Belasting op uitstoot doet vragen naar schone auto

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Belasting op uitstoot doet vragen naar schone auto

Bericht door R4 » za 18 nov 2006, 16:51

De Standaard schreef:Belasting op uitstoot doet vragen naar schone auto

DE auto-industrie zit in het defensief. Recente rapporten van milieuorganisaties meldden dat de sector zijn engagement om de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) te verminderen, niet waarmaakt (DS van 26 oktober) . En dat nu de opwarming van het klimaat een hot issue is.

De vereniging van Europese autoconstructeurs, ACEA, antwoordde gisteren in Brussel op de kritiek. ,,Wij doen echt wel iets voor Kyoto'', zei secretaris-generaal Ivan Hodac, ,,er is een onafgebroken daling van de CO2-uitstoot sinds 1995. We halen een reductie van 13 procent. Niet veel industrieën doen beter.''

Deze daling is louter te danken aan nieuwe technologie. De andere factoren zaten de auto-industrie tegen, meent Hodac. De Europese overheid legde veiligheidseisen op en technologie om andere vervuilende stoffen (stikstofoxiden, fijnstof) te reduceren, die een negatief effect op de CO2-balans hadden.

De klant vroeg bovendien naar veiligere, comfortabelere, dus grotere en zwaardere wagens, die meer verbruiken en uitstoten. Ter illustratie: de eerste VW Golf woog 700 kilo, de laatste 1.200 kilo. Ultra-zuinige wagens raakte de sector aan de straatstenen niet kwijt.

Hodac waarschuwt ervoor dat we van nieuwe technologie geen wonderen meer moeten verwachten. ,,Er komen elk jaar nieuwe dingen bij en er wordt nog altijd veel in research geïnvesteerd maar de kosten voor dergelijke vernieuwingen liggen erg hoog.''

De strengere uitstootnorm voor dieselwagens die in uiterlijk 2015 van kracht wordt, maken de auto's 600 euro duurder. Het kost in de autosector tussen 100 en 300 euro om een ton CO2 te besparen, leert een Europese studie. In andere sectoren is dat 20 euro.

Hodac zegt dat het allereerst dringend tijd is om de vraag te beïnvloeden. Nu speelt uitstoot geen rol in de keuze van de klant. ,,Als er een op CO2 gebaseerd belastingsysteem komt voor wagens en voor brandstof zal dat omslaan. We pleiten voor een belasting die lineair is, het belastingvolume gelijk laat en geharmoniseerd is in Europa. Dat laatste is nogal utopisch, geven we toe.'' Een studie uit 2002 becijferde de uitstootbonus van CO2-belasting op 5 procent.

In Europa is nog weinig werk gemaakt van een autobelasting die op C02-uitstoot gebaseerd is. Slechts negen lidstaten hebben een of andere uitstoot-gerelateerde belasting. België is er daar een van. De andere zijn Oostenrijk, Cyprus, Portugal, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië.

Daarnaast kunnen zuinig rijden (potentiële reductie: 10 tot 15 procent), dynamisch verkeersbeheer (10 procent) en beter wegdek (5 procent) aardige bijdragen leveren.

Ook inzake gebruik van biobrandstoffen is er nog een hele weg. Hodac stelt dat de oliesector ,,achterblijft''.

De automakers sloten in 1998 een vrijwillige overeenkomst af met de Europese Commissie. De gemiddelde uitstoot voor alle nieuwe wagens moest tegen 2008 naar 140 gram per kilometer teruggebracht worden. Uit een rapport van de milieuorganisatie Transport & Environment blijkt dat de meeste fabrikanten niet op schema zitten. Als de industrie de vrijwillige overeenkomst niet nakomt, dreigt de Commissie met meer dwingende regelgeving. De sector zegt constructief te blijven praten met de Commissie.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Bericht door Rene » za 18 nov 2006, 20:09

Ik weet niet wie of wat Hodac is. Maar het artikel is behoorlijk eenzijdig.
Er wordt ook erg in geloofd dat de emissies een belangrijke rol kunnen spelen bij de aankoop, en dat betwijfel ik.
Hetzelfde zie je in andere sectoren waar het verbruik op het apparaat staat; dat is 9 van de 10 keer niet doorslaggevend.
Zelfs niet wanneer de energiebelasting het onzuiniger product duurder maken.
Jammer trouwens dat de belangrijkste korte-termijn mogelijkheid om emissies te reduceren niet genoemd wordt: grootschalige reductie van files (meer asfalt dus), en de lange termijn: sturen op een andere ruimtelijke inrichting, met minder werkgelegenheidsconcentratie in de steden.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » zo 19 nov 2006, 2:02

Ivan Hodac is de secretaris-generaal van de ACEA, de vereniging van de Europese autoconstructeurs dus, zoals trouwens vermeld staat in het begin van het artikel. ;)

Grootschalige reductie van files door meer asfalt, het klinkt prachtig, maar helaas is het dus niet zo rooskleurig en bereik je er niet veel mee.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Plaats reactie