Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Victor
autoweg
Berichten: 1481
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 21:39
Locatie: Oosterhout

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Victor » za 09 nov 2019, 14:41

Mark schreef: za 09 nov 2019, 11:23 Als je de brug twee meter zou verhogen, kom je uit op 1,9%.
OK en kijk nu nog eens terug naar mijn Streetview beeld... ik denk dat je het eerste stuk van -4,3 tot 0, de helling van de tunnelbak, lastig kunt aanpassen. Dus de steilere helling zou pas daarna kunnen beginnen. Dat wordt dan een stuk steiler :)

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21865
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Pino » za 09 nov 2019, 14:53

Ben ergens wel benieuwd hoe diep een aquaduct zou liggen en wat voor klim dat vervolgens op zou leveren naar afrit Overschie (binnenring) cq het voor verval vanaf de verbindingsboog vanuit Delft. Het tunnelbak-probleem zou dan denk ik minder spelen; die verleng je gewoon.

Nog over de Brienenoordbrug en de Amsterdamse pont-oplossing: misschien heb ik het mis, maar ik zou ergens verwachten dat er meer gevaarlijke stoffen-verkeer is door de Rijnmond dan naar Noord-Holland ten noorden van het IJ. Ik kan me al met al voorstellen dat men ook met wijsheid achteraf de Brienenoordbrug als beweegbare brug met ongeveer deze hoogte zouden aanleggen, en niet een tunnel.

Egbert
expressweg
Berichten: 2720
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Egbert » di 12 nov 2019, 7:15

Pino schreef: vr 08 nov 2019, 20:15 Bij in ieder geval één gooi je dan het kind met het badwater weg. Als je van de Van Brienenoordbrug een tunnel maakt, maak je het voor gevaarlijke stoffen-verkeer onmogelijk om over snelwegen Rotterdam te passeren. Kun je natuurlijk nadenken over een tunnel waarnaast dan nog één brug blijft liggen (à la Botlektunnel), maar dat is nogal veel moeite voor die ene keer per dag dat hij gemiddeld open gaat, wat ook niet op een spits-tijdstip kan.
Je kunt iig nadenken om bij uitbreiding van de capaciteit (wat vaak gepaard gaat met een extra brug) niet een extra brug te maken maar een tunnel. Dan heb je de brug als uitwijkmogelijkheid.
Chris schreef: za 09 nov 2019, 10:47 Aan tunnelcategorie A worden hele hoge eisen gesteld, er zijn er maar een paar van in Nederland en geen één daarvan is een riviertunnel.
Dan zal de Maasdeltatunnel ook wel geen cat A worden? Is er een reden dat cat A onder rivieren lastiger is? Zijn daar meer vluchtwegen nodig of zo?

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5777
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Schelpenpaadje » di 12 nov 2019, 7:46

^^ De categorie wordt toegewezen door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Eén allesomvattende richtlijn o.i.d. heb ik niet kunnen vinden, maar dit antwoord geeft een indruk van het soort afwegingen die wordt gemaakt:
Hoe is de afweging gemaakt dat de Beneluxtunnel onder categorie C valt?
De keuze van de tunnelcategorie (conform het VLG, de Nederlandse implementatie van het ADR) is primair ingegeven door het belang van bescherming van de tunnel. Bij tunnels onder een waterweg wordt gekozen voor categorie C, omdat een grote of zeer grote explosie zou kunnen leiden tot het verloren gaan van de tunnel, met alle maatschappelijke schade van dien (e.e.a. conform het beleid dat is vastgelegd in de Circulaire vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels). Bezwijken van de constructie betekent bij een dergelijke tunnel namelijk dat deze vol water loopt, en het grote gewicht leidt vervolgens tot het bezwijken van de fundering van de tunnel (de meeste tunnels onder een waterweg zijn zinktunnels, zonder paalfundering). We hebben dan een tunnelwrak dat niet reparabel is en ook niet zonder torenhoge kosten kan worden verwijderd. Er moet dan dus een nieuwe tunnel worden gebouwd naast het wrak, waarbij alle procedures vanaf de planstudiefase weer moeten worden doorlopen. Je bent dan zo 5 tot 10 jaar verder. Om een dergelijk risico uit te sluiten moet worden gekozen voor categorie C. Uiteraard moet ook nog worden voldaan aan de wettelijke tunnelveiligheidsnorm, maar tot nu toe is deze eis geen aanleiding geweest om voor een tunnel onder een waterweg een nog meer beperkende categorie dan C te kiezen. Bij sommige tunnels onder een waterweg is gekozen voor categorie D, omdat vlakbij een andere tunnel ligt die geschikter is voor vrachtverkeer of omdat de bescherming tegen brand niet aan de eisen voldoet voor categorie C.

De Beneluxtunnel (opengesteld in 1967) is een (zink)tunnel onder een waterweg, dus daarom categorie C (er is geen reden om voor een lagere, c.q. nog meer beperkende categorie te kiezen).

Bij landtunnels (overkapte wegen) is in de regel geen reden om beperkingen te stellen aan het vervoer van gevaarlijke stoffen, omdat de schade bij een explosie of brand wel kan worden gerepareerd (en de schade leidt niet tot het verloren gaan van de hele tunnel).

Op basis van dit uitgangspunt kan bulktransport waterstof, evenals het traditionelere bulktransport LPG, niet plaatsvinden door tunnels onder een waterweg.
Bron

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21865
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Pino » di 12 nov 2019, 9:16

Egbert schreef: di 12 nov 2019, 7:15 Je kunt iig nadenken om bij uitbreiding van de capaciteit (wat vaak gepaard gaat met een extra brug) niet een extra brug te maken maar een tunnel. Dan heb je de brug als uitwijkmogelijkheid.
Nadenken moet altijd, natuurlijk. En we hebben in de geschiedenis van ons wegennet natuurlijk meerdere malen gezien dat naast een oude brug een tunnel kwam. Het meest zichtbaar bij de Botlektunnel, waar de oude (later vervangen) brug een gevaarlijke-stoffen-parallelbaan werd voor de tunnel. Maar je kunt ook denken aan de Noordtunnel, waar de oude brug nog steeds het gevaarlijke-stoffen-verkeer kan opvangen. En dat niet alleen tussen Rotterdam en Nijmegen; het is ook de bewegwijzerde gevaarlijke-stoffen-route tussen Rotterdam en Breda.

Maar goed, dat betrof het vervangen van oude smalle bruggen door een verbinding op snelwegstandaard. Wanneer een brug op snelwegstandaard verdubbeld moet worden, zie ik het minder snel gebeuren. Je kunt de Dartford Crossing-methode gebruiken, met tunnel in de ene richting en oude brug in de andere (opvallend genoeg werd daar de brug na de tunnel aangelegd; weet niet waarom). Maar daarmee bied je geen alternatief aan verkeer in de rijrichting waar de tunnel ligt dat geen tunnels in mag. Als je een oude bredere brug met een snelweg-tunnel wilt integreren, zodat verkeer in beide richtingen kan kiezen tussen brug op snelwegstandaard en tunnel op snelwegstandaard, ga je redelijke kunstwerken nodig hebben. Kosten van onderhoud, controle etc bij een brug-tunnel zullen gegarandeerd ook hoger zijn dan die van een dubbele beweegbare brug. In ieder geval qua kosten lijkt verdubbeling van de brug dan meer voor de hand te liggen, zolang het aantal openingen zo beperkt kan blijven als bij een Brienenoord in zijn huidige vorm. En bij brugopening ligt het voor de hand dat de terugslagfile op enig moment ook de doorstroming naar de tunnel toe hindert óf dat de tunnel dan tijdelijk overbelast raakt. Dat neemt dan ook nog een deel van de winst weg.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41301
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Vinny » wo 13 nov 2019, 21:32

Je zult het denk ik dan toch wel per geval moeten bekijken. Ik zie zelf meer in een ondergrondse A 38 dan in een tunnel langs de bestaande A 16. Als daar nieuwe infrastructuur gebouwd moet worden zal het sowieso als uitbreiding moeten gelden en niet als vervanging: de bestaande brug is nog lang niet einde levensduur, en die slopen zou ik verspilling vinden.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18221
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door boe! » do 12 nov 2020, 21:15

Leuke video over de Sluiskilbrug in de N61. Gemaakt door Bright, dus met een technologische invalshoek.
Merijn kijkt hoe een grote oude draaibrug 'slim' wordt gemaakt. Welke technologie komt er bij kijken? En hoe beveilig je dat?
Link

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76153
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Chris » do 16 dec 2021, 20:01

Nieuws van de Giessenbrug van de A20 bij Schiedam:

De Giessenbrug is een beweegbare brug in de A20 over de Schie met een, in gesloten toestand, doorvaarthoogte van 5,40 meter. De brug wordt sinds 2017 niet meer geopend, omdat deze niet veilig en verantwoord bediend kan worden.

Momenteel wordt de planfase van dit Vervanging en Renovatieproject doorlopen voor vervanging van de Giessenbrug. De voorkeursvariant die in deze planfase wordt uitgewerkt betreft vervanging van de huidige beweegbare brug door een vaste betonnen brug met een doorvaarthoogte van 6,60 meter. Deze vervanging lost het hinderprobleem van brugopeningen op de A20 structureel op, vermindert de filevorming op de A20 en heeft in tegenstelling tot een beweegbare brug geen risico op storingen. Daarbij behoudt de brug vanwege de hogere doorvaarthoogte de vaarwegklasse III voor het vaarwegverkeer. De planfase zal naar verwachting in 2024 afgerond worden.


Bron: https://www.rijksoverheid.nl/ministerie ... ajaar-2021

verfmeer95
expressweg
Berichten: 3537
Lid geworden op: wo 31 jul 2013, 19:37

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door verfmeer95 » do 16 dec 2021, 20:21

^^ Dan mag dit schip dus een andere haven gaan zoeken.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8625
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Hajo » do 16 dec 2021, 20:57

^^ Mast demonteren, onder de brug doorvaren, mast weer opzetten. :mrgreen:

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17354
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Kaaiman » do 16 dec 2021, 21:07

verfmeer95 schreef: do 16 dec 2021, 20:21 ^^ Dan mag dit schip dus een andere haven gaan zoeken.
Dat kan dus niet, want de huidige brug gáát al niet meer open! :PP:
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10229
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Mark » do 16 dec 2021, 22:53

De nieuwe brug moet dus 1,20 meter hoger worden. Benieuwd hoe ze dit willen gaan realiseren met de beperkte ruimte aldaar.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31539
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт
Contacteer:

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Palance » vr 17 dec 2021, 7:51

Dat stond ook in het artikel op rijnmond.nl.
De nieuwe, vaste brug krijgt een andere doorvaarthoogte: van 5,40 naar 6,60 meter. Een planstudie moet duidelijk maken hoe de nieuwe brug er komt uit te zien en welke gevolgen dit heeft voor de A20 waarvan de brug onderdeel uitmaakt. Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe brug af moet zijn.
Ofwel, het is maar een detail, maar er is dus nog niet over nagedacht.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76153
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Chris » vr 17 dec 2021, 9:54

Wellicht kunnen ze een constructie toepassen die een minder 'dikke' brug nodig heeft en kun je op die manier de doorvaarthoogte vergroten?

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21865
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Pino » vr 17 dec 2021, 10:09

Als ik dit beeld van de brug zo zie, kun je daar wel wat winnen, maar bij lange na niet de gewenste 120 centimeter. Dus het brugdek zelf zal toch echt hoger moeten, met bijbehorende uitdaging omtrent hoogte winnen vanaf de onderste laag van het Kleinpolderplein (en in mindere mate dat je ook vanaf het viaduct ten westen van de brug wat omhoog zult moeten). Een eenvoudig proces gaat het niet worden ...

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21903
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Wouter N14 » vr 17 dec 2021, 12:18

^^ Waren er niet ook wilde ideeën om het Kleinpolderplein af te breken omdat die in zijn huidige vorm niet echt meer nuttig is met de verlengde A16? Dan schept misschien de benodigde ruimte :mrgreen:
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5777
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Schelpenpaadje » vr 17 dec 2021, 12:33

Tussen de klep van de huidige brug en het meest westelijke kunstwerk over de A20 zit 600 meter.

Uitgaande van een vaste brug met een dikte van 60cm moet je vanaf :KP: Kleinpolderplein elke meter 1mm hoogte winnen.
In de praktijk zal lang niet de volle 600 meter nodig zijn.

Natuurlijk is het geen goedkope aanpassing. En is deze in verkeer ook niet simpel te realiseren. Maar van het slopen van het knooppunt om een hogere brug mogelijk te maken zal geen sprake zijn. Tegenover de eenmalige kosten van het verhogen van het talud en de aanbruggen staat dat een vaste brug goedkoper te bouwen en onderhouden is dan een beweegbare.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21865
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Pino » vr 17 dec 2021, 12:49

Wouter N14 schreef: vr 17 dec 2021, 12:18 ^^ Waren er niet ook wilde ideeën om het Kleinpolderplein af te breken omdat die in zijn huidige vorm niet echt meer nuttig is met de verlengde A16? Dan schept misschien de benodigde ruimte :mrgreen:
Die wilde ideeën ken ik vooral van het forum. Maar het kwam nu ook wel in mij op, ook omdat de kunstwerken zelf wellicht aan vervanging toe gaan komen. Ik zou alleen zo vlug niet willen accepteren dat er verbindingen sneuvelen. Is wenselijk om in het Rotterdamse alternatieven te houden bij files of calamiteiten.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5060
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Rogier » vr 17 dec 2021, 13:41

Ik vermoed eerder dat men de bestaande brug in zijn geheel gaat slopen en vervangen door een nieuwe brug.

Dweep
stadsweg
Berichten: 490
Lid geworden op: di 01 jul 2008, 20:19
Locatie: Ridderkerk-Rijsoord

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Dweep » vr 17 dec 2021, 13:57

De klep moet er al uit, dus paar weken extra ongemak :|
toet toet ;-) (onnodig teoeteren kost te veel)

Gebruikersavatar
Victor
autoweg
Berichten: 1481
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 21:39
Locatie: Oosterhout

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Victor » vr 17 dec 2021, 19:29

Wouter N14 schreef: vr 17 dec 2021, 12:18 Dan schept misschien de benodigde ruimte :mrgreen:
Welke ruimte?
Meer oppervlakte heb je sowieso niet. Wat je nodig hebt om te Giessenbrug te verhogen is de A20 op een hoger niveau. Dus maaiveldniveau in plaats van verdiepte bak. Op zich kan dat nog onder het huidige Stadhoudersviaduct door.
Maar dan? Rotonde met alle aantakkingen laten vervallen?

Ik zie wel een oplossing: alle fly-overs van het Kleinpolderplein weg, ook het Stadhoudersviaduct.
Dan de A13 gelijkvloers op de rotonde aantakken en de A20 er overheen op een lang viaduct.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36648
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Rene » vr 17 dec 2021, 23:19

Wat ook mogelijk is: De Delfshavense Schie ter plekke van de brug splitsen. Aan de ene kant loopt het water gewoon door, maar met 5,40 meter doorvaarthoogte.
Aan de andere zijde wordt een soort sluisbak gecreëerd. Een schip vaart erin, de waterstand wordt verlaagd, het schip vaart eronderdoor, de waterstand wordt verhoogd, en het schip vaart er weer uit.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5777
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Schelpenpaadje » za 18 dec 2021, 9:39

^^ Als je geld en ruimte te veel hebt is dat een prima optie ;)

Met een nieuwe vaste brug en het vervangen/opvijzelen van omliggende viaducten is een reguliere verhoging prima mogelijk.

Een goede fasering bedenken is een uitdaging maar zeker niet onhaalbaar.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21865
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Beweegbare bruggen in snelwegen en/of rijkswegen

Bericht door Pino » za 18 dec 2021, 13:20

^^ Fasering gaat in alle scenario’s een flinke uitdaging worden, maar uiteindelijk heeft begin deze eeuw al een totale vervanging van de drie brugdekken plaatsgevonden, brugdek voor brugdek. Nu zal het vervangen en verhogen een ingrijpender klus zijn, maar vermoedelijk is een drietraps-benadering nog altijd het beste. Gekke gedachte: gedurende de hele bouwfase de OWN-brug opofferen. Die sloop je eerst en vervangt hem door een hogere, daarna hetzelfde met de middelste, maar tijdens de bouwfase gaat verkeer richting west tijdelijk over de nieuwe brug. Wanneer de nieuwe middelste brug er ligt, wordt die ook eerst gebruikt voor verkeer naar het oosten, terwijl verkeer richting west nog steeds over het nieuwe noordelijke kunstwerk gaat. Het overwinnen van het hoogteverschil tussen oud en nieuw is daarbij natuurlijk wel een uitdaging, maar dat moet ook in de eindsituatie gebeuren, dus wellicht kan dat element naar voren.

Het Kleinpolderplein helemaal op de schop gooien zou nog niet gek zijn, omdat de fly-overs volgens mij niet (meer) de sterkte kunstwerken zijn. A20 wat hoger aanleggen zou voor de nieuwe Giessenbrug natuurlijk behulpzaam zijn, en ook de verbinding Schiedam -> Delft minder complex kunnen maken. Maar als het OWN-verkeersplein dan omlaag gaat, moet dat ook wel sociaal veilig gebeuren. En je moet ook weer tijdig boven maaiveld zijn voor de brug over het Schie-Schiekanaal. En als je het dan toch over de uitdagingen van een fasering hebt ...

Plaats reactie