Slimme wegen met Talking Traffic

Forum waar gediscussieerd kan worden over (dynamisch) verkeersmanagement.

Moderator: Moderatoren

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10134
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » di 20 mar 2018, 14:30

De N205 is de eerste weg waar het systeem 'Talking Traffic' wordt uitgerold. Dit systeem omvat onder meer slimme verkeerslichten, maar ook andere elementen.
Provincie Noord-Holland schreef:N205: Eerste slimme weg in Nederland klaar voor Talking Traffic

Tijdens een live demonstratie laat de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post vandaag zien dat de N205 klaar is voor Talking Traffic. In Talking Traffic zitten nieuwe diensten die weggebruikers voorzien van real time reisinformatie.

De N205 is volledig uitgerust met slimme verkeerslichten en daarmee de eerste slimme weg in Nederland. Tijdens de live demonstratie was te zien hoe weggebruikers via een app op hun smart phone persoonlijk geïnformeerd worden over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt. De eerste diensten van Talking Traffic zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Vanaf vandaag kunnen weggebruikers persoonlijke waarschuwingen voor naderend filegevaar, stilstaand verkeer en plotseling veranderende lokale weersomstandigheden ontvangen. Later dit jaar is het ook mogelijk om real time informatie te ontvangen over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt. Vandaag werd dit al gedemonstreerd op de N205 samen met Nissan, Swarco en Siemens.

“Met Talking Traffic kunnen weggebruikers nu verder dan hun voorruit kijken. Hiermee is een belangrijke stap gezet”, zegt gedeputeerde mobiliteit Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland. “Onze provinciale wegen worden steeds slimmer, de verkeerslichten op de N205 zijn al klaar voor de real time communicatie met weggebruikers. Ik verwacht dan ook dat weggebruikers hun navigatie meer gaan gebruiken om zo onderweg informatie en advies te ontvangen, ook in de dagelijkse routine van het woon-werkverkeer.”

Actuele reisinformatie op maat
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “We maken onze infrastructuur steeds slimmer en de informatievoorziening gebruiksvriendelijker. Dat zien we ook hier op de N205, waar overheid en innovatieve bedrijven de handen ineenslaan voor een app waar de automobilist écht iets aan heeft. Actuele en op maat gemaakte reisinformatie is niet alleen handig voor de bestuurder, maar zorgt ook voor een betere doorstroming van het verkeer en meer veiligheid op de weg.” Overheden en bedrijven binnen het Partnership Talking Traffic hebben het afgelopen jaar gewerkt aan innovatieve diensten die weggebruikers van A tot Z ondersteunen, van het moment van vertrek tot het moment van aankomst op de bestemming. Weggebruikers ontvangen real time informatie over wat zich op hun route voordoet: zoals waarschuwingen voor plotseling remmend verkeer, naderende ambulances of een afgesloten rijstrook, wegwerkzaamheden, vrije parkeerplekken en actuele maximumsnelheden. Deze informatie wordt op een veilige manier getoond op het navigatiesysteem of via een app op de smartphone. En daarbij worden weggebruikers zelf ook een bron van data. Ook zij geven real time informatie door over wat zij onderweg tegenkomen en waarschuwen zo andere weggebruikers, waardoor ongevallen en onnodige vertraging worden voorkomen.

Slimme verkeerslichten goed voor doorstroming en milieu
De nieuwe slimme verkeerslichten zijn in staat aankomend verkeer te ‘herkennen’ en kunnen zo inspelen op de actuele verkeersdrukte en bepaalde verkeersstromen voorrang geven boven andere. Bijvoorbeeld grote groepen fietsers, bussen of vrachtverkeer. Zo kan het verkeer op drukke kruispunten efficiënter doorrijden, wat ook milieuvoordelen oplevert.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10134
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » di 20 mar 2018, 14:32

Filmpje erover:
Link

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20476
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door waldo79 » di 20 mar 2018, 17:54

Allemaal leuk en aardig, maar draagt dit niet bij aan de afleiding van de weggebruiker?

Is de reguliere MTM zoals toegepast langs de snelwegen niet afdoende?

fleppenstein
stadsweg
Berichten: 407
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 8:49

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door fleppenstein » wo 21 mar 2018, 6:55

Alle nieuwe zaken hebben zo hun gewenningsperiode nodig. Afleiding zit voornamelijk bij de mens tussen de oren.
Uiteindelijk zal talking traffic een enorm hulpmiddel zijn om de wachttijden bij verkeerslichten te verkorten, en de maximale capaciteit eruit te halen. Uiteindelijk doel is dat de verkeersinstallatie al van te voren weet wat eraan zit te komen en terug kan communiceren naar de auto om bv nog in te houden, of te versnellen. Of door bv op de N205 met meerdere verkeerslichten, een adviessnelheid op te geven.
Nu nog in de vorm van een appie, en ja dat kan afleiden. Maar dat ligt aan de persoon zelf. Dat hoeft dus niet.
Uiteindelijk zal talking traffic ingrijpen in de auto zelf, en is het een opmaat naar een zelfrijdende auto.
Dat daar nu mee geexperimenteerd wordt is naar mijn idee dus alleen maar goed, en de tijd zal het leren hoe het er over 5 of 10 jaar uit ziet.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Chris » wo 21 mar 2018, 10:03

fleppenstein schreef: wo 21 mar 2018, 6:55Uiteindelijk doel is dat de verkeersinstallatie al van te voren weet wat eraan zit te komen en terug kan communiceren naar de auto om bv nog in te houden, of te versnellen. Of door bv op de N205 met meerdere verkeerslichten, een adviessnelheid op te geven.
Maar dat soort systemen bestaan toch al jaren? Alleen niet als communicatie naar een smartphone, maar met borden langs de weg. In Zwolle krijg je op de Ceintuurbaan een adviessnelheid om het volgende verkeerslicht groen mee te pakken. Werkt in de regel heel behoorlijk.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10134
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » ma 10 sep 2018, 10:11

De provincie Noord-Holland heeft een persbericht en een filmpje uitgebracht over een test met communicerende auto's op een 'slimme weg'. Het gaat over een proef op de N205 waar een proefrit is gereden met zeven auto's die met een speciale cruise control tussen het normale verkeer reden. Omdat de verkeerslichten op dat stuk weg 'slim' zijn herkennen verkeerslichten het treintje en kunnen ze langer op groen blijven waardoor alle zeven auto’s door kunnen rijden.

Ik vraag me af of eenzelfde langere groentijd niet ook (en tegen lagere kosten etc) gerealiseerd kan worden door iets meer en eerder lussen in de weg te leggen. Het verkeersaanbod op dit stuk weg is namelijk zeer voorspelbaar als gevolg van veel doorgaand verkeer, een paar VRI's en vrij lange rechte stukken tussen die VRI's. Er is dus structureel sprake van treintjesvorming (maar dan met veel meer dan zeven voertuigen).

Link
Provincie Noord-Holland schreef:Communicerende auto’s getest op eerste slimme weg

Auto’s die met elkaar én met de verkeerslichten kunnen communiceren reden vorige week over de eerste slimme weg van Nederland, de N205 in de provincie Noord-Holland. Voor het eerst reden in Nederland 7 auto’s met een speciale cruise control tussen het normale verkeer. Van 3 tot en met 7 september 2018 zijn testritten gemaakt. De provincie wil onderzoeken wat de effecten zijn op de verkeersveiligheid en doorstroming.

De auto’s staan met elkaar in verbinding, houden automatisch afstand van elkaar, waardoor ze als een ‘treintje’ bij elkaar blijven en weten wanneer hun voorganger optrekt of afremt. Met de speciale cruise control reageert de auto veel sneller op zijn voorganger dan bestuurders dat zelf kunnen. Dat systeem heet coöperatieve adaptieve cruise control (CACC).

Intelligente verkeerslichten
Op de N205 zijn alle verkeerslichten al eerder dit jaar intelligent gemaakt. Intelligente verkeerslichten kunnen aankomend verkeer ‘herkennen’, anticiperen op actuele verkeersdrukte en communiceren met het verkeer. De verkeerslichten communiceren dus ook met het treintje van auto’s. De auto’s ontvangen de tijd tot groen en de tijd tot rood en sturen zelf ook berichten naar het verkeerslicht. Het verkeerslicht herkent het treintje en blijft indien mogelijk langer groen, waardoor alle 7 auto’s door kunnen rijden. Bekijk in onderstaand filmpje hoe dat werkt:

Bekijk 'Hoe werkt de adaptieve cruise control?' op YouTube

Voordeel
“Het verwachte voordeel van deze speciale cruise control is dat wegen efficiënter gebruikt kunnen worden. Er kunnen meer auto’s op een stuk weg rijden én er kunnen meer auto’s door het groene licht rijden”, zegt gedeputeerde mobiliteit Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland. De ontwikkelingen in de technologie gaan razendsnel en autofabrikanten implementeren steeds nieuwe systemen in auto’s. Post: ”De provincie wil graag weten of dit nieuwe systeem bij kan dragen aan de verkeersveiligheid en onderzoekt het effect van de doorstroming. Niet alleen voor de auto’s met het systeem en onze provinciale wegen, maar juist ook voor het overige verkeer.”

Simulatie
Na de praktijktest op de N205 tussen het normale verkeer voeren TNO en TU Delft in opdracht van de provincie aanvullend een simulatiestudie uit voor meerdere wegen. De conclusies hieruit worden vertaald naar het wegennet van de provincie, waardoor de effecten van CACC inzichtelijk worden. De resultaten van de studie worden verwacht in november.

Smart mobility
Smart mobility, dat is steeds slimmer reizen in Noord-Holland. De provincie zorgt ervoor dat haar wegen en vaarwegen zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden, zodat het verkeer goed en veilig door kan rijden of varen. Om ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar te blijven zorgt de provincie ervoor dat al het verkeer met elkaar en met de wegen en verkeerslichten kan communiceren. Zo bereidt de provincie zich voor op een toekomst waarin auto’s en schepen steeds meer taken over gaan nemen en zelf gaan rijden of varen.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41271
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Vinny » di 11 sep 2018, 12:51

Bij dit soort projecten is de holle retoriek best stuitend te noemen. Het is natuurlijk wel mooi dat er steeds meer intelligente navigatiesoftware beschikbaar komt, maar dan moet de overheid geen testjes doen maar zorgen voor een goed werkend systeem dat compartibel is met andere systemen.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9073
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Ds79m » di 11 sep 2018, 13:49

Zou de N205 niet een stuk ‘slimmer’ worden als die verkeerslichten zouden verdwijnen en er ongelijkvloerse kruisingen zouden komen? Dat past namelijk een stuk beter op zo’n weg.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Durashift
expressweg
Berichten: 2521
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Durashift » do 06 aug 2020, 21:58

Ik kies dit topic maar ff.. want eentje met de slimme VRI's heb ik nog niet gezien.

Het ICT beveiligingsbedrijf Zolder zocht een mooie stunt voor Defcon 2020 (is mijn draai eraan ;) ) en besloot de proef voor slim groen licht voor fietsers te hacken. Die applicatie daarvoor was namelijk (zoals zoveel app's) continue locatie aan het uitzenden.. dus ook als een fietser niet bij het verkeerslicht in de buurt was.

Dus.. werden de verzoeken om groen licht/prioriteit met als doel een kortere wachttijd op groen licht,vanuit een zolderkamer, ergens in ons land, naar een deelnemend vri in Groningen stad verzonden. :woop:
n Nederland komen op zo’n 1200 kruispunten slimme verkeerslichten. Als iemand met een bepaalde app op de telefoon nadert, gebeurt hetzelfde als wanneer een voetganger op de knop drukt. Hackers kunnen het trucje nu ook op afstand uitvoeren, vertellen zij tijdens de hackersconferentie Def Con.

Door het beveiligingslek in het systeem kunnen overigens geen gevaarlijke situaties ontstaan. Het is niet mogelijk om alle verkeerslichten tegelijk op groen te zetten. Wel kan het verkeer worden gehinderd, doordat verkeerslichten op rood springen, terwijl er geen kruisend verkeer is.
De onderzoekers Wesley Neelen en Rik van Duijn zijn van ICT-beveiligingsbedrijf Zolder. Wat volgens hen ontbreekt in het systeem is technologie die nagaat of een signaal werkelijk van een bepaalde locatie afkomstig is. Er wordt wel een koppeling gelegd tussen de locatie en de telefoon, maar het signaal is niet beveiligd waardoor het is na te bootsen.(..)
https://beveiligingnieuws.nl/nieuws/hac ... t-op-groen


https://zolder.io/2020/08/06/hacking-th ... he-future/

~~~~~~~~~~~~~~~~

Lekker bezig zo..

Egbert
expressweg
Berichten: 2700
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Egbert » vr 07 aug 2020, 7:29

Afgezien van het niet controleren of de vraag voor groen uit de buurt van het licht komt, als die er wel was dan nog zou je een verkeerslicht waar je bij in de buurt bent (woont) willekeurig op groen kunnen laten zetten, ook als er geen vraag voor is.
En dat kun je niet makkelijk verhinderen. Je zou met andere technologie (Bluetooth?) misschien kunnen kijken of de aanvraag van echt dichtbij komt, en je zou bij moeten gaan houden of een bepaald apparaat herhaaldelijk een groenaanvraag doet (want dat is verdacht).
Anders kun je alsnog naast het verkeerslicht gaan staan en continu groen aanvragen terwijl je geen intentie hebt om over te steken.

Leuk bedacht, dat slim groen, maar blijkbaar niet goed doorgedacht naar alle situaties die kunnen voorkomen. Zoals wel meer "leuke, slimme" ideeën.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Chris » vr 07 aug 2020, 9:52

Ik heb begrepen dat er ook een check op zit of er veel vaker dan normaal een groenaanvraag wordt gedaan.

Piles
autoweg
Berichten: 1300
Lid geworden op: vr 04 sep 2015, 16:02

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Piles » vr 07 aug 2020, 10:27

Egbert schreef: vr 07 aug 2020, 7:29 Leuk bedacht, dat slim groen, maar blijkbaar niet goed doorgedacht naar alle situaties die kunnen voorkomen. Zoals wel meer "leuke, slimme" ideeën.
Tja, zo werkt innovatie nou eenmaal vaak... Als niemand meer iets probeert (met fouten), dan komt er nooit iets nieuws/beters.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10134
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » di 25 aug 2020, 10:37

De provincie Noord-Holland gaat busprioriteit uittesten bij 'slimme VRI's'. Het gaat dan om VRI's die niet standaard in de rijroute van een buslijn liggen, maar op plaatsen waar bussen bijvoorbeeld bij incidenten of omleidingen langskomen.
Provincie Noord-Holland schreef:Nieuwe techniek om bussen voorrang te geven bij verkeerslichten

De provincie Noord-Holland test als eerste in Nederland via het mobiele netwerk de mogelijkheid om bussen prioriteit te geven bij verkeerslichten.

Voorheen kon dit alleen als de bussen een vaste route reden. Nu kunnen bussen ook voorrang krijgen op het andere verkeer als zij een andere route moeten rijden. Zonder dat daarvoor updates of wijzigingen in het verkeerslicht of in de boordcomputer nodig zijn. Dat is handig bij wegwerkzaamheden, evenementen of in het geval van een incident.

Een ander voordeel van deze nieuwe techniek is dat de chauffeur ook informatie terugkrijgt van het verkeerslicht. Bijvoorbeeld hoe lang het nog duurt voor het groen wordt. Daarnaast kan informatie over de adviessnelheid gegeven worden zodat de bus minder hoeft af te remmen. Dat is beter voor het milieu en reizen wordt zo ook veiliger en comfortabeler.

Met de huidige techniek kunnen bussen alleen prioriteit krijgen op vaste of vooraf geprogrammeerde routes in de boordcomputer. Met deze innovatie vindt verwerking van de data, de beveiliging en de prioriteitsaanvraag plaats in de cloud.

Testen op de N207
Samen met vervoersbedrijf Arriva en Smart Mobility bedrijf Be-mobile test de provincie deze nieuwe techniek met zo’n 25 bussen op de provinciale weg N207 bij Nieuw-Vennep. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe de chauffeurs de techniek ervaren. Op de N207 plaatste de provincie eerder dit jaar slimme verkeerslichten die verkeer kunnen zien aankomen, herkennen en voorrang geven.

Alex52889
verkeersader
Berichten: 829
Lid geworden op: za 17 apr 2021, 19:26

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Alex52889 » do 09 dec 2021, 17:58

Wat houdt dat in? "talking traffic"?
het ligt niet aan het voertuig, maar aan de bestuurder.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21876
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Wouter N14 » do 09 dec 2021, 18:24

^^ Blijkt dat niet uit het eerste bericht bovenaan deze pagina?
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41271
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Vinny » zo 12 dec 2021, 19:46

Het systeem vertelt je precies wat je zonder systeem ook al had kunnen weten als je uit je doppen had gekeken :hap:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

RikB
stadsweg
Berichten: 399
Lid geworden op: ma 04 sep 2017, 9:19

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door RikB » di 14 dec 2021, 10:22

Toch vind ik het wel grappig om op mijn telefoon te zien dat het stoplicht op groen springt 8-)