Tankstations worden wel vanaf de snelweg aangegeven als ze brandstoffen als CNG en E85 verkopen, want die kun je niet overal krijgen. Green Planet aan de A28 bij Pesse is bijvoorbeeld ook op die manier aangegeven: https://www.google.nl/maps/@52.7898261, ... 56!6m1!1e1
Gewone tankstations die alleen benzine, diesel en eventueel lpg verkopen worden niet vanaf de snelweg verwezen als ze bij een afrit liggen.
Hotels en restaurants worden inderdaad ook vanaf de snelweg aangegeven, maar wat daarvoor de precieze criteria zijn, is mij onduidelijk. Waarom sommige restaurants en hotels wel, en andere niet, geen idee...
Niet-weggebonden voorzieningen worden sinds de richtlijn 2005 al niet meer langs de snelweg verwezen (daarvoor gold een 40 km stramien voor horeca). Echter de minister heeft destijds bepaald dat "wat staat dat staat". Dus als er geen infrastructurele aanpassingen zijn die weghalen noodzaken en er geen wijziging van exploitant is, zal een pre-2005 horeca-verwijzing vooralsnog blijven staan.
Is het niet mogelijk om bij Zandvliet een tankstation te bouwen? Dan wordt de 90 km vanaf VZP Waarloos aan de E19 toch gehalveerd. Verkeer van en naar de A58 kan bij Krabbendijke of Wouwse Plantage wel tanken.
En zeker sinds de doortrekking van de A4 is het verkeer zodanig toegenomen dat er wel potentie aanwezig is, mits de Belgische prijzen gehanteerd worden.
In het begin van de week voor het eerst van deze snelweg gebruik gemaakt, tijdens een trip van Gent naar Den Haag. Ik vond het aangenaam rijden, door een verrassend afwisselend landschap. Wel viel het me op dat het er behoorlijk druk was voor een relatief 'onbekende' verbinding (althans in Vlaanderen). Ook opvallend vond ik het stuk bij Bergen op Zoom, wat eerder op een veredelde expressweg leek dan op een snelweg. Ik neem aan dat dat het oudste stuk van de zuidelijke A4 vormt? De rest van de route vond ik overigens wel prachtig uitgebouwd
Het stuk rondom Bergen op Zoom is oorspronkelijk als provinciale snelweg aangelegd. De hoofdverbinding van de A4, toen nog als rijksweg 19, was eigenlijk oostelijker gepland.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet @DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon
TomTorquay schreef: ↑vr 22 feb 2019, 2:22
In het begin van de week voor het eerst van deze snelweg gebruik gemaakt, tijdens een trip van Gent naar Den Haag. Ik vond het aangenaam rijden, door een verrassend afwisselend landschap.
Ik vind het een prima en rustig alternatief tussen Antwerpen en Rotterdam. De Belgische A1 is een stuk drukker waardoor het niet lekker doorrijdt.
TomTorquay schreef: ↑vr 22 feb 2019, 2:22
In het begin van de week voor het eerst van deze snelweg gebruik gemaakt, tijdens een trip van Gent naar Den Haag. Ik vond het aangenaam rijden, door een verrassend afwisselend landschap.
Ik vind het een prima en rustig alternatief tussen Antwerpen en Rotterdam. De Belgische A1 is een stuk drukker waardoor het niet lekker doorrijdt.
Is ook hier een graag gereden route richting Gent... Al heb je dan vaak de Liefkenshoektunnel met dat geweldige asfalt kado
Dat dacht ik een keer te doen toen, rijdend richting Brussel, de R1 helemaal vast stond. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen bleek de R1 in de andere richting net zo vast te staan.
Uiteindelijk geen tijdwinst, integendeel zelfs, maar wel
Een reportage over mensen die in Heijningen wonen, dat is bij het knooppunt Sabina. Dat is dus aan het deel van de A4 dat er al lag. En zij kregen daarom geen geluidsschermen toen de A4 werd doorgetrokken, maar zaten wel in de herrie omdat het verkeer daar enorm is toegenomen.
Aan dit soort situaties werd voorheen niks gedaan omdat de geluidsregels alleen van toepassing waren op nieuwe wegen of reconstructies van wegen. Of bij de bouw van nieuwe woningen of wijken. Tegenwoordig is hiervoor het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) om ook bestaande situaties te gaan saneren. Dat duurt echter nogal lang. Zeker in dit soort situaties waar de snelweg echt direct naast de woningen ligt is dat onaanvaardbaar. Er zit qua geluidhinder wel een verschil tussen een situatie van woningen op een paar honderd meter waar het net een paar decibel te hoog ligt, of dit soort situaties waar er sprake is van extreem hoge geluidsniveaus op de gevel.
Dit speelt zich af in de gemeente Moerdijk waar ik vorig jaar gedetacheerd ben geweest. Toen ik eens op de kaart keek naar Heijningen had ik wel medelijden met de bewoners daar - het is geen pretje.
De regelgeving zo aanpassen dat ook bestaande situaties in aanmerking komen voor geluidsreducerende maatregelen lijkt me niet zo lastig; alleen daar heeft de afdeling regelgeving wel 20 jaar vergaderen voor nodig gehad
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.
Een probleem is wel dat de geluidsregels dermate streng zijn dat bijna alles langs een snelweg wel hoger ligt dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Vaak zijn dit geen heel grote overschrijdingen en zijn hele stukken dubbellaags ZOAB of eindeloze geluidsschermen terecht niet doelmatig. Maar daardoor vallen dit soort extreme gevallen ook op de lange lijst, waar het duidelijk meer is dan een paar dB te hoog.
Volgens de gelinkte ArcGIS kaart is daar al een 'bestaand geluidsscherm'. Die is er niet, maar dit geluidsscherm komt er al buiten het MJPG om.
Dit adres ligt bij een wegvak waarvoor een project wordt voorbereid of al is uitgevoerd. Als de woning op dit adres in aanmerking kwam voor geluidsanering, dan wordt of is dit al uitgevoerd als onderdeel van dit project.
,,Ons geduld is op.” ,,Mijn kinderen slapen slecht.’’ Bewoners uit Helwijk en Heijningen konden afgelopen maandag hun klachten over het wonen langs de steeds drukkere snelweg A4/A29 uiten tegenover minister Cora van Nieuwenhuizen. Ze luisterde, zeer zeker. En ze keek. ,,Ik heb er nu beeld én geluid bij.” Maar haar bezoek lijkt eerder een ‘moetje’.
Heijningen krijgt geluidscherm, maar veel lager dan gehoopt
HEIJNINGEN - Het eerste goede nieuws in 2021 voor de gemeente Moerdijk is binnen: Heijningen krijgt zijn geluidscherm. Rijkwaterstaat (RWS) heeft zelfs aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat gevraagd om er topprioriteit van te maken.
De vraag naar geluidschermen langs de steeds drukkere A4 en A29 in Heijningen en Helwijk leeft al jaren. Op 3 februari 2020 kwam minister Cora van Nieuwenhuizen op uitnodiging van de werkgroep geluidsoverlast Heijningen en de gemeente Moerdijk zelf haar oor te luisteren leggen, tot aan een kinderslaapkamer op de Oude Heijningsedijk toe. ‘Hier kun je toch niet slapen?', liet ze zich ontvallen.
Rijkswaterstaat plaatst in 2023 schermen bij Heijningen om het lawaai van de snelweg A4 in het dammen. Dat is een jaar later dan beloofd, maar toch zijn omwonenden blij. ,,Dit is het hoogst haalbare”, zegt Jasper Visser van de werkgroep die zich hard maakt voor maatregelen.
Jasper Visser knokte lange tijd voor geluidsschermen langs de A4 bij Heijningen. De voormalig marineman is blij dat ze er komen, daar niet van. ,,Maar het is en blijft handjeklap en dat klopt niet.”
Wat is dan de reden dat Helwijk geen geluidsscherm krijgt?
Mijn ervaring is wel dat de wind(richting) ook van invloed is op de ervaren geluidsbelasting. Zoals in het filmpje te zien is.. is het direct achter het scherm erg stil.. maar het geluid van het verkeer blijft aanwezig doordat het scherm een keer stopt..
In de tuin hoor je dan dus dat geluid evengoed, naar mijn idee.