wordt gehaald. Desondanks komt volgens Peys het begin van de dienstregeling op 1 juli 2007 vooralsnog niet in gevaar.

De HSL ligt in Rijpweteriag grotendeels op een betonnen plaat langs de A4.
Het gebied staat bekend als 'zettingsgevoelig', wat betekent dat de ondergrond zich zowel horizontaal als verticaal kan verplaatsen. Een horizontale verschuiving van maximaal vijf millimeter is toegestaan, maar inmiddels is al 30 millimeter gemeten.

Geplaatst: di 14 nov 2006, 12:36
door Alain
Om deze thread dan toch maar een beetje in leven te houden: een filmpje van een recente testrit waar de trein 330 km/h haalt:

Klik

Let vooral even op het maximumsnelheidsbordje in de linkerberm...:mrgreen:

Geplaatst: di 14 nov 2006, 12:40
door Jeroen
:shock: 330...èg wel... 8-)

Geplaatst: di 14 nov 2006, 12:42
door Alain
Tsja. Ondanks het feit dat het héél veel heeft gekost, en in het totale verkeersnet nauwelijks zoden aan de dijk zal zetten, lijkt het me zodadelijk toch wel ontzettend gaaf met 300 kmh door de polder heen te knallen. Laten we dat dan maar als schrale troost beschouwen...8-)

Geplaatst: wo 15 nov 2006, 1:12
door R4
Wat een geklungel zeg... :? Hebben jullie zo weinig ervaring met het aanleggen van lijnen voor HST's? Een beetje ingenieur voorziet deze problemen. Geen wonder dat het zo een dure aangelegenheid wordt...

Geplaatst: wo 15 nov 2006, 2:40
door Vinny
Hebben jullie zo weinig ervaring met het aanleggen van lijnen voor HST's?
Ja, het is de eerste... :?

Geplaatst: wo 15 nov 2006, 8:32
door Ed
Je zou bijna zeggen leg een betonnen bak aan en dan op de klassieke manier de rails leggen in plaats van gieten in het beton. Is er in ieder geval meer speling mogelijk en kan de rails nog gecorrigeerd worden.

Geplaatst: di 19 dec 2006, 20:33
door zody
Volkskrant schreef: 18:50
Opnieuw vertraging voor HSL Zuid

ANP

DEN HAAG - De HSL-Zuid, de snelle treinverbinding tussen de Randstad, Brussel en Parijs, heeft opnieuw vertraging opgelopen. Verkeersminister Karla Peijs maakte dinsdag bekend dat de eerste treinen pas op 1 december volgend jaar gebruik kunnen maken van het gloednieuwe tracé.
Tot voor kort ging Peijs er nog vanuit dat HSL-Zuid op 1 juli 2007 van start zou gaan. Daarvoor gold 1 april als begindatum, maar dat werd ook al niet gehaald.

De jongste vertraging heeft te maken met de beveiliging. De bouwwerkzaamheden van de lijn zijn vrijwel klaar, maar het opwaarderen van het beveiligingssysteem naar de nieuwe Europese standaard kost meer tijd dan verwacht.

Het duurt zelfs nog bijna twee jaar voordat treinen met 300 kilometer per uur over het spoor kunnen snellen. Van december 2007 tot 1 oktober 2008 ligt de maximumsnelheid op het Nederlandse traject van HSL-Zuid op 160 kilometer per uur. n februari 2008 is de beveiliging al klaar voor de snelste treinen, maar vervoerder HSA wil daarna nog zes maanden testen met het materieel. Daarnaast wordt nog een marge van twee maanden gehanteerd. HSA heeft die voorzichtige planning gemaakt mede in verband met de problemen met Randstadrail.

Geplaatst: do 21 dec 2006, 0:37
door R4
Vergelijkbaar met het uitstel op de HST-oost in België tussen Luik en de Duitse grens. Dezelfde reden: de nieuwe beveiligingsnormen die veel te laat geratificeerd zijn.

Geplaatst: do 21 dec 2006, 14:16
door Rogier
R4 schreef:Vergelijkbaar met het uitstel op de HST-oost in België tussen Luik en de Duitse grens. Dezelfde reden: de nieuwe beveiligingsnormen die veel te laat geratificeerd zijn.
Klopt.

Achteraf is gebleken (in 2005) dat de ERTMS level 2 standaard (versie 2.2.2.) niet helemaal goed uitgewerkt was. Er bestond een kans dat de verschillende beveiligssystemen van de leveranciers niet met elkaar kunnen communiceren, terwijl deze systemen wel aan de ERTMS standaard voldoen.

Daarom er is afgelopen jaar een nieuwe versie van de ERTMS level 2 standaard uitgewerkt. Deze standaard is echter pas afgelopen zomer van kracht geworden. De HSL is nog gebaseerd op de 2.2.2. versie. Overigens bestaat uit de aanpassing hooguit uit een software aanpassing. Hardware matig hoeft er niet aangepast te worden, maar de software moet vrijwel volledig opnieuw ontwikkeld en gecertificeerd worden.
Verder moet het GSM-R communicatiesysteem ook voor deze standaard aangepast worden. Dit werk is pas in december 2007 klaar.

Overigens kunnen er op dit moment al treinen over de HSL rijden. De HSL is zowel van ERTMS level 2 en level 1 voorzien. Treinen met een level 2 systeem kunnen ook de signalen van het level 1 systeem uitlezen. V-max is echter onder level 1 maar 160 km/uur. Verder is de capaciteit van de HSL een stuk lager omdat de bakens om de 4,5 kilometer liggen. De blokken zijn dan ook 4,5 kilometer lang. Op het normale spoor zijn de blokken vaak 1,1 - 1,3 kilometer lang. Bij ERTMS level 2 hebben de bakens een passieve taak en zijn de blokafstanden een stuk korter.

Geplaatst: di 23 jan 2007, 19:24
door zody
NU.nl (23-1-2007) schreef:Miljoenentegenvaller door vertraging HSL-Zuid

DEN HAAG - De financiële gevolgen van de vertraagde oplevering van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid lopen in de papieren.
Verkeersminister Karla Peijs mist in de begrotingsperiode tot en met 2020 222 miljoen euro aan geraamde inkomsten.
Zij spreekt in een dinsdag aan de Tweede Kamer gestuurde brief van "een aanzienlijke kasproblematiek" door vertraagde ontvangsten. "Er komt minder binnen dan geraamd voor de achtereenvolgende begrotingen", aldus haar woordvoerder.
CDA-verkeersspecialist Eddy van Hijum reageerde geschrokken op dit forse effect van de vijf maanden latere oplevering, in december 2007, van de HSL-Zuid. "Het is niet de eerste tegenvaller. Het draagt bij aan het beeld van een project waarvan de kosten onbeheersbaar zijn." Peijs schrijft dat het kaseffect na de looptijd van de concessie of contract is verdwenen. De begindatum verschuift weliswaar, maar de concessieperiode blijft onveranderd vijftien jaar. Dat ziet ook Van Hijum wel, "maar we beginnen al meteen te betalen voor de infrastructuur." Ruim een maand geleden meldde Peijs dat de snelle spoorverbinding naar het zuiden later dan voorzien kan gaan rijden.

ECTS
De installatie van het moderne ECTS-spoorbeveiligingssysteem kost meer tijd. Twee weken daarvoor bleek ook al dat de Betuwegoederenspoorlijn in april dit jaar, in plaats vanaf januari, opgeleverd zou worden. De Kamer heeft daarop onafhankelijk onderzoek gelast naar de meerkosten van die vertragingen, uit te voeren door de Algemene Rekenkamer. Van Hijum: "De laatste brief bewijst dat het onderzoek echt nodig is." De verkeersspecialisten in de Tweede Kamer willen nu eind februari nog overleggen met de minister, voordat die (per 1 maart) haar nieuwe functie van commissaris van de koningin in Zeeland aanvaardt. Per saldo resteert er volgens de bewindsvrouw een dekkingsprobleem van 38 miljoen voor de periode tot en met 2020. Zij geeft aan dat zij in de begrotingsvoorbereiding 2008 een oplossing wil vinden.

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 19:57
door mavas
Zalm: spijt van hsl-tunnel Groene Hart

GROENE HART - Ex-minister Zalm (financiën) heeft spijt van de investering in de spoortunnel door het Groene Hart. Hij heeft dat woensdagavond gezegd in een interview met Nova. ,,Als er één financieel besluit is dat ik graag zou kunnen terugdraaien, is het die tunnel, aldus Zalm, toen hem werd gevraagd naar zaken waar hij spijt van heeft.

Er zijn, zegt hij wel meer dingen niet gegaan zoals hij wilde, maar als hij echt één voorbeeld zou moeten noemen, is het de kostbare hsl-tunnel.
Volgens de vertrekkend VVD-minister van financiën was een tunnel helemaal niet nodig geweest. ,,Als het Groene Hart zo mooi is, dan is het ook mooi om daar vanuit de trein naar te kunnen kijken?''
De tunnel heeft een lengte en de aanleg heeft 450 miljoen euro gekost.

Bron: AD - Groene Hart, 22 februari 2007

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 19:59
door Rene
De totaal nutteloze koeientunnel...

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 20:04
door Vinny
Komt 'ie nu mee :roll:

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 20:05
door Ed
Komt ie nou mee haha...
Nou ja, we hebben het wiel weer uitgevonden en weten nu wel hoe we een tunnel moeten boren door een drassige ondergrond...
Ik heb ook wel eens gehoord dat die tunnel 2 keer zo lang had kunnen worden als er een conventionele bouwmethode zou zijn gebruikt...

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 20:10
door Vinny
2 keer zo lang, was twee keer zo onnodig... :roll:

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 20:21
door Via
En boven op die tunnel worden nu zeker de Vinexwijken uit de grond gestampt? :?

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 20:22
door Vinny
Het zou me niet eens verbazen. Ach ja, het NIMBY-isme viert hoogtij :roll:

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 23:05
door Rogier
Nog beter was om de gehele HSL-lijn helemaal niet aan te leggen. Het geld had beter in nuttige zaken geinvesteerd kunnen worden.

Geplaatst: ma 26 feb 2007, 23:27
door Bastiaan
Inderdaad. Hoofddorp - Leiden - Den Haag geschikt maken voor 200 km/u en Den Haag - Rotterdam viersporig maken plus geschikt voor 200 km/u, bijvoorbeeld. O wacht, hoorde ik iemand daar "A4" zeggen? ;)

Geplaatst: di 27 feb 2007, 9:33
door mavas
Die 7 miljard had inderdaad naar de A4 gekund, maar bovenstaande maatregelen hadden ook wel doorgevoerd mogen worden als de HSL niet aangelegd was. Dat ik tegen mega-OV-investeringen ben, houdt nog niet in dat ik tegen beter OV ben ;)

Geplaatst: di 27 feb 2007, 14:59
door Bastiaan
Natuurlijk. Ik ben ook tegen megainvesteringen in het OV. We hebben nu een hele dure HSL, maar nog steeds capaciteitsproblemen tussen Rijswijk en Rotterdam. Die problemen had je samen met het verkorten van de reistijd tussen Amsterdam en Breda op kunnen lossen door het spoor te verdubbelen en geschikt te maken voor een hogere snelheid. Daarnaast heb je tussen Amsterdam en Rotterdam eigenlijk niet zo veel aan een trein die 300 km/u gaat. Je hebt net de topsnelheid bereikt en vervolgens moet je al weer remmen voor het volgende station.

Geplaatst: di 27 feb 2007, 16:50
door Rogier
Bastiaan schreef:Natuurlijk. Ik ben ook tegen megainvesteringen in het OV. We hebben nu een hele dure HSL, maar nog steeds capaciteitsproblemen tussen Rijswijk en Rotterdam. Die problemen had je samen met het verkorten van de reistijd tussen Amsterdam en Breda op kunnen lossen door het spoor te verdubbelen en geschikt te maken voor een hogere snelheid. Daarnaast heb je tussen Amsterdam en Rotterdam eigenlijk niet zo veel aan een trein die 300 km/u gaat. Je hebt net de topsnelheid bereikt en vervolgens moet je al weer remmen voor het volgende station.
Het capaciteitsprobleem is in feite met de aanleg van de HSL-Zuid opgelost. Bij stations Delft kunnen de treinen elkaar inhalen. Met op termijn ERTMS op deze baanvak zullen de capaciteitsproblemen ook een stuk minder zijn.

Geplaatst: di 27 feb 2007, 20:18
door Bastiaan
En toch vind ik dat die twee prima te combineren waren.

Geplaatst: do 15 mar 2007, 12:51
door zody
Leidsch Dagblad (14-03-2007) schreef: Nepramp in HSL-tunnel
Gepubliceerd op 14 maart 2007, 17:04
Laatst bijgewerkt op 14 maart 2007, 17:14
rijnwoude -

Hulpdiensten houden komende dinsdag een grote oefening om de rampenprocedures voor de HSL-tunnel onder het Groene Hart te testen.

In de zeven kilometer lange tunnel tussen Leiderdorp en Hazerswoude wordt een treinongeluk in scène gezet. Daarna worden de hulpdiensten en de gemeenten gealarmeerd.

Om de 'ramp' realistisch te maken worden maar liefst 250 figuranten opgetrommeld.

Terwijl de hulpdiensten in de boortunnel van de hoge snelheidslijn hun werk doen, oefent op het gemeentehuis van Rijnwoude de gemeentelijke rampenstaf, die onder leiding staat van burgemeester Hommes.