Rotterdam: tunnel Pleinweg

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36053
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Rotterdam: tunnel Pleinweg

Bericht door Rene » ma 13 feb 2006, 17:28

RTV Rijnmond (13-2-2006) schreef: Stadspartij tegen tunnel Pleinweg

Het ondertunnelen van de Stadshoudersweg, 's Gravendijkwal en de Pleinweg in Rotterdam is een slechte zaak. Dat zegt de Stadspartij.

De bouw van de tunnels zou het gebied onbereikbaar maken voor bestemmingsverkeer en bovendien vermindert deze oplossing niet het aantal auto's in de omliggende wijken.

De Stadspartij pleit daarom voor een nieuwe alternatieve route dwars door het Vierhavengebied en de Waalhaven. Alleen zo kan de 's Gravendijkwal ontlast worden.
Laatst gewijzigd door Rene op di 13 feb 2007, 15:46, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » ma 13 feb 2006, 20:58

De Pleinweg:

Afbeelding
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

praatpaal
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 11 mei 2005, 18:10
Locatie: Rotterdam

Bericht door praatpaal » ma 13 feb 2006, 21:37

Ik zie het probleem niet zo. Als men nou ontsluitingen maakt die er ook komen op de tunnel (bij in- en uitgangen) en deze aanhaakt op het bestaande stratennet zal het alleen maar voodelen geven. De ruimte die bovenop de tunnel vrijkomt kan besteed worden aan groen, parkeren of wat dan ook. Zolang op de ontsluitpunten het verkeer goed verwerkt kan worden, zal het alleen maar voordelen voor de buurten rond het trace' geven.

Niet echt concrete argumenten, omdat deze maatregelen de leefbaarheid scheppen en extra ruimte bovenop de tunnel. Als ik naar de huidige situatie kijk (ken het daar goed), kan het de wijken zo'n positieve impuls geven. Snap niet dat de Stadspartij voor de verkiezingen zo'n uitspraak doet.

Dit project is overigens ietwat te vergelijken met de N14/noordelijke randweg Den Haag. Ik ben voor, maar men moet niet de problemen over het hoofd zien. Het plan meteen afwijzen lijkt me erg simpel. Stedenbouwkundig zou het ideaal zijnom de wijken een impuls te geven.
wie op de wegenwacht, wacht het langst

Alain
expressweg
Berichten: 3472
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » ma 13 feb 2006, 21:42

Kunnen ze de bestaande weg niet gewoon in gebruik houden als lokale weg, en de tunnel voor het doorgaande verkeer aanleggen? Ik ken de verkeerssituatie daar niet zo goed, maar als een groot deel van het verkeer op de Pleinweg doorgaand is, dan zou dat een reële oplossing kunnen zijn. Scheelt ook een hoop ingewikkelde op- en afritten in de tunnel.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 9962
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » ma 13 feb 2006, 21:49

Ik ben benieuwd hoe ze een tunnel willen bouwen zonder chaos...

praatpaal
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 11 mei 2005, 18:10
Locatie: Rotterdam

Bericht door praatpaal » ma 13 feb 2006, 21:49

op skyscrapercity.com:

Rotterdam: 2e Stadstunnel

--------------------------------------------------------------------------------

Stadspartij wil nieuwe weg naar Zuid

De Stadspartij pleit voor een nieuwe alternatieve route dwars door het Vierhavengebied en de Waalhaven. De bedoeling is het ontlasten van de 's Gravendijkwal.

Onderdeel van het plan is een nieuwe tunnel onder de Maas. De Stadspartij ziet daar meer in dan in de bouw van andere tunnels in de trajecten Vaanweg-Pleinweg en Stadhoudersweg-Statenweg. De gemeente onderzoekt momenteel die plannen. Volgens de Stadspartij zou de bouw van zulke tunnels het omliggende gebied onbereikbaar maken voor bestemmingsverkeer.persbericht ondertunnelingsplannen

Heden hebben wij de onderstaande schriftelijke vragen gesteld over ons voorstel voor een alternatief voor de ondertunnelingsplannen in Rotterdam.

Aan het College van B & W van de gemeente Rotterdam

Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording

Afschrift aan de raad

Rotterdam, 13 februari 2006

Betreft: alternatief voor ondertunnelingplannen in Rotterdam

Geacht college,

Stadspartij in het verleden al regelmatig suggesties in die richting gedaan (overkapping 's-Gravendijkwal); wij juichen dergelijke studies dan ook toe.

Op 8 februari j.l. heeft de wethouder Stefan Hulman in een persbericht laten weten dat het College verder gaat met de verkenning van verschillende tunnelprojecten in de stad, o.a. voor het wegvak Stadhoudersweg-Statenweg-Henegouwerlaan-'s-Gravendijkwal-Maastunnel-Pleinweg. Zoals u weet heeft de

Hierover heb ik de volgende vragen te stellen:

De beste oplossing voor het geluid- en luchtkwaliteitsprobleem op het wegvak Stadhoudersweg-Statenweg-Henegouwerlaan-'s-Gravendijkwal-Maastunnel-Pleinweg is natuurlijk het verminderen van het aantal auto's. Vermindering van het aantal auto's op deze route betekent dat er (o.a. in de Maastunnel) ruimte vrijkomt voor een nieuwe tramlijn van Zuidplein naar Rotterdam Centraal. Daarmee zou er een tweede tramverbinding tussen het centrum en Rotterdam Zuid ontstaan die (a) de druk en de Coolsingel voor een deel kan wegnemen en (b) in geval van stremmingen op de Erasmusbrug/ een alternatieve tramroute biedt. De enige mogelijkheid om dat te doen is het autoverkeer dat nu de Maastunnel kiest een alternatief te bieden.

Eén van de alternatieven is het ondertunnelen van dit wegvak. Deze zal echter meerdere nadelen met zich mee brengen, namelijk:
een aantal jaren in beslag nemen waarin het leven in de omliggende wijken in hoge mate ontregeld kan worden Bij ondertunneling van de 's-Gravendijkwal b.v. moet men vrezen voor de bereikbaarheid van de winkelstraat Nieuwe Binnenweg, een straat die toch al voor ekonomische problemen staat als de Lage Erfbrug vervangen word;.

- ondertunneling van Stadhoudersweg-Statenweg zou aanzienlijk ernstiger verkeersproblemen oproepen, vergeleken met de te verwachten verkeersproblemen, die eerder al als een argument zijn gebruikt om geen Randstadrail onder de kruising Stadhoudersweg-Statenweg te maken;

Is het College van B & W bereid te bezien of een alternatieve route geen oplossing zou kunnen bieden?

Wij denken daarbij aan het gebruiken van de Parklane vanaf de A13 gekoppeld aan een nieuwe tunnel tussen het Vierhavengebied en de Waalhaven (de Vijfhaventunnel) en verbindingen naar oa. Zuidplein en de A15. Deze route loopt nauwelijks langs bestaande woonwijken maar grotendeels door bedrijventerreinen. Alleen bij Oud Mathenesse en het Witte Dorp zouden alsnog maatregelen genomen moeten worden om de belasting van deze wijken te verminderen. Deze route zou, denken wij, een aanzienlijke hoeveelheid verkeer van het wegvak A13-Stadhoudersweg-Statenweg-Henegouwerlaan-'s-Gravendijkwal-Maastunnel-Pleinweg kunnen wegnemen waarmee ondertunneling daarvan overbodig wordt.

Naast de al genoemde voordelen van de vermindering van het autoverkeer op het wegvak Stadhoudersweg-Statenweg-Henegouwerlaan-'s-Gravendijkwal-Maastunnel-Pleinweg biedt deze alternatieve route ook nog extra voordelen zoals:

- De A13 door Overschie zal er door ontlast worden

- De te maken Vijfhaventunnel kan ook een rol spelen in het met elkaar verbinden van de nieuwe stedelijke ontwikkelingen in het Vierhavengebied en de Waalhaven (Stadshavens).

Wij hebben begrepen dat het maken van een tunnel tussen het Vierhavengebied en de Waalhaven is onderzocht in het kader van Stadshavens en is afgevallen als zijnde "te duur". Wij zijn er echter van overtuigd dat deze tunnel wel betaalbaar zal zijn als met de aanleg daarvan het Stadshavensgebied wordt ontsloten en tegelijkertijd ongetwijfeld zeer hoge kosten (aanlegkosten en vooral ook maatschappelijke kosten) van ondertunneling van het wegvak Stadhoudersweg-Statenweg-Henegouwerlaan-'s-Gravendijkwal-Maastunnel-Pleinweg worden uitgespaard.

Wij hebben de Hogeschool Rotterdam gevraagd een verkennende en vergelijkende studie naar deze mogelijkheden (ondertunneling Stadhoudersweg-Statenweg-Henegouwerlaan-'s-Gravendijkwal-Maastunnel-Pleinweg en alternatieve route Parklane-Vijfhaventunnel).

Is het College van B & W bereid ten behoeve van deze studie de noodzakelijke gegevens beschikbaar te stellen?

Is het College van B & W bereid deze alternatieve studie in de verkenning die het College zelf laat uitvoeren mee te nemen?

Met vriendelijke groet,

Manuel Kneepkens

Fractievoorzitter Stadspartij

Bron: Stadspartij
Excuses voor de afgebroken zinnen/woorden in de tekst, maar zo staat het op de site van de StadspartijHebben jullie een idee wat de visie van de Stadspartij in dat geval is?
wie op de wegenwacht, wacht het langst

hneel
verkeersader
Berichten: 829
Lid geworden op: zo 15 mei 2005, 8:46
Locatie: Dinteloord

Bericht door hneel » di 14 feb 2006, 17:44

De stadspartij.

Bij de vorige verkiezingen hadden ze in hun programma staan dat de winkels in het centrum voortaan via de metro bevoorraad moesten worden ipv met vrachtauto's.

Sindsdien neem ik die partij absoluut niet meer serieus.

H.
dorpsstraat
Berichten: 191
Lid geworden op: di 22 nov 2005, 11:50
Locatie: Randstad

Tunnels

Bericht door H. » za 25 feb 2006, 15:01

Het toverwoord is tunnels
Door EPPO KÖNIG

Rotterdam is hartpatiënt en moet dringend onder het mes. Stedenbouwkundige Ashok Bhalotra stelt een ernstige diagnose. Om te beginnen: katheteriseer de Lijnbaan. Knap ’m op, maak er weer een aantrekkelijk winkelgebied van. We kunnen wel allerlei tunnelplannen bedenken om meer mensen naar het centrum te vervoeren. Vervolgens vergeten we dat hart van de stad zelf. Want als de pomp niet werkt, krijg je problemen.’’

„Verstopte wegen, luchtverontreiniging, lawaai en omgevingsvervuiling; het toverwoord is tunnels. Ondergrondse verbindingswegen die de weg aan de auto, en de stad aan de inwoner moeten teruggeven. Gisteren pleitte staatssecretaris Van Geel (Milieu) nog in deze krant voor overkapping van de A13 bij Overschie om de wijk leefbaar te houden.

Het is een ouder voorstel dat aansluit bij de vier megalomane tunnelplannen die de gemeente Rotterdam nu laat onderzoeken. Na onderlinge vergelijking moeten binnen zes maanden de eerste ’richtinggevende stappen’ worden gezet. De mogelijkheden liggen open en variëren van gedeeltelijke tot complete uitvoering in fases of in samenhang.

De geschatte kosten van ieder project bedragen al snel honderd tot driehonderd miljoen euro.

Qua doel zijn er verschillen. Om het economische centrum goed bereikbaar te houden, wordt gedacht aan ondertunneling van de trajecten Stadhoudersweg-Statenweg (planning 2010-2015) en Vaanweg-Pleinweg (2005-2010). Overkapping van de ’s Gravendijkwal en de Boompjes moet beide gebieden vooral aantrekkelijker maken als woon- en recreatiegebied.

Bhalotra: „Mooi die tunnelplannen voor meer auto’s in de binnenstad, maar waar laten we ze als ze hier zijn? De enige oplossing die ik zie is ondergronds parkeren. Grote ondergrondse parkeergarages onder het centrum, het liefst in verbinding met elkaar om de doorstroming te bevorderen. Ik mis een samenhangende parkeervisie in de plannen. Heb je die niet, dan haal je een Paard van Troje binnen.’’

Tweede punt is volgens Bhalotra het ontbreken van een stadsring in Rotterdam: „Waarom is het hier zo druk op de snelwegen? Omdat we de rijksweg als stadsring gebruiken. Mensen die van het ene punt naar het andere willen, duiken even de A20 of A16 op. Nieuwe tunnels moet je eigenlijk combineren met een nieuwe stadsring binnen de snelwegen.’’

Zo’n ’parallelle ruit’ zou heel goed via bestaande wegen kunnen worden gerealiseerd, volgens Bhalotra. Uit de losse stedenbouwkundige pols : het rondje Coolsingel, Schiekade, Stadhoudersweg, ’s-Gravendijkwal en op Zuid de Brielselaan.

Twee van de vier tunnelplannen ziet hij wel direct zitten. „De Boompjes aan de Maas. Heel logisch. Daar ligt een enorme potentie voor de stad om het centrum met de waterstad te verbinden. Kun je ook nieuwe woningen maken.’’ En de ’s-Gravendijkwal. „Ligt ook voor de hand. Het is nu al een tunneltraverse.’’

Een kijkje in Azië waar Bhalotra nu de Chinese miljoenenstad Wuhan vormgeeft, dat zou de plannenmakers goed doen, denkt hij: „In Azië zijn ze veel verder met tunnels. Daar kunnen we nog veel van leren. Groot denken, dus. Wel tunnels, geen tunnelvisie.’’
Bron: http://www.ad.nl

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36053
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » za 25 feb 2006, 20:58

Tunnels: bij kruispunten een goede zaak om relaties ongelijkvloers af te kunnen wikkelen. Maar wel zo kort als mogelijk houden.
Over langere afstanden om een weg "uit het zicht" te werken vind ik het geen goed idee. Tunnelwegvakken kosten namelijk per kilometer een véééélvoud van een weg op maaiveld. Dan doel ik niet zozeer op de initiële kosten , maar op de jaarlijkse beheer- en onderhoudskosten.

By-the-way: Bron ?
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

kees
expressweg
Berichten: 3165
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 23:21
Locatie: Het Bosch van de Hertog

Bericht door kees » zo 26 feb 2006, 18:44

Ik vind het idee van Balotra van een binnenring wel slim. In Tilburg zie je ook dat ringenstelsel: de tangenten (weliswaar nog niet af, maar het idee is in uitvoering), de ringbanen (al van jaren vijftig/zestig en de stadsring, die, grrr, eenrichtingsverkeer zou moeten worden, waarvoor de Heuvel weer open moet.

Maar hoe zien jullie een Rotterdamse binnenring ontstaan en hoe zou die volgens jullie moeten lopen?

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 38171
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » zo 26 feb 2006, 18:52

Echter Rotterdam heeft problemen met de sociaal-economische positie van haar inwoners. Daar helpt echt geen tunnel tegen... :roll:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

praatpaal
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 11 mei 2005, 18:10
Locatie: Rotterdam

Bericht door praatpaal » di 28 feb 2006, 15:14

Verbetering van de bereikbaarheid maakt vestigen wel aantrekkelijker. Door al die files voel ik me wel benauwd in de stad. Door ondertunnelingen zullen meer problemen worden opgepakt. Op de verschillende locaties op hun eigen manier, ondanks dit meer kost. In de stad zijn ondertunnelingen zeker op zijn plaats, waar een tijd geleden de meeste forummers onder ons het wel mee eens waren. Wel zie ik inderdaad graag een visie met een parkeerroute/ stadsring, met derde stadsburg etc. De huidige overkappingsplannen betreffen die van de Noord-Zuidroute door Rotterdam, afgezien het plan voor de Boompjes. Maar de rest van de stad hierbij betrekken vind ik een goed plan.
Maar ik steun de plannen zeer. Als je de stad goed kent, zal je weten dat ondertunnelingen daadwerkelijk het toverwoord is. mensen die tegen de plannen zijn, denken alleen aan m2 asfalt, want kwaliteit gaat ook hier boven de kwantiteit.

Ondertunnelingen moeten wel doeltreffend zijn. De HSL-tunnel bij Zoeterwoude-Rijndijk is bijvoorbeeld misplaatst, hoewel ik wel zeg dat zorgvuldig met landschap moet worden omgesprongen.

Eventueel zou ik ook graag het OV met extra geld willen stimuleren met een metroverbinding van Rotterdam naar Bolnes/IJsselmonde naar Dordrecht.
wie op de wegenwacht, wacht het langst

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » di 28 feb 2006, 18:11

praatpaal schreef: Eventueel zou ik ook graag het OV met extra geld willen stimuleren met een metroverbinding van Rotterdam naar Bolnes/IJsselmonde naar Dordrecht.
Volgens zitten die plannen in een diepe ijskast, maar bestaan ze wel. Er is lang gesproken over een tram/metro naar Ridderkerk (die in het midden van de, dan wel aangepaste, Rotterdamseweg zou moeten lopen). Maar het lijkt niet haalbaar, en voorlopig gaat het vervoer nog per bus.

Er schijnt bij station Lombardijen overigens wel rekening te zijn gehouden met een eventuele metrolijn vanaf Zuidplein richting Ridderkerk.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Snel een tunnel onder Pleinweg

Bericht door Palance » ma 12 feb 2007, 6:50

AD schreef:Snel een tunnel onder PleinwegROTTERDAM - De komende jaren zet Rotterdam in op de ondertunneling van het traject Vaanweg - Pleinweg - naar de Maastunnel en het traject Stadhoudersweg - Statenweg - Weena.Dat zijn de belangrijkste wegen waarlangs uit zuidelijke en noordelijke richting het verkeer naar de binnenstad rijdt.

Het plan voor een tunnel onder de ’s-Gravendijkwal is geschrapt en het onder de grond stoppen van het verkeer over de Boompjes is in de ijskast gezet.

Deze koers wordt door het Rotterdams college uitgezet in de zogeheten Stadsvisie 2030. In dit plan, dat vandaag wordt gepresenteerd, geeft het college zijn visie op de ontwikkelingen in de stad voor de komende 25 jaar.

Wat betreft de ondertunneling heeft het college gekeken welke routes het meest bijdragen aan het oplossen van de fileproblemen in Rotterdam.

De plannen voor de ’s-Gravendijkwal zijn daardoor gesneuveld. Volgens het college gaat het daar namelijk niet om een doorstromings-, maar om een milieuprobleem. B en w willen hier andere maatregelen nemen, maar die worden niet genoemd in de Stadsvisie. Ook de ondertunneling van de Boompjes geniet vooorlopig weinig prioriteit. Het college wil eerst de effecten en gevolgen van de grote bouwontwikkelingen in het centrum afwachten eer wordt ingezet op het ’onder de grond stoppen’ van de Boompjes.

Het college wil voorrang geven aan de ondertunneling van de route Vaanweg-Pleinweg-Maastunnel op Zuid. Al over drie jaar moet worden begonnen met dit megaproject.

De ondertunneling van de zuidelijke invalsweg moet de doorstroming verbeteren, maar ook ruimte maken voor projecten uit het Pact van Zuid. Met dit gemeentelijk aanvalsplan moeten de achterstanden op de zuidoever worden weggewerkt om dit stadsdeel op gelijk niveau te brengen met de noordoever.

De ondertunneling op Zuid schept ruimte voor de aanleg van groen en betere verbindingen tussen Ahoy, Zuidplein en de aangrenzenden woonwijken.

De route Stadhoudersweg- Statenweg- Weena is vervolgens aan de beurt. Dit is een van de twee noordelijke hoofdroutes van de snelweg naar de binnenstad, in feite van het Kleinpolderplein naar het Weena. Volgens het college moet hiermee in 2018 worden begonnen.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

mb90
verkeersader
Berichten: 746
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 20:43
Locatie: Rotterdam-Zuid

Bericht door mb90 » ma 12 feb 2007, 7:11

Tegen een tunnel onder de Pleinweg zeg ik zeker geen nee. Hij loopt namelijk op 200 meter van mijn huis en wanneer je in de spits wegmoet staat het er altijd vast. Ook is de luchtkwaliteit nu verre van goed, want ik zie vaak genoeg zwarte roetdeeltjes op de raamkozijnen liggen. Dus goed dat ze er over denken en hopelijk gaan ze snel beginnen.

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » ma 12 feb 2007, 8:09

Daarnaast: Als je die paar VRI's kunt overslaan, scheelt het weer reistijd.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

mb90
verkeersader
Berichten: 746
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 20:43
Locatie: Rotterdam-Zuid

Bericht door mb90 » ma 12 feb 2007, 19:34

Palance schreef:Daarnaast: Als je die paar VRI's kunt overslaan, scheelt het weer reistijd.
Dat is inderdaad zeker zo, want vooral daardoor stond er vandaag weer eens een file over de hele Pleinweg en het verlengde daarvan richting de Vaanweg.

praatpaal
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 11 mei 2005, 18:10
Locatie: Rotterdam

Bericht door praatpaal » ma 12 feb 2007, 20:04

Wordt behalve de Pleinweg dan ook de Vaanweg ondertunneld? Of wat willen ze precies met de Vaanweg doen. Ongelijkvloers maken lijkt me sowieso een goed plan.

Ze willen de 's-Gravendijkwal dan niet ondertunnelen, maar willen ze wel 'dive-unders' aanleggen bij de nu nog gelijkvloerse kruisingen? Of is het ongelijkvloers brengen van het trace' niet een hoofdreden?
wie op de wegenwacht, wacht het langst

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » di 13 feb 2007, 7:10

Het was me niet duidelijk van de Vaanweg: Volgens de papiaren editie gaat het om een verbinding Vaanweg-Pleinweg, zeg maar onder het Zuidplein door.

En het probleem met de 's Gravendijkwal snap ik ook niet, die ligt al verdiept. Had daar een dak op gemoeten ofzo?
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

mb90
verkeersader
Berichten: 746
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 20:43
Locatie: Rotterdam-Zuid

Bericht door mb90 » di 13 feb 2007, 15:07

Met de 's Gravendijkwal bedoelen ze volgens mij het stuk wat nu al verdiept ligt. Ze zeggen namelijk dat het geen doorstromingsprobleem, maar een milieuprobleem is. De doorstroming is in het verdiepte stuk geen probleem, maar de luchtkwaliteit is daar niet echt goed. Dus is dat, denk ik, het milieuprobleem waar ze het over hebben.

mb90
verkeersader
Berichten: 746
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 20:43
Locatie: Rotterdam-Zuid

Bericht door mb90 » di 13 feb 2007, 16:02

Vandaag staat er weer een nieuw artikel over de tunnel onder de Pleinweg. Hierin worden 2 mogelijkheden genoemd. 1 van de Maastunnel tot de Pleinweg via het huidige tracé en de andere van de Maastunnel tot de Mijnsherenlaan. Ik zou zeker voor de eerste kiezen, omdat je met de eerste maar een deel van het probleem oplost. Bij het tweede plan blijven de auto's rond het Zuidplein bovengronds rijden en daardoor zal het daar vast blijven staan. De eerste is wel 120 miljoen euro duurder, maar het scheel wel een boel reistijd.
Dit is het artikel:
AD.nl schreef: Tunnel medicijn tegen verkeersinfarct

ROTTERDAM - Omwonenden en automobilisten kunnen de borst nat maken. Als over drie jaar wordt begonnen met de ondertunneling van de Vaanweg en Pleinweg, de zuidelijke hoofdentree van Rotterdam, zullen zij minimaal drie jaar in een bouwput zitten. Maar, zo belooft de gemeente, daarna wordt het allemaal beter.

Eigenlijk valt er bij het onder de grond stoppen van de Vaanweg en de Pleinweg helemaal niets te kiezen. Want als nu niet wordt ingegrepen stevent Rotterdam-Zuid geheid af op een verkeersinfarct. Nu al rijdt het verkeer zich vaak vast bij het Zuidplein en – een stukje verderop – de op- en afritten van de Erasmusbrug. Dat is ook niet vreemd aangezien op een werkdag zon 31.000 autos over de Vaanweg en de Pleinweg rijden.

Dat wordt de komende jaren alleen maar erger, zegt gemeentelijk verkeersplanoloog Wilco Verhagen. „Rond 2010 zullen de verkeersproblemen steeds nijpender worden. Dan kan het wegennet op Zuid de problemen niet meer opvangen. In 2015 verwachten we zon 38.000 autos.’’

Een tunnel dus. Alleen wat voor een? Twee mogelijkheden worden nu verder uitgewerkt. De lange, en dus dure, tunnel loopt van de Vaanweg (ter hoogte van de Valkeniersweide) via de Strevelsweg en Pleinweg naar de Maastunnel. Kosten: een slordige 270 miljoen euro. De korte tunnel laat automobilisten al op de Pleinweg boven de grond komen, ongeveer ter hoogte van de Mijnsherenlaan. Kosten: 150 miljoen euro.

De aanleg van de autotunnel zal het gebied tussen Vaanweg en Maastunnel jarenlang op zijn kop zetten. Menig bewoner van de omliggende oude stadswijken zal in die periode de bouwput vervloeken. En menig automobilist zal de stukken uit zijn stuur bijten als hij zich weer eens vastrijdt in de zoveelste file.

Volgens planoloog Wilco Verhagen is dit uiterst vervelend. Maar ook hier valt opnieuw weinig te kiezen. ,,We hebben nu nog de ruimte op het wegennet om het verkeer andere routes te bieden. Maar als over een paar jaar het aantal autos is toegenomen, is die ruimte er niet meer. En iedereen wil natuurlijk wel dat de winkel gedurende de verbouwing open blijft.’’

Voor de noordelijke hoofdentree van Rotterdam, waarvoor ook een tunnel op de agenda staat, geldt hetzelfde verhaal. Alleen wordt het verkeersprobleem hier pas in 2015 nijpend. Tijd genoeg dus om na te denken over het traject van de tunnel van het Stadhoudersviaduct naar Weena/Beukelsdijk. Nu liggen er twee trajecten op tafel. Route 1 loopt vanaf het Kleinpolderplein met een flauwe boog naar de Statentunnel, om daar aan te takken op het Weena. Route 2 volgt deels hetzelfde traject maar buigt af naar de Diergaardetunnel.

Een hoop werk, maar pure noodzaak, vindt Verhagen. „Want zonder tunnel wordt het één grote verkeersopstopping.’’
Hieronder staat een kaartje met de mogelijkheden voor de tunnel:
Afbeelding
Rood = lange tunnel voor 270 miljoen
Blauw = korte tunnel voor 150 miljoen
Groen = mijn voorstel, een boortunnel die wel onder huizen door gaat en denk ik 200 miljoen zal kosten, omdat die korter is dan de rode.

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » di 13 feb 2007, 16:05

Ik heb thuis de papieren editie, eens zien of daar nog kaartjes instaan.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

praatpaal
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 11 mei 2005, 18:10
Locatie: Rotterdam

Bericht door praatpaal » di 13 feb 2007, 17:17

Moet ik aan de noordzijde zoiets voorstellen?

Afbeelding

Om een idee van de lengte te geven aan de zuidoever. Van Zuidplein naar dive-under Dorpsweg/Brielselaan is geloof ik +/- 1500 meter.
wie op de wegenwacht, wacht het langst

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » di 13 feb 2007, 18:06

De groene lijn is de belangrijkste verkeersstroom. Ware het niet dat daar tegenworodig Randstadrail onder loopt (onder de Statenweg).
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

praatpaal
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 11 mei 2005, 18:10
Locatie: Rotterdam

Bericht door praatpaal » di 13 feb 2007, 18:11

Dan zal het trace' waarschijnlijk zo westelijk als mogelijk komen. De roze variant vind ik niet zo logisch.
wie op de wegenwacht, wacht het langst

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » di 13 feb 2007, 18:37

Ik schreef:Ik heb thuis de papieren editie, eens zien of daar nog kaartjes instaan.
Helaas: Hetzelfde artikel, zonder kaartjes.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28899
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » do 15 feb 2007, 19:58

AD schreef:donderdag 15 februari 2007
Pleidooi voor tol nieuwe tunnel op Zuid
Door ELLEN LENGKEEKROTTERDAM - Voor de nieuw te bouwen tunnel Vaanweg-Pleinweg in Rotterdam-Zuid moeten automobilisten tol gaan betalen.

Dat althans stelt de Milieufederatie Zuid-Holland, waaraan 340 organisaties uit de provincie zijn verbonden.

Het gemeentebestuur wil de route Vaanweg-Pleinweg richting Maastunnel over drie jaar ondertunnelen om het verkeer beter door de stad te leiden. Dat staat omschreven in de Stadsvisie 2030, die deze week is gepresenteerd.

Een prima plan, vindt de federatie, maar niet voor niets. Volgens een woordvoerder kan verantwoordelijk verkeerswethouder Baljeu nog niet reageren op het plan voor tolheffing. ,,De plannen zijn prematuur. De politiek moet nog over de tunnel beslissen.’’

Het gaat de natuurorganisatie niet ’om autootje pesten’. De prijs om door de tunnel te rijden dient ’fatsoenlijk’ te zijn’.

De tolopbrengst zou ten goede moeten komen aan beter openbaar vervoer en goede fietsroutes door Rotterdam. ,,Het college zou milieu als uitgangspunt moeten nemen’’, aldus directeur Ellen Verkoelen van de Milieufederatie, ,,en niet de doorstroming van verkeer. Niet het oplossen van files, maar het schoner maken van Rotterdam en het tegengaan van het broeikasprobleem zouden voorop moeten staan. Daarom is het goed om tol te gaan heffen. Zo doe je tegelijk iets aan het terugdringen van de mobiliteit.’’

Het college heeft de plannen voor ondertunneling van de ’s Gravendijkwal in het centrum van de stad voorlopig geschrapt. Hier speelt volgens b en w vooral een milieuprobleem (uitlaatgassen). Volgens wethouder Karakus wordt dat probleem voor omwonenden opgelost.
Tol voor een stadstunnel :hahaHAHA:
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 9962
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » do 15 feb 2007, 20:04

Mag ik u presenteren, de Tunnel der Stilte, waar wij allen voor hebben betaald :twisted:

mb90
verkeersader
Berichten: 746
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 20:43
Locatie: Rotterdam-Zuid

Bericht door mb90 » do 15 feb 2007, 21:53

Het moet niet gekker worden :shock: . Voor elk stukje weg is tol hét middel volgens de milieuorganisaties. Volgens mij zal het weinig helpen, want zo stuur je de auto's over andere wegen die daardoor ook weer drukker worden.
Ze moeten gewoon die tunnel aanleggen en er a.u.b. geen tol voor heffen.

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14634
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » vr 16 feb 2007, 17:59

Ik dacht dat links blijkbaar voor solidariteit was? Erg ja, als je moet betalen voor een weg waarvan het geld naar andere zaken gaat... :roll: