PvdA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Bart » wo 16 apr 2008, 22:06

^^ er zit natuurlijk wel een sterk verband tussen leeftijd van een auto en de emissie! Auto's (benzine) van voor 1-1-1993 hoefden geen katalysator te hebben, daarna wel. In 1997 kwam daarbij nog de geregelde katalysator voor benzineauto's.

Wat doet de APK-eis nu echter... een onderscheid maken naar leeftijd van auto! Een auto van na 1993 moet aan veel strengere emissie-eisen voldoen als auto's van voor 1993. Sterker nog, een auto van voor 1993 wordt (vrijwel) niet op emissies gecontroleerd, alleen CO werd gemeten dacht ik. Een microgrammetje te veel NOx is voor een auto met kenteken van 1-1-1993 dodelijk, voor een auto van 31-12-1992 niet. Dat is natuurlijk wel een beetje vreemd... Voor auto's van 1997 en later (wederom alleen benzinemodellen) gelden nog strengere emissie-eisen.

Ook het onderscheid tussen benzine en diesel is vreemd... Dit onderscheid wordt alleen in Europa gemaakt, buiten Europa niet en daarom zijn er buiten Europa relatief veel en veel minder diesels op de weg. Reden? Diesels zijn principieel smeriger dan benzines, door een hogere verbrandingstemperatuur (meer NOx) en een minder efficiënte verbranding (roet, fijnstof veroorzaakt door zelfontbranding ipv. bougievonk). Een diesel krijgt echter wel meer ruimte om te vervuilen dan benzines. Wat zie je dan gebeuren? Diesels worden (door commonrails vooral) wel schoner, maar niet schoon genoeg: het kan veel beter, maar daar is geen incentive voor... Eigenlijk heel vreemd, omdat diezelfde incentive voor benzineauto's wel wordt opgelegd (geregelde katalysator zit wel op benzines, maar niet op diesels).

Het zou naar mijn mening een goed idee zijn om één emissie-eis te stellen voor gassen als CO, NOx, roet etc. etc. Zit je er boven? Geen APK! Dan boeit het dus niet of je auto uit 1987 of uit 2004 komt. Te hoog = te hoog. Maakt niet uit of het diesel, gas, benzine of frituurvet is. Wat zie je gebeuren? Een hoop oudere barrels van de weg. Heerlijk, geen walmende Volvo 240 (model slagschip) diesel uit 1982 voor je in de bebouwde kom. En nee: een dergelijk model is mijns inziens geen oldtimer...
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

Queue
autoweg
Berichten: 1454
Lid geworden op: di 08 aug 2006, 18:57
Locatie: Eindhoven-Noord

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Queue » zo 27 apr 2008, 15:13

Ik was even benieuwd wat jullie van de volgende redenering vinden. Voor mijn gevoel klopt het maar misschien zit ik er wel naast.

Stel, je auto is niet meer de nieuwste, en ook aan de grote kant qua formaat.
Je hebt duurzaamheid hoog in het vaandel staan, Het beste wat je dan kan doen is, als je wel een auto voor de deur wil hebben staan: niets veranderen.
Een toelichting: uit datzelfde oogpunt van duurzaamheid kies je er dan namelijk ook voor om het autogebruik te minimaliseren, zo ook bij het dagelijkse woonwerkverkeer. De auto-km's die overblijven zijn degene waarvoor niet of nauwelijks een reëel alternatief is, en dat is automatisch in veel gevallen het vervoer van goederen. Ook al hoef je niet buitengewoon vaak ladingen goederen te vervoeren, met een klein aantal auto-km's wordt het percentage wel groot. In die gevallen wordt het duurzamer naarmate er meer in past, zodat er minder ritten nodig zijn. Niet zo erg dus dat ie groot is uitgevallen.
Wat betreft de leeftijd: het vervangen van deze auto (waarvan de hoge leeftijd wordt veroorzaakt door het feit dat je zelf al vele jaren met die auto doet) door een nieuw, veel groener exemplaar, zou leiden tot de produktie van een nieuwe auto. De milieubelasting daarvan zal groter zijn dan van dat handjevol kilometers dat je rond blijft rijden in de minder groene auto. Daarbij komt dan nog, dat bij het verkopen van je auto, de kans groot is dat de volgende eigenaar er meer kilometers mee zal gaan maken, terwijl je zelf een enegie-label-A-auto voor de deur hebt staan die relatief veel stilstaat.

Dat zou betekenen dat je in dit geval met een ongunstig energie-label te maken hebt terwijl je pragmatisch om bent gegaan met duurzaamheid. Hoeft ook weer niet zo erg te zijn: je wordt immers op diverse manieren beloond voor je kleine aantal kilometers en het werende beleid van gemeenten daar heb je ook niet zo veel last van in die situatie, tenzij het je eigen woonlpaats betreft, dan wordt het anders.

@Bart, misschien zou dat ook min of meer het idee achter het onderscheid tussen de normen per bouwjaar kunnen zijn.

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Bart » zo 27 apr 2008, 16:18

^^ norm van 1993 is vrij eenvoudig: alle benzine-auto's die op of na 1-1-1993 voor het eerst een kenteken kregen moesten verplicht een katalysator aan boord hebben. Voor die tijd hoefde dat (dus) niet, maar in aanloop naar die regel werden natuurlijk wel meer en meer auto's voorzien van katalysatoren.
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76287
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Chris » ma 19 mei 2008, 14:50

nu.nl schreef:Amsterdam weert auto's toch niet om bouwjaar

AMSTERDAM - Niet het bouwjaar maar de euronorm, een Europese uitlaatgasnorm, moet ervoor zorgen dat vervuilende auto's straks niet meer binnen de ringweg A10 in Amsterdam rijden. Dat maakten verantwoordelijk wethouders Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) en Marijke Vos (Milieu) maandag bekend. Eerder nog kondigden de politici aan dat auto's op benzine en lpg van voor het bouwjaar 1992 uit de stad moesten verdwijnen. Doel hiervan is om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. De plannen stuitten op forse kritiek, onder anderen van minister Camiel Eurlings (Verkeer).
In het definitieve plan, waarover de gemeenteraad nog moet beslissen, staat nu dat het toelatingscriterium voor de zogeheten milieuzone (het gebied binnen de A10) de euronorm wordt. Die geeft namelijk de daadwerkelijke vervuiling van een auto aan. Controle vindt plaats op basis van het kenteken. In het plan maken de wethouders een uitzondering voor oldtimers, aangepaste voertuigen voor gehandicapten en garagebedrijven. Autobezitters die in de milieuzone wonen en een laag inkomen hebben, kunnen verder in aanmerking komen voor een speciale kredietregeling.
Op 1 oktober moet de milieuzone voor vrachtwagens ingaan. De maatregelen voor personenauto's en bestelbussen gelden, als het aan het stadsbestuur ligt, vanaf eind volgend jaar. De aanpak is volgens Herrema en Vos hard nodig. Uit cijfers van de GGD blijkt dat de luchtkwaliteit in de stad niet verbetert en dat op diverse plekken de normen voor uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide worden overschreden. Dat is slecht voor de gezondheid van de inwoners, maar ook voor de ontwikkeling van bouwprojecten in de stad.

Matt
verkeersader
Berichten: 575
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 16:39
Locatie: Nuth

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Matt » ma 19 mei 2008, 15:04

Pff, weer moeilijk doen en zelf het wiel uitvinden. Gewoon het Duitse sticker systeem gaan gebruiken., simpel zat.
Fahrn, fahrn, fahrn, auf der Autobahn...

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20524
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door waldo79 » ma 19 mei 2008, 15:53

Om een buitenlands systeem over te nemen moet er eerst weer een geldverspillende studiereis worden ondernomen
:denk:

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10225
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Peter » ma 19 mei 2008, 16:04

Het Duitse stickersysteem had onnodig geweest als er een centrale registratie was van kenteken en uitstoot. Bovendien is de sticker ook gekoppeld aan leeftijd en niet daadwerkelijke uitstoot. Die paar buitenlandse auto's die je niet vangt maken weinig uit voor de meeste steden en zeker in centraal Duitsland, waar de meeste stickersteden zitten. Dat is maar 1-3% van het autoverkeer. Dat zal in Amsterdam (relatief) wel meer zijn dan zeg Berlijn of Hannover.

Moet ik ook een sticker (+kosten en moeite), hoewel ik niet vaker dan eens per 2 jaar Amsterdam centrum in wil rijden ? En alle Duitsers met een nieuwe wagen ?
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Matt
verkeersader
Berichten: 575
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 16:39
Locatie: Nuth

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Matt » ma 19 mei 2008, 17:20

Duitse sticker is niet gekoppeld aan de leeftijd, maar ook aan de uitstoot. Voor benzineauto's zijn er in de praktijk maar 2 gevallen: wel een (groene) sticker of geen sticker. De aanwezigheid van een geregelde katalysator is eigenlijk de bepalende factor. Diesels kunnen een groene (euro 4,5), gele (euro 3), rode (euro 2) of geen sticker krijgen. Door de diesel uit te rusten met een erkend roetfilter schuif je 1 klasse naar boven op (bv. gele sticker wordt groene sticker). Wat voor een sticker je krijgt wordt bepaald aan de hand van de voertuiggegevens zoals vermeld op het kentekenbewijs.

Door hetzelfde systeem te gebruiken maak je het makkelijker: 1 keer een stickertje aanschaffen voor zowel Amsterdam als Duitse steden.
Fahrn, fahrn, fahrn, auf der Autobahn...

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Rene » ma 19 mei 2008, 17:39

Helemaal geen stickeronzin is nog véél beter.

Matt
verkeersader
Berichten: 575
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 16:39
Locatie: Nuth

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Matt » ma 19 mei 2008, 17:41

Dat is weer een andere discussie.
Fahrn, fahrn, fahrn, auf der Autobahn...

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10225
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Peter » ma 19 mei 2008, 18:41

Matt schreef:Duitse sticker is niet gekoppeld aan de leeftijd, maar ook aan de uitstoot. Voor benzineauto's zijn er in de praktijk maar 2 gevallen: wel een (groene) sticker of geen sticker. De aanwezigheid van een geregelde katalysator is eigenlijk de bepalende factor. Diesels kunnen een groene (euro 4,5), gele (euro 3), rode (euro 2) of geen sticker krijgen. Door de diesel uit te rusten met een erkend roetfilter schuif je 1 klasse naar boven op (bv. gele sticker wordt groene sticker). Wat voor een sticker je krijgt wordt bepaald aan de hand van de voertuiggegevens zoals vermeld op het kentekenbewijs.

Door hetzelfde systeem te gebruiken maak je het makkelijker: 1 keer een stickertje aanschaffen voor zowel Amsterdam als Duitse steden.
Ik dacht dat voor benzineauto's slechts de leeftijd gold (ouder dan 1-1-1993 ontvangt geen sticker, jonger wel) ? Tenminste dat meende ik te lezen op de website van TUV.

http://www.tuev-nord.de/english/48667.asp

We zouden kunnen aansluiten bij het Duitse systeem. Ik vraag mij af of de Duitse wet voorziet in door andere landen uitgebrachte stickers. Bovendien moeten alle landen dan het Duitse systeem volgen.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Wally
verkeersader
Berichten: 943
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 21:56

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Wally » ma 19 mei 2008, 20:02

Queue schreef:Ik was even benieuwd wat jullie van de volgende redenering vinden. Voor mijn gevoel klopt het maar misschien zit ik er wel naast.

Stel, je auto is niet meer de nieuwste, en ook aan de grote kant qua formaat.
Je hebt duurzaamheid hoog in het vaandel staan, Het beste wat je dan kan doen is, als je wel een auto voor de deur wil hebben staan: niets veranderen.
Een toelichting: uit datzelfde oogpunt van duurzaamheid kies je er dan namelijk ook voor om het autogebruik te minimaliseren, zo ook bij het dagelijkse woonwerkverkeer. De auto-km's die overblijven zijn degene waarvoor niet of nauwelijks een reëel alternatief is, en dat is automatisch in veel gevallen het vervoer van goederen. Ook al hoef je niet buitengewoon vaak ladingen goederen te vervoeren, met een klein aantal auto-km's wordt het percentage wel groot. In die gevallen wordt het duurzamer naarmate er meer in past, zodat er minder ritten nodig zijn. Niet zo erg dus dat ie groot is uitgevallen.
Wat betreft de leeftijd: het vervangen van deze auto (waarvan de hoge leeftijd wordt veroorzaakt door het feit dat je zelf al vele jaren met die auto doet) door een nieuw, veel groener exemplaar, zou leiden tot de produktie van een nieuwe auto. De milieubelasting daarvan zal groter zijn dan van dat handjevol kilometers dat je rond blijft rijden in de minder groene auto. Daarbij komt dan nog, dat bij het verkopen van je auto, de kans groot is dat de volgende eigenaar er meer kilometers mee zal gaan maken, terwijl je zelf een enegie-label-A-auto voor de deur hebt staan die relatief veel stilstaat.

Dat zou betekenen dat je in dit geval met een ongunstig energie-label te maken hebt terwijl je pragmatisch om bent gegaan met duurzaamheid. Hoeft ook weer niet zo erg te zijn: je wordt immers op diverse manieren beloond voor je kleine aantal kilometers en het werende beleid van gemeenten daar heb je ook niet zo veel last van in die situatie, tenzij het je eigen woonlpaats betreft, dan wordt het anders.
Ik zit nu met ongeveer hetzelfde verhaal (redelijk grote benzineauto 10 jaar oud, weinig km's per jaar) alhoewel ik wat betreft goederen alleen heel af en toe wat groots mee moet nemen. Ik overweeg een kleinere auto te gaan rijden.

Jouw verhaal klinkt aannemelijk, als je het goed wilt onderbouwen zou je moeten rekenen en vergelijken. Je moet dan weten wat de milieubelasting is van de productie, elke gereden km, het onderhoud en de recycling bij einde levensduur van jouw auto en de nieuwe, zuinige auto. Vervolgens zou je een aanname moeten doen van de in de toekomst te rijden km's in verhouding tot het verbruik.
In de situatie dat de nieuwe eigenaar van je oude auto in korte tijd veel km's rijdt maakt het niet uit of dat in jouw auto of in een andere vergelijkbare tweedehands is (aannemende dat hij voor een bepaald model met bijbehorend verbruik kiest). Die km's zal hij toch wel rijden.

Wat betreft de energiegebruik schrijft MilieuCentraal.nl:
Tijdens het gebruik van de auto wordt 80 tot 85 procent van de totale hoeveelheid energie verbruikt, terwijl 15 tot 20 procent nodig is voor productie, onderhoud en afvalverwerking.
Helaas ontbreekt een verdere uitsplitsing van die 15 tot 20%.

Medianieuws

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Medianieuws » vr 13 jun 2008, 13:01

[url=http://www.telegraaf.nl/binnenland/4220262/_Kabinet_wijst_milieuzone_af__.html?p=10,1]Telegraaf.nl[/url] (13-6-2008) schreef:Kabinet wijst milieuzone af

DEN HAAG - Het kabinet voelt niets voor stedelijke milieuzones waarmee gemeenten het autogebruik beperken. Een brief met die strekking van minister Cramer (Milieu) komt vandaag in het kabinet, aldus bronnen op het Binnenhof. Volgens het kabinet jagen dergelijke zones, zoals bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam wil invoeren, de automobilist alleen maar op kosten, terwijl de milieuwinst beperkt is.
Cobouw (23-6-2008) schreef:Kamer: Amsterdam moet een beetje inbinden

Den Haag - Het plan van de gemeente Amsterdam om vervuilende auto's uit de stad te weren valt slecht in de Tweede Kamer. Alleen GroenLinks staat achter de hoofdstad. De Kamer vergaderde over de kwestie een dag nadat het Amsterdamse gemeentebestuur een gevoelige nederlaag leed in de gemeenteraad. De laatste weigerde in te stemmen met het voorstel oude auto's binnen de ring te weren en stelde daarmee een beslissing uit. Tot vreugde van de meerderheid in de Tweede Kamer die huivert bij het idee dat elke gemeente een eigen koers vaart om de luchtkwaliteit aan te pakken. "We willen geen lappendeken van milieuzones in Nederland", was een zinsnede die veelvuldig terugkwam.
Minister Cramer (milieu), verantwoordelijk voor het Nationaal Programma Luchtkwaliteit (NSL) dat de ministerraad nog voor de zomer zal vaststellen, hield de Kamer voor dat niet is bewezen dat het plan van Amsterdam helpt om de lucht in de stad schoner te maken. "Al waardeer ik de inzet van Amsterdam om uit de impasse te komen." Amsterdam heeft te kampen met bouwstops wegens vieze lucht. Cramer zei dat ze met Amsterdam heeft afgesproken dat de hoofdstad' eerst andere mogelijkheden moet benutten om de lucht schoner te krijgen en als dat niet lukt "kunnen we altijd nog naar de personenauto's kijken. De saneringstool die in het NSL zit biedt de stad voldoende mogelijkheden."

Norm
Cramers collega Eurlings (verkeer) was nog stelliger. "Amsterdam haalt de strenge Europese norm door de maatregelen in het NSL. Daar ben ik van overtuigd. En dan is de milieuzone voor personenauto's niet nodig." GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak sputterde tegen. "Hoe kan het dat Amsterdam zegt dat ze de luchtkwaliteitsnorm niet haalt en dat dit kabinet beweert dat ze het wel haalt?" Maar Eurlings liet zich niet overhalen. "Ik zeg dat we binnen de norm blijven. Mocht dat, in het onwaarschijnlijke geval, niet zo zijn dan kunnen we altijd nog een landelijke milieuzonering afspreken. Maar Amsterdam doet dat niet op eigen houtje." Waaraan hij een dreigement toevoegde. "Amsterdam heeft voor de milieuzonering gegevens nodig van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). De regering in Den Haag bepaalt waar die gegevens voor gebruikt mogen worden. Niet Amsterdam." Eurlings benadrukte dat hij ook wil dat "Nederland en Amsterdam van slot gaan. Het NSL gaat daarvoor zorgen."
Trouw (24-6-2008) schreef:Weren oude auto's zuivert de lucht nauwelijks
Wethouder: Milieuzone moet Amsterdam wil een verbod op oude auto's.
Het is de vraag of de lucht daar schoon genoeg van wordt om aan de Europese norm te voldoen.


Hoewel de luchtkwaliteit in Nederland de afgelopen tien jaar gestaag is verbeterd, wordt op een aantal plaatsen nog altijd niet aan de normen voldaan. Langs drukke verkeerswegen en in grote steden bevat de lucht nog te veel stikstofoxides en fijnstof. Het verkeer is een belangrijke bron en Brussel richt zijn beleid dan ook op strengere normen voor auto's. Dat gaat de gemeente Amsterdam te langzaam. Morgen vergadert de raad over het plan om het centrum van de stad- begrensd door 't IJ en de Ring A10 - gezonder te maken door het tot milieuzone te verklaren. Volgens dit plan mogen oude auto's, dat zijn auto's die niet voldoen aan de Euronorm die op 1 juli 1992 is ingevoerd, vanaf eind 2009 de milieuzone niet meer in. Al zijn er uitzonderingen voor echte oldtimers (meer dan 25 jaar oud) en kampeerbusjes.
Het gemeentebestuur verwacht dat met dit plan de concentraties fijnstof en stikstofdioxide in 2010 met zo'n 1,5 microgram per kubieke meter zijn teruggebracht, maar het is de vraag of die verwachting reëel is. Twee maanden geleden bracht onderzoeksbureau Goudappel Coffeng advies uit aan het ministerie van Vrom over de effecten van milieuzones. Belangrijkste conclusie: zo'n zone zet pas zoden aan de dijk als je niet alleen de heel oude auto's weert, maar ook de iets minder belegen karretjes. De effecten van het Amsterdamse plan liggen volgens het advies ergens ver achter de komma. De gewenste verbeteringen komen pas in zicht als alle auto's ouder dan vijf jaar worden uitgesloten.
Waarom het advies verschilt van het Amsterdamse plan, weet onderzoeker R. van den Brink niet. Amsterdam stelt dat de stad relatief veel oude auto's telt en rekent met een bijdrage van 15 procent, maar Van den Brink ziet geen reden om af te wijken van de landelijke 4 procent. Uit CBS-gegevens blijkt niet dat Amsterdamse auto's ouder zijn. Daarnaast vermoedt hij dat de stad er ten onrechte van uitgaat dat bezitters van oude auto's net zoveel kilometers maken als anderen. Van den Brink: „Toch kan ik ook dan het verschil tussen de twee rapporten niet verklaren." Daarnaast is het de vraag of het doel dat Amsterdam nastreeft, een reductie van 1,5 microgram per kuub, de stad leefbaarder maakt. De concentraties van de vervuilende stoffen schommelen rond de 40 a 50 microgram per kuub, daar doet die anderhalve microgram niet veel aan af. „Voor de gezondheidsschade is er Effect Amsterdamse plan ligt ergens vér achter de komma geen drempelwaarde", zegt K. Geurts van het Planbureau voor de Leefomgeving. „Als de concentratie door dit plan daalt van 40 naar 39, is de gezondheidsschade nauwelijks verminderd."
Volgens de gemeente moet het plan gezien worden als onderdeel van een bredere aanpak van de luchtkwaliteit. Die is de laatste jaren niet verbeterd. „Bij het schoner maken van de lucht kunnen de milieuzones niet worden gemist", zei wethouder Vos vorige week. Want zo'n kleine vermindering kan wel net genoeg zijn om aan de normen te voldoen. Zo lang de stad niet aan de normen voldoet, kan er niet worden gebouwd. Dan komen allerlei projecten zoals de Zuidas of IJburg stil te liggen.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36661
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: PVDA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Rene » di 24 jun 2008, 9:28

Tja, Amsterdam wil de milieuzone niet op z'n Duits afdwingen met stickertjes en controlerende agenten, maar met ruim 50 electronische kentekenlezers boven de invalswegen naar het gebied binnen de ring A10, zuidelijk van het IJ. Daarbij moeten auto's die niet voldoen aan de gewenste Euro-norm automatisch bekeurd worden, vergelijk met de trajectcontrole; maximale effectiviteit en boeteopbrengsten bij minimale inspanning. Alleen zijn daarvoor wel gegevens van het RDW nodig - en het Rijk kan natuurlijk weigeren die gegevens voor dit doel beschikbaar te stellen.

Medianieuws

Re: PvdA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Medianieuws » wo 25 jun 2008, 10:18

Trouw (25-6-2008) schreef:Minister Eurlings belemmert milieuzone Amsterdam

DEN HAAG - Minister Eurlings (verkeer) weigert kentekengegevens aan de gemeente Amsterdam te verstrekken als zij deze wil gebruiken voor een milieuzone voor vervuilende auto's. De Tweede Kamer reageert gelaten. Het CDA vindt het afpakken van iemands auto het uiterste redmiddel voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. De christen-democraten hebben het er dan ook moeilijk mee dat GroenLinks in Amsterdam een milieuzone wil instellen voor vuile auto's. Het gaat CDA-minister Eurlings te ver om deze gemeente hun bevoegdheid te ontnemen. Om Amsterdam toch tegen te houden, dreigt hij ze de toegang te onthouden tot de kentekengegevens die de Rijksdienst wegverkeer (RDW) bewaart.
VVD'er De Krom bedankte de minister gisteren voor 'dit konijn uit de hoge hoed'. De VVD wilde alles op alles zetten om te voorkomen dat 12.000 Amsterdamse automobilisten hun auto niet meer in het centrum mogen stallen^omdat deze niet voldoet aan milieueisen. Eurlings: „Amsterdam denkt dat een milieuzone noodzakelijk is om tot een schonere lucht te komen. Het kabinet denkt van niet. Het kan ook met andere maatregelen. Als medio 2009 blijkt dat het daarmee niet is gelukt, dan kunnen we kijken onder welke voorwaarden een milieuzone voor auto's een optie is. Dat moeten dan wel landelijke normen zijn." Tot die tijd krijgt Amsterdam geen kentekengegevens.
GroenLinks en de PvdA noemden dit chantage. „U gaat plotseling sturen en ingrijpen. U pleegt een coup", zei GL-Kamerlid Duyvendak. De minister ontkende. Hij noemde het een wettelijk toegestane mogelijkheid 'een sleutel' - om te voorkomen dat er een 'ratjetoe' aan maatregelen wordt genomen.

Medianieuws

Re: PvdA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Medianieuws » wo 25 jun 2008, 16:14

[url=http://www.nu.nl/news/1628380/12/Kamer_zet_streep_door_milieuzones_Amsterdam.html]www.nu.nl[/url] (25-6-2008) schreef: Kamer zet streep door milieuzones Amsterdam

AMSTERDAM - De plannen van Amsterdam voor het instellen van een milieuzone voor vervuilende auto's kunnen de prullenbak in. De Tweede Kamer stemde woensdag in met twee moties die het weren van vervuilende auto's uit het centrum van de hoofdstad praktisch onmogelijk maken. Zo mag Amsterdam alleen een milieuzone instellen als er landelijke afspraken zijn gemaakt. Het wordt een 'ratjetoe' als iedere gemeente op eigen houtje zo'n zone gaat instellen, waarschuwde minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) na de stemming. "Dan weten automobilisten niet meer waar ze aan toe zijn." Ook mag de aanpak van Amsterdam niet nadelig uitpakken voor mensen met een laag inkomen. De bewindsman voorspelde dat de 'burger met een kleine beurs' hard wordt geraakt wanneer hij een nieuwe auto moet kopen.
De gemeenteraad van Amsterdam vergadert woensdag over het plan. De milieuzones zouden volgend jaar worden ingesteld. Het kabinet en de Tweede Kamer verzetten zich ertegen, omdat het weinig effectief zou zijn. Met de aangenomen moties hoopt de minister een krachtig signaal af te geven aan het stadsbestuur. "Deze aanbeveling is heel duidelijk: doe het niet." Amsterdam heeft de plannen inmiddels afgezwakt. Aanvankelijk wilde de gemeente alle auto's weren die zonder roetfilter of op diesel rijden. Hetzelfde zou gelden voor auto's die op benzine of lpg rijden van voor 1992. Vorige maand werd het plan versoepeld. In plaats van het bouwjaar zou nu naar de euronorm worden gekeken. Via het kentekenregister kan worden opgezocht hoeveel een auto daadwerkelijk vervuilt.
Eurlings spreekt van een 'draconische maatregel' die de luchtkwaliteit niet substantieel verbetert. Wil de maatregel zin hebben, dan moet de gemeente auto's van vijf jaar en ouder onder een strikt toelatingsregime laten vallen. De bewindsman verwacht veel meer van de nieuwe luchtwet om de luchtkwaliteit in grote steden te verbeteren of het instellen van een gedifferentieerd parkeertarief. Bezitters van vervuilende auto's betalen dan meer parkeergeld dan 'schone' automobilisten. Hoewel het kabinet de gemeente Amsterdam niet kan tegenhouden om een besluit te nemen om een milieuzone in te stellen, kan Eurlings nog een troefkaart uitspelen waardoor het eventuele besluit praktisch onuitvoerbaar wordt. Voor het vaststellen van de uitstoot van auto's heeft Amsterdam namelijk toegang nodig tot de database van de RDW, waarin alle kentekens zijn opgeslagen. De bewindsman weigert Amsterdam de toegang tot de RDW-gegevens. "Als Amsterdam ermee instemt, zal ik de veiligheidssleutel gebruiken."

Medianieuws

Re: PvdA wil 'milieuzone' in Amsterdam

Bericht door Medianieuws » vr 10 okt 2008, 13:00

FD (10-10-2008) schreef:Milieuzone Amsterdam geopend

Amsterdam - Vrachtauto's die onder de Europese uitlaatgasnorm euro 0 of euro 1 vallen, mogen niet meer binnen de ring van Amsterdam komen. Dat is gisteren ingegaan bij de opening van de negende milieuzone van Nederland. Voertuigen met euro 2 of euro 3 moeten een roetfilter hebben.

Plaats reactie