Steden met een goede infrastructuur

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

rene19663
stadsweg
Berichten: 368
Lid geworden op: wo 27 mei 2009, 0:19
Locatie: Gorinchem

Steden met een goede infrastructuur

Bericht door rene19663 » wo 19 mei 2010, 21:57

Ik weet niet of dit onderwerp al bestaat. Ik zag wel dat er een onderwerp is met steden met een slechte infrastructuur. Graag jullie mening over steden met een goede infrastructuur.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 64821
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Chris » wo 19 mei 2010, 22:04

Nederlandse steden? Of internationaal? Internationaal zullen Madrid en Barcelona wel hoog scoren, zowel het OV als het wegennet is in orde daar. Berlijn is ook prima, zoals wel de meeste Duitse steden. Parijs is an sich ook niet slecht, maar bij zulke inwonertallen (10 miljoen+) wordt elk transportnetwerk overwelmd. Sinds een aantal jaar komt Kopenhagen ook een stuk hoger te staan in mijn "lijst" sinds ze daar een aantal cruciale snelwegen verbreed hebben. Voor een stadsstaat met een hoge bevolkingsdichtheid heeft Singapore de zaken ook goed voor elkaar.

In Nederland heb je helaas alleen slecht en minder slecht. In vergelijking met het buitenland kan ik zo niet een grotere stad noemen waarvan je zegt; dat is goed voor elkaar. Grotere steden als Apeldoorn en Enschede lijken dan wel redelijk goed door te stromen in vergelijking met bijvoorbeeld Arnhem of Zwolle.

Euregio
geband
Berichten: 962
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 10:12
Locatie: Overijssel/ Den Haag

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Euregio » wo 19 mei 2010, 22:34

Nordhorn, deze stad is niet groot maar heeft een ringweg waar de VMax op 100 staat, ongelijkvloerige kruisingen etc.
Voor 50.000 inwoners, is het wegennet rond en om Nordhorn prima.
Inderdaad veel beter dan Zwolle..... Als je vanuit Zwolle-Zuid naar de AAlanden moet, kom je duizend stoplichten, snelheidsbeperkingen tegen en heel veel flitscamera's.
Dan heeft Nordhorn het heel goed. In vegelijking.
Voor de rest vind ik Den Haag erg slecht... Rotterdam heeft een snelwegennet rond haar stad, Den Haag alleen de A12 die écht de stad in gaat..

rene19663
stadsweg
Berichten: 368
Lid geworden op: wo 27 mei 2009, 0:19
Locatie: Gorinchem

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door rene19663 » wo 19 mei 2010, 22:43

Zelf vind ik dat er in het buitenland best een aantal steden te vinden zijn die een behoorlijke goede infrastructuur hebben maar in Nederland heb ik zelf nooit een stad gevonden waar je nog een beetje normaal tijdens de spits in kan rijden. Op de snelwegen is het vaak al slecht maar zodra je de snelweg af bent begint de vertraging vaak pas echt. Zelf vind ik Almere best nog goed te rijden maar ook bijv Enschede of Arnhem (bij Arnhem moet je dan de A/N325 niet meetellen). Zelfs kleinere plaatsen (circa 50.000 inwoners) hebben vaak geen goede infraxtructuur. Misschien krijgen we een keer een kabinet wat er echt wat aan wil doen maar dat betwijfel ik.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36053
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Rene » wo 19 mei 2010, 23:00

In de periode tussen eind jaren '60 en begin jaren '80 behoorde de Utrechtse stedelijke weginfrastructuur tot de betere van Nederland.
Totdat daar het anti-autobeleid voet aan de grond kreeg - het is nu een groot drama daar.

Vooral qua onderliggend wegennet scoren in het Europese buitenland de Duitse steden best wel goed.
Qua stedelijke infrastructuur vind ik de Belgische steden ook van een hoger niveau dan de Nederlandse.
Alleen jammer dat vooral aan Vlaamse kant het Nederlandse downgrade-voorbeeld zo zwaar wordt gevolgd.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Dick
stadsweg
Berichten: 289
Lid geworden op: do 13 nov 2008, 12:16

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Dick » do 20 mei 2010, 9:38

een goede infrastructuur hoeft toch niet te betekenen dat de auto overal zonder vertraging kan komen?
het lijkt me dat een goed fietsinfrastructuur binnenstedelijk belangrijker is dan goede autoinfrastrucdtuur. en aangezien dit een forum over wegen en verkeer is, gaat het dus ook over fietsinfra en fietsen. Of trottoirs en voetgangers. Of busnetwerken.. of.. nou ja. het is helder.

Dus definieer in dit topic 'goede infrastructuur'.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 29285
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Coen Tunnel » do 20 mei 2010, 9:56

In Nederland heeft Assen (65.000 inwoners) een goede infrastructuur. De auto wordt daar niet weggepest, een nieuwe wijk krijgt tenminste meerdere ontsluitingen en er wordt de laatste jaren veel verdubbeld en zelfs ongelijkvloers gemaakt. Het centrum is nog prima per auto bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Bewegwijzering is in orde. De verharding van de wegen ook, ik kan zo gauw geen weg met een echt slecht wegdek bedenken. Het rijdt in Assen doorgaans ook lekker door. Busbanen e.d. zijn er eigenlijk niet.

De fietsinfra is in Assen ook op een goed niveau; veel vrijliggende fietspaden en verbindingen tussen de wijken, en de meeste belangrijke fietspaden zijn ook goed bewegwijzerd.

Qua OV is Assen ook goed ontsloten; het belangrijkste knooppunt van buslijnen in de regio (bussen vanaf Heerenveen, Leeuwarden, Drachten, Wolvega, Oosterwolde, Meppel, Diever, Rolde, Emmen, Beilen, Borger, Gieten, Winschoten, Veendam, Stadskanaal, Annen, Zuidlaren, Haren, Groningen, Norg, Roden), een HOV-buslijn die voor bepaalde wijken in Assen de snelste verbinding met de stad Groningen is, in het weekend een nachtbus van en naar Groningen en een Intercitystation met drie treinen per uur richting Zwolle en drie treinen per uur richting Groningen. Binnen de stad stadsbuslijnen en streekbussen die op sommige relaties ook het stadsvervoer verzorgen, en toegankelijke servicebuslijnen die de kleinere wijken en verzorgingstehuizen bedienen.

Wat dat betreft ben ik er wel op achteruit gegaan nu ik niet meer in Assen woon, want qua infra is Assen in mijn ogen één van de beste steden van Nederland.


jeroent
autoweg
Berichten: 2301
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 14:15
Locatie: 500 meter voorbij Midden-Limburg

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door jeroent » do 20 mei 2010, 10:23

Even een paar steden in het zuiden van het land:
Eindhoven: drama qua binnenstedelijke infrastructuur. De rondweg ("RING") is chronisch overbelast. Er zijn nu een aantal geïsoleerde initiatieven van groene golven (3 stoplichten op rij met 70 km/u), maar verder is het niet goed voor elkaar. Ook aanvoerroutes als Leenderweg of Boschdijk staan in de spits vast. Alleen via de Kennedylaan is het centrum vanuit het noorden goed bereikbaar, maar ook daar loop je al snel vast. Daarbij nog de ongecoordineerde werkzaamheden overal in de stad en het onmogelijke eenrichtingssysteem rond het centrum (Wal, Vestdijk).
Roermond: nu de A73 af is, heeft deze stad het best goed voor elkaar. Binnenstad is goed bereikbaar via de singels en door de 2x2 wilhelminasingel is er ook een snelle aan- en afvoer van Duitse automobilisten naar de plekken waar die heen willen (Designer Outlet, Retail Center). Alleen de aanvoerroutes als N280 (west) of N293 zijn onder de maat.
Maastricht: overbelast binnenstedelijk wegennet met veel drukte zowel in het weekend als doordeweeks. Parkeren is niet goed geregeld met slecht bereikbare drukke parkeergarages en grote parkeergebieden voor vergunninghouders. Aanvoerroutes (A2/N2 maar ook bijv. N278 of de weg vanuit Lanaken zijn erg druk.

Euregio
geband
Berichten: 962
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 10:12
Locatie: Overijssel/ Den Haag

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Euregio » do 20 mei 2010, 10:25

Ik wil graag nog een stad toevoegen.

Zoetermeer, deze stad heeft een mooie en brede ringweg door de stad lopen.
Parkeren kan altijd in een overdekte garage, de eerste 3 uur hoef je zelfs niets te betalen.
Alleen de afslag is wel vervelend.. Als je vanuit Utrecht komt kan je niet de laatste afslag pakken van Zoetermeer. Want daar is alleen een afslag voor Zoetermeerders die naar Den Haag gaan.
Voor de rest top! Je staat niet veel in de file, en ik heb daar bewondering voor.

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Willem » do 20 mei 2010, 20:13

Er is een verschil tussen steden met een historische binnenstad (zoals Leiden) en moderne steden als Zoetermeer. Plaatsen in die laatste catgorie zijn vooral gegroeid in de jaren dat de auto als vervoermiddel een duidelijke plaats had ingenomen. Voor die steden was het bij de ontwikkeling van nieuwe wijken relatief makkelijk om ruimte voor de auto in te plannen. Steden met een oude en deels middeleeuwse structuur zitten met die erfenis; waardoor het voor dat soort steden veel lastiger is om een goede infrastructuur voor de auto aan te leggen. Een historische rij grachtenpanden of een kerk van eeuwen oud breek je immers niet zo snel af.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36053
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Rene » do 20 mei 2010, 20:58

^^
Afbreken van 16e-17e eeuwse monumentale panden is ook niet nodig.
Maar een paar flinke parkeerdozen onder de stadsgracht op loopafstand van alles in het centrum, ontsloten via een centrumring die op zijn beurt weer in alle belangrijke richtingen via goede 2x2-corridors is verbonden met een autosnelwegring, dat zie ik toch wel als een goede infrastructuur. Een autoluw centrumgebied, maar met de auto wel zeer goed bereikbaar.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Willem » do 20 mei 2010, 21:01

Dat is het systeem wat ze in Delft uitproberen, behalve die centrumring dan. Maar om nu te zeggen dat de stad een goede infrastructuur heeft.....

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 38171
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Vinny » do 20 mei 2010, 21:17

Delft is zo klein en compact, dat alles te belopen valt (vanaf het Centraal Station naar de Ikea is hooguit 20 minuten lopen, en dan ben je echt de stad volledig uit...)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Willem » do 20 mei 2010, 21:36

Van het centrum naar Tanthof is altijd nog een slordige 3 kilometer, wat in Delftse termen als heel erg ver wordt gezien.
Je ziet in de stad regelmatig auto's met buitenlandse kentekens allerlei aparte dingen doen die erop wijzen dat ze de juiste weg door alle afzettingen en afbakeningen heen zijn kwijtgeraakt. Zo kreeg ik eerder deze week op de Michiel de Ruyterweg voorrang van een Fransman die aan de verkeerde kant van de barrier op het fietspad reed (en dat dus blokkeerde), gelukkig nog wel in dezelfde richting als de autostroom aan de goede, linkerzijde, van de afzetting.

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door simon » vr 21 mei 2010, 13:21

In de jaren '60 werden de historische binnensteden als "rijp voor de sloop" gezien. In veel steden zijn de grachten gedempt, werd een centrumring aangelegd met enkele inprikkers in de binnenstad. Dat daarvoor historische panden werden gesloopt, deerde men destijds totaal niet. Alle maatregelen van destijds (met name gericht op: "hoe houden we de binnenstad bereikbaar met de auto") zijn tegenwoordig weinig meer dan goede bedoelingen. De prijs is hoog geweest, de opbrengst mager.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36053
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Rene » vr 21 mei 2010, 13:28

^^
Dat is ook weer overdreven. Vernieuwing is van alle tijden, alleen in de laatste decennia zit er een absoluut waanbeeld in het denken dat een historisch centrum op alle punten maar behouden moet blijven.

Maar kijk eens naar Parijs. Zonder Haussmann was de stad niet geweest wat die nu is.
Dichter bij huis zien we ook dat er veranderingen in straatprofielen hebben plaatsgevonden die uiteindelijk goed waren voor de stad.
Neem nu de verbreding van de Potterstraat en de Lange Viestraat in Utrecht, waarbij tegelijkertijd een monumentaal postkantoor werd neergezet.
Dat was ook enkel en alleen mogelijk door oudere bebouwing plat te gooien. Is de stad daar uiteindelijk slechter van geworden ? Nee.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 29285
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Coen Tunnel » vr 21 mei 2010, 14:36

simon schreef:In de jaren '60 werden de historische binnensteden als "rijp voor de sloop" gezien. In veel steden zijn de grachten gedempt, werd een centrumring aangelegd met enkele inprikkers in de binnenstad. Dat daarvoor historische panden werden gesloopt, deerde men destijds totaal niet. Alle maatregelen van destijds (met name gericht op: "hoe houden we de binnenstad bereikbaar met de auto") zijn tegenwoordig weinig meer dan goede bedoelingen. De prijs is hoog geweest, de opbrengst mager.
In Zwolle is in de jaren '60 heel veel gesloopt voor de plannen voor een vierstrooksweg dwars door de binnenstad. Uiteindelijk is dat plan nooit doorgegaan en is er een strook nieuwere bebouwing uit de jaren '70 in het centrum. Waar ooit de prachtige historische Sint Michaëlskerk stond staat nu een spuuglelijk blok beton waar de V&D in is gevestigd. :?

Afbeelding
De bovenste rode lijn geeft het geplande tracé door het centrum aan, de blauwe wegen zijn de vermoedelijke aan- en afvoerwegen. Van de Katerdijk (aansluiting A28 Zwolle-Centrum) naar de Stenen Pijp (de brug aan het rechtse einde van de bovenste blauwe lijn) zou er een vierstrooks verbinding het centrum moeten doorsnijden. Van de onderste verbinding is alleen het rode deeltje, de Kamperpoortenbrug, aangelegd.

De stedenbouwkundige die met dat idiote plan kwam had het idee dat oude steden door middel van sloop en nieuwbouw gesaneerd dienden te worden. Ofwel, er waren dus serieus mensen die in de jaren '60 dat soort plannen hadden.

Afbeelding
Afbeelding
Eeuwig zonde, en het plan waarvoor het is gesloopt is nooit doorgegaan. Nutteloos gesloopt dus.

En dit hebben we er voor teruggekregen: een krappe winkelstraat met links de betonnen kolos van V&D:

Afbeelding


simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door simon » vr 21 mei 2010, 15:26

In de jaren '60 zijn in Utrecht ook de meest gruwelijke voorstellen gedaan voor "sanering" van de binnenstad. Uiteindelijk is alleen de Neudeflat gebouwd (spuuglelijk), maar als het aan de plannenmakers van destijds had gelegen, dan was de oude gracht een brede autoweg geworden. Ook voor het Domplein zijn enkele voorstellen gedaan voor "fraaie" nieuwbouw, waarvoor onder andere het academiegebouw zou moeten wijken. Voor de bouw van Hoog Catharijne zijn enkele monumentale panden gesloopt, waaronder De Utrecht.

Al eerder werd een oost-westdoorbraak door de binnenstad van Utrecht gerealiseerd (de door René al genoemde verbreding van de Lange Viestraat en Potterstraat). Tegenwoordig heeft deze weg totaal geen functie meer voor het autoverkeer. Alleen een hele serie van dure ingrepen heeft de Lange Viestraat gemaakt tot wat het nu is: een redelijk aantrekkelijke winkelstraat zonder enige samenhang in architectuur.

Het meest ingrijpende plan, dempen van de stadsbuitengracht voor een autoweg a-la de Cathrijnebaan, is uiteindelijk door de rijksoverheid tegengehouden.

In Arnhem was het niet nodig in de binnenstad te slopen: dat had de oorlog al gedaan. Ondanks dat men alle ruimte had een goede infrastructuur aan te leggen, staat het dagelijks rondom het centrum finaal vast.

Gebruikersavatar
paolie
expressweg
Berichten: 3021
Lid geworden op: vr 14 nov 2008, 15:58

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door paolie » vr 21 mei 2010, 15:35

Een paar plannen voor Amsterdam destijds:
- Haarlemmerstraat zou een soort Weesperstraat moeten zijn geworden (waarbij ook de halve Jordaan gesloopt zou worden)
- Vanaf de ring-west was een autosnelweg gepland, rechtstreeks over de gedempte Kostverlorenvaart richting Kinkerbuurt. Deze zou gesloopt worden en zou plaats maken voor een Zuid-as achtig kantorencentrum.

Dat Duitse steden allemaal redelijk bereikbaarzijn, is natuurlijk niet zo vreemd. Die lagen ook allemaal plat in de oorlog.
Wat Parijs beterft: Haussmann heeft de stad aanzienlijk verfraaid, maar dat is uiteraard nooit met het oog op autoverkeer geweest. Ironisch genoeg speelt op dat gebied het meer dan uitstekende metro-netwerk van Parijs een veel grotere rol....
Laatst gewijzigd door paolie op vr 21 mei 2010, 16:24, 1 keer totaal gewijzigd.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17970
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door waldo79 » vr 21 mei 2010, 15:39

Haussmann heeft de stad aanzienlijk verfraaid, maar dat is uiteraard nooit met het oog op autoverkeer geweest
De gigantisch hoop aan kruispunten op die assen is ook niet bevorderlijk voor de doorstroming ;)

Euregio
geband
Berichten: 962
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 10:12
Locatie: Overijssel/ Den Haag

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Euregio » vr 21 mei 2010, 16:07

Coevorden ook het zelfde verhaal..
Daar is het ook verschikkelijk verkeerd gegaan. Zie ook dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=ue8bE-a-g0k
Echt dood dood zonde.

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9801
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Willem » vr 21 mei 2010, 16:52

In Delft waren er eveneens plannen voor een brede verbindsweg door het centrum heen. De St. Sebastiaansbrug was een onderdeel van dat plan en is als enige gerealiseerd. Dit is de reden dat na de Sebastiaansbrug een scherpe bocht naar de Zuidwal volgt; het geplande trace is afgebogen naar een route langs i.p.v. door de binnenstad.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 64821
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Chris » vr 21 mei 2010, 16:55

Eeuwig zonde van die strook door het centrum van Zwolle. Zal wel in de tijdsgeest zijn geweest met de gedachte dat Nederlandse stadscentra dezelfde functie zouden vervullen als in de Verenigde Staten. Dat is niet gebeurd, en 2x2 wegen door de historische stadscentra zijn totaal niet nodig geweest. Een goede centrumring is veel belangrijker dan een brede 2x2 weg dwars door historische stadscentra. Een verdeelfunctie in plaats van een doorvoerfunctie.

Gebruikersavatar
Mandelsoft
expressweg
Berichten: 3224
Lid geworden op: za 26 sep 2009, 16:16
Locatie: Zoetermeer

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Mandelsoft » vr 21 mei 2010, 17:38

Ik had ook zo'n verhaal gehoord over het centrum van Alkmaar. Daar heeft het enkel geresulteert in een brede brug over de Oude Gracht, die binnenkort weer wordt vervangen door een ophaalbrug ;)
Sommige mensen zijn niet in een model te vatten...

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14634
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Via » vr 21 mei 2010, 17:44

Tilburg is ook zo'n stad waar een hoop historische panden zijn gesloopt. Gelukkig beseft men zelf ook dat ze het niet van het verleden moeten hebben, maar van het heden. De nieuwe architectuur van de afgelopen jaren spreekt mij wel aan overigens.

De infrastructuur van Tilburg vind ik na het dichten van de ring goed, al blijft het een gemiste kans dat die ring geen 100 km/h-weg is geworden met ongelijkvloerse kruisingen. Het Ringbanenstelsel in de stad is ook goed voor de bereikbaarheid.

Gebruikersavatar
Kaaiman
2x5 autosnelweg
Berichten: 15480
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Kaaiman » vr 21 mei 2010, 17:55

In Emmen is veel verloren gegaan, hoewel er nog enkele pareltjes in het centrum zijn, die weer beter zichtbaar worden gemaakt. De laatste jaren wordt steeds meer golfplaat van de gevels weggehaald, waardoor de oude gevels weer tevoorschijn komen. Het gebouw van Jan van Peer als mooi voorbeeld. Het oude torentje van dat pand is wel vervangen door een modern exemplaar, met toch een knipoog naar het verleden. Oud kan m.i. prima samengaan met nieuw, als er maar goed over is nagedacht.

Overigens is de historie van Emmen vooral uitgevlakt door sloop en nieuwe hoogbouw in het centrum, die inmiddels ook alweer is gesloopt en vervangen door nieuwe nieuwbouw (met name De Weiert). De wegenstructuur heeft in Emmen maar weinig verpest; de Hondsrugweg (2+2) is in 1968 langs het centrum aangelegd. Die weg is nu trouwens een aaneenschakeling van VRI's op vrij korte afstand.

Ik heb overigens hier en daar opgevangen dat er plannen zijn om (delen van) de Hondsrugweg in een tunnelbak te leggen met ongelijkvloerse aansluitingen. Met het oog op de uitbreidende dierentuin en het te bouwen theater aan de overzijde van de Hondsrugweg (gezien vanuit het centrum), én het verkeer zou dat een zegen zijn.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
Atlantis • forum voor geofictie

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36053
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Rene » vr 21 mei 2010, 19:02

Chris schreef:2x2 wegen door de historische stadscentra zijn totaal niet nodig geweest. Een goede centrumring is veel belangrijker dan een brede 2x2 weg dwars door historische stadscentra. Een verdeelfunctie in plaats van een doorvoerfunctie.
Inderdaad.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Euregio
geband
Berichten: 962
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 10:12
Locatie: Overijssel/ Den Haag

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Euregio » vr 21 mei 2010, 19:16

Het nieuwe Maagjesbolwerk te Zwolle vind ik ook niet gepast in de binnenstad.
Had dan iets neer gezet, wat op oud lijkt... Dus grachtenwoningen, in de nieuwe stijl met winkels eronder..
Maar niet een flat, waar allerlei rare bakstenen uitsteken. Ik blijf het geen kunst vinden.
Laatst gewijzigd door Euregio op za 22 mei 2010, 8:22, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
nielske1990
autoweg
Berichten: 1970
Lid geworden op: di 05 jul 2005, 19:54
Locatie: Helmond

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door nielske1990 » vr 21 mei 2010, 19:29

rene19663 schreef:maar in Nederland heb ik zelf nooit een stad gevonden waar je nog een beetje normaal tijdens de spits in kan rijden.
Ik vind het altijd verbazingwekkend hoe goed mijn eigen Helmond het doet. Bizar dat een sterk groeiende stad van nu 90.000 inwoners op slechts een enkele 2x2-weg kan hangen (en dat zonder goed OV-netwerk, extreem laag OV-gebruik en eveneens laag fietsgebruik). Ondanks dat feitelijk alles op één ader (de N270) wordt afgewikkeld stroomt alles, zelfs in de spits, heel aardig door en kun je in principe gewoon overal de max. snelheid halen. Ook op de wegen die de N270 aanvullen stroomt alles in een normale situatie keurig door ondanks dat de stad ook nog eens gekenmerkt wordt door één intensieve spitsrichting. Hoe ze dat hier voor elkaar hebben gekregen? Geen flauw idee... :hypocrite:

Hoewel, ik moet zeggen dat het enkele jaren geleden groots uitgerolde Utopia-Spot daarbij wonderen verricht. De capaciteit van kruisingen is echt veel groter geworden sinds het systeem werd geïntroduceerd en dat is goed te merken. :blauweduim:
La meccanica delle emozioni op A67/A270/N270/N279

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 29285
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Steden met een goede infrastructuur

Bericht door Coen Tunnel » za 22 mei 2010, 1:44

Euregio schreef:Het nieuwe Maagjesbolwerk te Zwolle vind ik ook niet gepast in de binnenstad.
Had dan iets neer gezet, wat op oud lijkt...
Dat was de bedoeling wel. Maar goed, heel fraai is het niet. Ooit stond er een molen.
nielske1990 schreef:
rene19663 schreef:maar in Nederland heb ik zelf nooit een stad gevonden waar je nog een beetje normaal tijdens de spits in kan rijden.
Ik vind het altijd verbazingwekkend hoe goed mijn eigen Helmond het doet. Bizar dat een sterk groeiende stad van nu 90.000 inwoners op slechts een enkele 2x2-weg kan hangen (en dat zonder goed OV-netwerk, extreem laag OV-gebruik en eveneens laag fietsgebruik).
Klopt dat van het ov-gebruik wel? Helmond heeft vier stations en dat is gezien de grootte van de stad vrij veel.
Chris schreef:Eeuwig zonde van die strook door het centrum van Zwolle. Zal wel in de tijdsgeest zijn geweest met de gedachte dat Nederlandse stadscentra dezelfde functie zouden vervullen als in de Verenigde Staten. Dat is niet gebeurd, en 2x2 wegen door de historische stadscentra zijn totaal niet nodig geweest. Een goede centrumring is veel belangrijker dan een brede 2x2 weg dwars door historische stadscentra. Een verdeelfunctie in plaats van een doorvoerfunctie.
We hebben nu geen fatsoenlijke centrumring én die lelijke strook door de binnenstad. Al met al is Zwolle met die idiote sloop dus niks opgeschoten. Stedenbouwkundige Sam van Embden handelde misschien naar de tijdsgeest, maar achteraf bezien zou hij zich kapot moeten schamen.