Pagina 1 van 1

Dierenverkeer op natuurbrug A2 is 'best druk'

Geplaatst: zo 22 apr 2007, 11:42
door zody
Brabants Dagblad (20-04-2007) schreef: Dierenverkeer op natuurbrug A2 is 'best druk'
door Ben Ackermans

Vrijdag 20 april 2007 - LIEMPDE - De natuurbrug over de A2 tussen Liempde en Best bedient een breed spectrum aan dieren. Alle soorten die in het omliggende gebied voorkomen, maken er gebruik van.
Per dag bezoeken of passeren elf dieren de brug. 'Het is er best druk', concludeert het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra uit vorig jaar getelde sporen. Gisteravond werden de cijfers in Liempde gepresenteerd.
"Alle zoogdiersoorten die in het gebied leven, worden op de brug aangetroffen", zegt Edgar van de Grift, senior onderzoeker bij Alterra. "Het is een aangename verrassing dat daar ook de das en de steenmarter bij zitten. Die komen in de omgeving maar weinig voor, maar hebben de brug wel weten te vinden. Wellicht op verkenning naar nieuw leefgebied."
Vier vrijwilligers uit Liempde en Best turfden de sporen in zandbedden die op de voor mensen afgesloten brug zijn aangebracht. Voor de zoogdieren zijn de cijfers nog maar verwerkt tot en met september 2006.
"Dieren als de ree, de vos en de bunzing passeren nagenoeg dagelijks, maar in ieder geval wekelijks", zegt Van de Grift. "Eén bunzing heeft zelfs óp de brug een hol gemaakt. Die heeft hem dus zonder remming geaccepteerd als leefgebied."
De sporenbedden konden maar een deel van het jaar een beeld geven van dierenpassages. Soms waren ze verregend. "Als je het aantal waarnemingen extrapoleert naar het hele jaar, kom je op aanzienlijke cijfers."
Het lijstje bezoeken en passages van kleine en grote zoogdieren (uitgezonderd muizen) zou er dan zo uitzien: ree 835 maal (16 per week), bunzing 102, das 22, egel 140, hermelijn en wezel 113, steenmarter 11, konijn 16, mol 113 en vos 221.
Alterra had ook gehoopt een goede inventarisatie te kunnen maken van amfibieën in de speciaal aangelegde natte zone aan de zuidzijde van de natuurbrug. Maar door een slecht werkende pomp die water in een soort waterval naar poeltjes had moeten leiden, kwam daar niets van terecht.
Van de Grift kan wel zeggen dat het blijkens waarnemingen onder 84 multiplex platen wat deze dieren betreft 'erg druk' is. Speciaal de kamsalamander, die voorkomt op de rode lijst van bedreigde soorten, leidt tot enthousiasme.
Alterra wil de resultaten van de tellingen bij Liempde onder meer publiceren in internationale bladen. Vooral voor de gegevens over amfibieën zal veel belangstelling zijn, verwacht Van de Grift. "Daar is namelijk ook in het buitenland nooit onderzoek naar gedaan. Iedereen kijkt meteen naar herten."

De Feiten:
Brabant telt tot dusver twee natuurbruggen. Die tussen Liempde en Best is van 2004 en kostte 9,1 miljoen euro. De brug is vijftig meter breed. Bij het natuurgebied Slabroek over de A50 bij Nistelrode ligt een natuurbrug die bescheidener is. De breedte daarvan is 15 meter, maar de natuur moet die delen met een fiets/wandelpad.
Ter hoogte van het knooppunt Paalgraven bij Oss komt over de A50 een 25 meter brede brug die de gebieden Herperduin en Maashorst verbindt.

Geplaatst: zo 22 apr 2007, 21:08
door verkeersregelaar
Ik zag in het brabants dagblad dat er ook mensen met motoren en fietsen overheen reden.
Zeker een nieuw diersoort :knetter:

Geplaatst: zo 22 apr 2007, 21:36
door boe!
Motorren. ;)

Geplaatst: zo 22 apr 2007, 23:05
door zody
De mens is immers het grootste roofdier ter wereld :P

Geplaatst: ma 23 apr 2007, 22:30
door praatpaal
Leuk en aardig die natuurbrug, maar vormt het spoor Best-Boxtel (vier sporen) niet een net zo grote barrierre? Factor daarin van treinen is dat deze niet permanent voorbij komen.

Geplaatst: di 24 apr 2007, 18:43
door PW100
Tsja . . . elf dierenpassages per dag. Negen miljoen heeft dat gekost.
Ik vraag me af hoe je hier een fatsoenlijke kosten/basten analyse op zou moeten loslaten . . .

Geplaatst: za 28 apr 2007, 16:32
door Hajo
^^ € 9 miljoen gedeeld door 11 = € 818.181,82 tol per dier... :mrgreen:

Mag ik effe vangen? :lol:

Geplaatst: ma 30 apr 2007, 20:56
door Frank_NL
PW100 schreef:Tsja . . . elf dierenpassages per dag. Negen miljoen heeft dat gekost.
Ik vraag me af hoe je hier een fatsoenlijke kosten/basten analyse op zou moeten loslaten . . .
Dat kan je nooit met fatsoen doen.

Daarom is alles ook zo onbeschoft naar de tering gegaan.

Maar mensen worden pas wakker als ze zelf aan het uitsterven zijn.

En zoals ik veronderstel je inmiddels weet is het dat al lang veel te laat.

Geplaatst: ma 30 apr 2007, 21:08
door PW100
Ach, das een kwestie persoonlijk gevoel. Ik persoonlijk voel me prima in ons kikkerlandje, waar al duizenden jaren geen [oer]natuur meer is.
Als je verlangt naar oernatuur, dan zijn er nog voldoende opties beschikbaar om naar te verhuizen: Irian Jaya, Sahara, Antartica . . .