Pagina 1 van 1

Vraag over Vlechtwerken

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 20:16
door HTS Hooligan
Hallo allemaal, laat ik me eerst even voorstellen.

Ik ben Simon van Velp, 4e jaars student Civiele Techniek aan de HTS te Arnhem.

Ik kwam bij dit forum toen ik op zoek was naar informatie voor een verslag voor "Integrale Vervoers Systemen." Het verslag gaat over verkeersafwikkeling en de vormgeving van de verkeersinfrastructuur. Het is gebasseerd op Hfdst 10 van het boek "Samenhang in vervoer- en Verkeerssystemen" voor degene die dat misschien kennen.

Nu vroeg ik mij alleen af wat de voor en eventuele nadelen zijn van een Vlechtwerk zoals bij kp Ouderijn. Ik heb in de 4 jaar les nog nooit gehoord van een vlechtwerk dus ik vroeg me af of jullie er hier wat van af weten zodat ik wat kan beschrijven in het verslag. 3 keer is ons beschreven hoe een verticaal of horizontaal alignement berekend moet worden, maar een vlechtwerk is nooit aan bod gekomen. Het heeft iets met capaciteitsverhoging te maken lijkt me zo, maar hoe het precies werkt is me dus niet duidelijk.

alvast bedankt.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 20:23
door Rene
Vlechtwerken: het op ongelijkvloerse wijze maken van een uitwisseling tussen hoofdrijbanen en rangeerbanen, in plaats van met een weefvak. Wordt bij voorkeur toegepast wanneer de verkeersstromen in het weefvak groot zijn, veelvuldig conflicterend van aard zijn en een te grote turbulentie op zouden leveren. De normen op dat gebied kun je in de ROA nalezen.

Vlechtwerk bij Utrecht bij openstelling in 1977:
Afbeelding

Afbeelding

NB: een vlechtwerk wordt vaak ten onrechte een breiwerk genoemd.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 20:26
door Coen Tunnel
De vlechtwerken bij Oudenrijn zijn bedoeld om de verkeersstromen van enerzijds de A12-hoofdbaan en de parallelbanen van het knooppunt vanuit westelijke richting en de verkeersstromen naar de A12-hoofdbaan (dus vanaf de parallelbaan op het knooppunt, of vanaf de A2) en naar de parallelbanen (voor verkeer naar de afslagen op de zuidelijke Ring van Utrecht) gescheiden te houden.

Belangrijkste voordeel: de doorgaande en plaatselijke verkeersstromen worden gescheiden, verkeer wat naar de parallelbaan moet vanaf bijvoorbeeld de A12-west hoeft dat pas na het knooppunt te doen.

Hier nog een foto van Knooppunt Oudenrijn met het breivak (of vlechtwerk):
Afbeelding

In het boek Nederland van de weg af gezien uit 1979 staat nog een stukje over het breivak. Ik heb het boek nu niet bij de hand, het ligt in m'n ouderlijk huis in Assen, maar er zijn meer forummers die het hebben. Wellicht kan iemand dat stukje even overnemen.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 20:28
door Via
Staat alleen in hoeveel het kost en dat het heel gecompliceerd is. Is ook wel als een student CT het niet snapt. ;)

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 20:30
door Coen Tunnel
René schreef:NB: een vlechtwerk wordt vaak ten onrechte een breiwerk genoemd.
Wat is daar mis mee, want ik ben de term breivak wel tegengekomen.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 20:43
door Rene
Het heeft als je het vanuit de lucht bekijkt de vorm van een vlecht. Vandaar de naam vlechtwerk.

De naam breiwerk is afkomstig van mensen die dat niet doorhebben en weten dat de naam "iets met handwerken" van doen had...

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 20:49
door Coen Tunnel
René schreef:Het heeft als je het vanuit de lucht bekijkt de vorm van een vlecht. Vandaar de naam vlechtwerk.

De naam breiwerk is afkomstig van mensen die dat niet doorhebben en weten dat de naam "iets met handwerken" van doen had...
Ja hallo... het heeft in de verte iets weg van een vlecht, maar dat het de vorm heeft van een vlecht.... Kom kom!

De verkeersstromen worden over en onder elkaar geleid, precies hetzelfde wat mijn Beppe met woldraden doet als ze een trui breit. Wat er mis is met breivak of breiwerk snap ik niet.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 20:58
door HTS Hooligan
ViaHaaren schreef:Staat alleen in hoeveel het kost en dat het heel gecompliceerd is. Is ook wel als een student CT het niet snapt. ;)
Ben dan ook niet voor niets nog student natuurlijk ;)


Maar als ik het dus goed begrijp wordt dus al het "afslaande" verkeer gesplitst per richting. Dus eerst afslaan voor richting west, dan een weefvak voor oost zodat ze niet tegelijk op 1 weefvak uitkomen en die met z'n allen volrijden. Hetzelfde geldt voor het verkeer uit die richtingen die de weg op willen zodat het opkomende verkeer uitgesmeerd wordt over een lang stuk weg waardoor er minder verkeer uit 1 invoegstrook komt.

En zo'n vlechtwerk wordt alleen op de drukste richting gemaakt vanwege de kosten, logisch.


Alleen vraag ik me af waarom men vanaf de afslagen weer terug de hoofdweg op kan. Is dat voor mensen die zich vergissen? Want dat lijkt me dan nogal duur voor een klein aantal mensen die niet opletten. Zal dan wel een andere reden hebben. Ik zal eens kijken of ik zo een plaatje kan maken waarin ik dat wat duidelijker kan aangeven mocht het nodig zijn.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:05
door Coen Tunnel
HTS Hooligan schreef:Alleen vraag ik me af waarom men vanaf de afslagen weer terug de hoofdweg op kan. Is dat voor mensen die zich vergissen? Want dat lijkt me dan nogal duur voor een klein aantal mensen die niet opletten. Zal dan wel een andere reden hebben. Ik zal eens kijken of ik zo een plaatje kan maken waarin ik dat wat duidelijker kan aangeven mocht het nodig zijn.
Hoe bedoel je? Als dat op de oude foto's zo lijkt: toen was Oudenrijn nog een klaverblad en kwam je als je door een van de klavers kwan (van de A2-noord naar de A12-oost bijvoorbeeld) eerst op de parallelbaan van het klaverblad. Vervolgens kwam je in het vlechtwerk en kon je de keuze maken om naar de hoofdrijbaan of de parallelrijbaan te rijden. Natuurlijk was het ook mogelijk om vanaf de A12-west de parallelbaan van het klaverblad te nemen (in principe enkel bedoeld voor verkeer richting de A2), waarna het verkeer vanaf de A2-noord eerst invoegde en daarna het verkeer van de A2-zuid en je dus in het vlechtwerk terechtkwam, waar je dus weer kon kiezen voor de hoofdrijbaan of de parallelrijbaan. Dat zijn geen vergissingsaansluitingen!

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:31
door HTS Hooligan
Op zich zat er wel wat sarcasme in het vergis-strook gedeelte ;)

En verder, ja ik ben daar niet bekend, dus wellicht gaan die wegen ergens anders heen. Bij die oude fotos zit in de verte een ander knooppunt? Dan vat ik hem wel ongeveer.

Ik bedoelde deze in ieder geval:

Afbeelding


Maar zoals ik zei, ik ben daar niet bekend, dus misschien dat hij ergens anders vandaan komt, maar zo lijkt het alsof het een afslag is vanaf de hoofdrijbaan op een parallelweg die weer teruggaat naar de hoofdbaan.


Het hoofddprincipe is me in ieder geval duidelijk, bedankt.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:41
door boe!
De rode lijn is van de A12 uit Arnhem (hoofdrijbaan) naar de A2 richting 's Hertogenbosch. Verkeer richting A2 wordt via de hoofdrijbaan geleid en pas vlak voor het knooppunt afgeleid.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:41
door waldo79
Uitleg aan HTS hooligan: Dat is de afrit van de hoofdrijbaan (vanuit Arnhem) richting 's-Hertogenbosch (A2). Na 1 km voegt de parallelrijbaan in op de hoofdrijbaan richting Den Haag. Sinds de reconstructie van 1996 is dit niet meer zo :!:

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:45
door Rene
principe van een vlechtwerk:

Afbeelding

Bij een vlechtwerk is er alleen sprake van uitvoegen en samenvoegen.

Er is bij een vlechtwerk geen sprake van wevend verkeer, dat de capaciteit sterk nadelig kan beïnvloeden.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:46
door HTS Hooligan
Ok, nou dan is het duidelijk. We hebben die dingen dan ook niet hier in het Oosten (zover ik weet :roll: ).

@ René: Das een mooi plaatje, heel duidelijk. Die mag ik vast wel gebruiken voor m'n verslag? :)

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:51
door Mark
Zover ik weet enkel bij Knooppunt Ridderkerk (Rotterdam), KP Oudenrijn/Lunetten (Utrecht) en bij KP Ypenburg/Prins Claus plein (Den Haag).

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:52
door Chris
In de toekomst ook bij Badhoevedorp?

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:53
door Rene
HTS Hooligan schreef:@ René: Das een mooi plaatje, heel duidelijk. Die mag ik vast wel gebruiken voor m'n verslag? :)
Van mij mag je. Het is slechts een snel en ruw getekend Paint-plaatje.

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 21:59
door Rene
Mark schreef:Zover ik weet enkel bij Knooppunt Ridderkerk (Rotterdam), KP Oudenrijn/Lunetten (Utrecht) en bij KP Ypenburg/Prins Claus plein (Den Haag).
Vaak zijn vlechtwerken ook min of meer verweven met een knooppunt, waarbij men een beroerd weefvak vanwege nabijgelegen aansluitingen wilde voorkomen. Bekende voorbeelden:
:arrow: Kethelplein, in het zuidoostelijk kwadrant, daar ligt er ook een.
:arrow: Bij het Beneluxplein wordt in het kader van het project Vondelingenplaat de afrit volgens mij ook met een vlechtwerk uit elkaar getrokken.
:arrow: Bij KP De Hoek is ook gekozen voor een vlechtwerk i.p.v. een weefvak op de westbaan tussen het convergentiepunt A4/A5 en de afrit Hoofddorp.
:arrow: Bij Burgerveen oprit vanaf de N207 in zuidelijke richting

Geplaatst: ma 02 jan 2006, 22:02
door Mark
René schreef:
Mark schreef:Zover ik weet enkel bij Knooppunt Ridderkerk (Rotterdam), KP Oudenrijn/Lunetten (Utrecht) en bij KP Ypenburg/Prins Claus plein (Den Haag).
:arrow: Bij het Beneluxplein wordt in het kader van het project Vondelingenplaat de afrit volgens mij ook met een vlechtwerk uit elkaar getrokken.
Die ligt er inmiddels ;)

Geplaatst: di 03 jan 2006, 1:31
door Victor
Coen Tunnel schreef:De vlechtwerken bij Oudenrijn zijn bedoeld om de verkeersstromen van enerzijds de A12-hoofdbaan en de parallelbanen van het knooppunt vanuit westelijke richting en de verkeersstromen naar de A12-hoofdbaan (dus vanaf de parallelbaan op het knooppunt, of vanaf de A2) en naar de parallelbanen (voor verkeer naar de afslagen op de zuidelijke Ring van Utrecht) gescheiden te houden.

Belangrijkste voordeel: de doorgaande en plaatselijke verkeersstromen worden gescheiden, verkeer wat naar de parallelbaan moet vanaf bijvoorbeeld de A12-west hoeft dat pas na het knooppunt te doen.
Een vlechtwerk dient er niet voor om hoofd- en parallelbanen gescheiden te houden... die zijn al gescheiden :D

Het gaat om uitwisseling tussen hoofd- en parallelbanen, en wel op een andere plek dan aan het begin of einde van de parallelbanen.
Daarom zitten vlechtwerken over het algemeen tussen knooppunten van snelwegen en één of meer dichtbij gelegen aansluitingen; zodat de verkeersstromen van het knooppunt zelf direct worden afgewikkeld van snelweg naar snelweg, los van de verkeersstromen naar de overige aansluitingen, al dan niet via parallelbanen.

In het geval van Oudenrijn (versie 1977) was het dan ook heel systematisch en logisch: van het klaverblad gezien richting Lunetten, kon het verkeer uit alle drie richtingen (Amsterdam, Den Haag, Den Bosch) kiezen voor ofwel de hoofdbaan A12 ofwel de parallelbaan A12.

Had je tussen Oudenrijn en Lunetten wel parallelbanen gehad maar geen vlechtwerken, dan had al het verkeer uit Amsterdam of Den Bosch pas voorbij knooppunt Lunetten kunnen invoegen op de A12! En in omgekeerde richting, had al het verkeer van de A27 pas voorbij Oudenrijn kunnen invoegen op de A12.
Dan had je op de parallelbanen tussen Oudenrijn en Lunetten dezelfde overbelasting gekregen als je nu hebt op de A10 oost bij Diemen, met zoveel aansluitingen kort op elkaar.

Opmerkelijk is trouwens dat bij Oudenrijn na de reconstructie, te zien op Coen Tunnel's luchtfoto, de keuzemogelijkheid tussen hoofd- en parallelbaan A12 vanuit de richting Den Bosch verdwenen is. Al het verkeer uit Den Bosch moet naar de parallelrijbaan.

Geplaatst: di 03 jan 2006, 2:38
door ReisThijs
Victor schreef:Opmerkelijk is trouwens dat bij Oudenrijn na de reconstructie, te zien op Coen Tunnel's luchtfoto, de keuzemogelijkheid tussen hoofd- en parallelbaan A12 vanuit de richting Den Bosch verdwenen is. Al het verkeer uit Den Bosch moet naar de parallelrijbaan.
Niet al het verkeer uit Den Bosch, dat dient de A27 te nemen. Dit geldt dan alleen voor verkeer uit Vianen en Nieuwegein.

Nederland van de weg af gezien schreef:Breivak

Het gecompliceerde wegenstelsel ten zuiden van Utrecht heet met een nieuw
woord breivak. Dit woord werd gekozen omdat daar, anders dan bij de bekende
weefvakken de in- en uitvoegende wegen over elkaar heen zijn aangelegd.
Werden in 1960 ten zuiden van Utrecht nog 30.000 personenauto's per etmaal
geteld, in 1976 waren het er al 100.000 en tegen 1980 zullen het er naar schatting
120.000 zijn. Al dit verkeer moet veilig van rijbaan of rijstrook kunnen wisselen
en juist op het toch al drukste wegvak van ons land tussen de knooppunten
Oudenrijn en Lunetten ontstaat daardoor een heen- en weerbeweeg van
voertuigen. Om die bewegingen in goede banen te leiden was als onderdeel van
de bestaande autosnelweg zo'n breivak nodig.
De bouw van dit breivak is een uniek oplossing voor ons land. Even ten oosten
van het klaverblad oudenrijn kwam er over een afstand van 1800 meter een
aantal rijstroken bij, niet naast elkaar, maar verlopend in een vlechtwerk met
ongelijkvloerse kruisingen. Deze kregen een speciale vorm en werden ongeveer
honder meter lang.
Het breivak waaraan in zeven fasen werd gewerkt kwam in december 1976
klaar. De kosten van wegen en kunstwerken bedroegen twintig miljoen.

Re: Vraag over Vlechtwerken

Geplaatst: di 03 jan 2006, 11:10
door mavas
HTS Hooligan schreef:Het is gebasseerd op Hfdst 10 van het boek "Samenhang in vervoer- en Verkeerssystemen" voor degene die dat misschien kennen.
Grappig, daar hebben we pas een tentamen over gehad ;)

Re: Vraag over Vlechtwerken

Geplaatst: di 03 jan 2006, 11:17
door Riva
mavas schreef:
HTS Hooligan schreef:Het is gebasseerd op Hfdst 10 van het boek "Samenhang in vervoer- en Verkeerssystemen" voor degene die dat misschien kennen.
Grappig, daar hebben we pas een tentamen over gehad ;)
Ja, dat boekje heb ik ook in de boekenkast staan. Net als Mobiliteit & Beleid en Verkeer en vervoer in hoofdlijnen.

Geplaatst: di 03 jan 2006, 15:36
door Matthijs
Victor schreef:Opmerkelijk is trouwens dat bij Oudenrijn na de reconstructie, te zien op Coen Tunnel's luchtfoto, de keuzemogelijkheid tussen hoofd- en parallelbaan A12 vanuit de richting Den Bosch verdwenen is. Al het verkeer uit Den Bosch moet naar de parallelrijbaan.
Bij Lunetten geldt volgens mij hetzelfde. Als je komende vanaf voor Oudenrijn de A27 ten zuiden van de A27 wil hebben, moet je al bij Oudenrijn voor de parallelbaan kiezen. (Vandaar de 'beruchte' aanduiding 'Houten (A27)' aldaar.)
Op zich niet zo gek. In principe had dat verkeer namelijk de A2-zuid moeten pakken. Alleen verkeer vanaf de A12 aan de zuidkant van Utrecht (van de parallelbaan dus) zal normaliter die A27 willen pakken.

Geplaatst: di 03 jan 2006, 18:11
door ReisThijs
Wicher schreef:de A27 ten zuiden van de A27
Je bedoelt de A27 ten zuiden van de A12, neem ik aan?
Wicher schreef: Bij Lunetten geldt volgens mij hetzelfde. Als je komende vanaf voor Oudenrijn de A27 ten zuiden van de A27 wil hebben, moet je al bij Oudenrijn voor de parallelbaan kiezen. (Vandaar de 'beruchte' aanduiding 'Houten (A27)' aldaar.)
Erg handig ook altijd dat je vervolgens eerste de afrit Houten aan de A12 krijgt...