[CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Moderator: Moderatoren

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20579
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door waldo79 » za 02 mar 2019, 17:55

Duits is dan wel de dominante taal in Zwitserland ;)

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76467
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Chris » za 02 mar 2019, 18:38

Ja en het is makkelijk om heel Zwitserland als Duitstalig te zien. Maar het is toch een kwart van de bevolking die Franstalig is, dat is niet een kleine minderheid. Er zijn maar weinig plaatsen die echt op de grens liggen zoals Biel/Bienne. Zelfs Bern ligt dicht bij de grens maar is toch vooral een Duitstalige stad. Het is altijd opmerkelijk dat de A1 direct na Bern uitgestorven wordt omdat er maar weinig verkeer de taalgrens passeert.

Zelf heb ik de officiële federale status van het Reto-Romaans nooit zo begrepen. Dat is echt een niche taal die door minder dan 1% van de bevolking wordt gesproken. Dat het in Graubünden een officiële taal is dat is nog wel te begrijpen maar elders in Zwitserland heeft het geen officiële status nodig lijkt me. Er zijn tal van migrantentalen die door meer inwoners worden gesproken dan het Reto-Romaans.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Coen Tunnel » za 02 mar 2019, 20:48

^^ Reto-Romaans is natuurlijk de enige taal die echt als typisch Zwitsers wordt gezien, en een taal die autochtoon is. Er zijn in Nederland ook wel migrantentalen die meer gesproken worden dan bv. het Fries.

De taalgrens is in Zwitserland niet altijd een harde grens, en Biel/Bienne is echt een tweetalige stad. Je kunt je afvragen waarom dat in bv. Fribourg niet zo is. Dat wordt al een Franstalige stad gezien maar heeft een aanzienlijke Duitstalige minderheid (63% is Franstalig, 21% Duitstalig), waarmee de situatie in Fribourg nou ook weer niet zo heel veel verschilt van Biel/Bienne (55% Duitstalig, 28% Franstalig). In andere steden is dat toch anders. In Sierre wordt het station bijvoorbeeld ook aangegeven als Sierre/Siders, maar de stad is officieel Franstalig en de Duitstalige minderheid maakt zo'n 8% van de bevolking uit. En Murten (Morat) wordt ook wel als tweetalig gezien, maar is overwegend Duitstalig (slechts 13% Franstaligen).

Je hebt daar rond Fribourg wel van die toeristische borden met "Fribourg - Historische Altstadt". :lol:

In Bern is het aantal Italiaanstaligen nog groter dan het aantal Franstaligen, grote kans dat dit door immigranten uit Italië komt. Maar het is inderdaad opvallend dat de A1 en A12 na Bern uitgestorven zijn, zeker als je daarvoor op de drukke A1 hebt gereden komende vanaf Zürich/Basel.

Coccodrillo
stadsweg
Berichten: 301
Lid geworden op: di 25 jan 2011, 13:11
Locatie: Zwitserland

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Coccodrillo » za 02 mar 2019, 22:02

(sorry for the short off-topic...)
Chris schreef: za 02 mar 2019, 18:38Zelf heb ik de officiële federale status van het Reto-Romaans nooit zo begrepen.
Romansh became a national language between the two WW (exactly in 1938, by decision of 92% of voters), during the rise of European nationalisms. In that time nazism and fascism considered German-speaking and Italian-speaking Swiss as Germans and Italians respectively, but basically no Swiss ever agreed on that (*), and ever preferred living together rather than splitting along language borders (**). Note also that Switzerland exists in the present form before German and Italian unification. See also https://en.wikipedia.org/wiki/Spiritual ... al_defence.

Generally speaking, for example in politics, Swiss usually make groups according to opinions or interests rather than language, because what links people are ideas and opinions, not the language in which they are expressed. Two people with the same language will end up chatting less than two people of different mother languages but with common interests. Federal politicians group themselves by political currents (right/left/greens/etc), not by language, unlike Belgium (or partly Südtirol).

An often quoted sentence is "les suisses s'entendent bien parce qu'ils ne se comprennent pas" (the Swiss get on well because they don't understand each other), it may be true, but who cares?

About italophones in Bern: beside Italian immigrants, remember that Bern is near the röstigraben, so francophone federal employees will likely live in nearby francophone communities, while italophone employees live in Bern as they cannot commute daily from Ticino or Graubünden. Don't forget that one reason of the capital being Bern and not Zürich or other bigger cities is exactly because it is near the francophone areas.

*even French-speaking Swiss don't feel French, I always remember having seen, in the period of a Foodbal World Cup, people with a T-shirt saying "je supporte deux équipes: la Suisse et celle qui battra la France"

**on a national level recently most French-speaking inhabitants of Bern canton decided to remain in it rather than switch to the francophone Jura, and there are basically no proposal to split Valais-Wallis along the language border
für Güter die Bahn
pour vos marchandises le rail
chi dice merci dice ferrovia

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21977
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Pino » zo 03 mar 2019, 10:10

Coen Tunnel schreef: za 02 mar 2019, 20:48 Maar het is inderdaad opvallend dat de A1 en A12 na Bern uitgestorven zijn, zeker als je daarvoor op de drukke A1 hebt gereden komende vanaf Zürich/Basel.
De A1 Bern-Yverdon en de hele A12 behoren tot de rustigste snelwegen van Zwitserland. De taalgrens lijkt er niet een specifiek dieptepunt in de intensiteiten, het is gewoon gebied met weinig bevolking en weinig grotere steden. Waarin het vermoedelijk ook niet vreemd is dat je min of meer tweetalige steden hebt, die zowel dienen als taalgrens als als regionaal centrum voor mensen van twee taalgroepen. De taalgrens is zeker op de A12 geen dieptepunt, want bij Fribourg-stad wordt het net weer wat drukker. De hele regio heeft de functie van overgangsgebied en ten zuiden van de taalgrens ga je weer min of meer terug naar hetzelfde niveau van een kleine 25.000 AADT.

De totale verkeersvraag op de A1 en A12 tussen het zuidelijke deel van de Romandie en Duitstalig gebied is inderdaad beperkt. Tot op het punt dat je je moet afvragen of twee snelwegen door dit gebied niet wat aan de ruime kant was. Ik weet niet of het iets zegt over een langs elkaar leven van taalgroepen. Inwonertallen van de betrokken regio's spelen vermoedelijk ook een rol.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Coen Tunnel » zo 03 mar 2019, 11:07

Pino schreef: zo 03 mar 2019, 10:10De totale verkeersvraag op de A1 en A12 tussen het zuidelijke deel van de Romandie en Duitstalig gebied is inderdaad beperkt. Tot op het punt dat je je moet afvragen of twee snelwegen door dit gebied niet wat aan de ruime kant was.
Nou ja, niet voor niks kwam de A1 hier pas in 2001 gereed. Tot eind jaren '90 was Murten het eindpunt van de A1 en ging het vanaf daar verder over de (nog altijd) goed uitgebouwde H1, met voor een groot deel 2+1 rijstroken en her en der wat ongelijkvloerse aansluitingen, via Payerne en Moudon naar Lausanne.

Al zal voor het meeste doorgaande verkeer de kleine omweg over de A12 en A9 via Fribourg en Vevey wel prettiger en sneller zijn geweest.

Ik heb zowel de A1 als de A12 ook wel eens 's nachts gereden, maar dan kun je er echt een kanon afschieten. Op de A12 is de enige aire 's nachts ook gesloten, op de A1 is er wel 's nachts nog wat open. De A1 is gevoelsmatig ook iets drukker dan de A12; Lausanne en Genève zullen wel wat meer verkeer genereren dan Wallis en het zuidoosten van Vaud.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21977
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Pino » zo 03 mar 2019, 14:56

^^ De A12 kent natuurlijk wel veel toeristenverkeer, dus dat is wat meer pieken en dalen. Maar dat betekent inderdaad dat, als je er op het juiste moment rijdt, het zeer rustig is. De A1 zal een veel constantere dagelijkse verkeersstroom zien tussen de twee grootste steden van de Romandie en het Mittelland.

Ik moest al bij het schrijven van mijn post nog denken aan de late oplevering van het laatste stuk A1. Dit artikel geeft wel aardige informatie over de controverse rondom de aanleg daarvan, inclusief suggestie dat die controverse ertoe leidde dat toen de A12 maar is neergelegd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76467
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Chris » zo 03 mar 2019, 15:03

Hier zie je toch hoe zeer de taalgrens een rol speelt in de verkeersintensiteiten. Overigens zie je dat in België ook in bepaalde mate.

Overigens wel tekenend dat deze kaart van ASTRA in het Duits en Frans maar niet in het Italiaans is. Zelfs op het Italiaanstalige deel van de website kom je op deze Duits/Franstalige kaart uit. Wellicht heeft het Italiaans in Zwitserland toch een wat lagere status als 'working language'. Het Italiaans is natuurlijk al wel een stuk kleinere taal dan het Frans in Zwitserland (factor 3).

Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21977
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Pino » zo 03 mar 2019, 16:54

Chris schreef: zo 03 mar 2019, 15:03 Hier zie je toch hoe zeer de taalgrens een rol speelt in de verkeersintensiteiten. Overigens zie je dat in België ook in bepaalde mate.
Ik zie op deze kaart een vrijwel volledige reflectie van de bevolkingsdichtheden binnen dit zelfde landsdeel, met stukken weg door vrij leeg gebied die in algemene zin Sl niet druk zijn en waarvan sommige dan de taalgrens passeren. Een taalgrens natuurlijk die niet voor niets in relatieve leegte is komen te liggen. Op vergelijkbare kaarten van België zou je denk ik wat andere effecten zien. Bij Brussel zal hij nauwelijks zichtbaar zijn, verder oostelijk en westelijk is de dip groter.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76467
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Chris » zo 03 mar 2019, 17:09

Ik vind de bevolkingsdichtheid niet zo'n heel sterk argument. Het is niet alsof je het over de Meseta of de diagonale du vide hebt, grotere steden als Yverdon, Bern, Lausanne en zelfs Genève liggen niet op onbereikbare afstand van elkaar die de veel lagere intensiteiten dan elders zou verklaren. Het verkeer naar Bern is duidelijk meer vanuit het Duitstalige deel van Zwitserland op de stad gericht dan vanaf het Franstalige deel.

De taalgrens is best wel een hogere drempel voor verkeer en zakendoen. Volgens mij is het niet gebruikelijk in Zwitserland dat Franstaligen vloeiend Duits kunnen en andersom, dat reduceert gewoon de dagelijkse uitwisseling tussen beide taalgebieden, zelfs als ze één economie vormen.

De taalgrens bij Bern vormt wellicht wel net zo'n barrière als de Gotthard dat tussen het Duitstalig en Italiaanstalig deel van Zwitserland vormt.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6221
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door SnarfFlevoland » zo 03 mar 2019, 19:00

Je merkt de taalgrens ook wel in de trein. Als je op een interregionaal traject zit, dan stroomt de trein kort voor de taalgrens bijna leeg en loopt aan de andere kant weer langzaam vol. Zelfs in de spits is dat zo.
Chris schreef: zo 03 mar 2019, 17:09 Volgens mij is het niet gebruikelijk in Zwitserland dat Franstaligen vloeiend Duits kunnen en andersom, dat reduceert gewoon de dagelijkse uitwisseling tussen beide taalgebieden, zelfs als ze één economie vormen.
Bijna alle Duitstalige Zwitsers die ik ken spreken geen of nauwelijks Frans. Andersom is het ook niet veel beter, maar alsnog ben ik met Duits in kanton Jura, Fribourg en het Franstalige gedeelte van Bern nog wel aardig ver gekomen. In Wallis is de taalgrens echter wel keihard.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10238
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Mark » zo 03 mar 2019, 20:12

SnarfFlevoland schreef: zo 03 mar 2019, 19:00 Je merkt de taalgrens ook wel in de trein. Als je op een interregionaal traject zit, dan stroomt de trein kort voor de taalgrens bijna leeg en loopt aan de andere kant weer langzaam vol. Zelfs in de spits is dat zo.
Dat effect is ook waar te nemen in België. De taalgrens is wat dat betreft vlijmscherp.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76467
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Chris » zo 03 mar 2019, 20:19

SnarfFlevoland schreef: zo 03 mar 2019, 19:00In Wallis is de taalgrens echter wel keihard.
Moet je de uitslag van de liberalen zien in Wallis. Eigenlijk wel opmerkelijk dat dit één kanton is gezien de grote verschillen in taal en politiek.

Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21977
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Pino » zo 03 mar 2019, 20:37

^^ In zowel Franstalig Wallis als Duitstalig Wallis zijn de christendemocraten al jaren de grootste, dus dat geeft ongetwijfeld nog een redelijk gevoel van eenheid. Dat de liberale junior-coalitiepartner in Oberwallis weinig stemmen trekt, is dan niet het allergrootste probleem (verdere gegevens hier). Of een zelfstandig kanton Oberwallis zou kunnen bestaan, is desalniettemin geen vreemde vraag. Ik begrijp dat het af en toe ter sprake komt, maar nooit een serieus thema wordt. Van elders in Zwitserland weet ik dat zo af en toe wordt nagedacht over oplossingen voor vreemd lopende grenzen, enclaves etc, maar dat die nooit echt van de grond komen omdat ieder kanton zijn eigen grondslagen heeft voor de inkomstenbelasting en bewoners van enclaves sterker hechten aan de belasting die ze kennen dan aan praktische voordelen die een ander kanton zou kunnen bieden. Mede daardoor is bijvoorbeeld niet geheel Franstalig Bern bij de Jura gekomen. Dit zou voor Oberwallis ook een rol kunnen spelen: ik kan niet inschatten of zelfstandigheid zou moeten leiden tot belastingverhogingen in dat deel. En aangezien meer dan halfkanton-status er niet in zal zitten, zou het ook leiden tot een verlies van invloed.
Chris schreef: zo 03 mar 2019, 17:09 De taalgrens is best wel een hogere drempel voor verkeer en zakendoen. Volgens mij is het niet gebruikelijk in Zwitserland dat Franstaligen vloeiend Duits kunnen en andersom, dat reduceert gewoon de dagelijkse uitwisseling tussen beide taalgebieden, zelfs als ze één economie vormen.
Taal speelt onvermijdelijk een rol bij het hebben van een kleiner handelsvolume (en dus minder verplaatsingen per auto) tussen het Mittelland en de regio Lausanne/Genève dan je op basis van inwonertallen en afstanden alleen zou verwachten. Maar dat is denk ik ook een uitwerking van de economie in dat stuk Zwitserland. Geen grotere industrie en veel dienstverlening. Naast natuurlijk toerisme en internationale organisaties om het af te maken. De dienstverleners bedienen lokaal en internationaal, zelden iemand uit de andere kant van het land (banken en grote advieskantoren zitten ook vrijwel allemaal én in Genève én ergens in Duitstalig gebied).

En ja, dat is allemaal deels gedreven door een onvoldoende beheersing van de andere grote landstaal, maar dit is ook een context waarin je ook binnen één taalgebied eerder lage intensiteiten tussen twee verstedelijkte gebieden op deze afstand zou krijgen. Juist dat zie je deels terug aan de lage intensiteiten op routes binnen de Romandie, vanuit Lausanne/Genève naar het noorden.

Gebruikersavatar
GuteFahrt
2x2 autosnelweg
Berichten: 7136
Lid geworden op: di 07 jun 2011, 22:39
Locatie: Waddenstad Harlingen

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door GuteFahrt » di 08 dec 2020, 14:39

Westast Biel/Bienne

Het sluitstuk van de A5 in Biel/Bienne komt er voorlopig niet. Onder druk van een burgerbeweging zijn de plannen ongedaan gemaakt.
SRF (07-12-2020) schreef:Eigentlich hätten in diesem Jahr die Bauarbeiten für den Westast in Biel starten sollen. 20 Jahre hätten sie gedauert. 2.2 Milliarden Franken hätten sie gekostet. Das Ziel: Eine der wenigen Lücken im schweizerischen Autobahnnetz zu schliessen, Neuenburg und Solothurn zu verbinden. Diese A5-Westumfahrung von Biel ist in der geplanten Form jedoch gescheitert.

(...)

Damit hat sich in Biel eine Bürgerbewegung gegen Bund und Kanton durchgesetzt. «Das ist etwas Einzigartiges in der Schweiz», sagt Urs Scheuss vom Verkehrsclub Schweiz. Der VCS war Teil des Dialogprozesses, der 2019 startete, nachdem das Projekt sistiert worden war.
Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw is men al bezig met de plannen. De bouw moest dit jaar beginnen. Hoe nu verder? Het antwoord:
SRF (07-12-2020) schreef:Das Problem ist noch nicht gelöst. Zwar ist das geplante Autobahnprojekt vom Tisch, dafür wurde ein breit abgestützter Kompromis gefunden. Die Lücke im Autobahnnetz besteht jedoch weiter und die Befürworter wollen langfristig immer noch eine Autobahn.

(...)

Beide Seiten haben sich geeinigt, dass die Lücke im Nationalstrassennetz geschlossen wird, das wurde auch im Abschlussbericht so festgehalten. Wie genau dies aussehen soll, herrscht weiter Uneinigkeit. Die Befürworter wollen eine unterirdische Autobahn, die Gegner gar keine. «Man könnte auch eine nationale Hauptstrasse bauen, ohne Anschlüsse», meint Scheuss.

Eine gemeinsame neue Variante wurde nicht gefunden, aber ein Lösungsansatz, betont Bohnenblust. Nun müssen die Behörden über die Bücher.
Op de kaart:

Afbeelding

https://www.srf.ch/news/schweiz/autobah ... -versenkte
krusefahrer's photostream

"Geloof niet te veel. Verbaas u niet te weinig."

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76467
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door Chris » di 08 dec 2020, 14:45

Ik kwam dat nieuws gisteren ook tegen en het is mij niet echt duidelijk wat men nu wil, aan de ene kant het nieuws dat het niet door gaat maar aan de andere kant dat het nog steeds gepland is.

Gebruikersavatar
GuteFahrt
2x2 autosnelweg
Berichten: 7136
Lid geworden op: di 07 jun 2011, 22:39
Locatie: Waddenstad Harlingen

Re: [CH][A005] A5 Yverdon - Biel - Solothurn

Bericht door GuteFahrt » di 08 dec 2020, 15:04

Met de nodige aanpassingen gaat het wellicht wel.

Hier nog eens een overzicht van het plan:
Afbeelding

^Op de A5 zouden er nog 3 tunnels bij komen, op de Zubringer ook nog één. Daarnaast was een volledige aansluiting :AS: Biel-Centrum/Bienne-Centre gepland en nog een halve aansluiting tussen Tunnel City en de Vingelztunnel (Seevorstadt). De Ostast (Bözingenfeld <-> Brüggmoos) ligt er nu een paar jaar. Die bestaat ook vooral uit tunnels.

In ruim 10 minuten tijd uitgebreid kijken wat de bedoeling was (Duitstalig):

:arrow: https://www.youtube.com/watch?v=hp4VU1X9utw
krusefahrer's photostream

"Geloof niet te veel. Verbaas u niet te weinig."