Vereniging Das & Boom heft zichzelf op

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
Frank_NL
stadsweg
Berichten: 468
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 13:47
Locatie: Maastricht

Vereniging Das & Boom heft zichzelf op

Bericht door Frank_NL » di 12 dec 2006, 22:10

Afbeelding

Dagblad De Limburger, 22 maart 2003, schreef:
Requiem voor de natuur

Guus Urlings

SWALMEN - Negentien was hij toen hij voor het eerst hier in Swalmen in het dal van de Swalm stond, zegt voorzitter Jaap Dirkmaat van Das en Boom. ?Ik kwam voor de dassen, maar ik vond veel meer. Ik wist niet dat er nog zoveel betovering was in dit land. Een vrij kronkelend riviertje, een kasteelruïne, schitterende natuur. Bijna sprookjesachtig.'' Hij kijkt om zich heen. De bodem aan de voet van de spoorbrug over de Swalm is omgeploegd, tot blubber vermalen door zware machines. En alles wat boven het maaiveld uitstak, is weggekapt. Het sprookje is uit.

Swalmdal Rijksweg 73 Jarenlang hebben de vereniging Das en Boom en de stichting Natuur en Milieu zich verzet tegen de aanleg van de autoweg A73-Zuid op de oostelijke Maasoever. Het bleek uiteindelijk een vergeefse strijd. Gisteren sloten de verliezers het hoofdstuk A73 symbolisch af met een 'requiem voor de natuur' in het Swalmdal. Een requiem voor de natuur, een aanklacht tegen de voortschrijdende ruimtehonger die de natuur steeds verder in de verdrukking brengt. Vrijdag 21 maart 2003. Het begin van de laatste lente in het Swalmdal.

Het is wat zwaar aangezet, wellicht, maar de pijn zit ook diep. Das en Boom en de stichting Natuur en Milieu hebben zich jarenlang met hand en tand verzet tegen de aantasting van de natuur op de oostelijke Maasoever, waaronder het Swalmdal, door de aanleg van de autoweg A73-Zuid. Op 13 november 2002 werd hun verzet definitief gebroken door de Raad van State. De natuur mag op de schop.

In het dal van de Swalm is de verwoesting al begonnen. ,,En dan te bedenken dat het nu nog alleen maar gaat om het verleggen van wat leidingen. Straks wordt ook nog de spoorlijn wat opgeschoven, en dan komt er nog die autoweg. Er blijft hier helemaal niets over'', zucht Dirkmaat. Hij bekijkt het slagveld. ,,God weet hoeveel zeggekorfslakken hier inmiddels al platgereden zijn.''

Maar goed, de strijd, hoewel verloren, is met verve gestreden. En verdient een passend einde, een stemmig slot. Vandaar: het requiem voor de natuur.

,,Beteugel ons. Laat af te morrelen aan eeuwenoude ketens. Beteugel ons!'' Een frisse bries neemt de sonore woorden van de eregast, de dichter H. H. ter Balkt, winnaar van de P.C .Hooftprijs, mee het Swalmdal in. Dirkmaat zelf zorgt, verscholen in wat er nog aan bos staat, met ijle doedelzakklanken voor de begeleiding. Scholieren gooien 87 kleurige bossen tulpen in het water, als symbool voor de 87 bedreigde dieren- en plantensoorten die door de aanleg van de A73-Zuid worden getroffen. Langzaam drijven ze weg, om de bocht, uit het zicht.

,,Dit gebied staat op alle fronten te boek als belangrijk natuurgebied, is de laatste jaren ook onder steeds zwaardere beschermende regimes geplaatst'', mijmert Dirkmaat nog wat na. ,,Maar ik heb inmiddels wel geleerd dat, als het erop aankomt, al die papieren bescherming niks voorstelt. Hoe leg je je kinderen uit dat dit hier'' -hij wijst met een breed armgebaar om zich heen- ,,met een stukje beschermde natuur mag gebeuren? Ik zou het niet weten. Ik zou het niet kunnen.''

Er wordt ook een monument geplaatst. Nou ja, monument... Dat is een wat groot woord voor een groot bord met een aanklacht: 'Hier sterft de natuur'. En nog eens die woorden van Ter Balkt: 'Beteugel ons. Laat af te morrelen aan eeuwenoude ketens.' ,,Zodat de mensen die hier per trein voorbij rijden, weten wat hier gebeurt, wat de gevolgen zijn van fundamenteel onjuiste beslissingen'', zegt Dirkmaat. Een van de scholieren poseert onder het protestbord voor haar fotograferende vader. Ze lacht breed, zwaait uitbundig naar de camera. ,,Doe maar gewoon'', moppert haar vader. ,,Dit is niet om te juichen. ''

De strijd is ten einde, het Swalmdal is ten grave gedragen. De wegenbouwers kunnen hun gang gaan. Das en Boom en de stichting Natuur en Milieu hebben noodgedwongen hun handen van het Swalmdal afgetrokken, gaan zich aan andere zaken wijden. Werk genoeg. De bezoekers worden uitgenodigd voor een kopje koffie. Of voor een bittertje. Niets zo goed om een bittere nasmaak uit je mond te spoelen als een bittertje.
Dagblad De Limburger, 20 maart 2004, schreef:
Gebied rond spoor in Swalmen bouwput

Afbeelding

Zicht op het metershoge en -brede nieuwe spoortunneldek bij de Asseltsestraat in Swalmen (foto Stefan Koopmans).

Van onze verslaggever

Swalmen - Het gebied rond het spoor in Swalmen is door de vele werkzaamheden veranderd in een ware bouwput. Naast de aanleg van een groot tunneldek aan de Asseltsestraat en faunatunnels, is ProRail druk bezig met de spoorbrug over riviertje de Swalm en met de twee overgangen aan Middelhoven en de Stationsstraat.

De werkzaamheden houden verband met de aanleg van de A73-Zuid, die pal naast het spoor in Swalmen komt te liggen. Daarvoor moet het huidige spoor eerst enkele meters worden verplaatst. Vrachtwagens vol zand en shovels rijden dagelijks af en aan bij het spoor. Omwonenden zeggen nauwelijks hinder van de werkzaamheden te ondervinden.

In een eerder stadium werden stalen damwanden metersdiep in de grond geheid om de tunnelaanleg mogelijk te maken. Uit voorzorg waren bij de spoorbrug de eeuwenoude resten van kasteel Ouborch in houten steigers gezet. De gemeente wil inzakking van de ruïne door het heien bij het spoor voorkomen.

De stichting Das en Boom is minder te spreken over alle werkzaamheden voor aanleg van de snelweg in het natuurgebied bij de Ouborch. Verscholen tussen de bomen bij het nieuwe spoortracé staat een metershoog protestbord met de tekst 'Hier sterft de natuur', met de naam van Das en Boom. Het protestbord is niet bekend bij de gemeentewoordvoerder. Hij weet ook niet hoelang het bord er al staat. ,,Officieel is daar een vergunning voor nodig, tenzij het bord op privéterrein staat.''

De tunnel, die zo'n tien dagen geleden is ingeschoven, gaat in de nabije toekomst onder de nieuwe snelweg en de spoorlijn door. Het spoor was al enkele meters verplaatst om ruimte te maken voor de A73-Zuid, die in Swalmen een vierhonderd meter lange tunnel ingaat. De rails voor de verlegde sporen liggen al grotendeels klaar.

Aan de overgang bij de Stationsstraat en de weg naar Beesel wordt op dit moment gewerkt. Die overgang is daarom tot zondag afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt tijdelijk omgeleid via de overgang bij Middelhoven.

Naast het nieuwe spoortunneldek worden ten zuiden van de Asseltsestraat faunatunnels aangelegd onder het bestaande spoor, zodat dieren veilig het spoor kunnen kruisen. Met de tunnel aan de Asseltsestraat kunnen ook fietsers en wandelaars in de toekomst veilig onder het spoor door. Het wordt een rechte tunnel met maximaal zicht, waardoor volgens ProRail de verkeers- en sociale veiligheid optimaal zijn.

In de tunnel komt een vide (opening in het dak) van tachtig meter tussen het spoor en de A73-Zuid waardoor daglicht naar binnen valt. Voor fietsers en voetgangers worden in de tunnel aparte paden gemaakt die een stuk hoger liggen dan de rijweg. De tunnel wordt ruim 10 meter breed, bestaande uit twee keer 3 meter rijbaan met een fietspad van 2,75 meter en een voetpad van 1,50 meter breed.
Afbeelding

Afbeelding

NRC.nl, 8 december 2006, schreef:
Das & Boom is na 25 jaar niet meer nodig

Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 8 dec. Vereniging Das & Boom wordt na 25 jaar opgeheven. De organisatie heeft zichzelf naar eigen zeggen overbodig gemaakt, nu het aantal dassen is gestegen van 1.200 in 1981 tot ruim 4.500 nu.
Maandag wordt de opheffing officieel gevierd met de presentatie van een boek.

Vereniging Das & Boom maakte onder aanvoering van voorzitter Jaap Dirkmaat furore door haar strijd tegen de ondergang van zeldzame diersoorten, zoals de korenwolf, de zeggenkorfslak en de knoflookpad.

Vooral de strijd voor het behoud van de korenwolf trok veel aandacht van politiek en samenleving. In Zuid-Limburg werd door bekende Nederlanders zelfs een wake gehouden voor deze laatste wilde hamsters. Later werd een fokprogramma opgezet en zijn korenwolven uitgezet in speciale reservaten in Zuid-Limburg.

Das & Boom heeft behalve waardering ook irritatie veroorzaakt, vooral bij ondernemers die bouwactiviteiten moesten opschorten bij bewezen aanwezigheid op de bouwgrond van bedreigde diersoorten.

Das & Boom bedankt maandag twee ministers van Verkeer en Waterstaat, Neelie Kroes (VVD) en Hanja Maij-Weggen (CDA), die geld staken in faunapassages langs en onder wegen.
Afbeelding

Onbekende bron, 8 december 2006, schreef:
De das is gered – nu is de beurt aan het landschap
De das gered! – hoe een vereniging zichzelf overbodig maakte, heet het jubileumboek dat de Vereniging Das & Boom komende maandag presenteert. Het is tevens de laatste daad van de roemruchte vereniging, die zichzelf na 25 jaar opheft. ‘De strijd is gestreden’, aldus voorzitter Jaap Dirkmaat. Werden er in 1981, bij de oprichting van de vereniging, nog maar 1200 dassen in Nederland geteld, nu wordt hun populatie geschat op ruim 4500 dieren. Behalve de das heeft Das & Boom ook andere bedreigde dieren onder de publieke en politieke aandacht gebracht, zoals de korenwolf, zeggekorfslak, knoflookpad en boomkikker. Vooral de juridische strijd over de korenwolf, een kleine veldhamster, heeft veel stof doen opwaaien. De aanleg van een groot bedrijventerrein bij Heerlen werd er jaren lang door vertraagd. Het besef dat bij bouwprojecten rekening moet worden gehouden met bedreigde dieren- en plantensoorten, beschouwt de vereniging als haar belangrijkste wapenfeit. De das gered, en dus wordt Das & Boom opgeheven. Tegenover het succes staan echter ook frustraties. Vorig jaar stopte de vereniging het fokprogramma van korenwolven. En in Limburg kon Das & Boom, ondanks de aanwezigheid van de zeggekorfslak, niet de aanleg van de A73 voorkomen. De oorspronkelijke dassenredders verbreden hun horizon. Ze hebben de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap opgericht, die zich inzet voor behoud en herstel van het oude agrarische landschap. ‘Het gaat nu om het welzijn van dieren én mensen’, aldus woordvoerder Valentijn te Plate.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10234
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » di 12 dec 2006, 22:31

Leg mij eens een ding uit. De nieuwe A73 zal de N271 ontlasten, die door verschillende dorpkernen gaat. Is dat dan niet belangrijk voor die milieugroepen ???

Matt
verkeersader
Berichten: 575
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 16:39
Locatie: Nuth

Bericht door Matt » wo 13 dec 2006, 9:24

Natuurlijk was dat ook voor de natuurgroepen belangrijk, net als de vermindering van het verkeer op de gevaarlijk Napoleonsbaan (N273). Echter: de natuurgroepen hebben altijd ingezet op een A73 Zuid op de westelijke Maasoever. Daar viel lang niet zo veel natuur te verprutsen. Natuurorganistaies hebben ook altijd aangegeven, dat ze een aanleg op de westoever niets in de weg zouden leggen.

Dit stuitte weer op weerstand bij de gemeente Roermond, die de A73 Zuid persé op de oostelijke oever wilde. Men heeft het juiste moment in het parlement afgewacht om met 1 stem verschil het besluit voor de aanleg op de oostoever aan te nemen.

Een aanleg op de westoever was een stuk korter en goedkoper geweest. Daar staat tegenover dat de A2 Maasbrug (bij Maasbracht) in de loop de tijd verbreed zou moeten worden i.v.m. het hogere verkeersaanbod. Wellicht was ook uitbreiding van de N280 en een knooppunt tussen de N280 en de A73 nodig geweest.
Fahrn, fahrn, fahrn, auf der Autobahn...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41327
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » wo 13 dec 2006, 15:16

Ja er was een volwaardige A 68 gepland, die nu toch in afgeslankte vorm via de N 280 wordt uitgevoerd. Het westelijke tracé had wel degelijk een goed alternatief geweest als men ook had gedacht aan locale verkeersproblematiek bij Swalmen en een goede inpassing van de A 74 (de snelweg van Venlo naar Duitsland). Of dat alles bij elkaar goedkoper zou zijn geweest vraag ik me af, verkeerskundig was het denk ik wel een betere optie, omdat de kwaliteit van de overige verbindingen een stuk hoger zou kunnen komen te liggen als het geld dat bespaard was met het west-tracé ook geinvesteerd werd aan een hoger kwaliteitsniveau van het OWN en de aansluitingen...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20524
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » wo 13 dec 2006, 21:22

Maar Das en Boom kan toch nog voortbestaan? Mij ontgaat de link met de A73 :?

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10234
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » wo 13 dec 2006, 21:30

Matt schreef:(...)
OK, dit wist ik niet, dat veranderd de zaak dan toch wel.

Plaats reactie