[CH][A002] Gotthardtunnel • de bouw van de tweede buis is gestart

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Vahalis
autoweg
Berichten: 1135
Lid geworden op: ma 11 jun 2012, 10:10
Locatie: 030

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Vahalis » di 08 mar 2016, 13:01

Coen Tunnel schreef:Het zal toch niet de bedoeling zijn dat je per se tol moet betalen om bijvoorbeeld Sankt Moritz te bereiken? Of plaatsen in Ticino zoals Bellinzona en Lugano?
Ik verwacht ook dat Graubünden en Ticino er voor zullen gaan liggen.
De Lukmanierpass is 's winters overigens wel open.
Klopt, had ik al aangepast. Ik zag op de Duitse Wikipedia wel dat er nacht- en middagafsluitingen zijn in winter/voorjaar.
Ik zie niet in welke problemen zo'n transalpiene tol oplost.
Hooguit zou het verkeersvolume geremd kunnen worden. Maar dat is maar de vraag gezien de alternatieven buiten Zwitserland om over de Alpen te komen. Je krijgt te maken met extra km's en tol. Zwitserland zal een forse tol moeten heffen om het verkeer een andere route te laten kiezen. En dan is het nog alleen het verplaatsen van het probleem.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Coen Tunnel » di 08 mar 2016, 13:44

Vahalis schreef:Zwitserland zal een forse tol moeten heffen om het verkeer een andere route te laten kiezen.
Dat kan, maar dat maakt routes die niet over Nationalstrassen gaan, zoals de combi Grimsel-Nufenen, alleen maar aantrekkelijker. Geen tol en ook geen grote omweg. Naar bv. Lugano of Milaan is omrijden via Oostenrijk of de Mont-Blanctunnel ook geen geweldige optie.

De Splügenpass is natuurlijk ook nog een optie, maar die pas is zo krap dat je daar eigenlijk geen extra verkeer moet willen hebben.
Laatst gewijzigd door Coen Tunnel op di 08 mar 2016, 13:48, 1 keer totaal gewijzigd.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21978
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Pino » di 08 mar 2016, 13:44

Coen Tunnel schreef:
Vahalis schreef:Uit de krantenberichtjes in de post van Coccodrillo maak ik op dat voorstel is dat tol zou gelden op Nationalstrassen. Als ik naar de lijst kijk zou het gaan om:
- Col du Grand-Saint-Bernard (N21)
- Simplonpas (N9)
- Gotthard (N2, pas en tunnel)
- San Bernardino (N13)
- Malojapas (N3)
En ook de Julierpass, de enige wegverbinding die in de winter naar het Engadin sneeuwvrij wordt gehouden. Het zal toch niet de bedoeling zijn dat je per se tol moet betalen om bijvoorbeeld Sankt Moritz te bereiken? Of plaatsen in Ticino zoals Bellinzona en Lugano?
Je kunt inschatten dat in gebieden aan de zuidkant van de Alpen groot verzet zal bestaan tegen dit idee. Maar goed, maar twee kantons worden werkelijk geraakt door dit idee (Ticino en Graubünden) en die worden er zonodig gewoon keihard uitgestemd door de kantons aan de noordkant van de Alpen.

Tolheffing op zowel de Julierpass als op de Maloja lijkt me wat dubbelop; het zou één van beide zijn. Je zou ze allebei kunnen zien als overgang van de noordkant naar de zuidkant. Pas aan de zuidkant van de Maloja zit je in het stroomgebied van de Po en daarmee geologisch aan de zuidkant, maar men ziet Engadin meestal als een soort tussengebied. De Maloja is ook een wat rare pas, feitelijk zonder helling aan de Engadiner zijde, zodat het alleen een klim is van het Bergell naar de hoogvlakte rond Sankt Moritz. Tolheffing op de Julier/Maloja-corridor vind ik persoonlijk hoe dan ook een bizar idee. Niet alleen vanwege ongewenste barrièrewerking tussen landsdelen, maar ook vanwege de uitbouwtoestand van die weg. Zeker de Maloja is bepaald niet uitgebouwd naar de eisen van transitverkeer, dus tolheffen als een transitroute zou totaal niet gerechtvaardigd zijn.

Maar goed, de zoektocht naar rechtvaardigheid lijkt in deze context sowieso maar beperkt. Een Oostenrijks Sondermaut-systeem, waarbij uitsluitend de gebruikers betalen voor de grote Alpenovergangen en wegen door de vlakte uit algemene middelen en algemene tolheffing komen, laat zich nog redelijk rechtvaardigen. Kosten van het reguliere vignet kunnen omlaag en de grote Alpenovergangen bedruipen zichzelf. Maar wat hier wordt geroepen is dat de opbrengsten van de transit-tol zouden worden gebruikt voor de rest van het wegennet. Dan praat je niet meer over een financieringsinstrument voor de grote overgangen, maar gewoon één groep weggebruikers extra laten betalen om de grote meerderheid van de Zwitsers meer weg te kunnen bieden voor minder wegenbelasting.
Laatst gewijzigd door Pino op di 08 mar 2016, 21:48, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76492
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Chris » di 08 mar 2016, 14:18

Vahalis schreef:Zwitserland zal een forse tol moeten heffen om het verkeer een andere route te laten kiezen. En dan is het nog alleen het verplaatsen van het probleem.
Ze hebben dat al een keer gedaan, met de invoering van de vrachtwagentol (LSVA) in 2001 nam de hoeveelheid vrachtverkeer over de Brennerpass direct toe. Niet lang daarna heeft Oostenrijk ook de toltarieven daar verhoogd met een enorme toeslag voor de nacht.

Zwitserland heeft financieel een dramatisch beleid voor wegen. De meest lucratieve vorm van inkomsten, de vrachtwagentol, wordt niet aan de Nationalstrassen uitgegeven. Oostenrijk doet dit wel en is in staat het snelwegennet adequaat uit te bouwen, terwijl in Zwitserland bij elk project een chronisch tekort aan geld is - in het rijkste land ter wereld.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21978
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Pino » di 08 mar 2016, 14:36

^^ Andere politieke keuzes. De Oostenrijkers zijn misschien niet de allergrootste fans van autoverkeer (en transitverkeer in het bijzonder), maar ze hebben de stap naar voren gemaakt met hun huidige tolsysteem, waarin de gebruikers feitelijk betalen voor aanleg en onderhoud - maar waar geen tolgelden vloeien naar de algemene middelen. De Zwitsers hebben draconische belastingen opgelegd met als voornaamste doel om vrachtverkeer buiten te houden en naar het spoor te verplaatsen. Financierbaarheid van het wegennet is nooit een doel geweest van die belasting; die vloeit al sinds jaar en dag rechtstreeks de algemene middelen in.

Dat dit vervolgens een 'chronisch tekort aan geld' oplevert voor nieuwe projecten, is bovenal een gebrek aan politieke wil om die algemene middelen in te zetten voor uitbouw van de Nationalsstrassen. Vind ik persoonlijk een gotspe voor een dusdanig rijk land, maar het een politieke realiteit die de rest van Europa voorlopig maar heeft te respecteren.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41380
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Vinny » di 08 mar 2016, 20:54

Het reguliere vignet is toch ook duurder geworden?
Ik zie hiet hier staan voor 40 CHF.
http://www.myswissalps.com/nl/autobahnvignet

Er was sprake van dat het naar 100 CHF zou gaan. Maar ik weet niet of dat er door is.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76492
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Chris » di 08 mar 2016, 21:19

Nee, dat is weggestemd een tijdje terug. Voorlopig blijft het 40 CHF maar dat is niet genoeg om het wegennet van te bekostigen. Het vignet is volgens mij het enige onderdeel van autobelastingen dat als doelbelasting wordt gezien, en geen enkel land is in staat met een vignet zijn weginfrastructuur te bekostigen.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10307
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door vynkce » wo 27 jul 2016, 9:19

Bij een zeer zwaar ongeval in de file voor de Gotthardtunnel zijn gisteren vier doden gevallen. Een auto raakte geplet tussen twee vrachtwagens...

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76492
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Chris » di 10 jan 2017, 19:09

Airolo wil de Gotthardtunnel verlengen door de A2 langs het dorp te overkappen. Geld is echter een probleem:

Noch völlig offen ist die Finanzierungsfrage: "Wir dürfen nur so viel an eine Überdeckung zahlen, wie wir für Massnahmen zugunsten des Lärmschutzes oder des Umweltschutzes zahlen würden", sagte Rohrbach weiter. Und die Autobahn A2 sei in diesem Bereich lärmtechnisch bereits saniert.

Oftewel er is eigenlijk geen budget voor verdere geluidsmaatregelen.

http://www.luzernerzeitung.ch/nachricht ... 447,938903

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Coen Tunnel » di 10 jan 2017, 19:33

^^ Dan zou de versmalling van 2x2 naar 1x2 in de tunnel komen te liggen. Goed, nu heb je aan de noordkant de samenvoeging van de beide rijbanen ook al in de tunnel, maar de rijbanen zijn daar maar 1 rijstrook breed. Toch een iets andere situatie.

Een tweede buis voor de Gotthardtunnel zou al een hoop schelen voor Airolo, dan heb je niet meer die files elke keer voor de tunnel. Want dat zal ook een hoop geluid opleveren. De tunnel verlengen middels overkappingen betekent enkel het probleem verder zuidelijk verplaatsen, want dan zal er ook zuidelijker gedoseerd gaan worden.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21942
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Wouter N14 » vr 03 feb 2017, 21:41

^^ En elke centesimo die je dreigt te verspillen aan dit soort ideeën kan je beter in de spaarpot stoppen voor de 2e buis...
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Coccodrillo
stadsweg
Berichten: 301
Lid geworden op: di 25 jan 2011, 13:11
Locatie: Zwitserland

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Coccodrillo » vr 10 feb 2017, 20:51

The idea has been accepted. More infos will be known next week. I wonder what they plan, apparently the existing portal is a sort of listed building, in this case there might be a gap between the Gotthard tunnel and the artificial tunnel just south of it. We will see.

An alternative would have been using the space already used for the rocke xcavated from the abse tunnel (here: https://map.geo.admin.ch/?topic=ech&lan ... 26&zoom=10), together with other locations. A group of local NIMBYs opposed that idean including some from Pollgio (https://map.geo.admin.ch/?topic=ech&lan ... 37&zoom=11, http://www.xpollegio.ch/). Although the village Pollegio hosted thw worksite of the base tunnel, in this case it would have just hosted a transhipment plant to transfer rock from trains to conveyour belts, and thus would have had little inconveniences. There is a tunnel linking Pollegio and the artificial hill (se first link) with the base tunnel's rock.
für Güter die Bahn
pour vos marchandises le rail
chi dice merci dice ferrovia

Coccodrillo
stadsweg
Berichten: 301
Lid geworden op: di 25 jan 2011, 13:11
Locatie: Zwitserland

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Coccodrillo » ma 13 feb 2017, 21:46

It will be a separate tunnel.

Location: https://map.geo.admin.ch/?topic=ech&lan ... .59&zoom=9

A first draft:

Afbeelding

Very little more infos on http://www4.ti.ch/sala-stampa/comunicat ... lla=152350 (in Italian).
für Güter die Bahn
pour vos marchandises le rail
chi dice merci dice ferrovia

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76492
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Chris » wo 25 okt 2017, 15:20

De Bundesrat heeft het 'Generelles Projekt' van de bouw van de tweede buis vandaag goedgekeurd. Nu kunnen de procedures gestart worden.

De tijdlijn;
* 2020: bouwbegin
* 2025: ruwbouw gereed
* 2027: verkeersopenstelling
* 2028: start renovatie bestaande buis
* 2030: oplevering renovatie bestaande buis

Vanaf 2030 zijn er dus twee buizen beschikbaar, met 2x1 rijstroken en een vluchtstrook. In het geval dat de capaciteit wettelijk vergroot mag worden zijn alleen aanpassingen aan de wegmarkering nodig. De maximale capaciteit bedraagt 1.000 pkw-eenheden per uur en per richting. Dit is maar de helft van de capaciteit van 1 rijstrook, dat is ook de reden dat er bij de Gotthardtunnel veel sneller en meer intense filevorming is dan bij andere eenbuizige Alpentunnels.

Dit is dus 'congestion and pollution by design'. De Zwitsers mogen daar maar trots op zijn...

verfmeer95
expressweg
Berichten: 3562
Lid geworden op: wo 31 jul 2013, 19:37

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door verfmeer95 » wo 13 dec 2017, 15:31

Het voorkomt in ieder geval dit soort ongelukken: https://nos.nl/artikel/2207374-doden-bi ... tremd.html

Coccodrillo
stadsweg
Berichten: 301
Lid geworden op: di 25 jan 2011, 13:11
Locatie: Zwitserland

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Coccodrillo » za 23 dec 2017, 8:15

This is how will look like the area south of the Gotthard tunnel in the future. A new tunnel will be built (~1 km long) by building a box around the motorway and covering it with spoil from the second Gotthard tube. This is done both to reduce noise, create more flat space near the village of Airolo and find a way do store excavated rock.

A new junction will be built, both to reduce visual impact of the existing bridges and permit the construction of the new tunnel while avoiding lane merging underground.

The previous idea was to dump the excavated rock in a deposit site near Biasca already used for the Gotthard base tunnel, partly recycling the infrastructure used by that project.

http://www.tio.ch/ticino/attualita/1230 ... di-franchi

https://map.geo.admin.ch/?lang=it&topic ... 86&zoom=10
für Güter die Bahn
pour vos marchandises le rail
chi dice merci dice ferrovia

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5830
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » wo 10 jan 2018, 10:47

^^ Tot voor kort had ik geen idee wat er met het materiaal dat vrijkomt bij het maken van een tunnel werd gedaan. Nam altijd aan dat dit elders voor andere doeleinden werd gebruikt. Het blijkt inderdaad vrij gebruikelijk om een deel her te gebruiken voor de tunnel zelf (bijvoorbeeld voor het maken van beton) en de rest ergens in de buurt te storten en zo het landschap te veranderen.

Toevallig zag ik van de week een filmpje over de nieuwe Albulatunnel. Hier zie je o.a. hoe dit principe uitgevoerd wordt.
Link
Laatst gewijzigd door captain007 op wo 10 jan 2018, 11:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Youtube linkfix

hoompey
dorpsstraat
Berichten: 154
Lid geworden op: di 10 jun 2014, 13:13

[CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door hoompey » za 31 mar 2018, 8:11

De Gotthard is vanochtend dicht vanwege zware sneeuwval.

http://m.20min.ch/schweiz/news/story/28885873

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5830
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » do 30 aug 2018, 23:24

De zomervakanties lopen alweer op hun einde in Europa. Vanmiddag rond twee uur aan beide zijden van de tunnel minder dan 1km file (eigen waarneming).

Ben zelf over de pas gereden: het grootste deel door dichte nevel en bovenop de pas temperaturen van 8 graden, brrr... Aan de kant van Göschenen wordt nog steeds gewerkt aan verbeteringen/onderhoud aan de pasweg.

Gebruikersavatar
GuteFahrt
2x2 autosnelweg
Berichten: 7136
Lid geworden op: di 07 jun 2011, 22:39
Locatie: Waddenstad Harlingen
Contacteer:

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door GuteFahrt » do 30 aug 2018, 23:43

^^ Tremola of de H2?

Op de Schöllenen waren ze vorig jaar ook al bezig. Een flink karwei. Bij Airolo waren er toen langs de A2 ook wegenwerken trouwens...
krusefahrer's photostream

"Geloof niet te veel. Verbaas u niet te weinig."

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Coen Tunnel » vr 31 aug 2018, 7:25

^^ In de Schöllenenschlucht zijn ze volgens mij nog t/m volgend jaar bezig (alleen in de zomers).

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5830
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » vr 31 aug 2018, 9:26

Schöllenenschlucht inderdaad.

Gebruikersavatar
GuteFahrt
2x2 autosnelweg
Berichten: 7136
Lid geworden op: di 07 jun 2011, 22:39
Locatie: Waddenstad Harlingen
Contacteer:

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door GuteFahrt » vr 31 aug 2018, 13:02

Coen Tunnel schreef: vr 31 aug 2018, 7:25 ^^ In de Schöllenenschlucht zijn ze volgens mij nog t/m volgend jaar bezig (alleen in de zomers).
Klopt: http://www.andermatt.ch/de/news/200787

Mooi stukje weg. ;)
krusefahrer's photostream

"Geloof niet te veel. Verbaas u niet te weinig."

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76492
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Chris » wo 26 sep 2018, 11:17

De Gotthard-basistunnel is in december 2016 in gebruik gegaan, 2017 was dus het eerste volle jaar met een Gotthard-basistunnel. Maar tegen de trend in is het vrachtverkeer door de Gotthardtunnel licht gestegen. Ze claimen dat er in totaal minder vrachtverkeer door de Zwitserse Alpen gaat, maar dat lijkt me geen juiste conclusie, omdat de Grand St. Bernard er eind 2017 3 maanden uit lag en dit vermoedelijk een shift naar de Mont Blanctunnel heeft veroorzaakt. Op de 3 andere transitroutes (Simplon, Gotthard, San Bernardino) nam het aantal vrachtauto's toe.

Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21978
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Pino » wo 26 sep 2018, 12:53

^^ De verandering van 2016 naar 2017 is statistisch simpelweg niet significant te noemen: op de Gotthard niet en totaal niet. Dat zou veel meer aan eenmalige factoren te wijten moeten zijn dan aan iets structureels als de Gotthard-Basistunnel. Vermoed trouwens wel dat de totale goederenstroom over de Alpen wat meer gegroeid is, in lijn met de economie als geheel, dus het min of meer constant blijven duidt dan mogelijk toch op modal shifts of verschuivingen naar andere landen, al was het maar relatief (maar dat mag je dan niet een Abwärtstrend noemen, zoals Astra hier doet).

Vind het trouwens wel opvallend dat de Gotthard sinds 2013 50000 vrachtwagens is kwijtgeraakt, en dat deze niet zijn verplaatst naar andere Zwitserse Alpenovergangen. Dubbel omdat het in een periode is gebeurd dat de economie een flinke vlucht naar boven heeft genomen. De afname op de Sint Bernard vanaf 1990 en 2013 valt ook op. Zou de Simplon daarvan 'winnen' door de gestage uitbouw van de A9? Of snoept de Simplon eerder weg van de Gotthard, omdat het weliswaar veel langer rijden is naar Milaan, maar geen dosering kent? De flinke toename van de Simplon in 2016-17 zal wel ergens samenhangen met de situatie op de Sint Bernard eind 2017.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5830
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » za 27 okt 2018, 16:05

Over de renovatie en extra tunnelbuis is het al een poosje stil.

Wat ik me afvroeg, wordt er nu wel of geen extra tunnelbuis geboord?

Van de Wegenwiki:
De tunnels zelf is 16,9 kilometer lang en is volledig enkelbuizig met tegenverkeer, maar er is een vluchtbuis naast de tunnel. Deze is voorbereid als tweede tunnelbuis, maar nooit verder uitgebouwd.
Op 28 februari 2016 is een referendum gehouden waarin 57% van de Zwitsers voor de aanleg van een tweede buis heeft gestemd. 24 van de 26 kantons stemden voor. Op 25 oktober 2017 stemde de Bundesrat in met de plannen voor een tweede buis. De kosten van de tweede buis worden geschat op 2 miljard CHF exclusief btw.
In 2017 ging men uit van een bouwstart eind 2020, een oplevering van de ruwbouw in 2025 en een verkeersopenstelling in 2027. De tweede buis komt op 70 meter afstand van de bestaande tunnelbuis en maakt gebruik van de reeds bestaande tunnelportalen bij Göschenen en Airolo.
Eerder werd expliciet gesproken over het gebruik van de aanwezige (vlucht)tunnel. 5 jaar en een kostenplaatje van 2 miljard klinkt wat veel voor het ombouwen van een vluchttunnel tot een verkeerstunnel in ruwbouw. Hoe zit dit nu?

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6393
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Jeroen » za 27 okt 2018, 17:05

Pino schreef: wo 26 sep 2018, 12:53Vind het trouwens wel opvallend dat de Gotthard sinds 2013 50000 vrachtwagens is kwijtgeraakt, en dat deze niet zijn verplaatst naar andere Zwitserse Alpenovergangen. Dubbel omdat het in een periode is gebeurd dat de economie een flinke vlucht naar boven heeft genomen. De afname op de Sint Bernard vanaf 1990 en 2013 valt ook op. Zou de Simplon daarvan 'winnen' door de gestage uitbouw van de A9? Of snoept de Simplon eerder weg van de Gotthard, omdat het weliswaar veel langer rijden is naar Milaan, maar geen dosering kent? De flinke toename van de Simplon in 2016-17 zal wel ergens samenhangen met de situatie op de Sint Bernard eind 2017.
Voor Milaan loont die route iets minder snel, maar wel wat meer voor de richting Genua - Livorno en verder richting Rome. Veel chauffeurs rijden vanuit de Benelux via Vallorbe en de Simplon op die manier naar Italië.

Gebruikersavatar
GuteFahrt
2x2 autosnelweg
Berichten: 7136
Lid geworden op: di 07 jun 2011, 22:39
Locatie: Waddenstad Harlingen
Contacteer:

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door GuteFahrt » zo 28 okt 2018, 18:28

@Schelpenpaadje: lijkt mij ook veel. Zal dan wel geen ombouw zijn zoals je omschrijft. Wel een tweede buis die er komt. Zie ook het bericht van Chris bovenaan deze pagina.
krusefahrer's photostream

"Geloof niet te veel. Verbaas u niet te weinig."

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5830
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door Schelpenpaadje » zo 28 okt 2018, 23:26

Een aanduiding als 'bouw' sluit verschillende opties niet uit.

Nog even de Engelstalige Wikipedia ingedoken.

Over de bestaande extra buis:
The tunnel was opened on 5 September 1980. It remains a single bore tunnel with just one lane operating in each direction. It has four large ventilation shafts and an additional side gallery between 10 and 18 metres (33 and 59 ft) from the main tunnel, having its own independent ventilation system in order to facilitate the cutting of a second tunnel, should future traffic levels require it.
Uit de woordkeuze 'to facilitate the cutting of a second tunnel' maak ik op dat de bestaande ventilatiebuis (tevens vluchtroute) niet per se al de voor een wegtunnel benodigde afmetingen heeft. Er zou niet alleen gebouwd maar ook bijgeboord moeten worden. Wel heeft deze tunnel dus al een eigen ventilatiesysteem.

De afstand tot de wegtunnel (10-18 meter) komt ook niet overeen met de 'tot 70 meter' die in bronnen rond de nieuwe tunnelbuis wordt genoemd.

Op de overlegpagina van het Engelstalige Wikipedia-artikel wordt expliciet gezegd dat met de bouw van de nieuwe tunnel aan de vormgeving en functie van de bestaande ventilatietunnel niets zal veranderen (reactie uit 2017):
As I knew the "second" tunnel will be digged new.. next to the existing emercency tunnel, so that the emercency tunnel still will exist..then between the old one and the new one.. and not that the emercency tunnel will be "upgradet" as second traffic tunnel.
Van de optie en voorbereidingen om van de ventilatie- en vluchttunnel een tweede wegtunnel te maken wordt dus geen gebruik gemaakt.

Overigens heb ik wel eens gehoord dat dit soort ongebruikte tunnels wel worden ingezet door het leger voor opslag van voertuigen en ander materieel. Of dit hier het geval is en heeft meegespeeld weet ik niet maar voor de Zwitserse defensie is het in elk geval geen slecht nieuws dat er een geheel nieuwe huis wordt gebouwd ;)

Gebruikersavatar
GuteFahrt
2x2 autosnelweg
Berichten: 7136
Lid geworden op: di 07 jun 2011, 22:39
Locatie: Waddenstad Harlingen
Contacteer:

Re: [CH][A002] Gotthardtunnel

Bericht door GuteFahrt » do 15 nov 2018, 13:53

Laatst vond ik dit filmpje:

Link
Al 10 jaar oud, maar vond het wel interessant hoe dat gaat met die tunnel radio aanwijzingen. Heb dat standaard welkomstverhaal meerdere keren gehoord terwijl ik daar reed, maar hier zie je hoe het werkt bij een incident.

Verder vraag ik me af, hebben meer tunnels in Europa zo'n radio systeem? Het schijnt in de Verenigde Staten wel voor te komen of in Canada...
krusefahrer's photostream

"Geloof niet te veel. Verbaas u niet te weinig."

Plaats reactie