Fiscale stimulering die voor een artificieel beeld zorgt waar enkel een economisch maar op zich geen praktisch voordeel het enigste is wat de huidige generatie elektrische auto's in stand houdt.
Economisch gezien heeft het ook geen voordeel: met links pak je het geld middels diverse belastingen en met rechts geef je een deel terug als subsidie.
Kleine nuance inbouwen. Een elektrische auto is dusdanig duur (en nog duurder zonder fiscale steun) dat je de hoge brandstofprijzen er gewoon nooit uithaalt. Los daarvan is het al meerdere keren aangetoond dat elektrische auto's écht wel niet zo goed zijn voor het milieu.
Je kan dus perfect kritisch zijn over de veel te hoge taxen en belastingen op brandstof én op het feit dat enkel door fiscale stimulering er elektrische auto's verkocht worden. Op zich zou je zelfs kunnen concluderen dat zonder die fiscale stimulans er ook niet zo veel tax en accijns op brandstof gevoerd dient te worden om die stimulans te betalen en dat we dus weer goedkoper zouden kunnen tanken. Dat er dan geen enkele elektrische auto (of toch bijna geen) zou verkocht worden zou een veel juister beeld geven dan de goednieuwsshow die de politiek er van wil maken voor hun beleid.
Het is gewoon nog te duur en te onpraktisch en vooral...helemaal niet zo duurzaam.
Economisch gezien heeft het ook geen voordeel: met links pak je het geld middels diverse belastingen en met rechts geef je een deel terug als subsidie.
We zijn zelf toch geen olieproducerend land? Hoe kan je zeggen dat het geen economisch voordeel zou hebben om minder afhankelijk te zijn van import dan wel het soort import (afkomst en prijseffecten) voor onze voertuigkilometers? Die nota bene grotendeels in werkverband worden afgelegd?
Hoe verandert degene die er het meest aan verdient het feit dat we er economisch van afhankelijk zijn dat het goed beschikbaar is? Oliecrisis van '73? Blokkades van Franse raffinaderijen in 2016? Lage waterstand in de rivieren van vorig jaar? En het artikel in het RVV1990
Hoofdstuk VA. Tijdelijke verlaging maximumsnelheid in geval van verstoring olie-aanvoer
Artikel 86a
1 In geval van een ernstige verstoring van de olieaanvoer kan bij regeling van Onze Minister worden bepaald dat op autosnelwegen en op autowegen, in afwijking van artikel 21, aanhef en onderdeel a, voor motorvoertuigen een maximumsnelheid geldt van 90 kilometer per uur.
2 Het eerste lid is niet van toepassing op vrachtauto’s, motorvoertuigen met aanhangwagen of autobussen, niet zijnde T100-bussen.
3 Onze Minister stelt de regeling, als bedoeld in het eerste lid, vast in overeenstemming met Onze Ministers van Justitie en van Economische Zaken.
4 De regeling, als bedoeld in het eerste lid, vervalt uiterlijk met ingang van de eerste dag van de vijfde kalendermaand na het tijdstip van inwerkingtreding.
De Mitsubishi Outlander PHEV. Elektrisch bereik tussen de 25 en 40 kilometer, maar daarna verbruik je gewoon 1 op 10 of 1 op 11. Dus tenzij je dit bakbeest vooral als boodschappenauto in de stad gebruikt, is de fiscale stimulering niet in dergelijke mate terecht geweest. Het verbruik van de Autoweek duurtest was gemiddeld 1:12,8 over 15.000 kilometer.
Voor particulieren als occasion wellicht nog een beetje interessant omdat de CO2 uitstoot op papier onder de 50 gram/km ligt, dat betekent dus halftarief MRB. Dat heb je wel nodig als je zo'n grote auto privé wil rijden.
Peugeot heeft de nieuwe 2008 gepresenteerd, een B-segment SUV (geen crossover kennelijk). Deze komt ook als vol-elektrische auto, maar pas medio 2020. Er zit blijkbaar dezelfde accu en techniek in als de e-208 en de Opel Corsa-e. Maar doordat de auto wat groter is verbruikt hij wat meer energie en ligt de actieradius iets lager. De prijzen zijn nog niet bekend, maar de e-208 en Corsa-e zijn bijna twee keer zo duur als de benzinevarianten.
Ik ben benieuwd of er vanaf 2025 nog wel genoeg EVs worden verkocht om in 2030 100% van de nieuwverkopen een EV te laten zijn. We weten dat op dit moment de EV verkopen nagenoeg volledig afhankelijk zijn van fiscale stimulering, als dat over 5 jaar al bijna helemaal wegvalt, zou de groei van het aandeel EV dan wel doorzetten?
Verkopen is pas vers twee, ze moeten in eerste instantie gebouwd worden. En dat gaat nog een flinke kluif worden, ik ben oprecht benieuwd of de industrie wel kan voldoen aan de alle ambities. Niet voor niks hebben veel EV's lange levertijden en duurt het lang voordat gepresenteerde nieuwe EV's daadwerkelijk besteld kunnen worden.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.Freek de Jonge
Insteekt lijkt te zijn hoge ambities om de druk op de ketel te houden. Als er iets is waar de politiek om bekend staat is het achteroverleunen en geen keuzes maken als men er onderuit kan. Als er maw geen urgentie gevoeld wordt.
De ANWB over de nieuwe Nissan Leaf met een groter bereik. Eigenlijk zijn ze er niet echt positief over. Hij is duur en weinig geschikt om te snelladen vanwege de slechte accukoeling.
Ondertussen zijn de verkopen van EV's in de eerste helft van dit jaar verdubbeld, en niet van 1 naar 2 voor de goede verstaander. Marktaandeel is inmiddels ruim 7%. Tesla's Model 3 is de absolute topper, met ruim 6000 stuks. De Hyundai Kona is tweede met 2360.
De hierboven aangehaalde Nissan Leaf is vijfde met ruim 1500 verkochte exemplaren.
RAI Vereniging en Bovag verwachten dat het aantal verkochte EV's aan het eind van dit jaar uitkomt op zo'n 28.000 stuks. RAI Vereniging maakt samen met Bovag van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat de twee partijen geen voorstander zijn van het in 2020 al verhogen van de bijtelling voor EV's.
en niet alleen dat, de Model 3 is nog eens de 3e in de lijst van alle meest verkochte automodellen in Nederland dit jaar, na de Polo en de Focus. Tesla leunt wereldwijd duidelijk op de Model 3 met alleen al 77.500 van de 95.000 geleverde auto's in het laatste kwartaal.
In Noorwegen heeft de EV ondertussen een marktaandeel van 58%. Daarvan is meer dan de helft van Tesla afkomstig.
Autoweek heeft een review van het prototype van de Volkswagen ID.3 gemaakt:
Link
Ik had hem eerlijk gezegd niet zo groot ingeschat, maar hij is qua ruimte in de klasse van de Golf. De versie met de kleinste accu krijgt een range van rond de 330 km maar met een prijskaartje van rond de 30.000 euro (men beweert een vanaf-prijs onder de 30) en geeft daarmee veel meer waard voor z'n geld dan de meeste andere modellen, die ook nog eens meer kosten of gaan kosten (zoals de aangekondigde 208/Corsa-e).
Zonder subsidiëring op de kap van mensen die geen 30k kunnen of willen uitgeven dus nog altijd gewoon geen alternatief. Hoe veel jaar gaan we dit spelletje met elektrische auto's nog volhouden voor men begrijpt dat ons dit gewoon bakken geld heeft gekost voor op zich amper impact?
Ik heb de video ook gezien, ik was ook verrast dat de auto zo groot was, ik had hem eigenlijk als het formaat Polo ingeschat. Genoemd wordt nog dat de prijs zo 'laag' kan liggen doordat het platform door een hele serie auto's van de VAG groep gebruikt wordt waardoor de ontwikkelingskosten over veel meer modellen gespreid kan worden.
Echter, het is Volkswagen. Dat merk staat er om bekend dat je voor heel veel opties moet bijbetalen wat bij andere merken standaard wordt geleverd. 30.000 is 'maar' € 5.000 duurder dan de instap-Golf, maar krijg je vanaf € 29.999,99 dan een heel kaal instapmodel, of zal hij dan al redelijk uitgerust zijn?
Ik had hem eerlijk gezegd niet zo groot ingeschat, maar hij is qua ruimte in de klasse van de Golf. De versie met de kleinste accu krijgt een range van rond de 330 km maar met een prijskaartje van rond de 30.000 euro (men beweert een vanaf-prijs onder de 30) en geeft daarmee veel meer waard voor z'n geld dan de meeste andere modellen, die ook nog eens meer kosten of gaan kosten (zoals de aangekondigde 208/Corsa-e).
De ID.3 is dan ook "gewoon" de opvolger van de e-Golf. En zoveel meer waar voor je geld valt wel mee. De instap e-Corsa en e-208 gaan ook 30.000 euro kosten met een actieradius van 330 km. De ID.3 is dan weliswaar een klasse groter, maar het moet nog maar blijken wat daar precies het voordeel van is in de praktijk.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.Freek de Jonge
Ik zit met mijn 1,78 betrekkelijk opgevouwen achterin een 320d. In Georgie. Zal wel een speciale versie zijn voor kleine Kaukasische mensjes. Wa kost da, een dreier?
Dat is een van de vele aspecten waarop je een auto kan beoordelen. Misschien blijkt de ID de beste EV, misschien ook niet. In elk geval gaat voor niets de zon op en omdat het een VW is, blijf ik vooralsnog even sceptisch.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.Freek de Jonge
In juni zijn er 4116 BEVs geregistreerd in Nederland, een aandeel van 9,8% in de nieuwverkopen. Meer dan de helft hiervan betrof de Tesla Model 3, dat met afstand het meest verkochte model van alle EVs was.
Tesla is echter de enige producent die veel voertuigen weet te verkopen. De andere producten hebben lange wachttijden en dat is te zien in de verkopen, eigenlijk is er sinds de piek in december geen opwaartse trend in de EV verkopen meer. Het fluctueert tussen de 2000 en 4000 EVs per maand, waarbij de Tesla verkopen om de 1-2 maand voor dezelfde piek hebben gezorgd, kennelijk is dit afhankelijk van wanneer de schepen aanmeren.
Correctie: Tesla is echter de enige producent die NU veel voertuigen weet te verkopen. Het heeft járen geduurd voordat die Model 3 hier enigszins leverbaar was. Gewoon pure mazzel voor Tesla.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.Freek de Jonge
Dat ligt eraan HOE de telling gedaan wordt: Is het 1) zodra het kenteken eraan gehangen wordt of 2) op het moment dat de inkt droog is op het contract?
In het geval het zoals bij dergelijke elektrische auto's heel erg veel belasting bespaart (boven een conventionele auto), dan is dat wachten (blijkbaar) geen probleem. Overigens worden dit soort auto's in Nederland bijna niet privé gereden (omdat ze voor de meeste mensen veel te duur zijn) en betreft het vrijwel altijd zakelijke/leaseauto's. In de tussentijd betaalt de baas wel een andere representatieve auto en dat maakt het 30 maanden wachten natuurlijk wel wat makkelijker.
Men is nu al in rep en roer over de verhoging van de bijtelling van 4% naar 8% in 2020. Want als je nu bestelt betekent dat de EV vaak pas in 2020 geleverd wordt en je dus niet meer voor 70 euro per maand kan autorijden. Dat zal dan het dubbele worden.
De bijtelling is zo laag dat het bijna obsceen is. De hoogste inkomens rijden goedkoper een EV van 50.000 euro dan iemand met een private lease voor een uitgeklede Volkswagen Up betaalt.
En daar wordt wat aan gedaan, waardoor de markt gedwongen wordt goedkopere alternatieven op de markt te zetten. Want de interesse is er wel, de vraag is er. Er zijn ook zeer geschikte modellen die zo rond de 40k hangen, en er is meer aangekondigd. Dus het is een kwestie van prikkelsin die richting.