Vooralsnog alleen ten noorden van de Schipholtunnel.

Moderator: Moderatoren
Dat is bij knooppunt Vught ook gebeurd volgens mij. Op veel andere snelwegen (met name bij afritten) in Brabant lijken ze vervangen door Schreder Teceo's terwijl de hoofdrijbaan dan SON is gebleven. Op de N65 zijn de SRS dan weer voor een groot deel vervangen door Philips Luma. Een echte lijn in het beleid van RWS kan ik niet vinden...Santaarnpaal schreef: ↑do 17 dec 2020, 13:54Het lijkt ook dat de Philips SRS201 armaturen ver-LED zijn.
Reken maar dat die er komt. De LED-ontwikkeling gaat zo hard. Kijk alleen al eens naar de afgelopen 10 jaar. 10 jaar terug was LED-straatverlichting nog een noviteit of zelfs nog iets wat alleen in laboratoria mogelijk was. Inmiddels is het heel normaal. Ook diverse andere halfgeleiders gaan kwa efficiëntie met sprongen vooruit en laten die nu in de stuur-elektronica gebruikt worden.IIVQ schreef: ↑di 24 nov 2020, 16:44Als je een nieuwe, zuinigere, technologie hebt, kan je (voor het milieu) beter niet wachten tot de oude spullen economisch afgeschreven zijn, maar direct vervangen.
Onder twee voorwaarden:
- de nieuwe technologie moet wel echt beter zijn en naar verwachting een afschrijfcyclus meegaan (dus niet dat je elk jaar alles vervangt door de nog 2% zuiniger techniek, maar dat je nu redelijk zeker bent dat de komende 15 jaar er niet nog eens een 30% zuiniger techniek komt)
Het is niet de LED zelf die het probleem is hoor, het zijn de voedingen/stuur-elektronica die vaak als eerste het loodje leggen, door slecht inkoopbeleid van de fabrikant of (en dat lijkt me eerder het geval) een opdrachtgever die er te weinig verstand van heeft of de fabrikant op z'n blauwe ogen geloofd en niet zelf een paar drivers open maakt om te kijken wat voor componenten er gebruikt zijn én hoe de print beschermd wordt tegen vocht en dergelijke.
Precies. Op m'n werk zijn 4 jaar geleden de eerste kantoren volledig van LED-panelen voorzien. De LEDs doen het nog, maar de eerste uitvallers door kapotte voorschakel-elektronica zijn al geweest: de LEDs zijn gewoon heel. Ook zijn er al de nodige vergeelde panelen geweest, maar dat probleem speelt niet bij lantaarnpalencaptain007 schreef: ↑wo 16 dec 2020, 12:43Heb het idee dat de kwaliteit van de LED controllers nog wel eens een onderbelicht ding is. LED wordt verkocht als langloper in de zin dat het niet snel kapot gaat, maar de extra elektronica die nodig is voor het aansturen van de LED's is de achilleshiel van die krengen.
Dat hangt er vanaf. Veel Nederlands geproduceerd spul heeft nog wel een reparatie-interessante prijs. Daarnaast is het bij meer en meer bedrijven gebruikelijk om wel degelijk te repareren, maar dan als collectieve operatie: alle defecte exemplaren worden bewaard en op een rustig moment of geplande werktijd allemaal nagelopen. Door dat daarbij uitsorteren op het defect ook standaard is hou je dan vaak enkele categorieën over die allemaal gemakkelijk achter elkaar hersteld kunnen worden. Zo gaat het op mijn werk althans. Dat is niet in de verlichtings-industrie, maar ook daar is de meest elektronica niet het herstellen per stuk waard (ondanks Nederlands fabrikaat).captain007 schreef: ↑wo 16 dec 2020, 12:43Zelfde overigens bij LED matrixborden waar je hetzelfde ziet. De LED'jes zelf gaan niet zo vaak stuk, maar de elektronica om ze aan te sturen wel. Maar omdat alles op een printplaat is gesoldeerd moet je alles alsnog vervangen, omdat het economisch niet rendabel is het te repareren.
Buitenlampen, vocht en kou zijn dan ook funest voor veel lampen. Iets afwijkende spanning door een niet volledig netspanning-symmetrische schakelaar wil ook nog wel eens roet in het eten gooien. Daarnaast schakelen veel van die lampjes rot in: niet in 1 keer, maar een aantal keer aan en uit. Voor een gloeilamp allemaal geen probleem, maar de meeste schakelende voedingen gaan vroeg kapot daardoor.Jackbauer1350 schreef: ↑wo 16 dec 2020, 12:59Heb dat thuis ook al gemerkt met de buitenlamp. LED in TL-buis vorm. Die wordt geschakeld met een sensor en gaat elke dag automatisch wanneer het donker wordt aan.
Na iets meer dan een half jaar ging hij al stuk, de tweede hield het wat langer uit. Inmiddels zit de derde buis er in na 2,5 jaar een LED buitenlamp te hebben.
Dan heeft het ding het aantal branduren dat aangegeven staat op de verpakking dus bij lange na niet gehaald.
Menno88 schreef: ↑za 26 dec 2020, 19:37Het is niet de LED zelf die het probleem is hoor, het zijn de voedingen/stuur-elektronica die vaak als eerste het loodje leggen, door slecht inkoopbeleid van de fabrikant of (en dat lijkt me eerder het geval) een opdrachtgever die er te weinig verstand van heeft of de fabrikant op z'n blauwe ogen geloofd en niet zelf een paar drivers open maakt om te kijken wat voor componenten er gebruikt zijn én hoe de print beschermd wordt tegen vocht en dergelijke.
Dat bruggetje paar jaar geleden: