[A024] Blankenburgverbinding (Maasdeltatunnel)

Discussieer hier over actuele grote wegenplannen en in uitvoering zijnde grote projecten

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10245
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Mark » ma 22 apr 2019, 20:03

Op 25 juni 2018 begonnen de (voorbereidende) werkzaamheden voor de nieuwe A24, en de officiële start was op 17 september 2018. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder na de start van de werkzaamheden van de nieuwe snelweg en tunnel, laten we eens kijken hoe het ervoor staat aan de Rozenburgse zijde. Spoiler: enorm veel is er nog niet te zien.

Afbeelding
Om een beetje begrip te hebben bij de foto's is het goed om te weten hoe de wegenstructuur er rondom afrit 14 van de A15 er nu uitziet, want er is het een en ander omgelegd. De Botlekweg rechts die noord-zuid loopt, heeft geen verbinding meer met de Boulevard van Rozenburg bovenin het kaartje, je kan alleen rechtsaf de Professor Gerbrandyweg op richting de AVR. De Droespolderweg die een zuidelijke randweg van Rozenburg vormt, is voor een deel omgelegd (blauw). Vanaf de Omgelegde Droespolderweg is parallel aan de toekomstige A24, de Tijdelijke Botlekweg (met dito straatnaambordjes) aangelegd waarmee je Rozenburg in kan (oranje). Bij de Boulevard zijn bouwketen ingericht en over het gehele tracé tussen de A15 en Het Scheur (rivier) wordt gewerkt. Daarom is er over de Omgelegde Droespolderweg een tijdelijk viaduct voor bouwverkeer aangelegd (zwart).

Afbeelding
Knooppunt Rozenburg (01) by Mark van der Meer, on Flickr
01. Zicht in zuidoostelijke (vanaf de Droespolderweg) richting wat het nieuwe knooppunt Rozenburg moet worden. Links in beeld de fabriek van Cabot, rechts loopt de A15 in een bocht richting Spijkenisse en de Botlektunnel. Op de voorgrond moeten de verbindingsbogen komen van de A24 vanuit de tunnel richting de Maasvlakte (westen) en Spijkenisse (oosten). Richting de Maasvlakte wordt trouwens de doorgaande verbinding dus die zal aan de binnenkant komen te liggen.

AfbeeldingKnooppunt Rozenburg (02) by Mark van der Meer, on Flickr
02. Ongeveer dezelfde plek als foto 1 maar nu pal westelijk. We zien hier veel op de foto. Op de achtergrond staan de panden van Kemira, waar vlak ervoor een goederenlijn en de Botlekweg lopen. Op de voorgrond links (bij de blauwe container) liep tot voor kort de Droespolderweg. De Droespolderweg zal hier niet meer terugkeren, maar hier zullen wel viaducten (kunstwerk 21) komen over een leidingsstraat die hier iets naar rechts ook loopt.

AfbeeldingKnooppunt Rozenburg (03) by Mark van der Meer, on Flickr
03.

AfbeeldingKnooppunt Rozenburg (04) by Mark van der Meer, on Flickr
04.

AfbeeldingKnooppunt Rozenburg (05) by Mark van der Meer, on Flickr
05. Drie foto's van het kruispunt met de Omgeleide Droespolderweg en de Tijdelijke Botlekweg (op foto 3 linksaf). De brug zorgt ervoor dat het bouwverkeer veilig de Droespolderweg kan oversteken. Waarom dit geen overbodige luxe is zal zo duidelijk worden. Het Havenbedrijf Rotterdam is trouwens (weer) fanatiek in de weer geweest met nieuwe hectometerpaaltjes langs hun wegen.

AfbeeldingMaasdeltatunnel (01) by Mark van der Meer, on Flickr
06. Lopen we wat langs de Tijdelijke Botlekweg richting Het Scheur dan krijgen we een eerste blik op wat uiteindelijk een diepe tunnelbak moet worden! De contouren van de open tunnelbak zijn inmiddels duidelijk te herkennen, over een afstand van enkele meters (bij de witte buis) zijn damwanden geslagen. De functie van de witte buis is mij niet duidelijk maar lijkt om wat kabels te beschermen. De ingang van de tunnel komt op zo'n 12 meter diepte te liggen en het diepste punt van de tunnel zelfs op 31 meter. Hier moeten dus nog enorme hoeveelheden grond worden afgegraven en dat verklaart ook waarom er een tijdelijke brug is aangelegd over de Droespolderweg. Ter referentie: de linker heimachine staat praktisch tegen de rivier aan.

AfbeeldingBotlekweg (02) by Mark van der Meer, on Flickr
07.

AfbeeldingBotlekweg (01) by Mark van der Meer, on Flickr
08. Een beeld op de Tijdelijke Botlekweg. Aangeduid met hectometerpaaltjes.

AfbeeldingMaasdeltatunnel (02) by Mark van der Meer, on Flickr
09. Ingraving voor de Maasdeltatunnel gezien in zuidelijke richting, richting het toekomstige knooppunt Rozenburg dus. Rechts de tijdelijke brug. Dit is een punt waar de nieuwe Droespolderweg over de A24 heen moet gaan. Tegelijkertijd moet de A24 hier flink aan hoogte gaan winnen voor de fly-overs in het knooppunt. Ter oriëntatie: in het midden is weer de fabriek van Cabot te zien.

AfbeeldingMaasdeltatunnel (03) by Mark van der Meer, on Flickr
10. Scheepvaart wordt ook geattendeerd op de werkzaamheden voor de Maasdeltatunnel. In dit stadium zullen die vooral aan de kant zijn en baggerwerkzaamheden vermoed ik.

AfbeeldingMaasdeltatunnel (04) by Mark van der Meer, on Flickr
11. De werkzaamheden aan de overzijde zijn ook goed te zien.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door mavas » di 23 apr 2019, 15:42

Er lijkt best al wat werk verzet, ondanks dat het er niet zo op lijkt.

Offtopic: Apart dat die Botlekweg geen kantmarkering heeft.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

AlbertP
zandpaadje
Berichten: 13
Lid geworden op: di 11 okt 2016, 19:04

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door AlbertP » di 23 apr 2019, 18:27

Mark schreef: ma 22 apr 2019, 20:03 Om een beetje begrip te hebben bij de foto's is het goed om te weten hoe de wegenstructuur er rondom afrit 14 van de A15 er nu uitziet, want er is het een en ander omgelegd. De Botlekweg rechts die noord-zuid loopt, heeft geen verbinding meer met de Boulevard van Rozenburg bovenin het kaartje, je kan alleen rechtsaf de Professor Gerbrandyweg op richting de AVR. De Droespolderweg die een zuidelijke randweg van Rozenburg vormt, is voor een deel omgelegd (blauw). Vanaf de Omgelegde Droespolderweg is parallel aan de toekomstige A24, de Tijdelijke Botlekweg (met dito straatnaambordjes) aangelegd waarmee je Rozenburg in kan (oranje). Bij de Boulevard zijn bouwketen ingericht en over het gehele tracé tussen de A15 en Het Scheur (rivier) wordt gewerkt. Daarom is er over de Omgelegde Droespolderweg een tijdelijk viaduct voor bouwverkeer aangelegd (zwart).
OpenStreetMap heeft de wegen die je noemt al ingetekend staan, alleen de Tijdelijke Botlekweg heet daar niet zo. Gaat dat om deze weg? Zo ja dan kan ik (of iemand anders) dat wel in OSM aanpassen. Je gebruik van hoofdletters suggereert verder dat er Omgelegde op de straatnaamborden van de Droespolderweg staat, is dat zo? De omlegging lijkt me best wel permanent gezien de straat vlakbij het toekomstige knooppunt ligt.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10245
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Mark » di 23 apr 2019, 19:18

AlbertP schreef: di 23 apr 2019, 18:27OpenStreetMap heeft de wegen die je noemt al ingetekend staan, alleen de Tijdelijke Botlekweg heet daar niet zo. Gaat dat om deze weg?
Correct.
AlbertP schreef: di 23 apr 2019, 18:27Je gebruik van hoofdletters suggereert verder dat er Omgelegde op de straatnaamborden van de Droespolderweg staat, is dat zo? De omlegging lijkt me best wel permanent gezien de straat vlakbij het toekomstige knooppunt ligt.
Omgelegde is een foutje van mij, maar Tijdelijke Botlekweg staat daadwerkelijk op de straatnaambordjes. De Tijdelijke Botlekweg is volgens het tracébesluit echt tijdelijk (gelukkig maar ook, want de slinger is behoorlijk krap). In de eindsituatie keert de Boulevard boven de tunnelmond weer terug en kun je via de 'oude' Botlekweg zo weer naar Rozenburg rijden.

Waar ik wel over twijfel is of de Droespolderweg al op z'n definitieve plek ligt. Ik heb de indruk dat deze nog wat meer noordelijk moet uiteindelijk.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22895
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door harry » di 23 apr 2019, 22:00

Mark schreef: ma 22 apr 2019, 20:03Om een beetje begrip te hebben bij de foto's is het goed om te weten hoe de wegenstructuur er rondom afrit 14 van de A15 er nu uitziet, want er is het een en ander omgelegd.
Mooi! Ik ben er vorige week geweest en zag ongeveer wat er op de foto's is te zien.
Ik heb altijd moeite om foto's van dit soort dingen te maken: bij mij worden het meestal foto's van onherkenbare zandhopen...
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

AlbertP
zandpaadje
Berichten: 13
Lid geworden op: di 11 okt 2016, 19:04

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door AlbertP » di 23 apr 2019, 22:32

Mark schreef: di 23 apr 2019, 19:18
AlbertP schreef: di 23 apr 2019, 18:27OpenStreetMap heeft de wegen die je noemt al ingetekend staan, alleen de Tijdelijke Botlekweg heet daar niet zo. Gaat dat om deze weg?
Correct.
Straatnaam staat nu op OSM.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18266
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door boe! » wo 19 jun 2019, 21:08

Er is een betonnen dek onder de spoorlijn bij Vlaardingen geplaatst. Hier gaat in de toekomst de A24 onderdoor.
Link

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1328
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door PeterSchoeber » wo 19 jun 2019, 22:48

Volgens mij is het geen spoorlijn meer maar een de, nog steeds niet rijdende, metrolijn naar Hoek van Holland. :mrgreen:
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10231
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Peter » do 20 jun 2019, 9:14

Is een lijn met ijzeren sporen niet altijd een spoorlijn ? :?
Zolang de rails (sporen) niet in asfalt liggen, zodat er ook een bus overheen kan, lijkt het me juist taalgebruik.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5834
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Schelpenpaadje » do 20 jun 2019, 9:41

Verstandig om dit nu al vast te doen. Je weet nooit wanneer die metro alsnog gaat rijden ;)

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1328
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door PeterSchoeber » do 20 jun 2019, 10:38

@Peter, een ijzerenlijn met twee spoorstaven is niet altijd een spoorlijn. In het verleden niet en ook nu niet. Een spoorlijn kent heel andere eisen qua beveiliging dan een (semi)metrolijn. De zogenaamde Hoekselijn is/wordt omgebouwd tot metrolijn vandaar dus mijn opmerking.

De wetgever moet ook wat te doen hebben en vandaar dat er zoveel onderscheid gemaakt wordt tussen de diverse railsystemen, stel je eens voor dat de ambtenaren van Verkeer en Waterstaat (of hoe het departement tegenwoordig ook mag heten) niks te doen zouden hebben. Regeltjes maken is een kunst en dat kan men bij de diverse ministeries, en ook op de provincie- en gemeentehuizen, vaak maar al te goed.
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2416
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Lekkere Kwal » do 20 jun 2019, 10:44

Peter schreef: do 20 jun 2019, 9:14 Is een lijn met ijzeren sporen niet altijd een spoorlijn ? :?
Zolang de rails (sporen) niet in asfalt liggen, zodat er ook een bus overheen kan, lijkt het me juist taalgebruik.
Dus dit is ook een spoorlijn?
Afbeelding

In mijn beleving is 'spoorlijn' toch echt gekoppeld aan het spoorwegnet, valt onder de spoorwegwet en slaat dus op heavy rail. Anders heet het een metrolijn of tramlijn.

Basjuh1981
autoweg
Berichten: 1388
Lid geworden op: vr 23 sep 2016, 16:26
Locatie: Den Haag

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Basjuh1981 » do 20 jun 2019, 18:24

^^ Dat is een tramlijn. Tram 15 om precies te zijn :heygrr:

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Coen Tunnel » do 20 jun 2019, 18:27

Lekkere Kwal schreef: do 20 jun 2019, 10:44In mijn beleving is 'spoorlijn' toch echt gekoppeld aan het spoorwegnet, valt onder de spoorwegwet en slaat dus op heavy rail. Anders heet het een metrolijn of tramlijn.
Een metro rijdt echter niet noodzakelijkerwijs op rails. Er zijn ook bandenmetro's, dus het begrip metrolijn zegt nog niet zoveel over de infrastructuur zelf, alleen over het vervoersmiddel dat er gebruik van maakt.

Een spoorlijn verwijst naar de ijzeren rails, en zegt dus wel wat over de infrastructuur. Veel tramlijnen werden vroeger ook wel lokaalspoorwegen genoemd. Het woord spoorlijn is niet noodzakelijkerwijs verbonden met 'heavy rail', of hoe je dat ook maar wil kwalificeren, want bv. in Duitsland zijn er ook enkele mengvormen waar trams deels gebruik maken van de conventionele spoorlijnen die ook door treinen gebruikt worden.

Er zijn hier twee definities, een juridische en een taalkundige. Juridisch maken we in Nederland onderscheid tussen spoorlijnen per modaliteit.

Taalkundig is spoor met twee ijzeren rails een spoorlijn. Peters stelling is dus taalkundig juist, maar volgt niet de Nederlandse wettelijke praktijk.

Gebruikersavatar
Victor
autoweg
Berichten: 1484
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 21:39
Locatie: Oosterhout

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Victor » do 20 jun 2019, 18:34

"Spoorlijn" behoort dus ook tot de groep woorden/vaktermen waarvan je de juiste betekenis/definitie niet uit het woord zelf kunt afleiden.
Net als "treinstel". Of "rijbaan".
Voor kenners gesneden koek, voor anderen niet meteen duidelijk :)

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22895
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door harry » do 20 jun 2019, 19:50

Spoorlijn = afslankmethode voor mensen die wél sporen (i.t.t. sonjabakkeren)
Treinstel = echtpaar dat elkaar in het openbaar vervoer heeft ontmoet (zie ook: bankstel)
Rijbaan = de nieuwe occupatie van Fred Teeven (ook: bestuurdersfunctie)

:offtopic:
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21944
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Wouter N14 » do 20 jun 2019, 20:01

^^ Inderdaad, off topic. Dus voor het verder ontspoord, waar vanaf dan ook, gaarne terug naar de Blankenburgverbinding.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Victor
autoweg
Berichten: 1484
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 21:39
Locatie: Oosterhout

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Victor » do 20 jun 2019, 21:17

^^ Grammatica is ook al ontspoord :duck:

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5834
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Schelpenpaadje » do 20 jun 2019, 23:08

Dat was vast perrongeluk

ThadCastle
zandpaadje
Berichten: 7
Lid geworden op: do 11 dec 2014, 21:42

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door ThadCastle » zo 23 jun 2019, 7:34

Een metro rijdt echter niet noodzakelijkerwijs op rails. Er zijn ook bandenmetro's, dus het begrip metrolijn zegt nog niet zoveel over de infrastructuur zelf, alleen over het vervoersmiddel dat er gebruik van maakt.
De banden metro's, zoals die van parijs hebben alleen de tractie van de banden, maar ridjen nog steeds op rails. Er zullen vast wel weer vervoersmiddelen zijn die alleen op banden rijden, maar daar komt de definitie van metro weer in gevaar.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10948
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Willem » zo 23 jun 2019, 17:15

En de reden daarvan is dat een bekende fabrikant van banden uit Frankrijk komt.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Coen Tunnel » zo 23 jun 2019, 20:44

ThadCastle schreef: zo 23 jun 2019, 7:34
Een metro rijdt echter niet noodzakelijkerwijs op rails. Er zijn ook bandenmetro's, dus het begrip metrolijn zegt nog niet zoveel over de infrastructuur zelf, alleen over het vervoersmiddel dat er gebruik van maakt.
De banden metro's, zoals die van parijs hebben alleen de tractie van de banden, maar ridjen nog steeds op rails. Er zullen vast wel weer vervoersmiddelen zijn die alleen op banden rijden, maar daar komt de definitie van metro weer in gevaar.
SPOILER: TOON

Klopt niet helemaal, als er al rails aanwezig zijn worden die beperkt gebruikt, vaak alleen voor geleiding bij wissels, of bij een lekke band. Het zorgt er (in Parijs) wel voor dat conventionele metro's ook op de routes van de bandenmetro's kunnen rijden (behalve VAL-lijn 14, als ik het goed heb). Van Wikipedia:
  • On some systems, such those in Paris, Montreal, and Mexico City, there is a conventional 1,435 mm (4 ft 8 1⁄2 in) standard gauge railway track between the roll ways. The bogies of the train include railway wheels with longer flanges than normal. These conventional wheels are normally just above the rails, but come into use in the case of a flat tyre, or at switches (points) and crossings. In Paris these rails were also used to enable mixed traffic, with rubber-tyred and steel-wheeled trains using the same track, particularly during conversion from normal railway track. The VAL system, used in Lille and Toulouse, has other sorts of flat-tyre compensation and switching methods.
Op deze foto uit Taipei zie je dat VAL-bandenmetro's lang niet altijd op rails rijden, en andere technieken gebruiken voor geleiding:

Afbeelding

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21944
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Wouter N14 » zo 23 jun 2019, 21:47

:B7: En nu echt graag terug naar de Blankenburgverbinding.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

LennyKravitz
autoweg
Berichten: 1016
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 14:16
Locatie: Rotterdam

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door LennyKravitz » wo 26 jun 2019, 22:38

Jammer dat er geen foto's zijn... of zijn die elders vindbaar? Ik bedoel, hoe staat 't er nu mee in 't landschap?
It aint over 'till it's over...

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10245
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Mark » do 27 jun 2019, 19:25

^^ De aanleg van de tunnelwanden gaat spoedig beginnen, dan wordt het ook wat interessanter. Binnenkort wil ik weer een fotoserie maken in ieder geval ;).

Zie ook dit artikel van toevallig vandaag.

Dweep
stadsweg
Berichten: 490
Lid geworden op: di 01 jul 2008, 20:19
Locatie: Ridderkerk-Rijsoord

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Dweep » za 17 aug 2019, 12:11

Men gaat ruimte maken voor viaduct aanleg, oprit Rozenburg richting Europoort gaat binnenkort tot het verleden behoren
https://www.portofrotterdam.com/nl/nieu ... -rozenburg
https://www.blankenburgverbinding.nl/Ni ... 07093.aspx
toet toet ;-) (onnodig teoeteren kost te veel)

Jeff
expressweg
Berichten: 3028
Lid geworden op: za 12 mei 2018, 10:48

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Jeff » za 17 aug 2019, 12:25

@Lenny: Vanaf de A20 zie je wat kaalslag, veel zand (wel al uitgereden - geen hopen meer), wanddrillers en een bouwkeet.
Geeft de indruk dat de tunnels eerst gebouwd worden ;)

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10245
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Mark » zo 01 sep 2019, 19:42

Vandaag heb ik weer eens een bezoekje gebracht aan de A24 en dit keer ook foto's gemaakt ten noorden van Het Scheur. Dit is het stuk ten noorden van de Maasdeltatunnel (voorheen Blankenburgtunnel) en waar de Hollandtunnel (voorheen Aalkeettunnel) moet komen. Door de beperkte mogelijkheden qua fotolocaties moest er vrij vaak tegen de zon in worden gefotografeerd. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van hekken met een smal raster, waar de lens niet altijd makkelijk tussen past. Dat komt de fotokwaliteit helaas niet altijd ten goede.

:arrow: Klik hier voor het vorige verslag van 22 april 2019
Afbeelding

Afbeelding
Voor het knooppunt Rozenburg moeten diverse nieuwe fly-overs worden gebouwd. Het hoogste kunstwerk gaat KW22 worden gevolgd door KW23.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001687 by Mark van der Meer, on Flickr
11. Ten opzichte van april is het bouwterrein van het knooppunt een flink voller geworden en de bergen wat hoger. Vanaf de Droespolderweg ten westen van de toekomstige snelweg zien we taluds wat meer vorm krijgen en er zijn terrassen aangebracht. De achterste is voor de verbindingsboog vanaf de A15 oost richting de A24, de hoogste voor het eerder benoemde KW22 voor de A15 west richting de A24. Aan het talud gaan een serie van viaducten aansluiten (KW21). De gele objecten zijn bekistingselementen. Dit vanwege een leidingstraat.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001706 by Mark van der Meer, on Flickr
12. Als we aan de andere kant staan, langs de bestaande Botlekweg en vlakbij de Kemirafabriek (zie kaartje) zien we het hoogteverschil goed.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001707 by Mark van der Meer, on Flickr
13. Kijken we nog wat verder naar het zuiden zien we dat het talud voor de verbindingsboog vanaf de A15 en afrit 14 wat meer vorm krijgt. Enkele weken terug is de oprit van aansluiting 14 richting de Maasvlakte (definitief) afgesloten. Deze moet plaats maken voor de uitvoeger naar de A24. De oprit lag er overigens nu nog redelijk onaangetast bij (maar wel afgezet).

Afbeelding
IMG_EOSM50_001704 by Mark van der Meer, on Flickr
14.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001708 by Mark van der Meer, on Flickr
15. Wordt er naast veel graven ook al wat gespeeld met beton? Jazeker! Zover ik kon zien is dit aan de zuidzijde het eerste echte constructiewerk, een pijler voor viaduct KW21D. Dit is in de verbindingslus van de A15 oost naar de A24 met een invoegen van aansluiting 14. Dit viaduct gaat over de leidingstraat die parallel aan de Droespolderweg loopt. Mijn verwachting is dat er in de komende weken ook andere pijlers snel gaan verschijnen.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001700 by Mark van der Meer, on Flickr
16. Blik vanaf de Botlekweg richting het westen. Achter de graafmachines in het midden loopt de (verlegde) Droespolderweg. Ik weet niet zo goed wat de functie is van deze uitgraving. De leidingstraat loopt hier niet (meer links van de heimachine in beeld) en de tunnelbak zelf begint hier ook nog niet. Het tracébesluit goed inschattende zouden hier ongeveer de viaducten moeten stoppen dus wellicht komt hier een fundering of iets dergelijks.

Buiten de werkzaamheden aan knooppunt Rozenburg is er verder nog niet zo heel veel (nieuws) te zien.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001690 by Mark van der Meer, on Flickr
17. De bordjes melden "oversteekplaats".

Afbeelding
IMG_EOSM50_001689 by Mark van der Meer, on Flickr
18.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001710 by Mark van der Meer, on Flickr
19. Drie foto's van de toekomstige tunnelbak richting het noorden. Men is druk bezig geweest met het slaan van damwanden. Meer richting de rivier is men druk bezig met buizen draaien voor wat ik denk het funderen van de bak. Helaas is het erg lastig om dichterbij te komen daar waar de installaties staan. De laatste foto is genomen vanaf de omgelegde Droespolderweg (waar terplekke zelf niks veranderd is ten opzichte van de vorige serie), de vorige foto langs de Tijdelijke Botlekweg.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001712 by Mark van der Meer, on Flickr
20. Tijd om de veerpont te pakken en eens te kijken hoe het aan de andere kant is! Hieronder een klein kaartje om wat meer context bij de locaties te geven.

Afbeelding

Afbeelding
IMG_EOSM50_001717 by Mark van der Meer, on Flickr
21. Vanaf de Maassluissedijk is er goed zicht op de noordzijde van de Maasdeltatunnel. Er is al een start gemaakt met het uitgraven van de tunnelbak. Goed te zien hier is dat de tunnel in een stevige bocht onder Het Scheur komt te liggen. Bij de witte bouwketen links aan de overzijde moet de tunnel weer boven komen.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001719 by Mark van der Meer, on Flickr
22. De A24 passeert de dijk in de toekomst met een viaduct maar daar is op dit moment nog niet veel van te zien. Ongeveer op dit punt moet dat gaan gebeuren.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001725 by Mark van der Meer, on Flickr
23. Kijken we richting het noorden zien we het tracé al goed liggen, afgebakend door een rij bouwhekken rechts. In de verte rijdt een metro over de beruchte Hoekse Lijn richting Hoek van Holland (testbedrijf) over het nieuwe viaduct. Daar is echter niet op een legale manier dicht(er)bij te komen. De A24 moet hier eigenlijk alweer gaan dalen, want vlak ten noorden van de metro begint de Hollandtunnel, een landtunnel onder het maaiveld.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001733 by Mark van der Meer, on Flickr
24. Zuidbuurt, een weggetje tussen Maassluis en Vlaardingen. Het is nu nog nauwelijks voor te stellen maar hier kruist in de toekomst de A24. Althans, als tunnel, want de Hollandtunnel begint enkele tientallen meter rechts. Nu ligt er nog een bouwweg, waarbij de kruising met Zuidbuurt wordt geregeld door verkeerslichten.

Afbeelding
IMG_EOSM50_001736 by Mark van der Meer, on Flickr
25. Als we vanaf Zuidbuurt naar het zuiden kijken richting de Hoekse Lijn, zien we vooral nog een zandvlakte. Over de gehele lengte komt hier een landtunnel van ongeveer 500 meter. Voor het metrospoor moet de tunnel alweer ophouden overigens.

AfbeeldingIMG_EOSM50_001737 by Mark van der Meer, on Flickr
26. En als laatste foto van deze serie kijken we richting de A20, naar het toekomstige knooppunt Vlaardingen. Ook hier is nog niet zo heel veel gebeurd. De A24 komt hier ingeklemd te liggen tussen een bedrijf links, en de Krabbeplas die vlak achter de schermen rechts ligt. Veel activiteit is hier nog niet.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Chris » zo 01 sep 2019, 20:50

Mooi! :top:

Aan de kant van Rozenburg moet een zeer diepe bouwput komen, misschien wel de diepste van Nederland? De tunnel moet hier al bij het portaal bijna op het diepste punt komen te liggen als ik het goed heb.

Rens15
woonerf
Berichten: 51
Lid geworden op: di 25 apr 2017, 19:08
Locatie: Rozenburg ZH

Re: [A024] Blankenburgverbinding (Blankenburgtunnel)

Bericht door Rens15 » ma 02 sep 2019, 11:09

Vandaag gaat de oprit naar de A15 richting de Thomassentunnel vanaf de Trentweg in de Botlek definitief dicht.
Omdat zoals in de fotoserie van Mark al te zien is, dat die oprit moet wijken voor het knooppunt Rozenburg waar de afgelopen weken al de meeste activiteit is geweest. Ik heb de taluds de afgelopen weken snel een stuk zien groeien waar de viaducten voor het knooppunt op komen te liggen.

Afgelopen zaterdag afscheid genomen van deze oprit. Het is een behoorlijke omleiding om de A15 richting de Maasvlakte op te kunnen. Deze gaat een flink stuk om via de Merwedeweg in de Europoort. Ik heb gelezen dat de oprit naar de A15 vanaf de Calandbrug vanaf Rozenburg komende pas in april 2020 open gaat. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de aanleg van het nieuwe viaduct van de Havenspoorlijn waar ze nu ook volop mee bezig zijn.