IL&T start controle naar verkoop van ongekeurde voertuigverlichting.

Hier kan gediscussieerd worden over juridische aspecten van het wegverkeer

Moderator: Moderatoren

Durashift
verkeersader
Berichten: 776
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

IL&T start controle naar verkoop van ongekeurde voertuigverlichting.

Bericht door Durashift » wo 09 okt 2019, 0:50

Mooi, er komt een beetje actie op de wijdverbreide verkoop van allerhande voertuigverlichting dat een kerstboom aan kleuren op de weg geeft.. :top:
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat dit najaar verkopers van voertuigverlichting, zoals autobedrijven en grossiers, controleren. Aanleiding zijn steekproeven van de ILT waaruit blijkt dat er koplampen en achterlichten worden verkocht zonder verplicht E-merk. (..)
(..) Uit de steekproeven bleek dat er diverse malen xenon- en led-lampen zonder het benodigde keurmerk werden verkocht. Dit E-merk moet door de fabrikant worden aangevraagd en wordt in Nederland door de RDW afgegeven. (..)
Wat ik niet duidelijk had is dat er blijkbaar een extra keurmerk is voor autolampen, dat los staat van de CE markering. Ik dacht dat zo'n CE markering al voldoende was voor (legale) verkoop.. maar dat is dus niet zo.

Anyway.. het blijft een eigen verantwoordelijkheid.. (en in mijn ogen kunnen vele autobezitters daar niet mee omgaan.. ;) )
(..) Automobilisten zijn verantwoordelijk voor het gebruik van goedgekeurde lampen in hun voertuig, maar ILT laat weten ook te controleren bij verkopers.(..)
Bron: https://automotive-online.nl/management ... -inspectie

Jeff
autoweg
Berichten: 1102
Lid geworden op: za 12 mei 2018, 10:48

Re: IL&T start controle naar verkoop van ongekeurde voertuigverlichting.

Bericht door Jeff » wo 09 okt 2019, 0:57

Tsja, Er staan genoeg discussies & filmpjes online over de "definiëring" wit licht en het gebruik van het deels warpen van de de remverlichting.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 62224
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: IL&T start controle naar verkoop van ongekeurde voertuigverlichting.

Bericht door Chris » wo 09 okt 2019, 9:23

Sowieso lijkt er met LED-dagrijverlichting geen uniforme standaard te zijn, de ene is veel feller dan de andere. Soms wordt je zelfs overdag bijna verblindt als je er recht in kijkt.

Dagrijverlichting zou m.i. niet fel moeten zijn. Het zou moeten dienen als markeringslicht, om gezien te worden bij daglicht. Als feller licht benodigd is moeten de reguliere dimlichten aan.