Zuidas: nog minder parkeerplaatsen

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36058
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Zuidas: nog minder parkeerplaatsen

Bericht door Rene » ma 10 mar 2008, 13:09

Cobouw (7-3-2008) schreef:Amsterdam doet mee op de Zuidas
Gemeente betaalt 23 miljoen extra

Amsterdam - De gemeente Amsterdam doet voor twintig procent mee aan de Zuidas-onderneming. zo heeft het college van burgemeester en wethouders afgelopen week besloten. Wel wil wethouder Van Poelgeest wijzigingen aanbrengen in het prospectus van het project: meer aandacht voor duurzaamheid en zesduizend minder parkeerplekken in het gebied. Ook betaalt de gemeente 23 miljoen extra om de bouw van 1100 goedkope huurwoningen aan de Zuidas mogelijk te maken. Bij de aanleg van snelwegen en spoorlijnen in het zogeheten dok is in totaal een toevoeging mogelijk van 2,7 miljoen vierkante meter woningen, kantoren en voorzieningen. Deze ontwikkeling moet volgens hem zo duurzaam mogelijk worden. "Ik wil dat het over honderd jaar nog aan de top meedoet. Dat betekent dat we moeten inzetten op klimaatbestendigheid, minder C02-uitstoot en materialen die de tand des tijds kunnen doorstaan", aldus de GroenLinks-wethouder. Amsterdam wil ook dat de Zuidas een mooie, leefbare wijk wordt. De gemeente wil daarom zo min mogelijk last van autoverkeer. Aanvankelijk zouden 29.000 parkeerplaatsen worden gebouwd. Dat aantal moet met twintig procent afnemen. Hij wil dat uiteindelijk vijftig procent van de bezoekers van de Zuidas zich per openbaar vervoer verplaatst.

Goedkope woningen
Verder wil de gemeente ook aan de Zuidas dertig procent goedkope woningbouw. "Elke wijk in Amsterdam moet voor iedere Amsterdammer toegankelijk zijn. De Zuidas kan alleen maar een echte Amsterdamse wijk worden als we ervoor zorgen dat ook daar goedkope woningen worden gebouwd", aldus Van Poelgeest. Er zijn woningen voorzien van gemiddeld 65 vierkante meter. De gemeenteraad zal begin juni definitief besluiten over de deelname aan de onderneming. Ook het Rijk, eveneens voor twintig procent aandeelhouder, zal daarover eerdaags een besluit nemen. De overige zestig procent van de onderneming komt in handen van private partijen. Daarvoor zijn al eerder acht partijen geselecteerd. De uitkomst wordt bepaald via een tegen de zomer te houden veiling.
Het aantal parkeerplaatsen was al zwaar onder de maat, als dat er nog minder worden dan wordt de puinhoop alleen nog maar groter. Evenals de emissies van voertuigen door nodeloos zoekverkeer. Maar ja, deze wethouder komt dan ook uit een nest waar ze zich meer met dogma's dan met de werkelijkheid bezighouden :roll:
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 64953
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zuidas: nog minder parkeerplaatsen

Bericht door Chris » ma 10 mar 2008, 13:19

Minder parkeerplaatsen = duurzaam? Je moet ook vanalles bedenken om nog "duurzaam" of "groen" of "eco" te zijn.

In Zwolle hebben ze ook een aantal kantoren gebouwd met veel te weinig parkeerplaatsen. De ABN-Toren gebruikt nu een braakliggend terrein langs de A28, waar honderden auto's staan die niet in de parkeergarage passen. Hoezo te weinig parkeerplaatsen?. Bij Achmea net zo. Daar willen ze even 180 parkeerplaatsen erbij hebben omdat de parkeergarage toch wat klein zou zijn.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17725
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zuidas: nog minder parkeerplaatsen

Bericht door Pino » ma 10 mar 2008, 14:14

En in dezelfde zin dan ook beginnen over sociale woningbouw op de Zuidas, ook zo'n Amsterdams stokpaardje. En overigens net zozeer volkomen mislukt als het parkeerbeleid. Zie je het voor je? Op de ene verdieping betaal je EUR 2500 per vierkante meter, een verdieping daarboven is het allemaal bijna gratis. Trekt natuurlijk ook een soort mensen aan waar de doelgroep nou niet direct op zit te wachten.

Vorige maand stond in het NRC-magazine een artikel over B&W in Amsterdam, waarin ook GL-wethouder Vos aan het woord kwam. Die zei allemaal dingen als "het maakt mij niet uit of de bevolking erop zit te wachten, wij zijn Groen Links en wij doen het gewoon zo." Weet je ook weer wat je aan je volksvertegenwoordigers hebt. Hoe dan ook, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat er op de Zuidas de afgelopen week smakelijk is gelachen over de plannen van de gemeente. Gelukkig gaat het maar om de eisen die de gemeente stelt alvorens haar belang van 20 % te nemen. De andere 80 % denkt wel na en zal nog wel de nodige scherpte kantjes uit de voorstellen halen alvorens toe te stemmen.

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14640
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Zuidas: nog minder parkeerplaatsen

Bericht door Via » ma 10 mar 2008, 15:43

Ze hebben inderdaad nogal weinig te zeggen met een 20%-aandeel. Wat zouden de Amsterdammers trouwens volgende verkiezingen stemmen?

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17725
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zuidas: nog minder parkeerplaatsen

Bericht door Pino » ma 10 mar 2008, 16:11

't Is nu nog veel te vroeg om iets zinnigs te zeggen over de precieze verdeling van stemmen. Wat wel bleek uit het genoemde artikel in M is dat de groene symboolpolitiek van Groen Links niet lekker ligt bij de PvdA. Veel Amsterdamse PvdA-politici hebben veel meer met de VVD en het CDA dan ze met GL hebben, ook omdat de Amsterdamse PvdA onder leiding van Lodewijk Asscher een opmerkelijk liberale koers vaart. Het rood-groene experiment zou daarom alleen al tot een einde kunnen komen, omdat de PvdA na de volgende verkiezingen liever met een andere partij in zee gaat.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36058
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Zuidas: nog minder parkeerplaatsen

Bericht door Rene » vr 14 mar 2008, 17:11

Parool (13-3-2008) schreef:'Vuile auto kan Zuidas tegenhouden'
Van Poelgeest trekt conclusies uit uitspraken Raad van State over twee bouwprojecten

AMSTERDAM - Als vervuilende auto's en vrachtwagens niet uit de stad worden geweerd, komt de bouw van de Zuidas stil te liggen. Dat is volgens wethouder Maarten van Poelgeest de enige conclusie die getrokken kan worden uit twee uitspraken van de Raad van State, Gisteren haalde het hoogste rechtscollege een streep door twee bouwprojecten aan de Zuidas. De onderbouwing van de milieugevolgen deugde niet. Gemeente en provincie zullen opnieuwdie gevolgen moeten berekenen en zich daarbij houden aan de strenge normen van de Europese Unie, met name op het gebied van fijnstof. "Het is geen bangmakerij dat bouwplannen in Amsterdam stil komen te liggen als we niet ingrijpen in de milieuhinder van het verkeer," zegt Van Poelgeest. "Dat tonen deze uitspraken opnieuw aan. Wij zijn verplicht de problemen bij de bron op te lossen."
Van Poelgeest haalt nog maar eens aan hoe belangrijk het is oudere auto's en vrachtwagens, die volgens het college veel vervuilender zijn dan recente voertuigen, uit de stad te weren. "Een andere oplossing is er niet. We moeten ook dit probleem bij de bron aanpakken, bij vieze auto's en vrachtwagens." "We moeten niet blijven denken dat we de regels voor fijnstof naar onze hand kunnen zetten, of dat we in Brussel kunnen pleiten voor aanpassing. De Europese Commissie heeft de regels eerder aangescherpt dan afgezwakt," zegt de GroenLinks wethouder. "En de Raad van State heeft al laten doorschemeren dat elke poging in strijd te. handelen met de Europese regels, zal worden aangepakt.
De Zuidasuitspraken tonen volgens Van Poelgeest niet alleen aan dat ter hoogte van de Zuidas de A10 ondergronds moet, maar eigenlijk dat grote delen van de ringweg, met name in West, moeten worden 'ingepakt' om bouwprojecten mogelijk te laten blijven "Als bij de Zuidas de wegen onder de grond gaan, is het probleem van het fijnstof ter plekke opgelost. Maar dan ontstaat weer een nieuw probleem bij de ingangen van de tunnels. We kunnen niet blijven denken dat we de problemen kunnen verschuiven. " Van Poelgeest verwacht dat de woningbouwprojecten aan de Zuidas door de uitspraak zeker vier maanden vertraging op kunnen lopen. "En dan moeten we nog afwachten of we het wel goed hebben gedaan."
Hoe kun je de zaak verdraaien ? :shutup:

Het valt me overigens op hoe weinig aandacht er in de pers is voor de RvS uitspraak inzake de Zuidas...
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Rogier
expressweg
Berichten: 4029
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Zuidas: nog minder parkeerplaatsen

Bericht door Rogier » vr 14 mar 2008, 19:22

Rene schreef:
Parool (13-3-2008) schreef:'Vuile auto kan Zuidas tegenhouden'
Van Poelgeest trekt conclusies uit uitspraken Raad van State over twee bouwprojecten

<knip>
Hoe kun je de zaak verdraaien ? :shutup:

Het valt me overigens op hoe weinig aandacht er in de pers is voor de RvS uitspraak inzake de Zuidas...
Inderdaad. Amsterdam heeft zelf lopen blunderen door het model en de cijfers van de GGD te gebruiken. Men had het RIVM model moeten gebruiken.
Men was door het rijk hiervoor gewaarschuwd. Typisch geval van eigen schuld, dikke bult.