Afbeeldingen op het forum

De FORUMREGELS, en opmerkingen over dit forum

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 9039
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse
Contact:

Afbeeldingen op het forum

Berichtdoor Mark » Ma 27 Feb 2006, 20:24

Afbeeldingen delen

:!: De SVG-dump service is offline gegaan omdat deze nagenoeg niet meer gebruikt werd. Lees hier meer.

Op het forum is het niet mogelijk direct afbeeldingen (foto's, tekeningen of anders) up te loaden of als bijlage toe te voegen aan berichten. Indien je je eigen werk wilt delen met de rest van het forum, moet deze bij een externe 'image hoster' worden ondergebracht. In dit topic vind je een overzicht van goede hosters en enkele richtlijnen. Lees ook voordat je verder gaat de mededeling hieronder over auteursrechten.

LET OP!
Als je een afbeelding tussen [img]-tags weergeeft waar mogelijk auteursrechten op gelden, zorg er dan voor dat je de afbeelding niet zelf opnieuw publiceert. Zet de originele bestandslocatie tussen de [img]tags.
Als je een plaatje zelf host waarvan je zou kunnen weten dat er sprake is van (gebruik maken van) auteursrechtelijk beschermd materiaal, ook al is dat maar via een online file storageprovider (zoals in de lijst hieronder), dan kan je auteursrechtelijke inbreuk worden verweten.


:idea: Als je een afbeelding uploadt, houdt het volgende in gedachte.

  • Hoewel het forum sinds 2015 afbeeldingen automatisch schaalt, is het niet de bedoeling hele grote afbeeldingen te plaatsen. Dit omdat we meerdere breedtes van het forum hanteren. Neem als vuistregel een breedte van 1024px. Dan zijn de afbeeldingen lekker breed, maar niet té.
  • Houdt de bestandsgrootte van de afbeelding beperkt. Dit scheelt in de laadtijd van het de pagina, met name voor gebruikers die via het mobiele netwerk het forum bezoeken. Over de 1MB per foto is echt te groot!
  • Er bestaat altijd een klein risico dat een hoster ophoudt te bestaan. Gebruik een hoster dus niet om afbeeldingen "voor altijd" online te bewaren! Houd er rekening mee dat de afbeeldingen na een aantal jaar kunnen verdwijnen.
Lijst van hosters

http://www.imgur.com - Persoonlijk favoriet. Doet wat het moet doen zonder al teveel poespas. Heeft de optie om een account te maken om zo je geuploade foto's te beheren en bijvoorbeeld simpele albums te maken voor het overzicht. Nadat de foto is geupload is er een optie om de foto nog te bewerken (formaat bijvoorbeeld). Grote kans dat Imgur nog diverse jaren actief blijft wegens een miljoeneninvestering. De afbeeldingen op Imgur blijven bewaard als de afbeelding minimaal eens in de 6 maanden opgevraagd wordt (bron).

http://www.majhost.com - Een hoster onderdeel van de Lego fansite Brickshelf. Heeft registratiemogelijkheden maar is niet verplicht. Onbekend hoelang afbeeldingen blijven staan, maar negatieve ervaringen zijn vooralsnog onbekend.

http://www.photobucket.com - Commerciële fotodienst met een verdienmodel wat zich richt op online backup en printen. Heeft ook optie tot gratis fotobeheer. Registratie is verplicht. Grote kans dat Photobucket nog diverse jaren actief blijft maar is afhankelijk van het aantal klanten. Er zijn enkele limitaties in aantal foto's onder gratis account, zie hier.

http://www.flickr.com, http://picasa.google.nl - Diensten waarbij grotere fotoseries geupload kunnen worden. Flickr is een commerciële dienst van Yahoo, Picasa van Google+ en vereisen dan ook een account bij de respectievelijke diensten. Bij Flickr kan men ook inloggen met een Facebook of Google+ account. Flickr is net zoals 500px populair onder doorgewinterde fotografen.

http://www.monosnap.com - Niet de standaard plaatjeshoster maar wel het overwegen waard omdat het erg handig is. Monosnap is een klein programmaatje geschikt voor Windows en Mac OSX waarmee je via een sneltoets snel screenshots kan maken. Deze worden gestuurd naar een online opslag die gebonden is aan een account, zodat alleen jij toegang hebt tot de afbeeldingen. Via de knop "Embed" is het mogelijk de forumcode (BB code) te genereren om direct een link naar het forum te plaatsen.

http://www.prnt.sc - Nagenoeg hetzelfde principe als Monosnap.

Beter niet te gebruiken...

http://www.tinypic.com - Ongeveer dezelfde functionaliteiten als Imgur. Grote nadeel van Tinypic is dat deze bij inactiviteit de hyperlinks naar afbeeldingen recyclet. Het kan dus zijn dat je afbeelding van verloop van tijd vervangen wordt door die van iemand anders.

http://www.imageshack.com - In het verleden populair geweest. Profileert zich nu (31-12-2014) als ongelimiteerde cloudopslag. Is in het verleden vaak van strategie veranderd zodat het weinig vertrouwen meer geniet. Afbeeldingen kunnen verdwijnen.

Plaatsen van afbeeldingen

Afbeeldingen in berichten worden direct weergegeven als de link van de afbeeldingen tussen "tags" staan. Dit wordt ook wel BB-code genoemd.

Voorbeeld

Code: Selecteer alles

[img]http://i.imgur.com/G4X1JuE.jpg[/img]


Geeft...

Afbeelding

Bij de meeste image hosters is deze link te vinden onder de noemer 'direct link', zie het rode kadertje in de volgende afbeelding.

Afbeelding

Sommige hosters zoals Imgur.com bieden direct BB-code aan, te zien in het groene kadertje. Deze code kun je direct kopiëren in je bericht plaatsen, zonder verdere toevoegingen. Voor het overzicht kan het soms handig zijn fotoseries in de [spoiler] tags te plaatsen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 14 juli 2015.
Laatst gewijzigd door Mark op Wo 19 Feb 2014, 17:56, 6 keer totaal gewijzigd.
Heralder.net - Foto's van infrastructuur en meer.
@wegenforum - Het Wegenforum op Twitter en op Facebook
SnelwegenchatWegenforum updates

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 46195
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Chris » Zo 02 Sep 2007, 11:54

Voor één enkele foto verkleinen, gebruik ik de resizer van Paint.net, ik heb hier betere ervaringen mee dan met Microsoft Photo Editor. Paint.net is sowieso een erg goed programma, met veel meer mogelijkheden dan microsoft paint, terwijl je niet vervalt in onduidelijke en duizenden mogelijkheden zoals bij photoshop, waar je zowat eerst een cursus voor moet nemen.
Voor het massaal verkleinen van foto's gebruik ik Easy thumbnails. Prettig programma, en redelijk snel. Je kan ook eventueel de bestandsnaam aanpassen.

Voor fotoseries uploaden gebruik ik Picasaweb van Google. Werkt erg snel, en als je de compressie op 95% zet, dan kan je duizenden foto's uploaden. Je moet wel een google account hebben.

Voor het categoriseren van mijn foto's maak ik mappen met het wegnummer. Ik heb een speciale schijf voor alle foto's en video's die ik heb gemaakt. De foto's van Frits categoriseer ik in een speciale map.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 7905
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 20:54

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Alfa » Do 09 Okt 2008, 16:58

De helft is inmiddels al gestopt.

Gebruikersavatar
simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: Di 11 Dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht
Contact:

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor simon » Do 09 Okt 2008, 17:11

Wat is het auteursrechtelijke verschil tussen een plaatje deeplinken en het plaatje kopiëren en publiceren? De bezoeker ziet het verschil niet.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 7905
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 20:54

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Alfa » Do 09 Okt 2008, 17:17

Ach, als je je van al die auteursrechtelijke wetgeving gaat aantrekken mag je helemaal niets meer uploaden. Ik zie dat genoeg bij Wikipedia.

Gebruikersavatar
Juerd
Technisch forumbeheerder
Berichten: 3288
Lid geworden op: Di 25 Apr 2006, 11:38
Locatie: Dordrecht
Contact:

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Juerd » Do 09 Okt 2008, 17:26

Voor de liefhebber: http://iusmentis.com/auteursrecht/nl/foto/

Vooral beeldcitaatrecht is voor ons van belang: http://iusmentis.com/auteursrecht/citeren/beeldcitaat/

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 25455
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 13:17
Locatie: Palancedrecht
Contact:

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Palance » Do 09 Okt 2008, 17:58

Kopieren mag niet zomaar, daar is de wet en jurisprudentie vrij helder in. Deeplinken mag wel onder bepaalde voorwaarden.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 34450
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 11:48
Locatie: Marktstad Purmerend
Contact:

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Rene » Do 09 Okt 2008, 19:17

simon schreef:Wat is het auteursrechtelijke verschil tussen een plaatje deeplinken en het plaatje kopiëren en publiceren? De bezoeker ziet het verschil niet.
Als je een plaatje deeplinkt, dan heeft de ander het op internet gepubliceerd. En hyperlinken is legaal, in verreweg de meeste gevallen ook het zogenaamde 'deeplinken'.
Als je een plaatje zelf ergens host, dan heb je die zelf gepubliceerd.
Als dat een auteursrechtelijk beschermd werk is, ben je in principe in overtreding.
Uitzondering is als de afbeelding wordt gebruikt in een (wetenschappelijke) discussie, dan mag volgens art. 15a van de Nederlandse auteurswet worden geciteerd (ook afbeeldingen). Dat valt onder de zogenaamde "beperkingen van het auteursrecht". Dat is ook waar in de forumregels van dit forum aan wordt gerelateerd. Maar deeplinken blijft altijd veiliger voor jezelf. Er zijn en blijven idioten die niets liever doen dan meteen dreigbrieven sturen met nota's van ruim € 1000 per foto. En ja, ik spreek hierbij uit eigen ervaring... :roll:

Bij mijn weten heeft de Belgische auteurswet ook een citaatbeginsel, maar wellicht dat een Vlaams forumlid daar meer vanaf weet.
Cornelis Lely, niet alleen de naamgever van Lelystad, maar ook de conceptuele bedenker van de autosnelweg.
Anno 1906.

Gebruikersavatar
doorn
verkeersader
Berichten: 708
Lid geworden op: Di 14 Aug 2007, 10:36
Locatie: Apeldoorn

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor doorn » Za 06 Dec 2008, 14:20

Op een IRC kanaal een link naar een goede plaatjeshoster gekregen van iemand.
Imagespray
Ik heb het even geprobeerd en deze is lekker snel en je krijgt er tenminste ook een thumbnail bij, iets wat je bij hostyourimg.com niet krijgt. ;)

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Wouter N14 » Do 15 Jan 2009, 22:29

Vraag over Picasa: hij begint bij mij automatisch al mijn afbeeldingen naar Picasa toe te kopiëren en dat wil ik helemaal niet. Ik kan nergens de functie vinden om dat te stoppen.
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 46195
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Chris » Vr 16 Jan 2009, 8:34

Nou, hij upload ze niet, maar het programma begint wel direct alle media op de PC te indexeren. Irritant iets inderdaad. Ik weet niet hoe je het kan uitzetten.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Wouter N14 » Vr 16 Jan 2009, 10:41

Picasa liep ook een paar keer vast en in het taakbeheer stond toen iets over Picasa Notifier, volgens mij is dat het indexeren. Hij vult dan automatisch je bibliotheek aan.
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen

Gebruikersavatar
peejay
autoweg
Berichten: 1176
Lid geworden op: Wo 20 Apr 2005, 13:24
Locatie: Bergen op Zoom, nabij de A4/A58

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor peejay » Vr 16 Jan 2009, 13:22

Je kunt in Picasa instellen welke mappen wel, en welke niet geïndexeerd moeten worden.
Rij met je hart

Gebruikersavatar
JeroenF1
autoweg
Berichten: 1486
Lid geworden op: Ma 20 Aug 2007, 14:09
Locatie: A7 & A28
Contact:

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor JeroenF1 » Vr 16 Jan 2009, 18:26

Chris schreef:Nou, hij upload ze niet, maar het programma begint wel direct alle media op de PC te indexeren. Irritant iets inderdaad. Ik weet niet hoe je het kan uitzetten.

En gelijk alleen afbeeldingen kijken met de 'Picasa viewer'. Is wel wat sneller dan het vertrouwde van windows.
Sinds maart 2015 tevens achter het stuur gezien.
Nu op http://www.girugten.nl: "Onderhoudsproblemen in Duitsland: de Autobahn op instorten?"
Faculteitsmagazine Ruimtelijke Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 46195
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Chris » Di 20 Jan 2009, 11:46

Wie van jullie heeft er een betaalde account bij Flickr? Ik zit erover te denken, de foto's van Picasa laden soms amper, zijn traag en je kunt ze niet hotlinken... Kost 25 dollar per jaar, da's nou ook weer niet zoveel. €19 is dat omgerekend.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Wouter N14 » Di 20 Jan 2009, 11:59

^^ Je kun weldegelijk hotlinken vanuit Picassa :)
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 46195
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Chris » Di 20 Jan 2009, 12:29

^^ Alleen als je de foto zelf al eens vanuit een album gezien hebt...

Tussen IMG tags plaatsen werkt niet...

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Wouter N14 » Di 20 Jan 2009, 12:52

Volgens mij wel... dit is een album van mb90:
http://picasaweb.google.com/blaak90/Eur ... aasvlakte#

En dit een foto direct daar uit:
Afbeelding
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 46195
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Chris » Di 20 Jan 2009, 12:59

Wellicht hebben ze dat aangepast... eerst lukte mij het zelden om een Picasa album foto te hotlinken.

Maar heeft iemand dus een betaalde Flickr account?

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: Do 05 Feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Caesar » Vr 06 Mar 2009, 9:18

doorntje schreef:Op een IRC kanaal een link naar een goede plaatjeshoster gekregen van iemand.
Imagespray
Ik heb het even geprobeerd en deze is lekker snel en je krijgt er tenminste ook een thumbnail bij, iets wat je bij hostyourimg.com niet krijgt. ;)


Heeft iemand een goede bruikbare server? Die van imagespray, daar kan je maar 1 foto op plaatsen. Als je de dag erna nog eentje plaatst vervangt die gewoon die eerste.

En men blockt hier op het werk elke site van het lijstje hierboven af :cry:

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Wouter N14 » Za 04 Apr 2009, 13:40

Imageshack is vernieuwd. Je kan nu meerdere bestanden tegelijkertijd opladen. Ook kan je makkelijker een url-link kopiëren, deze zat eerst wat verstopt.
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 25455
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 13:17
Locatie: Palancedrecht
Contact:

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Palance » Za 04 Apr 2009, 18:13

Het uploaden van multiple files is nu default, maar het kon al jarenlang (daarvoor moest je die optie aanvinken).
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter & Moderator
Berichten: 34648
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Foto's naar en van het internet

Berichtdoor Vinny » Za 04 Apr 2009, 19:01

Oh?, ik heb hem jarenlang niet kunnen vinden. Zelfs met registreren enzo... :cry:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Wouter N14 » Zo 03 Mei 2009, 21:40

Even met Picasa oefenen :lol:

Grote foto door de diavoorstelling met zwarte achtergrond...
Afbeelding

Kleinere foto door de diavoorstelling met witte achtergrond...
Afbeelding
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Wouter N14 » Do 18 Jun 2009, 21:06

Windows Live heeft nu ook een fotoalbum-functie, capaciteit is 25GB. Ik ga het zo eens proberen...

EDIT, ja het werkt :)
Afbeelding
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 46195
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Chris » Do 18 Jun 2009, 21:31

Ik zie geen afbeelding.

Op veel van die persoonlijke fotosite handel zitten teveel hotlink beperkingen imo.

Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 34450
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 11:48
Locatie: Marktstad Purmerend
Contact:

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Rene » Do 18 Jun 2009, 21:32

Ik zie ook niets.
Cornelis Lely, niet alleen de naamgever van Lelystad, maar ook de conceptuele bedenker van de autosnelweg.
Anno 1906.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Wouter N14 » Do 18 Jun 2009, 21:56

Te vroeg gejuicht... het was wel een JPG-link :(

En nu? Met toegang voor "mijn netwerk".
Afbeelding
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 9039
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse
Contact:

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Mark » Do 18 Jun 2009, 22:03

Nop, werkt nog steeds niet.
Heralder.net - Foto's van infrastructuur en meer.
@wegenforum - Het Wegenforum op Twitter en op Facebook
SnelwegenchatWegenforum updates

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 16592
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2005, 12:56
Locatie: Den Haag

Re: Lijst van fotoservers

Berichtdoor Wouter N14 » Do 18 Jun 2009, 22:07

Hm, het album dan maar openbaar maken? Het zal wel niet, ondanks dat het toch echt een JPG-link is...
Afbeelding
Life is too short to remove USB safely - tekst achterop een Nepalese vrachtwagen


Terug naar “Forum”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast