

Moderator: Moderatoren
ad.nl, 18-11-2019.De brug heeft het begeven, omdat er een vrachtauto overheen reed die veel te zwaar voor de constructie was. Het ging om een truck die 38 ton woog terwijl er geen voertuigen zwaarder dan 19 ton overheen kunnen. De brug is 155 meter lang en 6,5 meter breed. Op de constructie staat ook dat er geen twee vrachtauto’s tegelijk op kunnen. Vlak achter de truck die met de brug in het water stortte, reed nog een grote vrachtauto van dezelfde onderneming waar de omgekomen chauffeur de baas was. De onderneming is volgens Franse media vlak bij de brug gevestigd. [...] Later op de dag is in de omgeving een vrachtauto aangehouden die een grote boorinstallatie vervoerde en over de brug zou zijn gereden. Niet lang daarna reed een schoolbus met kinderen over de brug die 155 meter lang en 6,5 meter breed was.
https://www.transport-online.nl/site/10 ... ort-fotos/(..) De brug over de Tarn was niet een van de 25.000 bruggen in Frankrijk waar rapporteurs zorgen over hebben geuit. De brug is een jaar geleden nog geïnspecteerd en werd in goede staat bevonden. Het aantal verkeersbruggen in Frankrijk is niet precies bekend. Aangenomen wordt dat het er tussen 200.000 en 250.000 zijn, waarvan 90 procent valt onder plaatselijke autoriteiten, zoals gemeente of departement. Circa 10 procent van de structuren is in slechte staat.(...)
Dat krijg je met een sterk gedecentraliseerde overheid. Een deel is de verantwoordelijkheid van de staat, een ander deel van de departementen, een ander deel van de gemeentes, en wellicht is er her en der ook nog wat in privébeheer of ander beheer.
In het bericht staat zelfs 44 ton:
Selon les informations de France Bleu Occitanie, le camion transportait sur sa remorque un autre engin, et leur poids total dépassaient largement les 19 tonnes autorisées. Le convoi, qui appartenait à l'entreprise Puits Julien Fondation, dont le siège est à Bessières, ferait pas moins de 44 tonnes.
Volgens informatie van France Bleu Occitanie droeg de vrachtwagen nog een vrachtwagen op de trailer en was hun totale gewicht ver boven de toegestane 19 ton. Het konvooi, dat toebehoorde aan de firma Puits Julien Foundation, met hoofdkantoor in Bessières, zou maar liefst 44 ton bedragen.
Als je met "niet in het oog springend" doelt op het feit dat dat bord lager staat dan waarschijnlijk volgens de Nederlandse richtlijnen is en dat dat een reden voor sommige mensen zou zijn om te zeggen dat het bord ongeldig is, dan ja.Vinny schreef: ↑do 21 nov 2019, 22:26 https://goo.gl/maps/tH7ao3adoDY9m2Lz6
De gewichtsbeperking staat er weliswaar niet super in het oog springend, maar als je daar in de buurt een vrachtwagenbedrijf hebt zou je het wel moeten weten![]()
NOS schreef:Het is al de vierde keer in drie maanden dat Franse boeren protesteren, maar het is nu voor het eerst dat ze naar Parijs komen. Volgens Renout is dat symbolisch bedoeld, omdat daar de regering zetelt: "Boeren voeren actie tegen het regeringsbeleid. Ze zijn bang voor hun toekomst en maken zich vooral veel zorgen over hun levensstandaard." In tegenstelling tot in Nederland speelt de stikstofproblematiek geen rol bij de Franse boeren.
Franse landbouworganisaties melden dat een op de drie boeren minder verdient dan 350 euro netto per maand. Ook is het gemiddelde inkomen de laatste paar jaar met 30 procent gedaald. Renout: "Boeren zijn bang dat ze niet meer kunnen overleven met hun boerenbedrijf. De oproep aan president Macron is dan ook: 'doe er iets aan, help ons!'"
Buiten Noord-Korea en nog een paar andere écht achterlijke landen wordt er in de hele wereld geprotesteerd. Als iedereen gewoon schaapachtig blijft jaknikken en gebukt verder blijft leven heb je ook geen democratie nodig. Ik betwijfel of dat een betere wereld zou scheppen.Alfa schreef: ↑za 30 nov 2019, 15:55 Die hoge stakingsgevoeligheid van Frankrijk maakt dat effectief regeren bijna onmogelijk is. Met als gevolg dat er niets gebeurd en het land zienderogen achteruitgaat en niet meer competitief is. De stakers zorgen op die manier mee voor de ondergang van Frankrijk.