Ontwikkeling van de filedruk

Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17416
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Kaaiman » do 02 jan 2020, 15:27

Ik ben soms de privéverkeersinformatiedienst voor Kaaivrouw, gebruikmakend van Wegstatus.nl en Google Maps Verkeer. Het kleurenonderscheid op Google Maps is dan een mooie indicator of je een bepaalde afrit of omrijroute nog (redelijk) filevrij kunt bereiken of niet. Op Wegstatus kan ik redelijk de ernst (hoeveel rijstroken dicht) inschatten en daarmee de relatieve vertraging. ;)
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Chris » di 21 jan 2020, 9:55

Over het geheel genomen vinden de respondenten uit het onderzoek de file een beperkt maatschappelijk probleem. Vond 72% van de Nederlanders in 2010 de files op autosnelwegen (helemaal) niet acceptabel, in 2019 is dit aandeel spectaculair gedaald naar 35%.

KiM: Blik op de file: de file door de ogen van de Nederlandse burger

Deze constatering onderstreept denk ik wel het punt dat de congestietoename lang niet zo dramatisch is als de ANWB cijfers suggereren. Als het werkelijk elk jaar met 20% (!) toe zou nemen, zou dit veel bezwaarlijker zijn voor automobilisten. Volgens de Rijkswaterstaat cijfers is de congestietoename maar 2-3% per jaar, dat is bijna niet waarneembaar en past dus ook beter bij de uitkomst van dit onderzoek van het KiM.

Gebruikersavatar
sven_engelen
expressweg
Berichten: 3369
Lid geworden op: ma 09 dec 2013, 10:42
Locatie: Venlo/Hengelo
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door sven_engelen » di 21 jan 2020, 10:03

Als de toename 20% zou zijn zou het wegennet heel gauw dichtslibben.
Svenlo

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18267
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door boe! » di 21 jan 2020, 10:50

Chris schreef: di 21 jan 2020, 9:55 Over het geheel genomen vinden de respondenten uit het onderzoek de file een beperkt maatschappelijk probleem. Vond 72% van de Nederlanders in 2010 de files op autosnelwegen (helemaal) niet acceptabel, in 2019 is dit aandeel spectaculair gedaald naar 35%.

Deze constatering onderstreept denk ik wel het punt dat de congestietoename lang niet zo dramatisch is als de ANWB cijfers suggereren. Als het werkelijk elk jaar met 20% (!) toe zou nemen, zou dit veel bezwaarlijker zijn voor automobilisten.
Dat is jouw conclusie. Het rapport geeft andere beweegredenen:
Om een indruk te krijgen van de mate waarin de file door Nederlanders als een maatschappelijk probleem wordt gezien, hebben we respondenten gevraagd de file af te zetten tegen andere ‘vervelende’ verkeersgerelateerde situaties. Met name agressie op de weg en in het openbaar vervoer, maar ook aspecten als verkeersonveiligheid, de beschikbaarheid van het openbaar vervoer, kosten van en vertragingen in het openbaar vervoer, geluid en luchtverontreiniging worden in 2019 als een groter probleem gezien dan de file.
....
Zo kan de afname van het probleembesef rond de file mogelijk te maken hebben met de verdergaande mogelijkheden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Er zijn inmiddels mogelijkheden om de file te mijden, waardoor het probleembesef van de file mogelijk is afgenomen. Het groeiende probleembesef rond verkeersveiligheid kan wellicht zijn beïnvloed door recente (media) aandacht voor dit onderwerp, bijvoorbeeld door het onderzoek naar de Stint en de campagnes om mobiele telefoons uit het verkeer te mijden van bijvoorbeeld ANWB en de Rijksoverheid (‘Rij MONO, fiets MONO’).
....
We hebben zowel in 2010 als in 2019 respondenten gevraagd hun gevoelens over de file te kwantificeren. Van de ondervraagde gevoelens roepen files in 2019 het vaakste acceptatie en berusting op (figuur 3.3). In 2010 spande irritatie nog de kroon. Ten opzichte van 2010 roept de file anno 2019 minder boosheid, frustratie, irritatie en bezorgdheid en wat meer acceptatie op.
Mijn conclusie: we hebben de file als maatschappelijk probleem min of meer geaccepteerd en zijn ons druk gaan maken over andere verkeersgerelateerde onderwerpen. In het rapport wordt geen enkele relatie gelegd met de groei van het aantal files. Overigens wordt de meetmethode van de ANWB wel benoemd in het rapport:
In hoeverre komt dit beeld overeen met de definities die door file-metende organisaties worden aangehouden? Volgens Rijkswaterstaat is er sprake van een file op het hoofdwegennet als de filelengte minimaal 2 km bedraagt en waarbij de auto’s langzamer rijden dan 50 km/uur. De respondenten in ons onderzoek leggen de grens voor de file pas bij een snelheid van 25 km/uur. De ANWB hanteert een breder begrip voor de file: er is al sprake van file als er substantieel langzamer gereden wordt dan is toegestaan. Als er op een snelweg bijvoorbeeld gemiddeld 60 km/uur gereden wordt, terwijl 130 km/uur is toegestaan, rekent de ANWB de extra reistijd mee in de filezwaarte. Voor het meten van files gebruikt RWS een systeem van meetlussen op het hoofdwegennet. De ANWB gebruikt gegevens van TomTom en andere navigatiesystemen en mobiele telefoons.
Door de verschillen in meetmethodes kan het zeker mogelijk zijn dat de stijging die de ANWB meldt correct is. Hun trigger voor vertraging ligt immers veel eerder in het filevormingsproces.

Ik las in het rapport overigens ook nog dit:
Wat is een file?
Volgens bijna 2/3 van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is een file een verkeerssituatie waarbij je gemiddeld niet sneller kunt rijden dan 25 km/uur en af en toe stil staat. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat die situatie minimaal 10 tot 20 minuten moet duren om van een file te kunnen spreken.
Volgens deze definitie staat in mijn straat altijd file, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het is een 30 km-zone, maar de drempels zijn zo hoog dat de je flink moet afremmen, waardoor je gemiddeld niet sneller kunt rijden dan 25 km/uur. Af en toe sta je stil omdat je verkeer van rechts voorrang moet geven.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Chris » di 21 jan 2020, 10:55

Vergeet niet dat de filedruk tegenwoordig nog steeds lager is dan 2010. En 2010 werd vooraf gegaan door een lange periode van forse congestiestijging van rond de 10-15% elk jaar. Dus dan is het wel begrijpelijk dat de files indertijd als een groter probleem werd gezien dan tegenwoordig: er is volgens de Rijkswaterstaat cijfers nu minder congestie en de groei is ook minder snel - alleen de ANWB cijfers laten een ander beeld zien.

Als de congestie werkelijk zo erg zou toenemen als de ANWB cijfers aangeven zou er denk ik ook niet sprake zijn van een sterke afname van de beleving van de fileproblemen ten opzichte van 2010.

hoevenpe
expressweg
Berichten: 3704
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 9:29

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door hoevenpe » di 21 jan 2020, 10:56

Wat waarschijnlijk ook meespeelt is dat files met Google Maps of Waze niet meer onverwacht komen, je bent er al mentaal op voorbereid voordat je daadwerkelijk stilstaat. Je hebt er dus 'bewust' voor gekozen om toch deze route te nemen ipv binnendoor te rijden of thuis te blijven.

Gebruikersavatar
sven_engelen
expressweg
Berichten: 3369
Lid geworden op: ma 09 dec 2013, 10:42
Locatie: Venlo/Hengelo
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door sven_engelen » di 21 jan 2020, 11:39

Chris schreef: di 21 jan 2020, 10:55 Vergeet niet dat de filedruk tegenwoordig nog steeds lager is dan 2010. En 2010 werd vooraf gegaan door een lange periode van forse congestiestijging van rond de 10-15% elk jaar. Dus dan is het wel begrijpelijk dat de files indertijd als een groter probleem werd gezien dan tegenwoordig: er is volgens de Rijkswaterstaat cijfers nu minder congestie en de groei is ook minder snel - alleen de ANWB cijfers laten een ander beeld zien.

Als de congestie werkelijk zo erg zou toenemen als de ANWB cijfers aangeven zou er denk ik ook niet sprake zijn van een sterke afname van de beleving van de fileproblemen ten opzichte van 2010.
Tsja, zo zie je toch maar weer dat verbreden werkt. :top:
Svenlo

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10219
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Rein » di 21 jan 2020, 13:10

Het rapport hangt wel van sturende suggesties aan elkaar zeg....
Zo kan de beleving van de file afhankelijk zijn van kenmerken van de lengte van de file,
Dat de ene automobilist negatiever is over de file dan de ander, kan bijvoorbeeld komen door verschillen in de sociaal-economische situatie, attitudes, kennis van en ervaring met files, persoonlijkheidskenmerken, of de mate van controle over het fenomeen file
Zo kan de afname van het probleembesef rond de file mogelijk te maken hebben met de verdergaande mogelijkheden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken.
Wellicht heeft de plotselinge toename van het reistijdverlies in 2010 de perceptie van de Nederlanders dusdanig beïnvloed dat ‘files’ indertijd als een groot probleem werden ervaren.
Het groeiende probleembesef rond verkeersveiligheid kan wellicht zijn beïnvloed door recente (media) aandacht voor dit onderwerp
De bevindingen kunnen ook worden bekeken in het licht van het recente onderzoek van het SCP naar Burgerperspectieven
Daar zit misschien een ‘haakje’ naar de bevinding uit ons onderzoek dat Nederlanders agressie op de weg en in het openbaar vervoer als een groter probleem ervaren dan de file
Dat automobilisten in de file vaak van rijstrook wisselen kan samenhangen met de neiging te denken dat het verkeer in de andere rijbaan sneller gaat.
Een verklaring voor de berusting en acceptatie onder een grote groep respondenten kan onder andere worden gevonden in gewoontegedrag.
In 2010 is expliciet gevraagd naar een file tijdens de woonwerkreis, in 2019 werd gevraagd naar een file in het algemeen. Of dit de verschillen tussen beide jaren kan verklaren is niet duidelijk.
Respondenten lijken juist iets minder negatief wanneer de file veroorzaakt wordt door slecht weer.
Wel moeten we beseffen dat hier sprake kan zijn van zelfselectie
Doe óf beter onderzoek en onderbouw die halve stellingen en suggesties óf hou je in het rapport gewoon bij de feiten en laat het aan anderen over om verklaringen te zoeken. Als het rapport vol staat met dit soort taal hoef ik de rest van het rapport al niet meer te lezen. :nothanks:

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Chris » di 21 jan 2020, 13:14

boe! schreef: di 21 jan 2020, 10:50Ik las in het rapport overigens ook nog dit:
Wat is een file?
Volgens bijna 2/3 van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is een file een verkeerssituatie waarbij je gemiddeld niet sneller kunt rijden dan 25 km/uur en af en toe stil staat. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat die situatie minimaal 10 tot 20 minuten moet duren om van een file te kunnen spreken.
Dat komt denk ik min of meer overeen met donkerrood in Google Maps. Dat is maar een beperkt deel van de totale congestie die wordt gemeten, rood en oranje leveren ook betrekkelijk weinig vertraging op, of het moeten echt lange stukken achter elkaar zijn.

Reistijdverlies wordt gedefinieerd als alle vertraging die je oploopt bij snelheden onder de 100 km/h. Dus een stuk 70 km/h is geen file, maar wel reistijdverlies. Een file volgens de klassieke definitie is minder dan 50 km/h over minimaal 2 kilometer.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18267
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door boe! » di 21 jan 2020, 13:22

Rein schreef: di 21 jan 2020, 13:10 Het rapport hangt wel van sturende suggesties aan elkaar zeg....
Klopt, het is niet erg overtuigend. Een aantal keren schrijven ze ook dat onderzoeksvragen net iets anders zijn gesteld, waardoor vergelijking met eerdere onderzoeken lastig is. Dat helpt ook niet bij de beeldvorming. De grote lijn is wel duidelijk (nice to know), maar ik zou er niet teveel waarde aan hechten.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Chris » wo 22 jan 2020, 21:30

Uit het belevingsonderzoek van wegbeheerders zie je een toename van de tevredenheid over het aspect doorstroming. Dat strookt ook niet echt met de ANWB cijfers dat de files enorm zouden toenemen, met name over de periode 2018-2019 waar de ANWB 17 en 20% congestiegroei rapporteerde.

Afbeelding

>> https://platformwow.nl/nieuws/automobil ... wegen-5748

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5542
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door nederland24 » vr 24 jan 2020, 21:06

Op gemeentelijke wegen is dus volgens de respondenten de meeste winst te behalen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Chris » vr 24 jan 2020, 21:07

Dat klopt, en niet alleen op het item doorstroming trouwens. In het WOW onderzoek scoren gemeentes bijna allemaal op veel indicatoren fors lager dan de provincies en rijkswaterstaat als wegbeheerders.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17416
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Kaaiman » ma 27 jan 2020, 7:29

Het is ook maar de vraag of verdere decentralisatie van het wegbeheer wel een goede keuze is. Rijk en provincie zijn als wegbeheerder bubeko naar mijn idee een stuk professioneler dan de meeste gemeenten. Met name alle bubeko gemeentelijke GOWs van meer dan 1 km zouden wel eens tegen het licht gehouden mogen worden of die niet beter (weer) naar de provincies kunnen.

In het licht van de huidige digitale informatiesystemen zou het bovendien fijn zijn als meer wegen een bewegwijzerd wegnummer zouden hebben.

Maar goed, die discussie is hier verder niet zo relevant.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
sven_engelen
expressweg
Berichten: 3369
Lid geworden op: ma 09 dec 2013, 10:42
Locatie: Venlo/Hengelo
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door sven_engelen » ma 27 jan 2020, 10:17

nederland24 schreef: vr 24 jan 2020, 21:06 Op gemeentelijke wegen is dus volgens de respondenten de meeste winst te behalen.
Vooral op gebied van doorstroming, maar dan moet er ook ruimte voor zijn...
Svenlo

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Chris » di 10 mar 2020, 18:10

De ontwikkeling van de jaarfilezwaarte. In de laatste 4 maanden van 2019 nam deze een stuk sterker toe dan in de eerdere periodes.

De stats:
* voertuigverliesuren 2019: +7%
* jaarfilezwaarte: +14,2%
* T3 2019: +8,3%
* afgelegde kilometers: +0,6%

Afbeelding

De rare correlatie tussen de afgelegde kilometers en de filezwaarte:

In 2018 stond tegenover de toename van de verkeersomvang met 2 procent, een relatief lichte groei van de filezwaarte (2 procent). In 2019 staat tegenover de stijging van het aantal voertuigkilometers met 0,6 procent een forse stijging van de filezwaarte met 14,2 procent.

De groei van het verkeer is in 2019 het laagste in 6 jaar maar toch nemen de files sterker dan de afgelopen paar jaar toe. Het komt wellicht omdat er de afgelopen jaren steeds minder nieuwe wegcapaciteit is geopend. De enige capaciteitsuitbreiding die in 2019 in gebruik is genomen was de A6 door Almere. In 2018 werden nog 4 verbredingen opgeleverd waaronder de zware filelocatie A1/A6 tot Almere en de A1/A27.

Afbeelding

Uit de rapportage rijkswegen: https://www.rijksoverheid.nl/ministerie ... et-t3-2019

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door mavas » di 10 mar 2020, 18:58

Klinkt aannemelijk die stijging. Wat ook nog mee zou kunnen spelen is de vele regen.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31594
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Palance » di 10 mar 2020, 19:06

Benieuwd hoe het er straks uitziet na de huidige - en wellicht toekomstige - coronamaatregelen.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Piles
autoweg
Berichten: 1312
Lid geworden op: vr 04 sep 2015, 16:02

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Piles » di 10 mar 2020, 19:20

mavas schreef: di 10 mar 2020, 18:58 Wat ook nog mee zou kunnen spelen is de vele regen.
Aan de andere kant hebben we geen winterweer gehad, wat ook altijd een succes voor files is...

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20587
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door waldo79 » di 10 mar 2020, 19:39

mavas schreef: di 10 mar 2020, 18:58 Klinkt aannemelijk die stijging. Wat ook nog mee zou kunnen spelen is de vele regen.
Heb niet de indruk dat 2019 door het hele land zo'n nat jaar is geweest.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10219
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Rein » di 10 mar 2020, 21:46

Wel in de Randstad (behalve in de juli en augustus dan)

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door mavas » do 15 okt 2020, 10:08

De opvallende zaken van de afgelopen week:

• Na de persconferentie van 28 september is het verkeer weliswaar licht gedaald en het thuiswerken heel iets toegenomen maar al met al is het toch een heel beperkt effect. Opvallend is dat, hoewel de gemiddelde afstand per auto is afgenomen en ook de totale verkeersprestatie op het HWN, tegelijkertijd het aantal autoverplaatsingen iets is toegenomen. Verklaring: door het slechte weer van afgelopen week is het aantal fietsverplaatsingen flink gedaald. Voor veel korte verplaatsingen heeft men dus even de auto in plaats van de fiets gepakt (kinderen naar school of sport brengen, even een boodschapje…)
• Gelukkig zien we dat het goederenvervoer, zowel op de weg als op het spoor, op of boven het niveau van vorig jaar zit. Dat zou een indicatie kunnen zijn voor, ondanks alles, toch meevallende economische macrocijfers in het 3e kwartaal.
• Nieuwe data over de spreiding over de dag van het reizen naar werk en onderwijs: Het is goed te zien dat de thuiswerkers vooral gezorgd hebben voor een relatief grote afname van het spitsverkeer; bij onderwijs is er wel een absolute afname van het aantal reizigers, maar is de afname over de dag redelijk constant. Het is weer te zien dat in de laatste paar weken het aandeel thuiswerken (overdag) weer wat is toegenomen. Ook is goed te zien dat mensen die in de avonduren moeten werken meestal niet thuis (kunnen) werken.

Bron: Achtergrondrapportage monitoring mobiliteit tijdens covid-19.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31594
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Palance » do 15 okt 2020, 10:13

Ik was gisterenochtend op de fiets naar mijn werk, maar voor dat tijdstip (zo rond 6.45 reed ik door Rotterdam-Zuid) was het qua fietsers aanmerkelijk drukker dan ik gewend ben op dat tijdstip op een woensdag. Vaak sta ik op dat tijdstip alleen, een enkele keer met iemand anders die ook net aankomt fietsen voor een verkeerslicht te wachten, nu stonden we telkens al gauw met z'n vijven of zessen te wachten. Dat vond ik wel opvallend, deze relatieve drukte.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5542
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door nederland24 » zo 18 okt 2020, 17:34

Meer mensen gaan door het thuiswerken ook vaker voor en/of na hun werktijd een stukje fietsen, wandelen of hardlopen om een frisse neus te halen en in beweging te blijven.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21984
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Pino » zo 18 okt 2020, 19:33

^^ Een van de voordelen van thuiswerken is dat ik dat rondje hardlopen op ieder tijdstip van de dag kan doen dat er even een gaatje valt. Maar er zijn inderdaad wel mensen die hun beweging bewust op de rand van de dag zetten.

Verder heb je geloof ik nog wel wat mensen die het OV zijn gaan mijden op weg naar hun werk (waar thuiswerken er niet in zit).

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland
Contacteer:

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door mavas » do 17 dec 2020, 9:35

Data van vorige week:

• Wat het verkeer betreft, zijn er geen grote veranderingen. Al lijkt het verkeer de laatste 2 weken iets af te nemen ten opzichte van 2019
• Ook de files blijven op hetzelfde lage niveau als de afgelopen weken. In week 50 was er 87% minder file dan in 2019, in week 49 was dat 86%
• Het gebruik van het OV is stabiel gebleven, evenals de verdeling over de dag. In Groot-Brittannië neemt het gebruik van het OV weer snel toe, nadat de lockdown was versoepeld.
• Ook in het totale aantal verplaatsingen en afgelegde afstanden zijn de afgelopen week geen grote wijzigingen opgetreden. Wel opvallend is dat het aantal winkelverplaatsingen is toegenomen. Naar verwachting zal dat met de nieuwe maatregelen de komende tijd flink veranderen.
• Een laatste observatie betreft de verkoop van voertuigen. De verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s was in november minder dan vorig jaar, evenals bedrijfsvoertuigen. Echter, de verkoop van gemotoriseerde tweewielers blijft onverminderd hoog.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

King_Grey
dorpsstraat
Berichten: 102
Lid geworden op: di 09 apr 2019, 15:56

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door King_Grey » wo 30 dec 2020, 12:50

ANWB: Thuiswerken leidt tot 63% minder files

https://www.anwb.nl/verkeer/nieuws/nede ... es-in-2020

Dit is ook de eerste keer dat ze met een grafiek komen die ook daadwerkelijk cijfers heeft... Volgens RWS is de filezwaarte tussen 2017 en september 2019 amper gestegen, tussen oktober 2019 en januari 2020 was er een forse stijging. De grafiek van ANWB laat echter een stijging in alle jaren zien. Als ik het goed begreep heeft de ANWB in die jaren op meer weglengte gemeten. Dit vergelijken ze blijkbaar 1 op 1 met andere jaren? Je kunt 1000 km weglengte toch niet 1 op 1 vergelijken met 1500 km weglengte?

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door Chris » wo 30 dec 2020, 13:03

King_Grey schreef: wo 30 dec 2020, 12:50Dit vergelijken ze blijkbaar 1 op 1 met andere jaren? Je kunt 1000 km weglengte toch niet 1 op 1 vergelijken met 1500 km weglengte?
Ik heb de indruk dat ze dit wel doen. 10 of 15 jaar geleden was 400 kilometer een zeer drukke spits, voor corona zag je regelmatig spitsen van 1000+ kilometer terwijl de filezwaarte niet het dubbele of meer is ten opzichte van 10-15 jaar geleden. De inwinning is alleen uitgebreid. De filezwaarte was volgens Rijkswaterstaat in 2019 nog steeds een stuk lager dan in 2008.

De ANWB berichten vind ik te slecht onderbouwd om serieus te nemen. Er zijn geen rapporten, soms wordt zelfs geen enkele cijfermatige onderbouwing gegeven bij de berichtgeving. Sommige berichten hebben grafieken zonder een Y as met waardes. De filedruk wordt niet in een eenheid uitgedrukt. Bij de file top 10 wordt geen enkele waarde genoemd. Heeft nummer 1 twee keer zoveel filedruk als nummer 10 of vijf keer zoveel?

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18267
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door boe! » wo 30 dec 2020, 13:30

Je kan RWS niet vergelijken met de ANWB. RWS kijkt voor de filezwaarte alleen naar de wegen die ze in eigen beheer hebben. ANWB kijkt naar alle wegen in Nederland, dus naast de rijkswegen ook regionale en lokale wegen. Dus als de filezwaarte op rijkswegen daalt maar op regionale wegen flink toeneemt, dan zal RWS een dalende filezwaarte melden en de ANWB een stijgende filezwaarte.

Het klopt dat de nieuwsberichten van de ANWB niet uitblinken in transparantie, maar dat betekent nog niet dat de cijfers onjuist zijn. De rapportage van RWS is per definitie onvolledig want gaat alleen over de rijkswegen. Leuk dat bij RWS de filezwaarte daalt, maar daar heb je weinig aan als je iedere dag over regionale en lokale wegen rijdt en je reistijd steeds langer wordt.

King_Grey
dorpsstraat
Berichten: 102
Lid geworden op: di 09 apr 2019, 15:56

Re: Ontwikkeling van de filedruk

Bericht door King_Grey » wo 30 dec 2020, 23:32

Chris schreef: wo 30 dec 2020, 13:03 De ANWB berichten vind ik te slecht onderbouwd om serieus te nemen. Er zijn geen rapporten, soms wordt zelfs geen enkele cijfermatige onderbouwing gegeven bij de berichtgeving. Sommige berichten hebben grafieken zonder een Y as met waardes. De filedruk wordt niet in een eenheid uitgedrukt. Bij de file top 10 wordt geen enkele waarde genoemd. Heeft nummer 1 twee keer zoveel filedruk als nummer 10 of vijf keer zoveel?
Dat de ANWB met zulke berichtgeving komt. Grafieken zonder assen, geen enkele cijfers bij koplocaties, random groeipercentages door geen cijfers te geven :nahzeg: .

Plaats reactie