:J16: Zondag 24 oktober rond 23.00 is het forum enige tijd niet bereikbaar wegens onderhoud. Ook de Wegenwiki zal (kort) slecht bereikbaar zijn.

Autodelen

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Floriss
zandpaadje
Berichten: 2
Lid geworden op: di 09 apr 2019, 16:30

Autodelen

Bericht door Floriss » wo 10 apr 2019, 10:05

Beste leden,

Ik zit in het 4de jaar van de opleiding Mobiliteit op Windesheim Zwolle. Vanuit het vak Toegepast onderzoek is er een onderzoek gestart naar autodelen bij ontwikkelingslocaties, opdrachtgever Witteveen en Bos. Dit onderzoek gaat over het gebruik van een deelauto (‘’Auto waarvan meerdere mensen om beurten tegen betaling gebruikmaken; Auto die gedeeld wordt door meerdere mensen’’.)

Om de huidige trend van het gebruik van een deelauto te stimuleren wordt er gekeken naar mogelijkheden om succesvol te zijn in (ontwerp)keuzes voor nieuwe ontwikkellocaties. We willen graag leren van mensen die een deelauto gebruiken of in het verleden gebruikt hebben. Ook ervaringen van mensen die bijna nooit een auto gebruiken zijn welkom.
Om dit te onderzoeken wordt er een online enquête uitgezet. Bent u een actieve deelauto gebruiker of heeft u vroeger gebruikt gemaakt van een deelauto dan hoop ik dat u de enquête in wilt vullen, zie de onderstaande link. De gegevens zullen anoniem en vertrouwelijk behandeld worden. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten.

Link enquête Autodelen:

https://forms.office.com/Pages/Response ... hDNk5WTi4u

Om tot een goed onderzoek en resultaat te komen is uw ervaring en input belangrijk. Mocht u vrienden of kennissen hebben die ook actieve deel autogebruikers zijn of zijn geweest dan wordt het delen van de link van deze enquête gewaardeerd.
Wij stellen uw medewerking zeer op prijs.

Met vriendelijke groet,

Floris

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18310
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Autodelen

Bericht door Pino » wo 10 apr 2019, 10:49

Ik werk graag mee, maar bij het invullen kwam ik er al snel achter dat de vraagstelling niet echt aansluit bij de manier waarop ik een deelauto gebruik. Ik heb een eigen auto, maar val af en toe terug op Car2Go. Dus alle vraagstelling van het slag "hoe doe je dat zonder eigen auto?" is voor mij niet relevant. Ik gebruik Car2Go om me te verplaatsen tussen Amsterdam en Schiphol, omdat het minder bewerkelijk is dan OV en goedkoper dan een taxi of parkeren op Schiphol. En ik gebruik het ook wel eens voor enkele reis-verplaatsingen binnen de stad. Voorbeelden daarvan zijn dat ik met de fiets naar mijn werk ben gegaan en het baggerweer is wanneer ik terug wil of ik ben afgezet op kantoor en terug naar huis wil. OV is dan ook een optie, maar Car2Go is sneller. Ik zie het tenslotte als optie om bij het winkelen in de binnenstad niet vast te zitten aan OV of de hoge parkeertarieven, maar dat heb ik in de praktijk nog nooit gedaan.

Ik realiseer me dat deze antwoorden niet echt behulpzaam zijn, wanneer van jou een onderzoeksuitkomst is gevraagd dat ontwikkellokaties wel met minder parkeerplaatsen uit kunnen omdat bewoners in toenemende mate met deelauto's zullen werken. :shutup: In de tussentijd zie ik het wel als een oplossingsrichting voor centrumlokaties en bedrijven, in de zin dat mensen daar met deelauto naartoe zouden kunnen komen in plaats van het (zo vurig gewenste, maar nooit echt succesvol gebleken) OV. Maar wat minder druk geeft dan iedereen met eigen auto, omdat een deelauto er nu eenmaal korter staat, en ruim goedkoper dan een taxi.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2243
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: Autodelen

Bericht door Lekkere Kwal » wo 10 apr 2019, 13:05

Ik had naast die vraag ook een paar problemen met de volgende vragen:

"Hoe is de openbaar vervoer - verbinding in uw wijk / omgeving?" en "Hoe vaak reist u met het openbaar vervoer?" is voor mij tegenstrijdig want ik reis vrijwel nooit met het OV in mijn eigen omgeving, maar wel enkele keren per maand of vaker in de plaats van bestemming (auto in een buitenwijk of P+R en verder met het OV). Het kwalificeren van de verbinding is wat moeilijk, want er zijn goede busverbindingen in mijn woonplaats en de naastliggende plaatsen, maar om de trein te bereiken vind ik de auto veel praktischer. Is de verbinding dan goed of slecht?

En ik gebruik incidenteel zowel Car2Go als Snappcar terwijl ik niet beiden kan kiezen.

"Waarom gebruikt u een deelauto? (Meerdere antwoorden zijn mogelijk)" hier mist een Anders, nl: want ik heb ze zelf gebruikt voor grote ladingen en de periode toen ik geen auto had, beiden staan er niet bij. Eigenlijk zou ik het ook kunnen noemen 'alternatieven zijn te duur' want anders had ik wel een taxi of huurauto genomen.

Gebruikersavatar
Tarzan
woonerf
Berichten: 67
Lid geworden op: zo 11 mei 2008, 3:37
Locatie: EU

Re: Autodelen

Bericht door Tarzan » wo 10 apr 2019, 14:16

Ik loop vast bij vraag 11 "Ik maak gebruik van autodelen via:", ik heb wel gebruik gemaakt van een deel auto, maar dan via mijn werkgever, maar dus niet via een van de genoemde opties in de enquête.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18310
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Autodelen

Bericht door Pino » wo 10 apr 2019, 14:18

Lekkere Kwal schreef: wo 10 apr 2019, 13:05En ik gebruik incidenteel zowel Car2Go als Snappcar terwijl ik niet beiden kan kiezen.
Car2Go zat in de keuzes (eerste optie van vraag 11). Andere leuke: hoe lang gebruikt u dit systeem al, met aan de onderkant de opties >1 jaar en <6 maanden. Laat ik nu net in mijn tweede halfjaar zitten. ;)

En inderdaad, jouw antwoord op de waarom-vraag is gelijk aan het mijne. Het is ergens een variant op "eigen auto is te duur", want je praat over scenario's waarin je je meestal blauw betaalt aan parkeerkosten. Maar het is daar niet de auto die het probleem is, maar de gemeente. Of Schiphol.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2243
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: Autodelen

Bericht door Lekkere Kwal » wo 10 apr 2019, 15:11

Pino schreef: wo 10 apr 2019, 14:18
Lekkere Kwal schreef: wo 10 apr 2019, 13:05En ik gebruik incidenteel zowel Car2Go als Snappcar terwijl ik niet beiden kan kiezen.
Car2Go zat in de keuzes (eerste optie van vraag 11). Andere leuke: hoe lang gebruikt u dit systeem al, met aan de onderkant de opties >1 jaar en <6 maanden. Laat ik nu net in mijn tweede halfjaar zitten. ;)
Ik was een beetje onhandig in m'n grammatica: ik bedoelde allebei tegelijk aanvinken. Snappcar is ideaal om goedkoop een grote auto of busje te huren, Car2go om zonder planning een rit van A naar B in Amsterdam te maken, vandaar dat ik allebei gebruik en mekaar ook niet uit vindt sluiten.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18310
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Autodelen

Bericht door Pino » wo 10 apr 2019, 16:14

Ah - met die uitleg heb ik gewoon jouw post verkeerd gelezen. Ik las "beide niet" waar je terecht "niet beide" zei. De onjuiste n aan het einde daarvan is je vergeven ;)

Floriss
zandpaadje
Berichten: 2
Lid geworden op: di 09 apr 2019, 16:30

Re: Autodelen

Bericht door Floriss » ma 15 apr 2019, 13:16

Tarzan schreef: wo 10 apr 2019, 14:16 Ik loop vast bij vraag 11 "Ik maak gebruik van autodelen via:", ik heb wel gebruik gemaakt van een deel auto, maar dan via mijn werkgever, maar dus niet via een van de genoemde opties in de enquête.
Ik heb het aangepast en er een antwoord bijgevoegd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 66338
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Autodelen

Bericht door Chris » do 03 okt 2019, 17:35

Een interessante studie bij A.T. Kearney over autodelen: https://www.atkearney.de/automotive/art ... ing-mythos

Het persbericht is in het Duits maar het rapport is in het Engels.

Het rapport is vooral vanuit Duitse optiek bekeken, maar men stelt dat dit voor een groot deel van Europa representatief is.

Uit het onderzoek blijkt dat deelauto's vooral ten koste van het OV gaan: het autobezit blijft nagenoeg onveranderd.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18310
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Autodelen

Bericht door Pino » do 03 okt 2019, 20:40

Kan ik uit eigen ervaring wel onderschrijven. Ik gebruik Car2Go en op zijn best fungeert dat als motief om voorlopig één auto te hebben (het is fallback wanneer mijn vrouw en ik allebei met de auto zouden willen). Daarom geloof ik ook niet in gedachten dat woonwijken wel zouden kunnen worden ontworpen met minder parkeerplaatsen per huishouden vanwege de gouden toekomst van autodelen.

Overigens haalt Car2Go bij ons wel wat af van dingen die we anders met onze eigen auto zouden doen. Geen parkeerkosten, en niet terug hoeven naar waar je de auto had geparkeerd dragen daaraan bij. Maar op die manier neemt het ook wat aandeel weg van fiets en OV.

Durashift
autoweg
Berichten: 1416
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Autodelen

Bericht door Durashift » vr 11 jun 2021, 22:23

Even een schop omdat deze titel het beste de lading dekt.

Ik kwam vanmiddag in Ede een uitgiftepunt van Hely tegen. Ik kende het niet, maar dat blijkt een samenwerking tussen PON en NS te zijn.

https://www.hely.com/?lng=nl

Je kan er een elektrische auto of fiets huren in de woonwijk. Kost wél 3 parkeerplaatsen (2 auto, 1 fietsenstalling). :dyn_hyp:

Het ziet er wel robuust uit. Niet al te ver van het station af (ENKA terrein), zeker met de toekomstige stationsvernieuwing.
Alleen, in de betreffende woonwijk 'stikt' het al van de auto's die bij de woningen horen..