"Veiling tankstations is fiasco"

Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36147
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

"Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Rene » di 23 okt 2007, 21:52

[url=http://www.nu.nl/news/1284155/30/%27Veiling_tankstations_is_fiasco%27.html]nu.nl[/url] (23-10-2007) schreef:'Veiling tankstations is fiasco'

AMSTERDAM - De veiling van tankstations langs de snelwegen in Nederland is een fiasco. De in 2002 gestarte veiling moest zorgen dat nieuwe partijen de macht van grote olieconcerns inperken, waardoor de concurrentie toeneemt en de prijzen dalen. Volgens brancheorganisatie Bovag BBT (Branche Behartiging Tankstations) is dat nauwelijks gelukt, schrijft het AD dinsdag. Langs de snelwegen staan ongeveer 210 benzinestations, voornamelijk van grote bedrijven als Shell, BP, Texaco en Esso. Deze bedrijven hanteren doorgaans adviesprijzen die gemiddeld acht cent hoger liggen dan de tankstations langs de binnenwegen. Daar is volgens de krant wel felle concurrentie, waardoor de prijzen worden gedrukt.
Volgens de secretaris van BBT Jan Bessembinders heeft de veiling nauwelijks gewerkt. "Nieuwkomers kunnen niet opbieden tegen de machtige oliemaatschappijen", zegt hij in de krant. Het relatief kleine merk OK slaagde er pas twee keer in een station te bemachtigen via een veiling. Volgens de BBT kijkt de overheid toe hoe de veiling faalt. Kartelwaakhond NMa zet vraagtekens bij de spelregels van de veilingen. Die zouden zijn opgesteld na overleg tussen de staat en de grote oliemaatschappijen. Volgens de NMa laat zo'n samenwerking ruimte voor twijfels over transparantie, onpartijdigheid en objectiviteit van de staat.
Bij zo'n veiling kun je natuurlijk ook toewijzen op basis van aantal cent korting op de adviesprijs van de grote maatschappijen...
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9820
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Peter » wo 24 okt 2007, 9:41

De kern van het "probleem" ligt in een veel verder verleden, waarschijnlijk de 50-er jaren. Standplaatsen werden via een eeuwigdurende concessie uitgegeven, waarbij een extra heffing aan de staat moest worden betaald van ik meen 1 gulden-cent per liter. Dit bedrag werd niet geindexeerd. Wel moest de maatschappij voorzieningen hebben die bij een rustplaats horen: met name toiletten, bandenlucht en vroeger ongetwijfeld zake als een telefoon. Daarbij kostte een station aan een rustige snelweg vroeger relatief veel geld, daar de pomphouder niet altijd gelijktijdig garagehouder was. Vroeger waren er best nog veel garages bij de snelwegstations voor de kleinere reparaties vaak (lampen, banden, olie, uitlaat, etc).

Het systeem leek wat op de erfpachtconstructie, die echter wel een eindtermijn had van 40-100 jaar.

Zo'n recht is in feite een eigendom, en eigendomsrechten zijn heel goed verankerd in wetten en internationale verdragen. Zou je echt concurrentie willen dan zou je eigenlijk meer tanklocaties moeten toevoegen, maar dat was weer een RO probleem. Er is toen een herenakkoord gesloten (om de rechtbank te vermijden) dat benzinemaatschappjen hun pompen zouden veilen, feitelijk openbaar verkopen. Je mocht bieden op je eigen site, maar je betaalde een boete als je de locatie behield (wellicht: voordeel van niet hoeven ombouwen wegnemen) tenzij je de enige bieder was.

Kern van het probleem is dus de snelweg een grote markt biedt van luie tankers. Mensen met een leasebak, vrachtverkeer en haastige rijders (die niet de snelweg willen verlaten). Die komen toch wel, en dat zorgt dat de concurrentie verdwijnt. Eigenlijk niet anders dan de drankprijzen op terrassen op toeristische plekken (Champ Elysee, St Marcoplein, Leidscheplein, etc). Ook een nieuwe maatschappij moet zijn veiliginleg ten gelde maken. Er komt dus heus geen prijsstunter op een populaire plek.

Eigenlijk gaat de discussie nergens over. Wie iets meer tijd neemt kan altijd vlak bij de snelweg tanken tegen 3-10 € ct korting. Voor velen is die 2-5% korting de moeite niet waard.

Overigens zijn er plenty snelwegstations buiten de randstad waar wel korting wordt gegeven, omdat de lokale concurrentie heviger is. 3-5 ct is heel normaal als in de dorpen 6-10 ct te halen is. Voor de niet leaserijders heeft gemakzucht ook zijn grens.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Ehuls
verkeersader
Berichten: 611
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 15:44

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Ehuls » wo 24 okt 2007, 9:51

Rene schreef:Bij zo'n veiling kun je natuurlijk ook toewijzen op basis van aantal cent korting op de adviesprijs van de grote maatschappijen...
Gezien het tankgedrag van de meeste automobilisten lijkt een veiling op basis van hoeveel spaarzegels je bij een tankbeurt kado krijgt me het beste :D

Maar dan nog kunnen de grote maatschappijen de grootste korting bieden. Dat is wel goed voor de consument, maar zorgt niet voor een betere verdeling van de stations.

Sowieso vind ik het een raar stukje politiek. Aan de ene kant benzine zo duur mogelijk willen maken met accijnzen onder het milieuargument autorijden te willen ontmoedigen, en dan aan de andere kant gaan lopen zeuren dat de pompstations een te hoge prijs hanteren en dat het goedkoper kan en moet. Nogal tegenstrijdig lijkt me.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36147
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Rene » wo 24 okt 2007, 9:51

Ook in de Randstad zijn er locaties waar tot 12 ct korting wordt gegeven op de adviesprijs.
Zo ken ik een locatie waar een Argos pal naast een Tango is neergestreken... :mrgreen:
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 18643
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door waldo79 » wo 24 okt 2007, 9:52

Toch zie ik zo nu en dan wel pompen die niet tot de grote oliemaatschappijen horen. Bijvoorbeeld OK bij Nieuwegein langs de A27. Toch een best drukke locatie ;)

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 20370
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Wouter N14 » wo 24 okt 2007, 10:01

De enige budgetpomp op een autosnelweg die ik ken is een Gulf langs de A7, die gaan er een bouwen op VZP De Horn (bij Medemblik).
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 18643
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door waldo79 » wo 24 okt 2007, 11:31

Hier in de buurt heeft tot in de jaren '80 een Gulf gestaan langs de A15. Later is dat station een Q8 geworden en sinds een jaar of 5 is het zo'n 9 kilometer westwaarts opgeschoven.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 66843
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Chris » wo 24 okt 2007, 12:25

Op de A7 in de buurt van Sneek zit ook een onbemande goedkope pomp.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18451
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Pino » wo 24 okt 2007, 21:11

De gang van zaken doet een beetje denken aan die rondom de UMTS-veiling. Met groot vertoon aangekondigd en uiteindelijk blijken de bestaande grote spelers de winnende biedingen te hebben neergelegd. Denk niet dat dat zozeer ligt aan falende spelregels; veeleer aan het feit dat grotere spelers op de markt een langere adem hebben en daardoor op belangrijke plekken hoger kunnen bieden. Veilen is wat dat betreft gedoemd te eindigen in een bevestiging van de positie van het grote geld - kortom de Shells, BPs en Essos van dit land.

Als het de overheid erom te doen was geweest om de macht van de groten te breken, had er nooit geveild moeten worden. Dan hadden er inhoudelijke bidbooks moeten komen, gevolgd door een selectie op kwalitatieve punten.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8530
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Ds79m » wo 24 okt 2007, 21:19

Op zich is het geen probleem natuurlijk dat de grote spelers de veiling hebben gewonnen. Als je zo graag goedkoper wilt tanken, is het een kleine moeite om even de snelweg te verlaten en daar te tanken. Bij de railcatering in de trein moet je ook niet klagen dat 1 gevulde koek net zo veel kost als een heel pak gevulde koeken bij Albert Heijn. Dat is simpelweg een stukje extra comfort.

Wat dat betreft doet de overheid er het beste aan 'gewoon' de opbrengst proberen te maximaliseren, al dan niet vergezeld van een aantal minimumeisen op het gebied van toiletten en verlichting enzo. Volgens mij is dat wel aardig gelukt.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18451
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Pino » wo 24 okt 2007, 21:30

Als het de overheid gewoon om het geld te doen was, hebben ze het inderdaad goed gedaan. De eerste zinnen van het oorspronkelijke artikel suggereren echter iets anders, namelijk dat het de overheid te doen was om meer concurrentie op de snelweg, met lagere prijzen als gevolg. Als het de overheid daar daadwerkelijk om te doen was, heeft ze een modus gekozen waarmee het gestelde doel nooit bereikt zou worden.

Glenn
dorpsstraat
Berichten: 112
Lid geworden op: wo 07 mar 2007, 14:18

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Glenn » do 25 okt 2007, 10:59

Rene schreef:Ook in de Randstad zijn er locaties waar tot 12 ct korting wordt gegeven op de adviesprijs.
Zo ken ik een locatie waar een Argos pal naast een Tango is neergestreken... :mrgreen:
Wormerveer ;)

RSK
Penningmeester
Berichten: 7071
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door RSK » zo 18 dec 2016, 22:34

Geen idee of het nog steeds zo'n fiasco is als toen deze draad werd geopend, maar ik kwam bij toeval het Veilingschema benzinestations langs rijkswegen 2017–2023 tegen. Allicht dat deze informatie voor iemand nuttig, interessant of overbodig is. ;)

https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 60258.html

De namen van verzorgingsplaatsen staan vermeld, evenals het wegnummer en de huidige exploitant. In de lijst komen niet alleen snelwegen voor, maar ook N-wegen. Opvallende nummers daarbij zijn de N69 en N331, die bij mijn weten beiden geen rijksweg zijn, maar wel in dit schema staan.
Ceterum censeo viam imperiam tertiam construendam esse.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 29967
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Coen Tunnel » zo 18 dec 2016, 23:23

Tamoil de Barrier langs de N69 ligt vlak voor de grens. Wellicht zijn de gronden waarop dat tankstation ligt nog steeds in handen van het Rijk.

De Firezone (en niet Firestone, slordig!) langs de N331 in Zwartsluis ligt aan/op een dijk direct naast het water en ook vlak voor een brug. Vermoedelijk is die brug en de vaarweg ook in beheer van Rijkswaterstaat, en de gronden waarop het tankstation ligt dus ook.


Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6269
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Jeroen » zo 18 dec 2016, 23:45

Men zou de concurrentie ook kunnen bevorderen door onbemande pompen in de directe omgeving van een afrit te bewegwijzeren...

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9820
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Peter » ma 19 dec 2016, 4:16

Het rijk wilde niet zozeer meer concurrentie, maar meer inkomsten van pompen aan de rijksweg. Ze betaalden slechts 1 gulden-cent per liter aan extra accijns voor de pacht, en nu komen daar dus periodieke veiligopbrengsten bij.
Automobilisten naar een tankstation op gemeentegrond sturen is het laatste wat ze willen, uitgezonderd de paar zeldzame plekken waar geen tankstation op de rijksweg aanwezig is binnen 40 km.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

JB81
autoweg
Berichten: 1391
Lid geworden op: vr 30 mar 2007, 11:25
Locatie: Breda

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door JB81 » ma 19 dec 2016, 7:38

Vreemde vermelding van het koppeltje vzp´s ten zuiden van de Moerdijkbrug:
2020 Den Hoek, Zevenbergen A16 Q8
2022 Zevenbergsche hoek, Zevenbergen A16 Esso
De eerste is al zeker twee jaar geen Q8 meer, maar een Tango. De tweede heet volgens de bewegwijzering Streepland. Daarnaast is het ook nog eens Zevenbergschen Hoek.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 29967
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Coen Tunnel » ma 19 dec 2016, 9:06

^^ Tango is van Q8. Waarschijnlijk staat in die lijst het merk waarmee de vorige veiling gewonnen is.


Basjuh1981
autoweg
Berichten: 1388
Lid geworden op: vr 23 sep 2016, 16:26
Locatie: Den Haag

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Basjuh1981 » ma 19 dec 2016, 17:46

Peter schreef:Het rijk wilde niet zozeer meer concurrentie, maar meer inkomsten van pompen aan de rijksweg. Ze betaalden slechts 1 gulden-cent per liter aan extra accijns voor de pacht, en nu komen daar dus periodieke veiligopbrengsten bij.
Automobilisten naar een tankstation op gemeentegrond sturen is het laatste wat ze willen, uitgezonderd de paar zeldzame plekken waar geen tankstation op de rijksweg aanwezig is binnen 40 km.
Ja, dat zeg je goed. Zolang de overheid "zijn" centjes maar krijgt :heygrr:

ConradM
woonerf
Berichten: 85
Lid geworden op: do 15 mar 2007, 12:05
Locatie: Leiden

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door ConradM » ma 20 feb 2017, 15:57

Als je echt meer concurrentie wilt dan zouden er twee of meer verschillende tankstations per locatie aanwezig moeten zijn. Persoonlijk ben ik voorstander van minder maar grotere verzorgingshuis plaatsen,dat zou heel goed passen in bovenstaande.

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9820
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: "Veiling tankstations is fiasco"

Bericht door Peter » ma 20 feb 2017, 16:14

In Nederland liggen ze (op een hele enkele uitzondering na) al zo dicht op elkaar, dat mensen die prijsbewust zijn al naar de goedkoopste tank gaan. Maar 2 cent op een liter is voor de meeste automobilisten te weinig om enig ongemak te nemen. Met 2 aanbieders op 1 VZP zal je zien dat de prijzen hoogstens 1 cent uit elkaar liggen (of tot 3 cent als er 1 pomp onbemand is). Een pomp, die met zichzelf concurreert is de Shell bij Den Deijl aan de N44. De "automaat" pompen zijn 3 ct/l of zo goedkoper, maar dan mis je wel je airmiles.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...