Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Hoofdmoderator
Berichten: 15397
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 16:02

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Snelwegfreak » do 08 feb 2018, 11:09

Vinny schreef:
wo 07 feb 2018, 23:32
De rijbaan lijkt me wat aan de smalle kant. Ik zie verder niet in wat er echt mis mee is. Dat de bebording niet deugt lijkt me duidelijk, maar daar is geen reconstructie voor nodig. Gewoon het RVV volgen zou ik zeggen... :roll:
Nou, er klopt vrij weinig van de gehele weginrichting... Zoals Mario hierboven aangeeft: dit moet gewoon een GOW-50 zijn. Voorrangsweg zonder poespas.
Enne gojje mins blieft altied leave.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » wo 24 okt 2018, 13:38

De gemeente Haarlemmermeer heeft aangegeven enkele drempels op de IJweg aan te gaan passen en zo'n 35 verkeersborden weg te halen. Dit stuk IJweg is een jaar of zeven geleden door de gemeente 'omgebouwd' tot ETW, omdat er in haar ogen teveel verkeer reed. Hierdoor moest een fietspad wijken (en moesten fietsers op de weg) en werden op ca 1200 meter 19 drempels aangelegd waarvan een aantal met niet harder dan stapvoets kunnen worden overschreden.

Attietattie heeft er ooit dit filmpje van gemaakt.
Link

De gemeente geeft nu toe dat sommige drempels niet aan de richtlijnen van de gemeente voldoen en het ontwerp niet verkeersveilig is. Na zeven jaar dus hè. Nou zijn hier over vier weken lokale verkiezingen en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit soort aankondigingen hier iets mee te maken hebben. :shutup:
Gemeente Haarlemmermeer schreef: Sommige verkeersdrempels in de IJweg worden aangepast. De drempels voldoen niet aan de richtlijnen van de gemeente en het ontwerp is niet verkeersveilig. De voorrangssituatie wordt gewijzigd zodat de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers verbetert en de weginrichting eenduidiger wordt. Bijkomend voordeel: er kunnen maar liefst 35 verkeersborden weg.

In Haarlemmermeer liggen op veel wegen drempels en plateaus om de snelheid van het autoverkeer te remmen. Bewoners die zich zorgen maken over de verkeersveiligheid in hun straat vragen soms aan de gemeente of er een drempel kan worden aangelegd. Maar wethouder Verkeer en Vervoer Derk Reneman krijgt ook vaak de vraag: “Kunnen die lastige dingen niet weggehaald worden?”

Zijn antwoord is vaak “nee”. Een verkeersdrempel is namelijk een maatregel die zorgt dat de snelheid van auto’s wordt verlaagd naar een veiligere snelheid.

De gemeenteraad heeft in 2015 de motie 'Hobbel weg' aangenomen. In deze motie vroeg de raad aan het college te onderzoeken hoe drempels door inwoners en weggebruikers worden beleefd. Uit het onderzoek bleek onder andere dat de drempels in de IJweg tussen het Leenderbos en de Bennebroekerweg voor veel problemen zorgen. Ook de drempel in de IJweg in Zwanenburg bij de Dennenlaan en de drempel in de Spieringweg in Zwaanshoek ter hoogte van de tennisbaan werden door veel inwoners als problematisch gemeld. De top vijf van ‘probleemdrempels’ wordt afgesloten met de drempel in de Rijshornstraat in Rijsenhout en de drempel in de Hoofdweg-Westzijde in Nieuw-Vennep, bij de langzaam-verkeersbrug naar de Guldenweg.

Als eerste worden door de gemeente nu de drempels in de IJweg aangepakt. Om meer te weten te komen over de precieze problemen is een enquête gehouden onder de omwonenden, is de situatie geschouwd en is gekeken naar toekomstige verkeersontwikkelingen. Uit dit alles blijkt onder andere dat tien drempels afwijkingen vertonen ten opzichte van de richtlijnen van de gemeente en dat het ontwerp niet verkeersveilig is. Daarop heeft het college besloten alle afwijkende drempels in de IJweg aan te passen. De werkzaamheden zijn eind maart 2019 klaar.

kees
expressweg
Berichten: 3071
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 23:21
Locatie: Het Bosch van de Hertog

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door kees » wo 24 okt 2018, 19:11

Zo'n situatie ken ik uit mijn geboortedorp, Pijnacker.
Halverwege jaren 90 wilde de gemeente de verkeersveiligheid verbeteren op de Sportlaan. Om te voorkomen dat mensen het als racebaan bleven gebruiken, werden over een afstand van slechts 500 meter 7 'muurtjes' neergelegd. Muurtjes zijn drempels waar je stapvoets overheen moet en dan nog door elkaar geschud wordt. Na protest werden deze redelijk snel vervangen door 3 makkelijker te nemen drempels. Dus: en de drempels zelf aanpakken en niet alleen het aantal. Het feit dat er drempels liggen, geeft al aan dat het geen doorgaande weg is, dan hoef je nog niet van de hele weg een 'hobbelpaard' te maken.
Laatst gewijzigd door kees op zo 04 nov 2018, 20:27, 1 keer totaal gewijzigd.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » wo 24 okt 2018, 21:45

In dit geval is in de nabijheid van de IJweg tussen 2000 en 2010 een woonwijk aangelegd waar sindsdien 15.000 mensen zijn gaan wonen. Deze woonwijk was echter voor autoverkeer niet direct aangesloten op de rest van Hoofddorp. Om van/naar die woonwijk naar/van de rest van Hoofddorp te gaan/komen, moest flink worden omgereden via de ring van Hoofddorp. Een route via deze IJweg was dan nog de optie met de minste omwegkilometers. Afhankelijk van de bestemming, waren de alternatieven routes al gauw 5 tot 10 kilometer extra omrijden. Het was dus niet raar dat veel mensen van/naar die woonwijk van de IJweg gebruik maakten. De weg functioneerde gewoonweg als GOW. De gemeente dacht door de weg in te richten als ETW de hoeveelheid verkeer te verminderen.

Uiteindelijk rijdt er volgens mij wel veel minder verkeer op die weg, maar dat heeft voornamelijk een andere oorzaak. Vanaf 2012 zijn er proeven gehouden om een bussluis die de naburige wijk scheidt van andere delen van Hoofddorp eerst buiten de spits en later 24 uur per dag voor al het verkeer open te stellen. Dit gaf de wijkbewoners een veel beter/sneller alternatief dan rijden via de IJweg (en al helemaal ten opzichte van het nog verder omrijden buiten Hoofddorp om) en hiervan is dan ook gretig gebruik gemaakt.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 59354
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Chris » wo 24 okt 2018, 21:50

Het idee van zo'n scheiding van wijken is dat mensen meer gaan fietsen, maar de praktijk is vaak weerbarstiger en levert allemaal onprettige neven-effecten op. Het wordt tijd dat stedenbouw realiteit in plaats van ideologie gaat volgen.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 15495
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » wo 01 mei 2019, 12:49

Begin april zijn de oude bruggen over de Hoofdvaart afgesloten. Het gaat om de bruggen in de "oude" Bennebroekerweg.
Start werkzaamheden vervangen bruggen Hoofddorp
donderdag 04-04-2019

De werkzaamheden aan de bruggen over de Hoofdvaart gaan van start. Op 8 april beginnen de werkzaamheden bij de kruising Hoofdweg/Bennebroekerweg in Hoofddorp. De afsluiting duurt lang: tot eind december zullen fietsers, landbouwverkeer en hulpdiensten gebruik moeten maken van een tijdelijke weg.

Verouderd
De bruggen zijn erg verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom gaat de gemeente deze vervangen. Gelijk met deze werkzaamheden wordt het kruispunt Hoofdweg/Bennebroekerweg opnieuw ingericht. Dit is nodig voor een betere verkeersdoorstroom van het kruispunt.

Planning en bereikbaarheid
De aannemer wil de werkzaamheden veilig uitvoeren. Daarom is de hele kruising - Bennebroekerweg/Hoofdweg Oostzijde/Hoofdweg Westzijde - van 8 april tot en met eind december 2019 afgesloten voor al het verkeer.
Afbeelding
https://haarlemmermeergemeente.nl/nieuw ... -hoofddorp
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » ma 06 mei 2019, 22:56

^^ De bruggen waren ook wel behoorlijk verouderd en hadden hun beste tijd al vele jaren geleden gehad. Probleem was dat de bruggen deels in beheer bij de provincie waren en deels in beheer bij de gemeente. Overigens wordt de nieuwe brug over de Hoofdvaart alleen toegankelijk voor (brom)fietsers en landbouwverkeer. Handhaving zal met camera's geschieden.

De kosten van de sloop van de oude bruggen en de aanleg van de nieuwe bruggen bedragen ruim vier miljoen euro waarvan de gemeente het grootste deel bijdraagt.

Afbeelding

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » wo 19 jun 2019, 16:29

Nog meer bruggennieuws uit Haarlemmermeer.

De gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Amsterdam hebben samen besloten de Sloterbrug, de lokale brug tussen Amsterdam Osdorp/Sloten en Badhoevedorp te gaan vervangen. Deze brug uit 1962 is een relatief smalle brug en gezien de hoeveelheid verkeer zwaar overbelast. Aan beide kanten van de brug staat geregeld een lange rij wachtende auto's. Dit komt onder meer omdat sinds 2003 door de geringe breedte steeds maar vanaf één kant over de brug gereden kan worden. De nieuwe brug wordt onder meer breder en komt iets hoger boven het water te liggen zo is de bedoeling zodat de brug minder vaak open hoeft.

Van 12 juni 2019 t/m 24 juli 2019 kan gereageerd worden op de concept-nota van uitgangspunten. Hoewel de brug formeel gezien in de gemeente Haarlemmermeer ligt lijkt de gemeente Amsterdam de 'trekker' van het project om de brug te gaan vervangen. De verwachting is dat de werkzaamheden voor de vervanging van de oude brug in 2022 beginnen. Eind 2022 kan de nieuwe Sloterbrug dan in gebruik genomen worden.

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter
Berichten: 36956
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Vinny » wo 19 jun 2019, 20:13

Het probleem lijkt me ook de bijzonder brakke kruising met de Nieuwemeerdijk.
https://goo.gl/maps/jJBA16usZchrrCbv7
Dit parkje zal wel beschermd natuurgebied zijn, waardoor er weinig geoptimaliseerd kan worden... :geenlach:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » wo 19 jun 2019, 20:34

Probleem is vooral de hoeveelheid verkeer. Er gaan per dag 11.000 motorvoertuigen over de brug en dat is wel veel met feitelijk eenrichtingsverkeer. Bij een hoop andere 'kleine' bruggen over de ringvaart (zoals bij Zwaanshoek/Bennebroek, Beinsdorp/Hillegom en Lisserbroek/Lisse staan vaak ook rijen auto's te wachten en kan het je ook een minuut of 5 tijd kosten. Echter al die plaatsen zijn kleiner dan respectievelijk Badhoevedorp en Amsterdam waardoor er van nature al iets minder verkeer rijdt en de vertraging minder is dan bij de Sloterbrug.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » vr 05 jul 2019, 21:31

De gemeente Haarlemmermeer heeft een verkeersbesluit genomen inzake de afsluiting van de Spaarndammerdijk tussen Halfweg en Spaarndam. Deze dijk is een eeuwenoude dijk en was eeuwenlang een belangrijke verbinding tussen Amsterdam en Haarlem. Na het wegspoelen van de landverbinding tussen Sloten en Haarlem door het Haarlemmermeer in het begin van de 16e eeuw, was de route over de Spaarndammerdijk lange tijd zelfs de enige wegverbinding tussen Amsterdam en Haarlem (en verder in de richting Leiden).

De dijk is in een zeer slechte staat en de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft het een beetje te lang aangekeken. Inmiddels is duidelijk geworden dat grote delen van de dijk opnieuw aangelegd moeten worden. De dijk was al sinds een jaar of zo gedeeltelijk verboden voor motorvoertuigen, anders dan bestemmingsverkeer. Ondertussen had de gemeente wat noodreparaties gedaan aan het asfalt, maar ook deze zijn inmiddels alweer beschadigd.

Omdat er nu een plan gemaakt moet worden voor heraanleg van gedeeltes van de dijk en dit nog wel enige tijd kan gaan duren, heeft de gemeente nu een semi-permanent verkeersbesluit genomen aangaande de gedeeltelijke afsluiting van de dijk. Dit betreft twee delen, het wegvak tussen de Lageweg en de Kerkweg én het wegvak tussen de Groeneweg en de Houtrakkerweg.

Helaas geeft de gemeente in het verkeersbesluit ook aan dat de bewegwijzering zal worden aangepast. En laten er nou net op de plekken van de afsluiting oude wegwijzers staan. :(

Het betreft naar ik aanneem onder meer deze wegwijzer met platen uit 1985 (waarbij de tak richting Halfweg via de afgesloten dijk gaat):

Afbeelding

En deze wegwijzer met borden uit 1984 (waarbij in ieder geval de tak richting Spaarndam wel zal worden weggehaald):

Afbeelding

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » ma 21 okt 2019, 19:05

Een lokale krant meldt dat de gemeenteraad van de gemeente Haarlemmermeer een 'brandbrief' naar de provincie heeft gestuurd waarin de raad haar zorgen uitspreekt over de voortgang van de plannen om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren. Na de provinciale verkiezingen eerder dit jaar zijn de ontwikkelingen rond de Duinpolderweg door de provincie on-hold gezet, ook voor delen van de weg waar geen weerstand tegen is en waarvan 'vriend en vijand' her erover eens zijn dat er iets moet gebeuren. Dit betreft met name de verlegging en verbreding van de Bennebroekerweg respectievelijk Nieuwe Bennebroekerweg welke deel uitmaken van de zuidelijke ring van Hoofddorp. De gemeenteraad heeft de gedeputeerde gevraagd binnen vier weken op de brief te reageren.

Overigens heeft de provincie in 2014 reeds een bedrag van 20 miljoen euro toegezegd voor wegen in de Haarlemmermeer mits de gemeente ook 10 miljoen euro zou bijdragen. Zie hier. Deze provinciale bijdrage zou onder meer voor de Duinpoiderweg gebruikt kunnen worden, maar dit is niet verplicht (zo lijkt uit het persbericht van die tijd te blijken). Dit bedrag zou dus mooi besteed kunnen worden aan de verlegde Bennebroekerweg en verbrede Nieuwe Bennebroekerweg waarvan ooit een grove kosteninschatting is gecommuniceerd van ca € 33 miljoen, al is een bedrag van € 75 miljoen ook al eens genoemd. De gemeente wil wel door met de plannen, maar wordt nu (en eigenlijk al bijna 10 jaar) 'gegijzeld' door het dossier Duinpolderweg. Zonder plannen voor de Duinpolderweg zouden de plannen voor de Hoofddorpse ring zuid allang zijn uitgevoerd denk ik.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » vr 25 okt 2019, 14:26

De 'brandbrief' is hier terug te vinden. Eerlijk gezegd vind ik de inhoud van de brief nou niet echt schokkend of verrassend.

Wel bijzonder is dat de brief is gestuurd namens alle fracties in de gemeenteraad, waaronder bijvoorbeeld ook Groen Links. Dat vind ik dan weer wel een beetje verrassend.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 15495
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » vr 25 okt 2019, 15:13

Maar eigenlijk gaat het alleen om de Duinpolderweg? Ik kan me zo geen andere projecten voor de geest halen waar de provincie treuzelt.
Sorry als het antwoord in die brief staat, maar die heb ik niet gelezen.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 7602
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » vr 25 okt 2019, 15:46

Het gaat vooral om de verlenging en de verbreding van de Nieuwe Bennebroekerweg, de zuidelijke ring van Hoofddorp. Sinds de opening van de afrit Hoofddorp Zuid van de A4 is deze weg een heel stuk drukker geworden. Het deel ten westen van de Spoorlaan, de Nieuwe Bennebroekerweg, kan op zich de drukte wel aan maar zou richting toekomst verbreed moeten worden (en zo was de gedachte vervolgens aan moeten sluiten op de Duinpolderweg, maar die komt er mogelijk niet meer).

Het deel ten oosten van de Spoorlaan (richting de A4) is het grote probleem: eigenlijk is het een ETW waarop veel te veel verkeer op een veel te smalle weg rijdt en waar zowel 's ochtends als 's avonds lange files staan. Die weg had eigenlijk al bij/voor opening van de nieuwe afrit van de A4 verlegd moeten worden (als GOW) om het verkeer te verwerken.Deze verlegging is echter ooit onderdeel gemaakt van het project Duinpolderweg en dit deelproject wordt nu feitelijk al 10 jaar 'gegijzeld' door het grotere project waar maar geen definitief besluit over wordt genomen. Als het als een los project was beschouwd was dit wegvak al jaren geleden aangelegd en geopend, maar nu is er voorlopig nog niet eens zicht op een beslissing om het te gaan aanleggen. En aangezien er maar woningen bijgebouwd blijven worden aan de zuidkant van Hoofddorp wordt de noodzaak voor dit stukje weg groter dan ooit.

Een ander project waar in de brief nog naar verwezen wordt is de aanleg van de HOV verbinding tussen Nieuw Vennep en Lisse (en verder richting Noordwijk). Dit project vordert ook heel langzaam, niet in het minst omdat de provincie Noord-Holland dit als wisselgeld wilde gebruiken richting provincie Zuid-Holland voor medewerking aan de Duinpolderweg (die vooral op Zuid-Hollands grondgebied zou komen te lopen).

Wat ik persoonlijk een gemis vind is dat er niet ook verwezen wordt naar andere provinciale wegen in de gemeente waar je de drukte jaar op jaar ziet toenemen, zoals de N205 waar op delen de intensiteit jaarlijks met ca 5% stijgt en er steeds meer congestie ontstaat. En dat terwijl er de komende 10 jaar nog ca 10.000 woningen gebouwd gaan worden aan die kant van de gemeente.