Energie uit de weg halen

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
kees
expressweg
Berichten: 3408
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 23:21
Locatie: Het Bosch van de Hertog

Energie uit de weg halen

Bericht door kees » di 07 dec 2010, 16:53

Wat vinden jullie van onderstaand initiatief?
Trouw (07-12-2010) schreef: Energie oogsten op autowegen
Autoverkeer kan lantaarnpalen, matrixborden en verkeerslichten laten branden wanneer de verkeerstrillingen in het wegdek worden omgezet in elektriciteit. Overijssel doet komend voorjaar een proef op de N34 bij Hardenberg.

Het klinkt te mooi om waar te zijn: automobilisten die zelf de elektriciteit opwekken voor de lantaarnpalen langs de autoweg. Toch is dat over een jaar mogelijk realiteit op de provinciale weg N34 ter hoogte van Hardenberg. Simon Bos van ingenieursbureau Tauw in Deventer is vol verwachting. Tests elders in de wereld bewijzen immers dat je asfaltwegen tot kleine energiecentrales kunt transformeren.

Bos zoekt als productontwikkelaar van Tauw voortdurend naar innovaties. Hij ontdekte de proeven met energieopwekkende (spoor)wegen bij het Israëlische bedrijf Innowattech. Bos zocht vorig jaar contact met de Universiteit Twente om de mogelijkheden voor toepassing in Nederland te onderzoeken. Al gebleken is dat ’energie oogsten’ op autowegen kansrijk is. „Onze centrale vraag is hoeveel energie een weg kan opwekken”, zegt Bos. „Daarover kunnen we nog weinig zeggen. In ieder geval geen megawatts.”

Daarom mogen Tauw en de Twentse faculteit construerende technische wetenschappen van wegbeheerder Overijssel de N34 als proeftraject gebruiken. Ze maken komend voorjaar sleuven in de weg en leggen daarin enkele matjes met keramisch materiaal dat de trillingen opvangt. Als er verkeer overheen zoeft, ontstaan die trillingen. De matjes zetten die bewegingen om in elektrische stroompjes. Die worden vervolgens naar een bermkastje geleid met daarin een accu en een elektriciteitsmeter.
Het klinkt wel innovatief, maar toch is de gebruikte techniek al meer dan honderd jaar bekend. Dankzij dit piëzo-elektrisch effect maken elektrische gitaren hun geluid en gasaanstekers met ontbrandingssteentjes hun vlam. Zelfs in het wegdek bewijst de techniek zijn diensten al bij het meten van vrachtwagenladingen op weegbruggen. Pas nu wordt deze vinding uitgetest voor de energievoorziening van de openbare weg.

„Het is een simpele techniek”, beaamt Bos. „En simpel betekent dat er veel draagvlak voor kan ontstaan. Het is eenvoudig uit te leggen aan het publiek.” Denk maar eens aan de lichtmasten met het bekende oranje schijnsel langs snelwegen en op verkeerspleinen, zegt hij. „Dat zijn echte energieslurpers.” Hij wijst op de nieuwste led-straatverlichting, die een energiezuinig alternatief is. Led-verlichting is niet langer voorbehouden aan thuisgebruikers, maar is doorontwikkeld voor gebruik in lantaarnpalen en in verkeerslichten. Het schijnsel is nu krachtig genoeg.

Dankzij de stormachtige innovaties in led-land, krijgt energie opwekken met autowegen zin. De zuinige led-lantaarns en led-verkeerslichten vragen immers weinig stroom. Dus zou de opwekking van elektriciteit uit wegtrillingen weleens genoeg kunnen blijken om hen te laten werken. Bovendien neemt de hoeveelheid autoverkeer nog steeds toe en daarmee de hoeveelheid trillingen. „Die trillingsenergie verdwijnt nu als warmte in de grond”, zegt Bos. „Veel energie die de mens veroorzaakt, ook in het verkeer, gaat zo verloren. Met onze proef zetten we de ongebruikte energie om in bruikbare.”

Tauw en de Universiteit Twente sleutelen een half jaar aan de N34 voor hun test. Vervolgens bouwt de provincie die onveilige route om tot een veilige 100-kilometerweg. Daarover rijden straks gemiddeld 13.500 voertuigen per dag. Als de energieproef slaagt, krijgt de vernieuwde N34 ook energieopwekkend materiaal. De provinciale weg zou dan de eerste in Noordwest-Europa zijn die in de eigen elektriciteitsbehoefte voorziet. Nog voor de ingenieurs ook maar iets hebben kunnen meten, wonnen ze al een geldprijs. Het Rijk bekroonde het project via het innovatieprogramma Mooi Nederland.

In de hoop dat de ’elektrische N34’ tot een internationaal en innovatief voorbeeld zal uitgroeien, is een bijdrage verleend van 7000 euro in de kosten. De overige 28.000 euro wordt betaald door Tauw, de Universiteit Twente en de provincie Overijssel. Wat verkeersgedeputeerde Job Klaasen (VVD) betreft, volgen in Overijssel nog veel meer vernieuwende en duurzame verkeersproeven. „We willen daarin graag een rol als voorloper spelen”, zegt hij. „We nodigen iedereen uit met ideeën te komen.”

Die houding werpt zijn vruchten af. Niet alleen de N34, maar ook de N340 viel bij Mooi Nederland in de prijzen. Die route tussen Zwolle en Ommen wordt volgend jaar ook veranderd in een 100-kilometerweg. De omwonenden krijgen een landschapsbudget waarmee ze hun eigen omgeving mogen herinrichten, zo kunnen ze bijvoorbeeld andere erfbeplanting of nieuwe houtwallen bekostigen. Simon Bos gelooft in het simpele karakter van de piëzo-techniek en van de N34-proef. Het is zonder draagvlak lastig innoveren, stelt hij. Acceptatie van nieuwe techniek door het publiek is belangrijk. „We willen daarom een bord met een teller langs de weg neerzetten tijdens de proef”, zegt hij. „Daarop zie je meteen hoeveel elektriciteit er is opgewekt. Dat is leuker dan een lantaarnpaal laten branden, terwijl niemand dat doorheeft.”

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36660
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: Energie uit de weg halen

Bericht door Rene » di 07 dec 2010, 17:12

Zou het wegonderhoud er ook simpeler door worden, of juist het tegendeel ?
Of zou dat dan weer duurder worden (en meer energie kosten) ?
En wat gaan we doen als een aantal van die apparaten defect is, krijgen we dan extra wegopbrekingen ?

Mij lijkt het goed een flinke proef te doen met een dergelijke simpele techniek, maar daarbij het aspect 'onderhoudbaarheid' (van zowel weg als installatie) goed te evalueren.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10225
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Energie uit de weg halen

Bericht door Peter » di 07 dec 2010, 17:23

Ik heb zo mijn ernstige twijfels bij dit soort technieken. Her is vermoedelijk rommelen in de marge met veel meer installatie en onderhoudskosten dan profijt.

Je kunt ook iedere lichtmast zijn eigen zonnepaneel of windmolen geven. Bespaar je wellicht 5 Euro per jaar per mast aan stroomkosten uit, maar kost installatie 1000 Euro. 200 jaar terugverdientijd als ze niet slijten....
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15216
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Energie uit de weg halen

Bericht door Via » do 09 dec 2010, 12:11

Ach, ik vind het idee in ieder geval goed genoeg om eens te proberen. Wie nooit wat nieuws probeert blijft altijd hangen in de oude dingen.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10225
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Energie uit de weg halen

Bericht door Peter » do 09 dec 2010, 12:17

Kansloze dingen (waar je vooraf kunt uitrekenen dat het nooit lonend is, ook niet bij een 10-voudige energieprijs) moet je niet proberen. Projecten met een erg hoog geiten-wollen-sokken gehalte.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

peejay
autoweg
Berichten: 1176
Lid geworden op: wo 20 apr 2005, 13:24
Locatie: Bergen op Zoom, nabij de A4/A58

Re: Energie uit de weg halen

Bericht door peejay » vr 17 dec 2010, 13:36

Er zijn ook verkeersdrempels die water overpompen.
Niet geschikt voor op een snelweg, maar er zijn allerhande manieren om energie te winnen waar we dat nu niet doen.
Er is bijvoorbeeld ook wel gedacht om de warmte uit afsalt op te slaan, en in de winter te gebruiken om te zorgen dat de weg niet bevriest.

Volgens mij kunnen dit soort innovaties op termijn wel degelijk bijdragen aan energiebesparing.
Rij met je hart

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10225
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Energie uit de weg halen

Bericht door Peter » vr 17 dec 2010, 14:02

Dat geloof ik graag. Probleem is echter dat heel veel van dit soort projecten uit de (milieusubsidie)koker van kunstenaars en architecten komt. Klinkt leuk, maar het is eenvoudig te bewijzen dat de techniek nooit lonend is of zal zijn, bij welke energieprijs dan ook.

PS warmte opslaan uit asfalt en dat dan in de winter gebruiken is uitgeprobeerd op de N34 tussen Annen en Zuidlaren. Daarna nooit meer wat gehoord. Ik neem aan dat de investerings- en onderhoudskosten zo hoog zijn, dat zout strooien 20-100 keer goedkoper is.... Ik zie wel kansen voor de techniek voor nieuwe viaducten, zeker bij knooppunten (viaduct in een bocht). Ijzelrisico is hier veel groter en de lengtes zijn beperkt.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10938
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Energie uit de weg halen

Bericht door Willem » vr 17 dec 2010, 15:45

Peter schreef:Probleem is echter dat heel veel van dit soort projecten uit de (milieusubsidie)koker van kunstenaars en architecten komt. Klinkt leuk, maar het is eenvoudig te bewijzen dat de techniek nooit lonend is of zal zijn, bij welke energieprijs dan ook.
Dit soort experimenten leveren wel inzichten op en bepaalde elementen kunnen wellicht wel zinvol en kostenbesparend gebruikt worden. Op deze manier werk je wel aan technische verbeteringen, alleen zijn die veel minder vergaand dan dit soort projecten.

Plaats reactie