Rotterdam: Koningshavenbrug

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 9962
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Rotterdam: Koningshavenbrug

Bericht door Mark » do 30 okt 2014, 19:12

De Koningshavenbrug, bijgenaamd de Hef, is de welbekende spoorbrug in Rotterdam uit 1878 welke later in 1927 is omgebouwd tot een hefbrug. Sinds 1993 is door de opening van de Willemspoortunnel de brug niet meer in gebruik, maar nog wel functioneel. Met andere woorden, de brug kan nog open en dicht al schijnt dat de laatste jaren wat lastiger te wezen door een defect welke provisorisch is opgelost. De brug is of wordt niet gesloopt doordat het door velen als een icoon van de stad wordt beschouwd en om die reden is het dan ook sinds 2000 een rijksmonument.

De brug leeft sinds de spoorlijn weg is een redelijk stilzwijgend bestaan. Er duiken soms wel proefballonnetjes (zoals 'De Hef experience' om hem openbaar te maken) op maar echt waar maken doen deze het niet. Het meest recente plan komt van een week terug. Het is bekend geworden dat twee ingenieursbureau's onderzoek gaan doen (geen idee wie de opdrachtgever is) naar de mogelijkheid om een tramlijn over de brug aan te leggen (bron). Dit speelt in op de al jaren sluimerende wens van een nieuwe oeververbinding tussen Noord en Zuid naast die via de Erasmusbrug.

Het echt grote nieuws van nu is echter de aankomende renovatie en dat lijkt wel spectaculair te gaan worden. Op 23 november wordt namelijk het hefdeel uit de torens genomen en wordt dan naar de Merwehaven (bij Mathenesse, klik) gevaren. De brug en het hefdeel zullen dan worden opgeknapt en volgens de gemeente Rotterdam zal er ook een mogelijkheid tot bezoek van het hefdeel komen. In 2016 moet de renovatie afgerond zijn en dan wordt het hefdeel ook weer op zijn plek gehesen.

In de regio Rotterdam is er na de bouw en sloop van de Botlekbrug dus nog een project om naar uit te kijken :).

Meer info @ gemeente Rotterdam.

[youtube]oI3PPfxJcc0[/youtube]