PFAS-problemen

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76295
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

PFAS-problemen

Bericht door Chris » za 19 okt 2019, 19:33

PFAS is de afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit is een verzamelnaam voor duizenden stoffen die wijdverspreid in alledaagse producten verwerkt zijn, maar die niet afbreekbaar zijn en waarvan hele kleine deeltjes in het milieu zijn terecht gekomen, bijvoorbeeld in de grond, in de bagger en in het oppervlaktewater. Waarschijnlijk heeft iedereen het ook wel in zijn bloed zitten. Sommige van deze stoffen zijn kankerverwekkend.

Er is nog relatief weinig bekend over PFAS, met name welke concentraties van welke stoffen gevaarlijk zijn. In juli 2019 heeft de staatssecretaris van IenW het tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie vastgesteld.
Het handelingskader is gericht op het aantreffen in het milieu van de stoffen perfluoroctaanzuur (PFOA), perfluoroctaansulfonaat (PFOS) en HFPO-DA (GenX). Deze stoffen behoren tot de stofgroep poly- en perfluoralkylstoffen (stofgroep PFAS), een stofgroep die uit ruim 6000 stoffen bestaat. PFAS worden al decennia gebruikt in industriële en andere processen en in vele producten. Ze worden toegepast in allerlei alledaagse toepassingen zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica. Kenmerkend voor deze stoffen is dat ze persistent, mobiel en nauwelijks biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien is van verschillende PFAS aangetoond dat ze toxisch zijn, voor de meeste PFAS moet dit nog onderzocht worden. Door het wijdverbreide gebruik van PFAS wordt PFAS in Nederland, en breder in Europa, inmiddels niet alleen bij puntbronnen, maar diffuus verspreid in het milieu aangetroffen.
Het huidige beleid houdt in dat grond en baggerspecie die met een onbekende stof verontreinigd zijn, niet mogen worden toegepast als hun aanwezigheid kan worden vastgesteld, dat wil zeggen bij concentraties boven de zogenaamde bepalingsgrens. Dit beleid is een uitwerking van het voorzorgbeginsel dat aan het algemene milieubeleid ten grondslag ligt. Zo lang de gevolgen van een stof voor mens en milieu nog niet bekend zijn, moeten geen onverantwoorde risico’s voor mens en milieu worden genomen en mag de bestaande milieukwaliteit niet verder achteruitgaan doordat de verontreinigende stof zich verder in het milieu verspreidt. Dit beleid is neergelegd in de Regeling bodemkwaliteit en heeft dus een juridische status.
Het huidige stringente beleid voor het hergebruik van grond en baggerspecie die is verontreinigd met stoffen waarvoor nog geen toepassingsnormen zijn ontwikkeld, zorgt in het geval van PFAS-houdende grond en baggerspecie voor stagnatie bij werkzaamheden waarbij grond en baggerspecie vrijkomt. Dit leidt momenteel in de praktijk tot problemen in het kader van projecten in de grond-, weg- en waterbouw omdat de vrijkomende grond en baggerspecie niet kan worden afgezet. Deze stagnatie leidt tot aanzienlijke maatschappelijke kosten, doordat baggerwerkzaamheden worden uitgesteld en bijvoorbeeld infrastructurele werken en woningbouwprojecten vertragen of stil komen te liggen.
Dit betekent dus dat alles waarvoor grond verplaatst gaat worden, gekeken moet worden naar de bepalingsgrens van PFAS. Dat grondonderzoek gedaan wordt bij projecten is op zich niet nieuw, dit wordt al sinds jaar en dag gedaan naar andere stoffen zoals PCB's en PAK's.

Er zijn nu grenzen vastgesteld waaraan grond / baggerspecie moet voldoen, dit is 3 µg/kg voor PFOS, 7 µg/kg voor PFOA, 3 µg/kg voor GenX en 3 µg/kg voor PFAS.

1 microgram (µg) is 1 miljoenste gram (per kilo dus). Het gaat hier om de waarde per aangetroffen stof. Er is echter nog niet genoeg inzicht om te bepalen wat de gecumuleerde waarde mag zijn (er zijn circa 6000 PFA-stoffen). Voor landbouw en natuur is de limiet echter vastgesteld op 0,1 µg/kg. Het probleem is nu dat een heel groot deel van de grond (getallen van 80-90% worden genoemd) boven die grens zitten. Waardoor er dus geen grondverzet meer kan plaatsvinden. En alle bouwprojecten - ook die al vergund zijn - stil kunnen komen te liggen.

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: PFAS-problemen

Bericht door jelger » za 19 okt 2019, 19:59

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 17:18, 1 keer totaal gewijzigd.

Durashift
expressweg
Berichten: 2544
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: PFAS-problemen

Bericht door Durashift » za 19 okt 2019, 20:13

De betreffende (lokale) overheden moeten hun bodemkwaliteitskaarten op orde krijgen.
(..)
“PFAS zijn gevaarlijke stoffen en we moeten de verspreiding ervan tegengaan. Het is heel goed dat de staatssecretaris regels heeft opgesteld, vanuit het perspectief van de volksgezondheid”, zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post. “Maar het punt is: door een gebrek aan kennis van de stof en van de PFAS-gehaltes in de eigen grond, blokkeren veel gemeenten, provincies en waterschappen projecten met grond waarbij de volksgezondheid nog absoluut niet in het geding is.
(..)

Een van de maatregelen in het zogeheten tijdelijk handelingskader PFAS is dat het PFAS-gehalte van grond niet omhoog mag gaan door er andere grond op te storten. Post: “Stel dat je de fundering voor een gebouw graaft en die grond, met 0,5 microgram PFAS per kilo, ergens kwijt moet. Die kun je dan niet storten op een stuk grond met 0,4 microgram PFAS of minder per kilo.” Om te weten waar bedrijven welke grond kunnen storten, is het dus belangrijk dat van alle stukken grond bekend is hoeveel PFAS daar aanwezig is: de zogeheten achtergrondwaarde. “Maar dat weten gemeenten, provincies en waterschappen dus niet, enkele uitzonderingen daargelaten. Zij hebben hun zogeheten bodemkwaliteitskaarten niet op orde. En zonder achtergrondwaarden hebben bedrijven in grondtransport geen werk. Gemeenten en waterschappen moeten dus als de wiedeweerga hun bodemkwaliteitskaarten op orde maken”, aldus Post. (..)
Bron:https://www.ttm.nl/transport/honderden- ... as/120514/

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18191
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: PFAS-problemen

Bericht door mavas » zo 20 okt 2019, 18:00

Ik vroeg me al af waar ik die termen van ken. Maar het heeft dus de aanleg van HOV bij Schiphol meer dan een jaar stilgelegd omdat er geen beleid was. Aan de oostkant van Schiphol blijken dus behoorlijke concentraties van te liggen door al die vliegtuigen.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

sanderl
autoweg
Berichten: 1140
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: PFAS-problemen

Bericht door sanderl » zo 20 okt 2019, 18:35

Overal op Schiphol ligt dat spul, met name PFOS. Voornamelijk afkomstig uit blusmiddel. Het wordt al een tijd verwijdert als er ter plekke werkzaamheden zijn. In het gebied tussen de Kazerne en de Zwanenburgbaan kun je die grond bijv zien liggen, onder zwart zeil.

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8711
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen
Contacteer:

Re: PFAS-problemen

Bericht door captain007 » ma 21 okt 2019, 8:24

Chris schreef: za 19 okt 2019, 19:33in de bagger
Ergens wel goed dat dit nu aan het licht komt. In onze gemeente zijn er veel problemen met baggerslip wat vervuild is en in de uiterwaarden zomaar wordt gestort in opdracht van Rijkswaterstaat. Controle op de stoffen in het baggerslip zijn matig en niemand weet wat voor zooi er gedumpt wordt (waarschijnlijk pas over decennia wanneer weer allerlei beerputten open gaan). Heb het vermoeden dat we hier nog langer en veel meer over gaan horen dan stikstofdepositie....

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5070
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: PFAS-problemen

Bericht door Rogier » ma 21 okt 2019, 8:53

Het is goed dat hier aandacht voor is, maar de norm is op dit moment veel te streng (laagst mogelijke waarde), waardoor in feite 80% - 85% van de grond 'te zwaar' vervuild is. De huidige situatie lijkt meer op een paniekreactie, waardoor er nu een onwerkbare situatie ontstaan is. Vergeet niet dat baggeren noodzakelijk is om de doorstroming van de watergangen goed te houden. Anders kan het land ook onderlopen.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10225
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: PFAS-problemen

Bericht door Peter » ma 21 okt 2019, 9:59

Dat is inderdaad het probleem: Men weet niet wat het risico is en dus is men maar extra streng. Met als gevolg dat de boel stilligt. Maar men weet ook dat men die duidelijkheid niet krijgt de komende 20 jaar, omdat het gaat om een denkbaar cumulerend effect (ophoping in het lichaam). Omdat de stiffen al tientallen jaren bestaan en we er niet ongezonder op zijn geworden (net als door straling door zendmasten) is een sterk effect erg onwaarschijnlijk. Maar je kan niet uitsluiten dat een (wellicht gevoelig) kind bij blootstelling er op zijn 60e last van krijgt.

Je zult de normen dus moeten aanpassen naar niveaus waar 80-95% van de grond/bagger aan voldoet, ongeacht de denkbare gevolgen. Anders leg je het land stil.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76295
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: PFAS-problemen

Bericht door Chris » ma 21 okt 2019, 10:05

Tja al 50 jaar verplaatsen we grond, bagger / slib met die rommel. Nu alles op slot zetten is weer het andere uiterste. Eén van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd is de betaalbaarheid van huizen. En stikstof en PFAS leggen dat dat nu compleet stil.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5804
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: PFAS-problemen

Bericht door Schelpenpaadje » ma 21 okt 2019, 10:12

Het grootste maatschappelijke probleem van deze tijd is dat de politiek niet eerder aandacht heeft voor al decennia falend beleid dan wanneer een rechter alles op slot zet.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5070
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: PFAS-problemen

Bericht door Rogier » ma 21 okt 2019, 10:15

Om die reden is de huidige situatie idioot. Een typische paniekreactie, want het maakt echt niet uit of de boel pas een jaar later aangepakt gaat worden, zodat de sector en de overheid zich beter op deze situatie kan voorbereiden.

sanderl
autoweg
Berichten: 1140
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: PFAS-problemen

Bericht door sanderl » ma 21 okt 2019, 10:32

Onzin, dit zat er al jaren aan te komen. Maar niemand die er iets mee gedaan heeft, want visie en wat verder kijken dan morgen doet niemand in bestuurlijk en ambtelijk Nederland. Met jouw voorstel tot uitstel bereik je alleen maar dat je de huidige impasse een paar jaar later beleeft; en de grond dus langer bevuild blijft.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5070
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: PFAS-problemen

Bericht door Rogier » ma 21 okt 2019, 10:36

^^

Deze stoffen zitten al tientallen jaren in de grond en dan maakt het niet veel uit als men de normen een half jaar later laat ingaan.
De reden voor mijn voorstel is dat de sector en de overheden zich beter op de situatie kan voorbereiden. Nu wordt alles stilgelegd en komt men er achter dat de norm (veel) te streng is. De huidige situatie is niet werkbaar en de stoffen verdwijnen echt niet, als men de grond laat liggen. De sloten, etc moeten ook gebaggerd worden, want anders kan er wateroverlast ontstaan. Vergeet niet dat met de huidige norm 80% - 85% van de grond vervuild is en niet verwerkt kan worden. Dit is een duidelijk teken dat de norm te streng is. Overigens is de huidige norm de laagste mogelijke norm, want de apparatuur is niet in staat om lagere waardes te weten. Dan is de waarde simpelweg 0.

sanderl
autoweg
Berichten: 1140
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: PFAS-problemen

Bericht door sanderl » ma 21 okt 2019, 10:49

Je mist mijn punt volledig. Iedereen kon zich al jaren voorbereiden; hebben ze niet gedaan. Waarom zouden ze dat bij uitstel opeens wel doen? Dan roep je over 5 jaar weer om uitstel. Het is een keer klaar met dat marchanderen met het milieu.

Piles
autoweg
Berichten: 1307
Lid geworden op: vr 04 sep 2015, 16:02

Re: PFAS-problemen

Bericht door Piles » ma 21 okt 2019, 11:10

Regeren is vooruitzien, luidt het gezegde. Weinig van te zien bij PFAS/PAS/woningmarkt/mobiliteit.

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: PFAS-problemen

Bericht door jelger » ma 21 okt 2019, 11:35

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 17:18, 1 keer totaal gewijzigd.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5070
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: PFAS-problemen

Bericht door Rogier » ma 21 okt 2019, 13:00

sanderl schreef: ma 21 okt 2019, 10:49 Je mist mijn punt volledig. Iedereen kon zich al jaren voorbereiden; hebben ze niet gedaan. Waarom zouden ze dat bij uitstel opeens wel doen? Dan roep je over 5 jaar weer om uitstel.
Ik pleit niet voor uitstel van 5 jaar, maar van 6 maanden - 1 jaar hooguit. De norm is pas op het laatste moment ingesteld, waardoor de sector verrast werd. Daarnaast was het verstandig geweest om eerst steekproefsgewijs te kijken hoe hoog de concentratie in de verschillende partijen grond was. Dan had men kunnen zien dat met de huidige norm van 0,1 microgram, 80% - 85% van de grond 'vervuild' is. Dan moet je concluderen dat deze norm te streng is, omdat zo'n beetje alle grond dan als 'vervuild' aangemerkt kan worden. Hierdoor is de huidige onwerkbare situatie ontstaan.

Overigens kon men deze zeer lage concentraties in de jaren negentig volgens mij nog niet meten, omdat de meetapparatuur niet precies genoeg was.

https://www.elsevierweekblad.nl/kennis/ ... t-128488w/
Hier nog een artikel (achter betaalmuur) waarin aangegeven wordt dat de meetapparatuur steeds preciezer wordt.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10225
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: PFAS-problemen

Bericht door Peter » ma 21 okt 2019, 13:54

Een deel van het probleem is inderdaad dat men van sommige schadelijke stoffen de limiet op de meetwaarde heeft gelegd. Met betere apparatuur wordt de vervuilingsgraad dan ineens strenger. Dit geldt met name voor stoffen die natuurlijk nauwelijks voorkomen (PCBs en zo)
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: PFAS-problemen

Bericht door jelger » ma 21 okt 2019, 18:15

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 17:18, 1 keer totaal gewijzigd.

Durashift
expressweg
Berichten: 2544
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: PFAS-problemen

Bericht door Durashift » ma 21 okt 2019, 22:11

^^^Ja, ik heb dat ook beluisterd in de wagen.

1) PFAS problematiek komt ook doordat de EU deze stoffen op een bepaalde gevarenlijst heeft gezet (wanneer precies zei ze niet.. maar het zal wel ergens dit jaar geweest zijn?)

2) Sinds dat Chemour / GenX debacle in Dordrecht (anti-aanbaklaag) is men (de overheid) bewuster geworden van de gevaarlijke stoffen die er in de grond aanwezig is én er scherper naar gaan kijken, zei de staatssecretaris.

3)Men is op de detectiewaarde gaan zitten (die 0.1 microgram per kilo vaste grond).

4) Er zijn bepaalde grenswaarden die hoger liggen, voor bijvoorbeeld wonen en industrie.
Uitgangspunt is dat vervuiling niet verspreidt mag worden en vervuiling niet meer wordt. Grond dat een waarde van 0,3 heeft.. mag best aangevuld worden met grond dat ook een 0,3 waarde (of lager) heeft.. maar niet met een waarde hoger dan 0,3).

Dus, het is zaak om te weten welke waarden welke gronden hebben.. en daar zit 'm de kneep.. da's nog lang niet overal bekend.. en kost tijd en geld natuurlijk.

5) baggerslip mag wel stroomafwaarts gestort worden, zei de staatssecretaris. Immers, via natuurlijke weg zouden die foute stoffen in dat slib daar ookl wel kunnen komen.. ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toch vraag ik mij af of de 'lobby' mensen dit vooraf nou wel zo goed in de smiezen hadden.. Ik bedoel, Bouwend Nederland zou toch vanuit Brussel wel moeten weten welke impact zo'n maatregel op een gevaarlijke stoffenlijst concreet richting de praktijk zal inhouden?
Laatst gewijzigd door Durashift op ma 21 okt 2019, 22:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76295
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: PFAS-problemen

Bericht door Chris » ma 21 okt 2019, 22:29

Durashift schreef: ma 21 okt 2019, 22:11 3)Men is op de detectiewaarde gaan zitten (die 0.1 gram per kilo vaste grond).
Microgram ;) Dat is 1 miljoenste gram.

Men is nu nog steeds bezig om landelijk in kaart te brengen wat er allemaal in de grond zit, om zodoende de achtergrondconcentraties te bepalen. Uit de monsters die tot nu toe genomen worden blijkt dus dat van bouwgrond een heel groot aandeel boven die waarde zit.

De grenswaarde van 3 µg/kg is dus 30 keer zo hoog als 0,1 µg/kg, in die zin is er wat werkruimte. Maar de capaciteit om dit op grote schaal te meten is beperkt, grondbanken willen door de onzekerheid geen grond aannemen en er zijn ook weinig bedrijven die het willen reinigen omdat ze dan niet weten wat ze met het gebruikte water moeten doen. Daardoor ligt het nu zo plotsklaps stil.

Overigens wordt dit probleem niet vanzelf minder als er niet gebouwd zou worden. Het blijft dan nog steeds in de grond en het water zitten, maar men wil het dus niet verder verspreiden - alhoewel onduidelijk is in hoeverre de verspreiding nu al is.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8634
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: PFAS-problemen

Bericht door Hajo » di 22 okt 2019, 14:16

^^ Die hele klimaatdiscussie is naar mijn mening volledig ontspoort. Vrijwel alles is slecht voor het milieu en de gezondheid. Hierdoor wordt er nu dus weer geklaagd over stikstof en PFAS. Wat komt daarna? :?

En wie weet nog waar we het hiervoor over hadden? Het begon met zure regen, het gat in de ozonlaag, PCB’s, CO2, fosfaten, fijnstof en ga zo maar door. We zijn nog niet klaar met die stikstof crisis en het volgende dient zich alweer aan: PFAS.

En daarna wellicht dat de extra klimaatregels slecht voor de gezondheid zijn, aldus de GGD. Dat kun je misschien als positief nieuws beschouwen, maar je kunt er ook een negatieve draai aan geven. De extra klimaatregels moeten dus zodanig gewijzigd worden (lees: aangescherpt, want daar zal het wel op uitdraaien) dat die negatieve invloed op de gezondheid afneemt of verdwijnt.

Zo kun je wel doorgaan. :roll:

Ik wil de zaak echt niet bagatelliseren, maar zeker die stikstof- en komende PFAS crisis worden naar mijn mening zwaar overdreven. Het spreekwoord “spijkers op laag water zoeken” komt in mij op. Daarbij helpt het ook niet een overheid te hebben die de zaken zwaarder aanzet dan de EU en dus EU wet- en regelgeving op nationaal gebied extra streng maakt. Het “beste jongetje van de klas”-syndroom. Kijk maar naar de toegelaten absurd lage grenswaarden. Of naar de tunnelwet.

Het is bedroevend om te zien hoe wij hier in Nederland er toch elke keer weer in slagen onszelf in de voet te schieten, schreef iemand eerder. Hoe waar! :top:

Kunnen we nu eens niet normaal doen met z’n allen? En problemen niet groter maken dan ze zijn? Zeker de media (de NOS voorop) hebben daar een handje van. En de milieuclubs uiteraard. Problemen die er niet zijn verzinnen of kleine problemen tot buitenproportionele porties opblazen. Nog een spreekwoord dan: “van een mug een olifant maken”.

En dat is wat er naar mijn mening aan de hand is met die hele klimaatdiscussie. Ik heb er mijn buik van vol. :ziek:

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76295
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: PFAS-problemen

Bericht door Chris » di 22 okt 2019, 14:22

PFAS en stikstof hebben op zich niks te maken met het klimaat. Wel met het milieu, PFAS in het algemeen en ook voor de gezondheid, en stikstof alleen in natura 2000.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5804
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: PFAS-problemen

Bericht door Schelpenpaadje » di 22 okt 2019, 14:30

Als een probleem niet goed uitkomt, of een discussie of norm je niet bevalt, kun je inderdaad ook gewoon ontkennen of de regels aanpassen.

Dat met de huidige norm teveel grond vervuild is, is een duidelijk teken dat de norm te streng is. Gooi er nog wat sterke woorden als 'ontspoord', 'geklaagd', 'overdreven' en 'bedroevend' bij in en niet de feitelijke werkelijkheid is het probleem, maar ligt het aan degenen die wijzen op feiten en regels die we zelf hebben gemaakt.

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: PFAS-problemen

Bericht door jelger » di 22 okt 2019, 14:51

Goed dat zure regen aan wordt gehaald. Die heeft juist veel met de stikstof problematiek te maken. Het zijn vooral de zwavel verbindingen die destijds aangepakt zijn door zowel probleem als de oplossingsrichting te erkennen, maar de reductie van met name ammoniak blijft achter.

Er is sinds de jaren 80 wel wat veranderd ja: de bereidheid maatregelen te accepteren lijkt vooral de laatste jaren onder druk te staan door een activistisch tegenveld dat de feitelijke realiteit ter discussie stelt, de betrouwbaarheid van instituties en hun bevindingen te beschuldigen van politieke gekleurdheid. Activisme werkt. ;)

sanderl
autoweg
Berichten: 1140
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: PFAS-problemen

Bericht door sanderl » di 22 okt 2019, 16:14

Chris schreef: di 22 okt 2019, 14:22 PFAS en stikstof hebben op zich niks te maken met het klimaat. Wel met het milieu, PFAS in het algemeen en ook voor de gezondheid, en stikstof alleen in natura 2000.
Stikstof is ook buiten natura 2000 gebieden slecht voor het milieu. Verschil is alleen dat we het daar blijkbaar geen probleem vinden.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20524
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: PFAS-problemen

Bericht door waldo79 » wo 23 okt 2019, 23:04

Mij lijkt het geen probleem om onderscheid te maken in waar wij de mate van aanwezigheid van stikstof acceptabel vinden en waar niet.

@sanderl: Wat voor maatschappij stel jij je voor als er niet meer gebouwd kan worden? Daar zijn heel veel banen mee gemoeid...

sanderl
autoweg
Berichten: 1140
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: PFAS-problemen

Bericht door sanderl » do 24 okt 2019, 8:33

Stel ik ergens dat we maar niet meer moeten bouwen?

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20524
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: PFAS-problemen

Bericht door waldo79 » vr 25 okt 2019, 23:06

Nee, dat lees ik er ook niet in. Maar als we als maatschappij nu ineens een 180 graden draai maken dan betekent dit nogal wat.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76295
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: PFAS-problemen

Bericht door Chris » di 29 okt 2019, 8:50

Rijksoverheid schreef: Aanpak PFAS-problemen – meer ruimte voor verplaatsen van grond

Grond- weg- en waterbouwbedrijven ondervinden veel problemen omdat het giftige PFAS op veel plekken in de bodem zit. Het kabinet wil de gezondheid en omgeving beschermen, maar wil ook zorgen dat projecten zo snel mogelijk door kunnen gaan. Staatssecretaris Van Veldhoven zet vandaag een nieuwe stap in de aanpak van het PFAS-probleem. Zij vraagt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om op basis van recente metingen met spoed een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de (land)bodem op te stellen. Zo kan de 0.1 grens die nu uit voorzorg op basis van de wet op sommige plekken geldt, verruimd worden tot deze landelijke achtergrondwaarde. Dit geeft bedrijven meer ruimte voor het verplaatsen van grond, zonder dat gezondheid of het milieu in gevaar komt. Van Veldhoven wil dat de ruimere norm uiterlijk 1 december van kracht wordt.

Van Veldhoven: “We kunnen PFAS niet uit de grond toveren maar we kunnen ook heel veel wèl. We moeten zo snel mogelijk van de 0.1 grens af, binnen de veilige ruimte die er is. Dat kan door een landelijke achtergrondwaarde. Daar heb ik het RIVM met spoed om gevraagd. Ik span me maximaal in om te zorgen dat de bouw zo min mogelijk last ondervindt.”

Ruimere norm
Het RIVM is gevraagd met spoed te onderzoeken of daar waar 0,1 microgram nu op basis van de wet de grens is, te kijken of er meer veilige ruimte is op basis van beschikbare achtergrondwaarden. Van Veldhoven: “Of die veilige ruimte er is, dat kan de overheid niet bepalen, dat kunnen bedrijven ook niet bepalen. Dat moet gebaseerd zijn op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Maar als die ruimte er is, moet deze maximaal en zo snel mogelijk benut worden.” Van Veldhoven stelde eerder al op verzoek van gemeenten en provincies het tijdelijk handelingskader PFAS vast om bedrijven zoveel mogelijk ruimte te geven grond te blijven verplaatsen.
Persbericht: https://www.rijksoverheid.nl/ministerie ... -van-grond

Plaats reactie