Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door mavas » di 26 nov 2019, 19:48

OV-toekomstbeeld 2040 aangeboden aan minister
(25 november 2019)
De bereikbaarheid in de regio Noord-Holland en Flevoland staat onder druk. Onderzoeken laten zien dat de groei van het aantal reizigers en de geplande realisatie van een groot aantal nieuwe woningen tot knelpunten in de verkeersstromen leiden als er niet wordt gewerkt aan een beter openbaar vervoer.

De samenwerkende overheden in Noord-Holland en Flevoland hebben daarom een gezamenlijke ambitie ontwikkeld: het ‘Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland’ (PDF, 6,8 mB). De rapportage is op 20 november aangeboden aan minister van Nieuwenhuizen.

Gedeputeerde Adnan Tekin (Mobiliteit): “Het toenemend aantal inwoners, forenzen en bezoekers, in combinatie met de geplande woningbouw, leidt onherroepelijk tot knelpunten als er niet stevig wordt ingegrepen. Dit onderstreept het grote belang om nu al te investeren in een hoogwaardig openbaar vervoer-netwerk in Noord-Holland en Flevoland. Onze plannen zijn ambitieus en vergen veel inspanning en geld. Hiervoor zijn we gezamenlijk – provincies, regio, vervoersector en Rijk - aan zet.”

Hoogwaardig openbaar vervoer
Het toekomstbeeld omvat een voorkeursnetwerk 2040 dat bestaat uit vele maatregelen en projecten met als basis hoogwaardige openbaar vervoerlijnen (HOV) voor tram, bus, metro en trein. Het gaat daarbij om het realiseren van een schaalsprong in het openbaar vervoer, door nieuwe verbindingen en het versterken van bestaande verbindingen. De snelheid van het reizen en de betrouwbaarheid van de dienstregeling worden daarmee verhoogd.

Projecten
Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn via Schiphol naar Hoofddorp, het sluiten van de kleine metroring tussen Isolatorweg en Amsterdam CS én de IJmeerverbinding die Almere Centrum en Pampus aansluit op het Amsterdamse metronet, moeten samen zorgen voor ruimte op het nationale spoornetwerk. Zo kan het aantal treinen in heel Noord-Holland en Flevoland worden geoptimaliseerd. Op elke corridor wordt ingezet op de combinatie van frequente sprinters en intercity’s. Voorbeelden zijn een intercity tussen Almere-Hilversum-Utrecht, directe verbindingen van Hoorn en Alkmaar met Schiphol én een verhoging van de frequentie van de treinen. Het voorkeursnetwerk bevat een HOV-verbinding tussen Haarlem en Schiphol-Noord. Ook zijn er ruim dertig verschillende projecten voor versterking van het hoogwaardige busnetwerk opgenomen, waaronder verdiepend onderzoek naar HOV in de Zaancorridor.

Regionale ambities
Met het aanbieden van het Regionaal OV-Toekomstbeeld aan het Rijk tijdens het BO-MIRT (Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) geven de overheden invulling aan de vraag van de minister om de regionale ambities met betrekking tot het openbaar vervoer aan te geven. Dit als inbreng voor de landelijke uitwerking van het OV-Toekomstbeeld, dat onder regie van het Rijk wordt uitgevoerd.

In een intensief proces met alle deelregio’s, het Rijk, de spoorsector, de OV-bedrijven en de reizigersorganisaties zijn in de afgelopen twee jaar de kansrijke maatregelen geïnventariseerd. Het voorkeursnetwerk is nadrukkelijk geen blauwdruk, maar vormt de gezamenlijke adaptieve inzet van de opdrachtgevers, waarmee naar verwachting de toekomstige mobiliteits- en leefbaarheidsopgaven adequaat aangepakt kunnen worden.

Betrokken partijen
Het Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 is opgesteld door de provincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeenten Amsterdam en Almere en de Vervoerregio Amsterdam. Er is ook advies ingebracht door vertegenwoordigers van alle deelregio’s binnen beide provincies en van NS, ProRail, het Ministerie van I&W, GVB, Connexxion en Reizigersvereniging ROVER.

Vervolgproces
Om het voorkeursnetwerk 2040 te kunnen realiseren, is volgens de rapportage circa 15 miljard euro aan investeringen nodig. Dit vraagt om inzet van alle betrokken partijen, de regio, het Rijk en het bedrijfsleven. De overheden in de regio zullen verdere afspraken maken over de status van vervolgstudies en over het starten van regionale cofinanciering.
https://www.noord-holland.nl/Actueel/Ar ... n_minister
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door mavas » di 26 nov 2019, 19:52

Hier de pdf: https://www.noord-holland.nl/Actueel/Ar ... voland.pdf

Ik zag zo snel even dat men een OV-tunnel wil aanleggen tussen Haarlem-station en Spaarne. Kosten (schrik niet): 1,7 miljard euro :schrikreactie:
Kosten van de doortrekking NZ-lijn naar Schiphol en Hoofddorp, en verlenging van de ringmetrolijn tussen Isolatorweg en Amsterdam CS 6,3 miljard euro :schrikreactie:
Ook wil men een stoptrein invoeren van A'dam CS - Watergraafsmeer - Diemen-Zuid - Breukelen, zodat de lijn CS - Bijlmer ontlast wordt. Kosten, 500 miljoen
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41383
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Vinny » di 26 nov 2019, 20:10

De kosten zijn echt belachelijk hoog. Naast dat het idee van een stoptrein Amsterdam Centraal - Breukelen via Diemen Zuid natuurlijk een werkelijk absurde verbinding is waar echt helemaal geen vraag naar bestaat, komt de investering neer op een paar wissels beveiligen. Dat zou niet meer dan een miljoen hoeven te kosten :shutup:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Piles
autoweg
Berichten: 1312
Lid geworden op: vr 04 sep 2015, 16:02

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Piles » di 26 nov 2019, 21:19

^^ Zit daarin ook niet de verdubbeling Watergraafsmeer <> Diemen Zuid? Dat is nu een enkelspoors-verbindingsboog.

Klaasje
dorpsstraat
Berichten: 225
Lid geworden op: za 13 feb 2010, 14:32

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Klaasje » di 26 nov 2019, 22:20

Reken maar ongelijkvloerse kruisingen om in- en uit te takken vanuit Bijlmer en naar de Watergraafsmeer.

Egbert
expressweg
Berichten: 2738
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Egbert » wo 27 nov 2019, 6:56

Wat hard nodig zal zijn als je de Thalys naar Amsterdam-Zuid wil sturen (die moet dan door naar de Watergraafsmeer). Er rijden 8 treinen per uur tussen Diemen-Zuid en Weesp en die moet je kruisen als je naar de Watergraafsmeer wil.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2416
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Lekkere Kwal » wo 27 nov 2019, 7:05

^^ zover mij bekend wilde men juist een keerlocatie bij Zuid bouwen om dat te voorkomen?

S3mv
woonerf
Berichten: 69
Lid geworden op: vr 26 mei 2017, 13:00

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door S3mv » vr 29 nov 2019, 19:35

Er zijn grote ambities voor de frequenties over de Zaanlijn, maar ik zie nauwelijks investeringen in de infra daar terug. Ten eerste gaat Uitgeest lijkt me een enorm knelpunt worden met de extra treinen Alkmaar - Haarlem erbij. Vertragingen zullen een behoorlijk sneeuwbaleffect gaan hebben. Ook zijn de overwegen bij de Guisweg en Dorpsstraat van Assendelft nu al behoorlijke tijdvreters voor autoverkeer, laat staan als er nog 4(?) treinen per uur bijkomen. Ik zie ook dat Krommenie-Assendelft een IC stop moet worden met een investering van 10 miljoen euro. Dat is toch wel echt lachwekkend. Er wordt aan de westkant van Assendelft flink bijgebouwd, maar met een frequentieverhoging van 4 naar 6 sprinters per uur moet dat echt wel op te vangen zijn. Eigenlijk mag ik niet klagen dat ik de luxe krijg dat er een IC kan gaan stoppen op het dichtstbijzijnde station, maar die 10 miljoen euro van vermoedelijk perronverlenging kan beter naar Almere Buiten gaan, waar nu al soms niet gestopt kan worden door de IC Dordrecht - Lelystad Centrum als er met 12 bakken gereden wordt. De sluiting van de metroring tussen de Isolatorweg en Centraal is gezien de kosten ook absurd. Er zijn zo veel belangrijkere punten waar dat geld naar toe kan gaan.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Rene » za 30 nov 2019, 18:39

Meer dan de helft van de kosten moet naar belachelijke metroverlengingen. Stap 1: schrap die metro-onzin.

En dan dit soort geblaat: "Doorstromingsmaatregelen op de A1 voor HOV-bus tussen knooppunten Muiderberg en Eemnes zijn onderdeel van het voorkeursnetwerk". Zeker nog nooit gezien dat het asfalt daar al maximaal wordt benut.

En 8x per uur in de spitsrichting betekent met dit plan ook 8x per uur vrijwel leeg in de tegenrichting.

Kortom: weer eens een ronkend stuk OV-retoriek. Zonder enige koppeling met de werkelijkheid.
Geschreven vanuit de gedachte dat extra OV het doel zelf is, en niet slechts één van de mogelijke middelen.
Een middel met een belachelijk hoog prijskaartje als je dat afzet tegen de vervoersprestatie.

De oplossing ligt in de ruimtelijke ordening. Spreiding van werkgelegenheid in de regio. Dan heb je op de lange termijn ook minder zware eenzijdige verkeersstromen.
Evenwicht, minder scheefte. Dat begint bij niet langer ééndimensionaal OV-denken.

Durashift
expressweg
Berichten: 2571
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Durashift » za 30 nov 2019, 18:45

Schiphol minder belangrijk maken.. / minder toeristen naar A'dam / minder zakelijk verkeer van en naar de luchthaven is ook een oplossing.

Spreiding in de regio? Hoe groot / ruim zie jij die regio dan?
Het is toch al min of meer een samengestelde regio?

Werkgelegenheid en huisvesting zullen dan samen UIT die hoofdstedelijke regio getild moeten worden en naar een plek met meer ruimte gebracht moeten worden, m.i.

Vliegveld Eelde kan wel wat klandizie gebruiken, d8 ik. ;)

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Coen Tunnel » za 30 nov 2019, 18:56

Durashift schreef: za 30 nov 2019, 18:45 Schiphol minder belangrijk maken.. / minder toeristen naar A'dam / minder zakelijk verkeer van en naar de luchthaven is ook een oplossing.
Schiphol is belangrijk voor de Nederlandse economie. Er is geen luchthaven in Nederland die er een rol in kan spelen om de hubfunctie van Schiphol minder te maken. En ik denk dat we dat ook niet moeten willen.

Minder toeristen naar Amsterdam? Het is al een dure stad voor toeristen, en dat toerisme is nauwelijks te sturen. Die vraag zal er simpelweg blijven.

Minder zakelijk verkeer van en naar de luchthaven? De andere Nederlandse luchthavens hebben maar weinig interessante vluchten voor zakenreizigers, de trein is vaak geen optie (behoudens naar bestemmingen als Brussel, Parijs, Düsseldorf, Keulen en Frankfurt). Als ik voor mijn werk naar het buitenland ga reis ik ook altijd via Schiphol.
Spreiding in de regio? Hoe groot / ruim zie jij die regio dan?
Het is toch al min of meer een samengestelde regio?
Maar de bedrijvigheid is op een paar plekken geconcentreerd. Vooral in de grote steden. Er is bijvoorbeeld een enorme pendel van Almere naar Amsterdam, omdat die bedrijvigheid in Amsterdam zit, die mensen kunnen niet in Almere aan het werk. Door bedrijven te verplaatsen naar slaapsteden als Almere, Zoetermeer, Purmerend, etc. verminder je hopelijk het aantal forenzenkilometers.

Durashift
expressweg
Berichten: 2571
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Durashift » za 30 nov 2019, 20:20

Ja, maar dat is dus mijn punt: de (forenzen) slaapsteden zijn er al enige tientallen jaren. Dé kans om de bedrijven ernaar te verplaatsen is toch al geweest? Geen Zuidas (verder) ontwikkelen, etc.

Aan de andere kant: de verplaatsing van rijksdiensten vanuit de Randstad naar Groningen, Heerlen etc.. dat heeft toch ook slechts beperkt effect gehad?

Phillips hoofdkantoor had lekker in Eindhoven moeten blijven.. Akzo in Arnhem. Maar nee, men 'moest' zo nodig naar A'dam.. want lekker dicht bij Schiphol

Kortom, het zal toch accepteren worden dat de forenzenstromen bewegen zoals ze nu grotendeels al 'lopen'.
'Wij' hebben toch ook niet voor niks de A6 / A1 verbreed.. en dadelijk de A9.. en de omlegging van de A9 buiten Badhoevedorp?

Gemeente Haarlem laat nog een groot stuk logistieke gebouwen ontwikkelen op dat stuk poldergrond naast het Rottepolderplein.. nog meer verkeersdruk in die regio.. denk ik dan.. Waarom?
Rene schreef:(..) Kortom: weer eens een ronkend stuk OV-retoriek. Zonder enige koppeling met de werkelijkheid.
Geschreven vanuit de gedachte dat extra OV het doel zelf is, en niet slechts één van de mogelijke middelen.(..)
Wel geinig.. op het ovnl forum wordt op hetzelfde discussiestuk precies andersom gereageerd. Daar zien ze toch vooral de noodzaak ervan in én dat de neuzen dezelfde kant op staan voor realisatie. :woop:

Goed beschouwd is dat natuurlijk ook zo.. Ik bedoel, nu is het OV (weer) aan de beurt.. maar in het A4 draadje zijn de plannen te lezen voor een uitbreiding van de parallelstructuur bij Schiphol. De verdubbeling van de spoorbrug over het A'dam Rijnkanaal is al bijna 25 jaar in gebruik..
Intussen hebben wij aan die kant een sterk verbrede A1, dadelijk een ondertunnelde A9 tot Holendrecht, is er een A5 aan de westkant van A'dam en de 2e Coentunnel.

Kortom. de wegeninfrastructuur wordt in de Mokumse regio toch niet echt vergeten, lijkt mij. Zolang je maar niet binnen de ring wilt/moet wezen.. :D

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10218
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Rein » za 30 nov 2019, 21:27

Voor mijn gevoel is de werkgelegenheid al best redelijk gespreid, zeker binnen de Randstad.

Probleem, als je het zo wilt noemen, is dat mensen zich niet zo gemakkelijk laten sturen. Op de A4 staat ‘s ochtend niet alleen file richting Amsterdam, maar ook vanuit Amsterdam richting Den Haag (en ‘s avonds andersom). Zo was het voorheen ook op de A1 bij Muiden. Voor de verbreding stond er niet alleen file richting Amsterdam, maar ook richting Almere en het Gooi (en ook hier ‘s avonds ook weer andersom). Dankzij de verbreding hoeft er in die ‘tegenspitsrichting’ nu niet meer in de file gestaan te worden, maar het blijft gewoonweg erg druk.

En dan kunnen er wel kantoren worden gebouwd in Almere of Haarlem of Hoofddorp, maar dat wil niet zeggen dat daar vooral mensen uit Almere, Haarlem of Hoofddorp gaan werken. De praktijk is denk ik dat de wens/behoefte/mogelijkheid om dicht bij huis te werken kleiner is dan de beleidsmakers en planologen denken, zeker bij beroepen voor middelbaar en hoger opgeleiden.

Ik herken het in mijn omgeving ook. Hoewel Hoofddorp en de rest van de Haarlemmermeer overloopt van de bedrijven en werkgelegenheid, werkt het gros van de mensen in mijn straat in of rond Amsterdam of ergens anders buiten de gemeente. Ook ik werk buiten de gemeente. Ik zou hier vast wel een baan kunnen vinden als ik zou willen, maar specifiek op mijn vakgebied waarin ik vergaand ben gespecialiseerd is er weinig te vinden.

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door jelger » za 30 nov 2019, 21:42

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 21:52, 1 keer totaal gewijzigd.

Durashift
expressweg
Berichten: 2571
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Durashift » za 30 nov 2019, 21:48

Men zou ook eens in kaart moeten brengen hoeveel forenzen extra afstand/tijd kwijt zijn door de verplaatsing van hun werkplek.

Echt, bedrijven verhuizen (deels) ook maar lukraak.. of kopen het een en ander op.. waardoor vestigingsplaatsen veranderen etc..

Hensepens
autoweg
Berichten: 1072
Lid geworden op: wo 09 mar 2005, 21:17
Locatie: Hoofddorp

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Hensepens » zo 01 dec 2019, 17:05

Rene schreef: za 30 nov 2019, 18:39 Meer dan de helft van de kosten moet naar belachelijke metroverlengingen. Stap 1: schrap die metro-onzin

....
Omdat? De N/Z slaat goed aan. Ik maak er regelmatig gebruik van.

Ik hoop juist dat het lukt de metro buiten de ring krijgen/houden. Zie Rotterdam als positief voorbeeld. Beter dan die dorpsmentaliteit die er heerst in Amsterdam.

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door jelger » zo 01 dec 2019, 19:27

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 21:52, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Chris » zo 01 dec 2019, 19:38

Wat voor winst boekt een IJmeerverbinding (rail) nou eigenlijk ten opzichte van de bestaande spoorlijn? Veel korter zal het niet worden en op IJburg lijkt er geen ruimte te zijn gereserveerd voor een spoorlijn. Ik kan mij niet voorstellen dat er nou een grote vervoersvraag bestaat tussen Almere en IJburg alleen. En Almere - Amsterdam Centraal kan nu al goed per trein. Al moet je met de sprinter wel geduld hebben vanwege de vele stations op dat traject.

Piles
autoweg
Berichten: 1312
Lid geworden op: vr 04 sep 2015, 16:02

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Piles » zo 01 dec 2019, 19:42

^^ Capaciteit, tijdswinst en betrouwbaarheid van het netwerk. Een beetje dezelfde redenen waarom er soms nieuwe wegen worden aangelegd i.p.v. verbreden ;)

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door jelger » zo 01 dec 2019, 19:49

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 21:52, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Chris » zo 01 dec 2019, 20:13

Vanaf Almere Centrum sta je in 21 minuten op Amsterdam Centraal. Dat lijkt mij heel redelijk. Qua robuustheid is 4 sporen door Weesp niet voldoende?

Het is wel zo dat ons spoornet zich eigenlijk ontwikkeld heeft tot een oversized metrosysteem. Wij hebben op het hoofdrailnet frequenties die je maar in weinig landen ziet. Aan de andere kant zijn de stedelijke gebieden te klein voor een echt uitgebreid voorstedelijk spoornet zoals je in Duitsland, Frankrijk of Londen hebt. De Nederlandse steden zijn pas laat groot geworden, lang na de gouden tijd van het spoor, waardoor het achteraf bijna niet meer in te passen is.

Almere heeft juist heel veel stations voor een stad met een dergelijk inwonertal. Wel allemaal aan dezelfde lijn, maar hoe kan je nog zinvol meer lijnen bouwen zonder daarmee ondergronds te moeten?

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20586
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door waldo79 » di 03 dec 2019, 23:10

Naast treinen heeft Almere een fijnmazig netwerk van buslijnen plus directe buslijnen met het Gooi en Amstelland waar die sneller dan de trein zijn.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Coen Tunnel » wo 04 dec 2019, 8:14

Chris schreef: zo 01 dec 2019, 20:13Het is wel zo dat ons spoornet zich eigenlijk ontwikkeld heeft tot een oversized metrosysteem. Wij hebben op het hoofdrailnet frequenties die je maar in weinig landen ziet. Aan de andere kant zijn de stedelijke gebieden te klein voor een echt uitgebreid voorstedelijk spoornet zoals je in Duitsland, Frankrijk of Londen hebt.
Ik denk niet dat de Nederlandse Randstad te klein is voor iets S-Bahn- of RER-achtigs. Zo'n mengvorm tussen trein en metro in zou denk ik veel kunnen brengen. Het is geprobeerd met de Zoetermeerlijn en de Hofpleinlijn, die nu omgebouwd zijn tot Randstadrail, feitelijk een metro. Het idee is in Nederland dus geflopt. Het voordeel had kunnen zijn dat je een grotere dichtheid van stations kunt hebben. Maar je hebt er wel een min of meer aparte/afgescheiden infrastructuur voor nodig, en dat is zoals je aangeeft nogal lastig in te passen.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2416
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Lekkere Kwal » wo 04 dec 2019, 10:09

^^ een s-bahn of iets dergelijks biedt simpelweg niet het voordeel van integratie in het tram- of metronetwerk terwijl met name metro's niet onderdoen voor treinbedrijf. Zie ook de Hoekse Lijn recentelijk nog. Eigenlijk zou de vraag moeten zijn wat s-bahn zou kunnen bieden boven een metro, niet de s-bahn boven een klassieke trein.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Chris » wo 04 dec 2019, 10:17

De sprinters vervullen in de Randstad al wel de rol van RER / S-Bahn. De vraag is ook of er nog grote onaangeboorde reizigerspotentiëlen zijn. Volgens mij niet.

Net als die fantasie van een Lelylijn. Het is echt niet te rechtvaardigen om 4 of 5 miljard euro uit te geven om een paar duizend reizigers tussen Groningen en Amsterdam een wat kortere reistijd te geven of om die paar keer per jaar dat Zwolle er uit ligt op te lossen. En ik zag iemand elders een interessant punt maken: reizigers van/naar/via Zwolle zullen door een Lelylijn benadeeld worden (lagere frequenties).

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Coen Tunnel » wo 04 dec 2019, 12:23

Chris schreef: wo 04 dec 2019, 10:17 De sprinters vervullen in de Randstad al wel de rol van RER / S-Bahn.
Ja en nee. Er is niet zo'n grote dichtheid aan stations als bij een S-Bahn, en de treinen bedienen ook niet als een quasi-metro grote delen van binnensteden.
De vraag is ook of er nog grote onaangeboorde reizigerspotentiëlen zijn. Volgens mij niet.
Ik ben het er wel mee eens dat het in Nederland niet op een makkelijke manier nog veel beter zou kunnen.
Net als die fantasie van een Lelylijn. Het is echt niet te rechtvaardigen om 4 of 5 miljard euro uit te geven om een paar duizend reizigers tussen Groningen en Amsterdam een wat kortere reistijd te geven of om die paar keer per jaar dat Zwolle er uit ligt op te lossen. En ik zag iemand elders een interessant punt maken: reizigers van/naar/via Zwolle zullen door een Lelylijn benadeeld worden (lagere frequenties).
Er is een enorme lobby in de noordelijke provincies gaande om die Lelylijn te krijgen, en Groningen rekent op de support van Drenthe. Maar behalve voor Noord-Drenthe, dat toch al op Groningen gericht is, heeft de Lelylijn geen toegevoegde waarde. Voor alles vanaf Assen en zuidelijker schiet je er niks mee op.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5090
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Rogier » wo 04 dec 2019, 12:29

^^

De Lelylijn is gewoon de Zuiderzeelijn in oude zakken. Meteen afschieten, want in ruil voor de Zuiderzeelijn heeft Noord-Nederland een flink aantal projecten gekregen: Haak om Leeuwarden, A28 Zwolle - Meppel, N50 Kampen - Emmeloord, Groningen Zuidelijke Randweg, KNP Joure en N31 Harlingen. Anders was een groot deel van deze projecten nooit van de grond gekomen.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2416
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Lekkere Kwal » wo 04 dec 2019, 14:12

^^ waarom afschieten? Want als het door zou gaan dan zouden die projecten weer afgebroken worden :s

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5090
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door Rogier » wo 04 dec 2019, 15:01

^^ Omdat deze lijn totaal niets toevoegd voor de regio en Nederland. Het geld kan beter aan andere infraprojecten besteed worden (desnoods in de noordelijke regio), want ik verwacht dat deze lijn amper extra reizigers gaat aantrekken. Laat staan dat het de regio versterkt.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18266
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Regionaal OV-Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland & Flevoland

Bericht door boe! » di 18 feb 2020, 19:45

Regeringspartijen CDA en D66 hebben vandaag een pleidooi gehouden voor de bouw van 25.000 woningen in Almere-Pampus, dit om het woningtekort in de regio aan te pakken. En daar hoort volgens deze partijen ook een extra OV-verbinding bij. De IJmeerverbinding is weer terug van nooit weggeweest.

:arrow: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/1 ... ere-pampus
:arrow: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/1 ... weggeweest