Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Discussieer hier over het mobiliteitsbeleid, de positie van het wegverkeer en de gevolgen voor de wegenplannen.

Moderator: Moderatoren

ACT-F
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door ACT-F » di 09 okt 2018, 6:49

^^
Ik herhaal mezelf.
ACT-F schreef: vr 28 sep 2018, 21:11 Ik zie niets in een lineaire belastingverhoging voor het vrachtverkeer. Dan kun je net zo goed de accijns verhogen wat zonder poespas veel goedkoper is.
Spullen hoeven niet per sé met een vrachtwagen vervoerd te worden. Er zijn ook andere modaliteiten zoals spoor en water. Dat is juist het idee achter een prijsprikkel. Als een vrachtwagen door een verkeersinfarct langer doet om de goederen te vervoeren dan hangt daar net zo goed een prijskaart aan dat misschien zelfs hoger uitvalt wegens brandstof- en tijdsverlies. Door de spits te belasten heb je altijd winnaars en verliezers, maar het draait uiteindelijk om het totaalplaatje dat gunstiger uitvalt. De boel laten vastlopen is geen optie.
Meer bitumen!

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5275
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Km357 » di 09 okt 2018, 7:42

^^ Dan nog staat er een vrachtwagen klaar aan het goederenstation of in de haven om de goederen in over te laden.

Basjuh1981
autoweg
Berichten: 1388
Lid geworden op: vr 23 sep 2016, 16:26
Locatie: Den Haag

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Basjuh1981 » di 09 okt 2018, 8:34

ACT-F schreef: di 09 okt 2018, 6:49 De boel laten vastlopen is geen optie.
Zeker weten, dus meer asvalt.

Je kan wel een spitsheffing invoeren, maar uiteindelijk betaald de burger de prijs. En op de weg veranderd er niks.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2416
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Lekkere Kwal » di 09 okt 2018, 9:55

ACT-F schreef: di 09 okt 2018, 6:49 Er zijn ook andere modaliteiten zoals spoor en water. Dat is juist het idee achter een prijsprikkel. Als een vrachtwagen door een verkeersinfarct langer doet om de goederen te vervoeren dan hangt daar net zo goed een prijskaart aan dat misschien zelfs hoger uitvalt wegens brandstof- en tijdsverlies. Door de spits te belasten heb je altijd winnaars en verliezers, maar het draait uiteindelijk om het totaalplaatje dat gunstiger uitvalt. De boel laten vastlopen is geen optie.
Je onderschat denk ik zwaar de vertragingsfactor op het spoor. Een colonne van vrachtwagens die een half uur langer door de spits moet sjokken vervoert altijd nog een stuk sneller de vracht dan een gelijkgevulde trein, simpelweg door het adagium dat spoor je vervoert van een plek waar je niet bent naar een plek waar je niet moet zijn. Zelfs al bevat je bedrijf een spooraansluiting, dan is de kans nog steeds klein dat de bestemming die ook heeft. Nog even los van de vertragingen die op het spoor gemakkelijk uren kan toevoegen aan de reis, terwijl dat een grote uitzondering is op de weg (dan moet het zwaar stormen of sneeuwen, maar dan rijden de treinen al helemaal niet meer). En bedenk je dan hoe lang het op het water duurt.

Beide vormen hebben hun eigen bestaansrecht, maar het is eigenlijk nooit een kwestie van een muntje opgooien of de vracht over de weg of niet gaat, er moet een heel plan achter zitten en het moet allemaal net goed uitkomen om interessant te worden. Een goed voorbeeld is hoe ECT containers overzet via terminals door het land, maar dat is zogegezegd voor containers, niet voor een pallet hier en een rolkooi daar.

ACT-F
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door ACT-F » di 09 okt 2018, 16:11

Lekkere Kwal schreef: di 09 okt 2018, 9:55 Beide vormen hebben hun eigen bestaansrecht, maar het is eigenlijk nooit een kwestie van een muntje opgooien of de vracht over de weg of niet gaat, er moet een heel plan achter zitten en het moet allemaal net goed uitkomen om interessant te worden. Een goed voorbeeld is hoe ECT containers overzet via terminals door het land, maar dat is zogegezegd voor containers, niet voor een pallet hier en een rolkooi daar.
En het vetgedrukte is nu juist het hele punt. Die prijsprikkel kan net het zetje zijn richting ander soort vervoer of tijdstip. Ik verwacht ook geen 100% score met een dergelijke maatregel, maar het heeft effect. Zoals ik aangaf, je hebt winnaars en verliezers. De winnaars hoeven minder MRB te betalen en geen spitsbelasting. De verliezers betalen ook minder MRB, maar zien hun winst weer verdampen omdat ze spitsbelasting moeten betalen.

De tegenstanders van spitsbelasting spreken vooral voor eigen parochie omdat ze niet kunnen, maar vooral niet willen veranderen. Ze schromen niet om met termen als armoede te smijten, terwijl Nederland één van de rijkste landen ter wereld is, tevens de verklaring waarom er zoveel (arbeids)migranten deze kant op komen. Het geld dat met spitsbelasting binnengehaald wordt verdwijnt niet, maar komt in de algemene middelen waarmee uitbreiding in infrastructuur betaald kan worden. Je zou het geïnde spitsgeld in een apart infra-potje kunnen doen om het draagvlak te vergroten. Ik ben zelf ook groot voorstander van meer asfalt, maar de mensen die het aanleggen doen dat echt niet gratis.
Meer bitumen!

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74826
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Chris » di 09 okt 2018, 16:21

ACT-F schreef: di 09 okt 2018, 16:11 De tegenstanders van spitsbelasting spreken vooral voor eigen parochie omdat ze niet kunnen, maar vooral niet willen veranderen. Ze schromen niet om met termen als armoede te smijten, terwijl Nederland één van de rijkste landen ter wereld is
Dat willen we wel zo houden natuurlijk. Mensen staan er echt niet op te wachten om hun koopkracht met pak 'm beet € 200 per maand te zien verminderen in ruil voor een paar tientjes minder MRB. MRB is wel zo ongeveer de minste kostenpost van autorijden (tenzij je diesel rijdt), met BPM hebben verreweg de meesten niks te maken.

In eerdere studies over de kilometerheffing is ook duidelijk gesproken over de welvaartseffecten: De welvaartseffecten treden bij twee groepen op, de 'blijvers', die in de spits blijven rijden maar daarvoor fors moeten betalen, maar ook de 'afhakers', die een verlies van mobiliteit ervaren omdat ze worden gedwongen een modaliteit of tijd te nemen die voor hen minder nut heeft, of zelfs helemaal af te zien van hun verplaatsing.

Dat jij om 11 uur naar je werk kan rijden is fijn, maar daarvoor hoeven anderen die niet om de spits heen kunnen niet afgestraft te worden.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2416
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Lekkere Kwal » di 09 okt 2018, 16:48

ACT-F schreef: di 09 okt 2018, 16:11 En het vetgedrukte is nu juist het hele punt. Die prijsprikkel kan net het zetje zijn richting ander soort vervoer of tijdstip. Ik verwacht ook geen 100% score met een dergelijke maatregel, maar het heeft effect. Zoals ik aangaf, je hebt winnaars en verliezers. De winnaars hoeven minder MRB te betalen en geen spitsbelasting. De verliezers betalen ook minder MRB, maar zien hun winst weer verdampen omdat ze spitsbelasting moeten betalen.
Dat vetgedrukte slaat met name op de factor qua gemak, niet qua kosten. Als je niet per spoor/water naar een distripark kan komen (en dat geldt voor de meeste distriparks) dan kan je niet met een kostenmaatregel alsnog 'een zetje geven' om dat toch te doen. Dan kan je het nog verder buigen door te zeggen 'dan moeten ze maar daar spoor aanleggen cq het distripark naar spoor verplaatsen', maar wie betaalt dat dan? En waarom zou dat handiger zijn dan bijvoorbeeld meer asfalt of speciale vrachtwagenstroken en dat soort dingen?
De tegenstanders van spitsbelasting spreken vooral voor eigen parochie omdat ze niet kunnen, maar vooral niet willen veranderen. Ze schromen niet om met termen als armoede te smijten, terwijl Nederland één van de rijkste landen ter wereld is, tevens de verklaring waarom er zoveel (arbeids)migranten deze kant op komen.
Je haalt een paar dingen door elkaar
- We zijn heel rijk maar hebben tegelijkertijd een van de hoogste vaste lasten. Rijkdom is relatief, het gaat om je koopkracht die nog steeds onder drukt staat door stijgende kosten als kinderopvang, belastingen, ziektekosten
- Arbeidsmigranten komen hier omdat er laaggeschoold werk is wat binnenlanders niet willen doen of alleen met ruime voorwaarden, niet omdat wij zo rijk zijn, ze moeten vervolgens ook in een erg klein woninkje zien te overleven
Het geld dat met spitsbelasting binnengehaald wordt verdwijnt niet, maar komt in de algemene middelen waarmee uitbreiding in infrastructuur betaald kan worden. Je zou het geïnde spitsgeld in een apart infra-potje kunnen doen om het draagvlak te vergroten. Ik ben zelf ook groot voorstander van meer asfalt, maar de mensen die het aanleggen doen dat echt niet gratis.
Men verdient nu al meer met de brandstofaccijns dan dat er in het gehele infrafonds (dus spoor, water, weg) wordt gestort, dus wat erbij komt aan spitsbelasting verdwijnt dus inderdaad in de algemene middelen en dus niet in het infrafonds (die twee zijn exclusief).

Daarnaast vraag ik me af waarom je niet met een bonus-systeem zou willen werken. Het belasten is juist een frustratiepunt en niet een middel om mensen postitief te motiveren om de maatschappij te helpen.

Basjuh1981
autoweg
Berichten: 1388
Lid geworden op: vr 23 sep 2016, 16:26
Locatie: Den Haag

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Basjuh1981 » di 09 okt 2018, 17:19

Lekkere Kwal schreef: di 09 okt 2018, 16:48
ACT-F schreef: di 09 okt 2018, 16:11 De tegenstanders van spitsbelasting spreken vooral voor eigen parochie omdat ze niet kunnen, maar vooral niet willen veranderen. Ze schromen niet om met termen als armoede te smijten, terwijl Nederland één van de rijkste landen ter wereld is, tevens de verklaring waarom er zoveel (arbeids)migranten deze kant op komen.
Je haalt een paar dingen door elkaar
- We zijn heel rijk maar hebben tegelijkertijd een van de hoogste vaste lasten. Rijkdom is relatief, het gaat om je koopkracht die nog steeds onder drukt staat door stijgende kosten als kinderopvang, belastingen, ziektekosten
- Arbeidsmigranten komen hier omdat er laaggeschoold werk is wat binnenlanders niet willen doen of alleen met ruime voorwaarden, niet omdat wij zo rijk zijn, ze moeten vervolgens ook in een erg klein woninkje zien te overleven
Daarbij was gisteren in het nieuws dat er grootschalige fraude is met WW-uitkeringen onder arbeidsmigranten. Hierbij laat het UWV ook flinke steken vallen in de controle daarvan. Onder het mom van gratis geld willen er genoeg mensen naar NL komen.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20357
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door waldo79 » di 09 okt 2018, 18:13

Dat mag dan wel zo zijn, maar dat doet in deze discussie in het geheel niet ter zake :offtopic:

ACT-F
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door ACT-F » di 09 okt 2018, 19:00

Lekkere Kwal schreef: di 09 okt 2018, 16:48 Dat vetgedrukte slaat met name op de factor qua gemak, niet qua kosten. Als je niet per spoor/water naar een distripark kan komen (en dat geldt voor de meeste distriparks) dan kan je niet met een kostenmaatregel alsnog 'een zetje geven' om dat toch te doen. Dan kan je het nog verder buigen door te zeggen 'dan moeten ze maar daar spoor aanleggen cq het distripark naar spoor verplaatsen', maar wie betaalt dat dan? En waarom zou dat handiger zijn dan bijvoorbeeld meer asfalt of speciale vrachtwagenstroken en dat soort dingen?
Binnen een bedrijf draait alles om de centen. Het is om die reden dat ik tegen een lineaire belastingverhoging ben voor het vrachtverkeer zoals in dit onderwerp besproken wordt. Gebruik een belastingverhoging doelgericht, dus prikkel datgene wat de overheid geld kost, en dat is de spits, omdat de capaciteit van een weg bepaald wordt door de spits. En nogmaals, ik heb het niet over een 100%'s doel om álles van de weg af te halen. De vervoerder bepaalt in een vrije markteconomie welke modaliteit ze kiezen, maar de kans op keuze voor alternatieven wordt groter als je de spits op de weg extra belast.
Je haalt een paar dingen door elkaar
- We zijn heel rijk maar hebben tegelijkertijd een van de hoogste vaste lasten. Rijkdom is relatief, het gaat om je koopkracht die nog steeds onder drukt staat door stijgende kosten als kinderopvang, belastingen, ziektekosten
- Arbeidsmigranten komen hier omdat er laaggeschoold werk is wat binnenlanders niet willen doen of alleen met ruime voorwaarden, niet omdat wij zo rijk zijn, ze moeten vervolgens ook in een erg klein woninkje zien te overleven
Ik haal niets door elkaar, want mijn referentiekader beperkt zich niet tot Nederland. Als jij de luxe hebt om werk te weigeren omdat je dat niet wil doen en liever aan arbeidsmigranten overlaat dan benadeel je jezelf op 2 manieren. Ten eerste door 'concurrenten' het werk te laten doen wat jij laat liggen. Ten tweede creëer je filedruk en krapte op de woningmarkt waardoor jouw vaste lasten omhoog gaan zonder stijging van je inkomsten. Wat voor jou een klein woninkje is, is voor veel mensen een paleis. Als het wonen in Nederland werkelijk zo armoedig is dat de vaste lasten niet te betalen zijn met inkomsten dan zou Nederland leeglopen en het fileprobleem vanzelf oplossen. We zijn het toch met elkaar eens dat daar niet bepaald sprake van is?
Men verdient nu al meer met de brandstofaccijns dan dat er in het gehele infrafonds (dus spoor, water, weg) wordt gestort, dus wat erbij komt aan spitsbelasting verdwijnt dus inderdaad in de algemene middelen en dus niet in het infrafonds (die twee zijn exclusief).
Klopt, en daarom zou het de overheid sieren een schifting aan te brengen zodat mobiliteit gerelateerde belastingen daadwerkelijk in een infra-potje terechtkomen om het draagvlak te vergroten. Maar je weet ook dat zoiets niet op korte termijn mogelijk is omdat de begroting van de overheid sterk leunt op de inkomsten vanuit het wegverkeer.
Daarnaast vraag ik me af waarom je niet met een bonus-systeem zou willen werken. Het belasten is juist een frustratiepunt en niet een middel om mensen postitief te motiveren om de maatschappij te helpen.
Omdat het een broekzak-vestzakverhaal is. De essentie is dat je een verschil aanbrengt tussen dal en spits. Het is irrelevant of je met bonus of malus werkt. Het bonussysteem wat jij wil moet ergens uit betaald worden en dat is uiteindelijk de belastingbetaler.

De frustratie is niet de belasting, maar onvrede over het overheidsbeleid dat belastinggelden niet goed besteed worden. Dat is geheel off-topic dus om die reden reageer ik totaal niet op sommige frustraties die hier geuit worden.
Meer bitumen!

ACT-F
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door ACT-F » di 09 okt 2018, 19:17

Chris schreef: di 09 okt 2018, 16:21 Mensen staan er echt niet op te wachten om hun koopkracht met pak 'm beet € 200 per maand te zien verminderen in ruil voor een paar tientjes minder MRB. MRB is wel zo ongeveer de minste kostenpost van autorijden (tenzij je diesel rijdt), met BPM hebben verreweg de meesten niks te maken.

In eerdere studies over de kilometerheffing is ook duidelijk gesproken over de welvaartseffecten: De welvaartseffecten treden bij twee groepen op, de 'blijvers', die in de spits blijven rijden maar daarvoor fors moeten betalen, maar ook de 'afhakers', die een verlies van mobiliteit ervaren omdat ze worden gedwongen een modaliteit of tijd te nemen die voor hen minder nut heeft, of zelfs helemaal af te zien van hun verplaatsing.

Dat jij om 11 uur naar je werk kan rijden is fijn, maar daarvoor hoeven anderen die niet om de spits heen kunnen niet afgestraft te worden.
Het probleem is dat mensen alleen de directe kosten zien, het €200 koopkrachtverlies om als voorbeeld te noemen. Wat men niet ziet zijn de indirecte kosten van files. Het verlies van tijd kost een veelvoud van die €200 en wordt doorbelast in alle producten en diensten die we kopen. Een uur verlies kost mij als ondernemer al gauw €40 à €60 per uur. Dit breng ik in rekening bij de klant, want als ondernemer ben je echt geen dief van eigen portemonnee. Dit prikkelt de klant om een afspraak buiten de spits te plannen waar mogelijk. Maar sommige klanten willen nú geholpen worden. Prima, maar dan betaal je de hoofdprijs die je dan mag doorbelasten aan je eigen klanten, jij de consument.

Jij denkt dat je €200 koopkrachtverlies per maand hebt omdat je dit als rekensom hebt gemaakt op je spitsbelasting, maar je ziet niet dat de producten en diensten goedkoper zijn geworden omdat de spits actief gemeden wordt. Dat zien wij ondernemers als geen ander.
Meer bitumen!

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5275
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Km357 » di 09 okt 2018, 19:19

M'n grootste verbazing blijft hoe mensen - hier op dit forum - zich in bochten wringen om een zoveelste belastingsverhoging - en daardoor verlaging van de koopkracht - proberen te verdedigen alszijnde nodig.

Flexibele uren betekent niks als scholen of andere "normale" instanties verbonden zijn aan 8-16 of 9-17 uren.

Misschien daar eens over reflecteren in plaats van te focussen over implementering.

Gebruikersavatar
mhkamp
2x2 autosnelweg
Berichten: 6089
Lid geworden op: vr 15 jun 2007, 21:32
Locatie: Nieuw Buinen

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door mhkamp » di 09 okt 2018, 20:14

ACT-F schreef: di 09 okt 2018, 6:49 Spullen hoeven niet per sé met een vrachtwagen vervoerd te worden. Er zijn ook andere modaliteiten zoals spoor en water. Dat is juist het idee achter een prijsprikkel. Als een vrachtwagen door een verkeersinfarct langer doet om de goederen te vervoeren dan hangt daar net zo goed een prijskaart aan dat misschien zelfs hoger uitvalt wegens brandstof- en tijdsverlies. Door de spits te belasten heb je altijd winnaars en verliezers, maar het draait uiteindelijk om het totaalplaatje dat gunstiger uitvalt. De boel laten vastlopen is geen optie.
En elk bedrijf heeft een haven en/of een spooraansluiting :? Deze modaliteiten zijn alleen op lange afstand mogelijk, niet op korte afstand zoals hier in Nederland. De vracht vanaf Delfzijl naar Rotterdam gaat met de vrachtwagen sneller dan met spoor of water.
Als je wilt worden wie je nog nooit bent geweest, zal je moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan!
WeFo Lidnummer 0010.

ACT-F
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door ACT-F » di 09 okt 2018, 20:57

mhkamp schreef: di 09 okt 2018, 20:14 En elk bedrijf heeft een haven en/of een spooraansluiting :? Deze modaliteiten zijn alleen op lange afstand mogelijk, niet op korte afstand zoals hier in Nederland. De vracht vanaf Delfzijl naar Rotterdam gaat met de vrachtwagen sneller dan met spoor of water.
Wederom een zwart/wit-benadering terwijl ik het streven naar 100% resultaat al 3x ontkracht heb. Er zijn tal van bulktransporten die vanaf bedrijf tot dichtstbijzijnde haven getransporteerd kunnen worden zonder dat er tijdsdruk achter zit. Maar zodra transport over de weg enkele euro's goedkoper is, dan gaan ze ook over de weg (en veel!). Die enkele euro's kunnen het verschil maken.
Meer bitumen!

Gebruikersavatar
mhkamp
2x2 autosnelweg
Berichten: 6089
Lid geworden op: vr 15 jun 2007, 21:32
Locatie: Nieuw Buinen

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door mhkamp » di 09 okt 2018, 21:13

^^ Ik benader het niet zwart/wit : het is gewoon zo.

De vrachten vanaf Delfzijl gaan per vrachtwagen naar de haven (Dörpen, Antwerpen en Rotterdam) om het daar zo'n beetje de wereld over verscheept te worden. Het is gewoon een illusie om te denken dat de vracht 100% via spoor en water kan gaan
Als je wilt worden wie je nog nooit bent geweest, zal je moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan!
WeFo Lidnummer 0010.

ACT-F
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door ACT-F » di 09 okt 2018, 21:21

mhkamp schreef: di 09 okt 2018, 21:13 Het is gewoon een illusie om te denken dat de vracht 100% via spoor en water kan gaan
Dat is ook precies wat ik zeg. Ik streef niet naar 100% omdat het niet kan, maar alles wat van de weg af gaat is mooi meegenomen.
Meer bitumen!

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20357
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door waldo79 » di 09 okt 2018, 21:40

Maar je vlakt het hoogtepunt van de spits wat af om het elders op de dag drukker te maken, terwijl het op veel plekken al van 5 - 21 uur tegen filevorming aanzit, vooropgesteld dat weggebruikers gevoelig zijn voor een prijsprikkel...

ACT-F
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door ACT-F » di 09 okt 2018, 21:56

^^ Dat valt dus mee is mijn ervaring. Bedenk wel dat extra opcenten ook extra financiële middelen betekent om knelpunten aan te pakken. Het werkt 2 kanten op. Enerzijds geef je sturing om de spits af te vlakken, anderzijds uitbreiding van capaciteit om de algehele groei het hoofd te bieden.
Meer bitumen!

RikB
stadsweg
Berichten: 392
Lid geworden op: ma 04 sep 2017, 9:19

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door RikB » wo 10 okt 2018, 8:47

Ook in het weekend staat er regelmatig file die niet door wegwerkzaamheden worden veroorzaakt. De weg is dus wel degelijk erg vol buiten de spits.

Funenpark
zandpaadje
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 28 mei 2018, 12:31

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Funenpark » ma 19 nov 2018, 22:01

Men heeft inmiddels een beleidskader voor de vrachtwagenheffing gepubliceerd. Het beleidskader bevat uitgangspunten over het wegennet waar de heffing gaat gelden, de tarieven, het systeem en de inzet van de opbrengsten. Men lijkt uit te gaan van een tarief van €0,15 per kilometer op snelwegen en belangrijke wegen waar uitwijkverkeer wordt verwacht. Systeem werkt met een on-board unit zoals in België en Duitsland. Download via: https://www.rijksoverheid.nl/documenten ... genheffing

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74826
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Chris » wo 26 jun 2019, 10:47

Er is nu een concept wetsvoorstel voor de vrachtwagenheffing: https://www.rijksoverheid.nl/ministerie ... onsultatie

De tariefstructuur:
  • Differentiatie van de tarieven kan volgens de vigerende Eurovignet-richtlijn in beginsel op basis van EURO-emissieklasse. Voor de differentiatie van de tarieven naar EURO-emissieklasse is ervoor gekozen het tarief voor EURO-VI voertuigen en schoner, de helft te laten zijn van het tarief voor EURO-0. Dit is de maximale variatie die de vigerende Eurovignetlijn toestaat en sluit bovendien aan op de voorgestelde differentiatie van de belasting zware motorvoertuigen (Eurovignet) vanaf 1 januari 2020. De Eurovignetrichtlijn kent geen apart tarief voor zero emission (elektrisch of waterstof aangedreven voertuigen) en low emission (hybride) voertuigen. Het is op basis van die richtlijn ook niet toegestaan deze voertuigen vrij te stellen van de vrachtwagenheffing.
Afbeelding

Ik vraag me af wat voor zin het nog heeft om Euro 0 als uitgangspunt te nemen. De vernieuwing van het vrachtwagenpark gaat veel sneller dan bij auto's.

Ik vond deze studie over milieuzones, 9 jaar (!) geleden was euro 0 en 1 al verwaarloosbaar.

Afbeelding

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5523
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Schelpenpaadje » wo 26 jun 2019, 15:08

De A31 wordt uitgezonderd van de tolheffing voor vrachtwagens, zo bericht de provincie Fryslân:
Vrachtwagens hoeven vanaf 2023 geen heffing te betalen voor ritten over de A31 tussen Leeuwarden en Harlingen. De gezamenlijke lobby van de provincie Fryslân en de gemeenten is hiermee geslaagd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zette vandaag een streep door de heffing op de A31. Dit besluit voorkomt mogelijk sluipverkeer van 400 extra vrachtwagens per dag op de N359 tussen Bolsward en Leeuwarden.
Bron en meer: https://www.fryslan.frl/home/nieuws_316 ... 18116.html

Het besluit zorgt waarschijnlijk wel voor een verplaatsing van verkeer van de A7 naar de N31/A31 tussen :KP: Zurich en Drachten, maar die route moet dat wel kunnen hebben.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21813
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Wouter N14 » wo 26 jun 2019, 18:43

Opvallend dat de N14, N57 en N59 niet meedoen. En ik wist niet dat het noordelijke stukje van de N50 het administratieve nummer 838 had :s

Afbeelding
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74826
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Chris » wo 26 jun 2019, 18:58

Dat is/was de planvervangende rijksweg 838. Ik weet eigenlijk niet of dat nog bestaat, het gaat om het deel Ens - Emmeloord dat een paar jaar geleden verbreed is naar 2x2.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21813
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Wouter N14 » wo 26 jun 2019, 19:04

Het bestaat dus nog. Maar waarom is het niet gewoon rw50, want dat is toch precies hetzelfde tracé?
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74826
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Chris » wo 26 jun 2019, 19:08

Ik weet ook niet precies waarom die planvervangende nummers nog bestaan. De N35 tussen Zwolle en Wierden is formeel ook nog de planvervangende rijksweg 835.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18058
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door mavas » wo 26 jun 2019, 20:32

Wouter N14 schreef: wo 26 jun 2019, 18:43 Opvallend dat de N14, N57 en N59 niet meedoen.
Dat is inderdaad heel bizar als je je bedenkt dat men kostte wat kost geen doorgaand verkeer over de N57 wil hebben door hem te degraderen.
Zal je zien dat de provincie Zeeland dit binnenkort wel gaat eisen...
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5275
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Km357 » wo 26 jun 2019, 20:58

Uiteindelijk betaal je als consument gewoon de kmheffing die aan de logistieke sector gegeven wordt, en als die km-heffing er ook nog eens komt voor personenvervoer betaal je die dan gewoon dubbel.

Voor mij blijft het een raadsel hoe mensen dit kunnen verdedigen.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5523
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Schelpenpaadje » wo 26 jun 2019, 22:34

^^ Dat is wel erg cynisch. Het is niet alsof de overheid die inkomsten laat verdampen.

Het past in een trend waarin de belastingdruk verschuift naar bepaalde economische activiteiten (BTW, mobiliteit, CO2) en de overheid de belasting op onder meer arbeid en winst vermindert. De lasten worden anders verdeeld, onder meer om de arbeidsmarkt en economie te stimuleren en vanwege de klimaatdoelen.

Door de vrachtwagentol kan Nederland ook kosten in rekening brengen voor het gebruik van ons wegennet door internationaal opererende bedrijven waarvoor bepaalde heffingen en belastingen die wij betalen nu niet gelden. Zoals dat ook in onze omringende landen al gebeurt.

Durashift
autoweg
Berichten: 2452
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Kilometerheffing voor vrachtverkeer in Nederland

Bericht door Durashift » do 27 jun 2019, 0:23

Tja, maar die verschuiving van belastingdruk werkt dus niet.. daar komt 'men' nu steeds meer achter.

De gangbare economiemodellen raken uitgewerkt.. De burger heeft nu last van Mark (Rutte) -die belast de loonstijgingen weg- & co én Hans (de Boer) & co -zijn leden verhogen de lonen niet genoeg- , aldus Marike Stellinga in haar NRC column van afgelopen weekend. "De vergrijzing zorgt voor hogere lasten, lonen en productiviteit blijven achter." Economen opperen dat dit mogelijk komt door de globalisering, flex arbeidsmarkt en, uiteraard, innovatie. :idea:

Lastenverdeling is an sich een nobel doel lijkt mij, zolang de verdeling eerlijker wordt én de totale lasten niet stijgen.. Maar dat is dus veelal niet het geval.. het wordt én én.. minder belasting op arbeid wordt straks teniet gedaan door de 10 cent extra belasting op aardgas...(minus een paar centen voor de elektriciteit prijs-belasting verlaging).
Tja.. je zou dan meer uren kunnen gaan werken.. want dan ben je minder tijd thuis en kost dat minder stroom en verwarming.. als je alleen woont ofzo.. :p

~~~~~~~~~
OT: ik voorzie in Noord-Holland Noord / West Friesland ook wel meer sluipverkeer vanaf de A7 op N wegen richting de kop.

Zie ik het nou goed dat de Houtribdijk (-Hoorn) Enkhuizen - Lelystad) niet heffingsplichtig is? Apart..

Chris schreef: wo 26 jun 2019, 10:47 Ik vraag me af wat voor zin het nog heeft om Euro 0 als uitgangspunt te nemen. De vernieuwing van het vrachtwagenpark gaat veel sneller dan bij auto's.
Ja, maar de vernieuwing van de betreffende EU richtlijn houdt dat niet bij.. :lol: