Bodemvervuiling door oud tankstation Nieuwegein (A2)

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bodemvervuiling door oud tankstation Nieuwegein (A2)

Bericht door Stefan » za 24 mar 2007, 12:59

Ik weet niet of dit artikel op dit forum thuishoort. Zo niet :arrow: verwijderen. Het is wel snelweg-gerelateerd dacht ik.
AD.nl schreef:Olie uit drainagepijp raadsel

Door TON VOERMANS

NIEUWEGEIN - Uit een drainagepijp aan de Nedereindseweg lekt olie. Niemand weet hoe dat kan. Is de grond van ...

Afbeelding
Rick's restaurant Nedereindseweg Nieuwegein begin jaren tachtig. FOTO JOS POULISSEN

...het oude benzinestation toch niet goed gereinigd? De bewoners van het huizenblokje langs de A2 ontdekten de vervuiling. ,,Drie weken geleden rook ik het: een vieze benzinelucht uit de sloot. Meer mensen klaagden over de stank bij de gemeente,’’ zegt Saskia Hammann. De olie bleek afkomstig uit de drainageleiding die overtollig grondwater afvoert. De pijp mondt bij Hammann uit in de sloot.

Het waterschap heeft de oliefilm van het water gehaald. De drainagepijp is afgesloten en het grondwater wordt nu vanuit een put bij Hammann dagelijks weggepompt. Bij grondboringen die de gemeente dinsdag heeft laten doen, is geen zichtbare vervuiling gevonden. De bodemmonsters worden geanalyseerd.

Bewoners gissen naar de bron van de vervuiling. Tot medio jaren tachtig was er bij de Nedereindsweg, waar hun huizen nu staan, een afrit van de A2 met wegrestaurant Rick’s en benzinestation.

Mogelijkheid twee: Onder de tuinen loopt een oude pijpleiding van de NAVO - een erfenis van de Koude Oorlog. Een derde optie is een vergeten olietank van Rick’s.

Roald van den Berg vermoedt een jarenlange vervuiling. ,,Wij zagen ’s zomers vaker een oliefilm op de sloot. Je slaat er dan geen acht op. Nu denk je terug aan de keren dat je in de tuin bezig was en klei met rare kleurtjes zag.’’

Een ander weet dat er een beetje olie zichtbaar wordt als er tegen paaltjes in de sloot wordt getrapt.

De gemeente Nieuwegein is inmiddels de archieven ingedoken om te zien hoe de bouwgrond langs de A2 destijds is schoongemaakt.

Volgens de bewoners wonen zij ’op het schoonste stukje van Nieuwegein’. De grond werd afgegraven en andere delen gereinigd. Op de plaats waar de pompen stonden, mocht pas een jaar na de sanering gebouwd worden.

Volgende week zijn de resultaten van de bodemanalyse gereed. Begin april laat de gemeente opnieuw grondmonsters nemen.
Je zou maar daar wonen...
Jaren tachtig, prachtig!

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16484
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Bericht door boe! » za 24 mar 2007, 13:19

4e mogelijkheid: Nederland is niet alleen een welvarend gasstaatje, het blijkt ook over de grootste oliereserves ter wereld te beschikken. :twisted:

De nabijgelegen Nedereindseplas (bedoeld voor waterrecreatie) is ook al jaren dicht vanwege vervuiling. Ik kwam dit artikel uit januari 2005 tegen op internet.
waterbodem.nl schreef:Binnenkort zwemmen in de Nedereindseplas?

UTRECHT - Iedereen die Rick's wegrestaurant kent weet wat 'de Put van Weber' betekent: Stank en vervelende geurtjes. Ook de inwoners van de wijk die op een gegeven moment is gekomen op de plaats, waar in de zestiger en zeventiger jaren het restaurant heeft gestaan, weet van de stank.

De Nedereindseplas, een voormalige stortplaats, is medio jaren negentig aangelegd voor ondermeer waterrecreatie. Kort voor de officiële opening, in 1996, bleek dat onder water allerlei obstakels aanwezig waren. Vreemd? Nee toch? De plas werd toen onmiddellijk voor waterrecreatie gesloten tot nu toe. Het was te gevaarlijk om te duiken en te zwemmen, onder andere ivm. ziekenhuis- en ander chemisch afval.

Na jarenlang getouwtrek tussen Mourik, Provincie Utrecht, en het recreatieschap Stichtse Groenlanden heeft de Provincie het voortouw genomen om de impasse te doorbreken om de Nedereindseplas weer toegankelijk te maken voor waterrecreatie. Als het meezit kan er in 2007 uiteindelijk gezwommen worden want de Provincie wil 2,8 miljoen euro steken in het afdekken van de gevaarlijke onderwaterbodem en het veilig maken van de diverse taluds. Uhm, zou U er willen zwemmen? Of is nu de tijd rijp dat niemand in Nieuwegein de term 'De Put van Weber' kent!

De 'Put van Weber' is nu van de gemeente Utrecht na de gemeentelijk herindeling en lijkt het wel dat de plannen voor de bouw van zo'n 5000 huizen in de polder Rijnenburg een plek voor recreatie nodig heeft. Ten koste van wat?
De sanering van de Nedereindseplas is op 3 maart jl. begonnen. Misschien kunnen ze de Nedereindseweg meteen meenemen :?:

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bericht door Stefan » za 24 mar 2007, 13:27

Ik heb in de jaren '90 gezien dat er mensen waren die in de Put van Weber aan het zwemmen waren. Ik wist wel beter, want ik wist toen al dat die plas een vuilstort was geweest.

Oplossing: die plas helemaal uitgraven en dan volgooien met nieuwe grond. Dat afval moet je niet afdekken met grond. En waarom moet die plas een recreatieplas worden? De mensen kunnen toch ook in de Haarrijnse Plas gaan zwemmen. Een paar jaar geleden is deze plas speciaal gegraven voor recreatiedoeleinden.

De Put van Weber stonk inderdaad. Vroeger rook het in Nieuwegein-Noord (Batau) wel eens naar een lucht die verdacht veel leek op "rotte eieren". De laatste tijd lijkt het wel iets minder te worden.

Nog meer Put van Weber, zie http://www.pen.nl/search.phtml?key=Put%20van%20Weber
Jaren tachtig, prachtig!