Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

kees
expressweg
Berichten: 3165
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 23:21
Locatie: Het Bosch van de Hertog

Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door kees » ma 04 aug 2008, 16:24

AD schreef: Nieuwe indeling van Julianalaan te gevaarlijk
DELFT - De recente maatregelen om van de Julianalaan in de wijk TU-noord het drukke verkeer te weren, zijn vrijwel meteen weer teruggedraaid.

Automobilisten kregen anderhalve week geleden voor het eerst met de nieuwe indeling van de weg te maken, maar erg lang heeft dat niet geduurd. Dat kwam omdat zich, tot ieders verrassing, ineens allerlei gevaarlijke situaties voordeden. De gemeentelijke afdeling Wijk- en Stadszaken meldt dit in een brief die is verspreid in de buurt. ‘Een deel van de bestuurders ging rijden op de rijstrook van de tegenovergestelde richting’, luidt de toelichting op het besluit om de laan zo snel mogelijk weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat.

De problemen hebben betrekking op het westelijke deel van de Julianalaan. De bedoeling is dat dit stuk verkeersluw wordt door één van de twee rijbanen op te heffen voor het autoverkeer. Het werk aan de Julianalaan-west ging begin juli van start, tot groot genoegen van de bewoners en de belangenvereniging TU-noord; deze laatste schreef verheugd op haar internetsite dat ze ‘enorm blij’ is met de aanpak.

In de nieuwe situatie rijden de auto’s alleen nog - en dus in beide richtingen - over de zuidelijke rijbaan. De noordelijke rijbaan wordt voor auto’s afgesloten en zal uitsluitend bestemd zijn voor fietsers. Op donderdag 24 juli zat het voorbereidend werk er op en werd al het gemotoriseerde verkeer voor het eerst naar die zuidelijke baan gedirigeerd. ‘Dit bleek problemen te veroorzaken’, stelt de gemeente in de brief aan de bewoners. ‘Veel weggebruikers gedroegen zich zeer afwijkend van wat vooraf voorzien werd’.

Om ongelukken te voorkomen, zijn, net als voorheen, de beide rijbanen voorlopig weer beschikbaar voor het gemotoriseerde verkeer. Hoe lang dit duurt, is onbekend. Zo zal worden onderzocht in hoeverre het ontwerp is aan te passen, zodat alsnog de beoogde situatie wordt bereikt, zónder dat er opnieuw weer sprake is van een verkeerschaos. De afdeling Wijk- en Stadszaken wijst er hierbij wél op dat in de bouwsector de vakantieperiode is aangebroken. Daarom zal het volgens de brief ‘nog enige tijd’ duren voordat er daadwerkelijk weer iets aan de laan gebeurt.
Ik weet niet hoe de nieuwe situatie eruit zag, maar als ik het zo lees, zou je nooit zomaar een rijbaan weg kunnen halen zonder een goed alternatief voor het verkeer aan te bieden. Bovendien moet met borden duidelijk gemaakt worden wat van een weggebruiker wordt verwacht.
Normaal duurt het wel een tijd voordat een overheidsinstantie een maatregel terugdraait. Meestal willen ze de uitkomsten van de proef afwachten. Dat dat hierbij niet gebeurd is, geeft hoe sterk de inbreuk was op de verkeersveiligheid.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36058
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door Rene » ma 04 aug 2008, 16:49

De groene betonkoppenideologie ten top. :shutup:
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28962
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door Palance » ma 04 aug 2008, 17:05

Ik begrijp dat jij bekend was met de nieuwe situatie?
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 5865
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door Seat Ibiza » ma 04 aug 2008, 17:54

Een doorgetrokken streep en een waarschuwingsbord tegenliggers (J29) zouden toch voldoende duidelijkheid moeten kunnen scheppen?

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36058
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door Rene » ma 04 aug 2008, 20:16

Palance schreef:Ik begrijp dat jij bekend was met de nieuwe situatie?
Het zomaar inleveren van een rijbaan en tegenverkeer creëren enkel en alleen om "beleid" uit te dragen zegt genoeg. Het resultaat zoals ik het hierboven lees, verbaast me dan ook niks.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 19775
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door harry » di 05 aug 2008, 10:10

^^ Volgens mij heeft het meer te maken met de manier waarop het beleid is uitgevoerd. De verkeerssituatie was erg onduidelijk omdat de rijbaan op een nogal domme manier was afgezet.
Dat wil dus helemaal niet zeggen dat het beleid zelf verkeerd is.
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

jelger
expressweg
Berichten: 3342
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door jelger » di 05 aug 2008, 10:11

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 14:49, 1 keer totaal gewijzigd.

jaap47
stadsweg
Berichten: 271
Lid geworden op: do 03 jul 2008, 23:02
Locatie: Amersfoort

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door jaap47 » vr 08 aug 2008, 0:56

Beleid is 1 maar uitvoering is 2.

Het feit dat het zo makkelijk is terug te draaien bewijst alleen maar dat het niet goed is uitgevoerd. Beleid uitvoeren om het beleid is natuurlijk nooit doordacht.

Een weg en een verkeerssituatie moet zichzelf uitleggen en het verkeer moet automatisch het juiste gedrag vertonen. Dit heeft niets te maken met de Delfenaar maar gewoon met een goed ontwerp. Een goed ontwerp is een ontwerp waarbij iemand met een IQ van 80 in een halve seconde begrijpt wat hij moet doen zonder dat hij de borden kan lezen. Vergelijk het maar met Nijntje, simpel om te zien en makkelijk om te begrijpen maar oh zo moeilijk om te maken.

Overigens getuigd het ook van 'ballen' om de zaak terug te draaien.

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9712
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door Peter » vr 08 aug 2008, 9:50

jelger schreef:
- uiteindelijk zal de weggebruiker ten allen tijde zijn/haar oogkleppen open moeten houden, en bij gewijzigde situaties (die vaak ook nog eens met borden worden aangereikt aan de gebruikers - hoeveel moet je de apatische burgerij nou nog influisteren?) extra de aandacht er bij moeten houden....

Het feit dat de gemiddelde Delftse automobilist niet om kan gaan met een gewijzigde wegsituatie (los van de "beleids ideologie" en de zinvolheid er van) zegt meer over de Delftse automobilist dan over het beleid, hoe stupide ook.
Ik heb de tijdelijke situaties hier niet gezien. Feit is dat tijdens wegwerkzaamheden (door een aannemer) vaak heel onduidelijke situaties bestaan, omdat de situatie nog maar half is aangepast. Vaak is een deel van de oude borden en lijnen nog aanwezig en worden met wegwerkersborden (die nog wel eens verdraaien of omwaaien) en schrikhekken een route aangegeven. Dan betreft het vaak ook nog een VRI kruising, waar de VRI buiten werking is.

Je moet als automobilst dus op de weg (kuilen, schrikhekken), de vele borden, goede/foute lijnen, de route (omleidingsborden) en kruisend verkeer letten. Sommigen zijn dan ook nog nieuwsgierig naar wat er nu precies gebeurt. Dat kan wel eens teveel zijn.

Wie graag ziet hoe tijdelijke situaties slecht worden aangegeven moet maar eens bij De Put (spoortunnel Vaillantlaan) in Den Haag kijken. Conflicterende borden, conflicterende pijlen, conflicterende lijnen en rijrichtingen die wekelijks wisselen, etc, etc. Heel slecht aangepakt. Het zou me niets verbazen dat hier al veel blikschade is opgetreden.
Ook leuk zijn de spelfouten op de omleidingsborden (deels ANWB). Cal(l)and wordt met dubbel l geschreven. Hollandspoor wordt aan elkaar en met s te weinig (Hollands Spoor) geschreven. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Caland)

PS Hollands Spoor is de naam die de NS hanteert en de meeste Hagenaars. Ook Holland Spoor en Hollands(ch)e Spoor worden wel gebezigd. Het gebouw zelf vermeldt alleen: Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij (en nieuwe bordjes met Den Haag HS)
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

jaap47
stadsweg
Berichten: 271
Lid geworden op: do 03 jul 2008, 23:02
Locatie: Amersfoort

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door jaap47 » zo 10 aug 2008, 21:30

In Den Haag willen ze altijd zoveel mogelijk informatie geven op een bord. Probleem is alleen dat deze informatie alleen voor de lokaal bekende mensen te begrijpen is, en die lezen het toch niet, want die weten vaak nog beter (Het enige wat er wel eens op ontbreekt zijn de woorden: "Er was eens...", en waarom niet wat vaker gebruik maken van symbolen?).
Wel zijn de werkzaamheden in Den Haag goed afgezet doordat ze veel gebruik maken van een barrier.
Het probleem in Nederland is dat je een omleiding moet opzetten voor alle verkeersdeelnemers en dat maakt het met de tijdelijke situatie en de werkende aannemer nooit duidelijker op.

Maar wat is er mis met het tijdelijk afzetten van een weg wanneer dit de veiligheid, kwaliteit en snelheid van het werk ten goede komt?

Paixao
autoweg
Berichten: 1040
Lid geworden op: di 28 feb 2006, 15:07
Locatie: Denekamp

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door Paixao » zo 10 aug 2008, 22:13

jaap47 schreef:(...)

Maar wat is er mis met het tijdelijk afzetten van een weg wanneer dit de veiligheid, kwaliteit en snelheid van het werk ten goede komt?
Het feit dat in Nederland het welbekende bord C-01 veelvuldig wordt genegeerd door verkeersdeelnemers (alle modaliteiten) die denken dat ze toch wel kunnen doorrijden. Door een deel van het wegvak open te houden voorkom je dat soort trammelant.
Een collega heeft eens meegemaakt dat een automobilist het hek voorbij reed en plompverloren het pas gestorte asfaltbeton in reed. Die wagen is de dag erna uitgehakt en total loss naar de schroot verplaatst. Meneer heeft een bekeuring gekregen voor het negeren van C-01 en negeren van aanwijzing van verkeersregelaar, de verzekering keert daarom niet uit, en de aannemer heeft alle geleden schade verhaald.

Helaas komt dit maar bij enkelen voor, want deze les zorgt er wel voor dat C-01 weer gerespecteerd wordt :hahaHAHA:
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 18035
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door waldo79 » ma 11 aug 2008, 14:01

Als je een C1 negeert kun je van alles verwachten. Eigen schuld, dikke bult :boek:

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9817
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door Willem » di 12 aug 2008, 20:14

jelger schreef: Het feit dat de gemiddelde Delftse automobilist niet om kan gaan met een gewijzigde wegsituatie (los van de "beleids ideologie" en de zinvolheid er van) zegt meer over de Delftse automobilist dan over het beleid, hoe stupide ook.
Nee, je moet de situatie in het verband van de plaats zien. Al voor de Julianalaan, op de Michiel de Ruyterweg, staan allerlei wegversmallingen en gele en witte lijnen door elkaar (vanwege de aanleg van de tramlijn en de afsluiting van de St. Sebastiaansbrug voor zwaar verkeer), waardoor je slecht kunt zien waar je wel of niet moet rijden. Het kruispunt met de Julianalaan is daarom al wat "rommelig". Het is daarom slecht te zien waar je moet afslaan.
De gemeente had alleen een extra afzetting aan het begin van de Julianalaan gezet en halverwege (tussen twee kruispunten in) stonden een paar onlogische borden met begin en einde fietspad.

De Julianalaan zelf bestaat uit 2 x 1 rijstrook, met daartussen een brede strook met bomen en geparkeerde auto's. Beide rijstroken hebben de normale breedte, plus een fietsstrook. Het verkeer in beide richtingen moest dus over een weg die ongeveer 1,5 rijstrook breed is. Door de brede middenberm is dit bovendien erg onlogisch. Halverwege zit nog eens een flauwe bocht, waardoor je tegemoetkomend verkeer niet ziet aankomen.

Daarnaast is het verkeer op de Julianalaan veel te druk om alles over 1 rijbaan + fietsstrook te laten rijden. Er loopt een busroute door de straat. Daarnaast gaat al het verkeer naar de Porceleyne Fles (de enige aardewerkfabriek van Delft) door de Julianalaan. Daardoor rijden er veel touringcars, campers en buitenlandse auto's door de straat, nog los van het verkeer naar de TU ( de Mekelweg is afgesloten) en de andere bedrijven langs de Rotterdamseweg. Dat dat niet goed gaat was te voorspellen.

Het hele gebeuren is ontstaan omdat de bewoners van de Julianalaan, die allemaal aan een kant van de straat wonen, het verkeer voor hun deur zat waren. Op zich is de Julianalaan breed genoeg voor 2 rijstroken en een verkeersluwe straat langs de huizen, maar daarvoor moet wel de straat gereconstrueerd worden. En daarvoor is geen geld.

jaap47
stadsweg
Berichten: 271
Lid geworden op: do 03 jul 2008, 23:02
Locatie: Amersfoort

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door jaap47 » do 14 aug 2008, 0:53

C-01 wordt (te)veel genegeerd.

Mijn persoonlijke highlights:
- advocaat die alleen maar een rechtzaak wilde starten
- politiewagen die geparkeerd stond op het aan te leggen straatwerk (stratenmaker letterlijk 1 meter ervandaan aan het straten)
- lessende leswagen (en een scheldende instructeur naar de omgeving) tegen de rijrichting op een aan te leggen rotonde
- toeterende personenauto tegenover de asfalteringsmachine
- kudde bejaarden met ploffende fietsbanden door het net gestorte AB
- woonwagen op een dieplader (te lang en te breed) die een rood licht negeerde en daarom maar achter C-01 verder ging
- F16 die een andere afslag had genomen

En allemaal hadden ze dezelfde smoes (niet gezien) en de reden dat ze daar maar even moesten wezen.

Daar valt niet op te ontwerpen en geen rekening mee te houden. Het verkeer is heilig en het mag geen strobreed in de weg worden gelegd. De kaboutertjes moeten het maar uitvoeren en niemand mag er last van hebben.

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14640
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door Via » vr 15 aug 2008, 20:07

Gewoon een paar rioolbuizen/containers achter het hek flikkeren en er komt geen auto meer door. Dat gebeurt vaak bij langere afzettingen.

jaap47
stadsweg
Berichten: 271
Lid geworden op: do 03 jul 2008, 23:02
Locatie: Amersfoort

Re: Delft: opheffen rijbaan leidt tot acute problemen

Bericht door jaap47 » za 16 aug 2008, 0:24

ViaHaaren schreef:Gewoon een paar rioolbuizen/containers achter het hek flikkeren en er komt geen auto meer door. Dat gebeurt vaak bij langere afzettingen.
Mee eens, alleen NIEMAND kan er dan meer door. Een barrier werkt trouwens ook heel goed. Alleen het werkverkeer moet er natuurlijk wel bij kunnen.