Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Durashift
verkeersader
Berichten: 821
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Durashift » di 26 nov 2019, 22:37

.. of het vee in ontwikkelingsgebieden of opkomende landen komt (eindelijk) ook in ontwikkeling en hoeven niet te vechten tegen de verdrukking van efficiënt geproduceerde landbouwproducten. :?:

Natuurlijk, er zal nog wel een Oost-Europees land tussendoor gaan 'fietsen' doordat aldaar geproduceerde landbouw onze kant op komt (voor zover dat er al niet is).

Gebruikersavatar
jelger
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45
Locatie: Delft

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door jelger » di 26 nov 2019, 22:38

Ja, dus wij zitten in de shit voor een ander zijn mond.

Ook in andere landen kan men duurzaam en goed produceren. Onze technologie en know how is al een export product. Ik lees dan ook geen argument om (bv) Brabantse megaveehouderij te blijven tolereren met alle gezondheidsrisico's van dien.

Een hoge concentratie van zowel veehouderij als mensen is een bekend slechte mix, en recept voor verhoogde gezondheidsrisico's (ik til het bewust uit het abstracte milieu normen debat). Als we dat accepteren en de consequenties daarvan aanvaarden is dat prima, maar mijn indruk is dat dit niet zo zwart-wit overtuigend gesteld kan worden.

De wereld is groter dan Nederland. We kunnen niet alles met elkaar blijven verenigen, er zal echt keuze en prioriteit gesteld moeten worden . In scrum betekent dit: wil je 130 rijden? Prima! Wat wil je daarvoor opgeven binnen de gegeven normen en juridische uitspraken?

CasablancaMarocco
stadsweg
Berichten: 352
Lid geworden op: wo 22 okt 2014, 11:40

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door CasablancaMarocco » di 26 nov 2019, 23:36

Al die polders in het groene hart teruggeven aan de natuur (moeras en bos) dit zorgt ervoor dat zeldzame vogels kunnen broeden, en dit overbevolkte land letterlijk wat meer lucht krijgt.

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9579
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Peter » wo 27 nov 2019, 1:02

Dan wordt alles plas of moeras. Te nat voor bomen. Een moeras levert vrijwel geen zuurstof op, maar wel methaangas.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
jelger
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45
Locatie: Delft

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door jelger » wo 27 nov 2019, 8:52

Precies het probleem waar Rusland zich toenemend voor geplaatst ziet met de smeltende toendra's. Ook daar kentert het besef dat global warming niet "een verzinsel van Soros gesponsorde clubjes is maar zichtbare consequenties heeft.

Onze stikstofproblematiek komt voor een aantoonbaar substantieel deel bij onze veehouderij vandaan, naast een aantal andere sectoren. Daar hebben wij zelf invloed op,"in control". Op het buitenland hebben we dat niet. Dat geldt ook voor onze buren. Die hebben geen directe invloed op onze emissies, zijn daar niet "in control" van. Maar dat is blijkbaar niet erg. Immers, voor ons is weg = weg.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 62733
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Chris » di 03 dec 2019, 20:31

Ik vond deze tool, dan kan je een beetje inzicht krijgen waarover men praat met stikstof en de eenheid mol: https://www.convertunits.com/from/moles+N/to/grams

1,6 mol stikstof is dus 22 gram per hectare per jaar.

De bouw van 75.000 woningen zorgt in bijna heel Nederland voor 0,1 - 0,3 mol stikstofneerslag. Dat is dus 1,4 - 4,2 gram stikstof per hectare per jaar.

Je vraagt je af hoeveel vogelpoep per jaar bijdraagt...

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9579
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Peter » di 03 dec 2019, 21:31

Vogels zijn natuur. Maar loslopende wildpoepende katten niet en die zijn een groot stikstofprobleem en hebben geen natuurvergunning. 😁
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
jelger
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45
Locatie: Delft

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door jelger » di 03 dec 2019, 22:28

Of gewoon je eigen poep.

Ik snap dat dit minder populair is om over te delibereren. :heygrr:

Basjuh1981
autoweg
Berichten: 1190
Lid geworden op: vr 23 sep 2016, 16:26
Locatie: Den Haag

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Basjuh1981 » wo 04 dec 2019, 8:26

^^ Wat een schijtopmerking :nothanks:

:lol:

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 62733
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Chris » di 10 dec 2019, 19:36

Je ziet wel wat voor impact die uitspraak van de Raad van State heeft op de bouwsector. Ik volg de Tenderned publicaties sinds het voorjaar en met name sinds de zomer zijn er nauwelijks nog aanbestedingen gestart voor wegenprojecten. Tot aan de zomer waren er nog wekelijks meerdere aanbestedingen of gunningen van wegenprojecten, dat waren projecten die al onherroepelijk waren. Maar sindsdien amper nog. En daar kwamen de PFAS problemen ook nog overheen. Dit geldt voor alle typen opdrachtgevers (rijk, provincie gemeenten).

Overigens is 2019 het eerste jaar in een hele lange tijd dat er maar 1 tracébesluit is vastgesteld (en dat nog op de valreep op 9 december). Dat betekent dat de komende 1-2 jaar ook niet veel rijksprojecten gestart zullen worden.

En dat allemaal voor een non-existente ecologische impact. Het lijkt wel alsof de heersende waarde van stikstofdepositie in één klap per 29 mei 2019 de maximale waarde is geworden en ook elke niet-significante toename een probleem is. Er zijn echter geen wettelijke grenswaarden voor stikstofdepositie of stikstofuitstoot, dit is hoe de situatie geïnterpreteerd wordt. In de Wet natuurbescherming wordt stikstof geen één keer genoemd. Eigenlijk ontbreekt het juist aan juridische basis om plannen nog vast te stellen.

Durashift
verkeersader
Berichten: 821
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Durashift » di 10 dec 2019, 21:08

Hoe kan de RvS dan toch tot zo'n uitspraak komen? Van hen wordt altijd gezegd: men toetst of de wet goed toegepast is, verders niet , dacht ik. :?:

Rogier
expressweg
Berichten: 3836
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Rogier » wo 11 dec 2019, 7:30

De hoofdreden is heel simpel, omdat de stikstofgevoelige Natura2000 gebieden in een matig \ slechte staat van instandhouding bevinden. In de wet staan deze normen inderdaad niet in, omdat de normen door nieuwe inzichten kunnen veranderen. In de wet staat dat men moet aantonen dat ingrepen geen significant negatief effect heeft op deze gebieden. Echter geldt echter alleen als deze gebieden in een goede staat van instandhouding bevinden.

Mooi voorbeeld is het TB van de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven. Ook werd er geprobeerd om het TB onderuit te halen met argumenten dat de stikstofdepositie op een Natura2000 gebied te hoog is. Dit argument werd onderuit gehaald, omdat het Natura2000 in een goede staat van instandinghouding bevind. Hierdoor kon men ook aantonen dat de effecten (onder de drempelwaarde) niet significant zijn, terwijl de normen redelijk verschreden werden.

Dat is ook de reden waarom men naar langere termijn maatregelen moet kijken en tegelijk deze gebieden moet opknappen (zoals ik al in eerdere berichten heb aangegeven). Als dat langere termijn plan (redelijk onderbouwd met een ecologische toets) op tafel ligt, dan kunnen de grotere projecten ook weer in gang worden gezet.

Overigens gaf de commissie Remkes ook aan dat veel gemeentes en provincies de nieuwe situatie veel te streng opvatten. In veel gevallen zijn er best dingen mogelijk. Het compleet stilleggen van onderhoudswerkzaamheden slaat nergens op, want deze activiteiten zouden onder normale omstandigheden ook gedaan zijn.

Uiteindelijk moet er een soort PAS 2.0 komen, met extra maatregelen.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16021
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door mavas » wo 11 dec 2019, 9:15

Zie ook afbeelding: https://www.noord-holland.nl/Onderwerpe ... ikstof.pdf
Noord-Holland neemt aangepaste beleidsregel stikstof aan
(10 december 2019)
De provincie Noord-Holland heeft de beleidsregel over stikstof op bepaalde punten aangepast. De koppeling met dierrechten is losgelaten en ondernemers mogen de vergunde stikstofruimte van stallen of productiehallen die daadwerkelijk zijn gebouwd en in gebruik zijn genomen inzetten voor nieuwe ontwikkelingen.

Wat onveranderd blijft is dat bedrijven die hun bedrijfsvoering voortzetten zonder wijziging of vernieuwing van hun bedrijf, door kunnen gaan met de vergunning die zij al hebben. Deze is onherroepelijk. Ook als ondernemers hun bedrijf verkopen of overdragen, blijft de vergunning van kracht.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “De onduidelijkheden zijn uit de beleidsregel gehaald. Nu de vergunningverlening in deze aangepaste vorm kan doorgaan, gaan we aan de slag met de gebiedsgerichte aanpak. Daarbij kijken we samen met de betrokkenen per gebied wat nodig is om de stikstofdepositie in onze Natura 2000-gebieden te laten afnemen.”

Verduidelijking
Binnen de beleidsregel zijn naast aanpassingen ook verduidelijkingen toegepast. De ‘feitelijk gerealiseerde capaciteit’ is het uitgangspunt voor intern salderen. Dat betekent dat ondernemers de vergunde stikstofruimte van stallen of productiehallen die daadwerkelijk zijn gebouwd kunnen inzetten voor nieuwe ontwikkelingen. Als een ondernemer minder gerealiseerd heeft dan in de vergunning staat, dan wordt het ongebruikte deel van de vergunning ingenomen bij een wijziging van de bedrijfsvoering. Er zijn echter uitzonderingen. Zoals wanneer een bedrijf aantoonbare stappen heeft gezet richting een nieuwe ontwikkeling, of investeringen heeft gedaan om deze ruimte te vullen.

Afromen
Een bedrijf kan ook stikstofruimte kopen van een bedrijf dat stopt. Dit heet extern salderen. Daarbij is stikstofdaling het uitgangspunt. De ‘feitelijk gerealiseerde capaciteit’ mag een bedrijf dat stopt met haar activiteiten (saldogever) overdragen aan een bedrijf dat stikstofruimte nodig heeft (saldo-nemer). De saldonemer mag 70% van de overgedragen stikstofruimte benutten; de overige 30% komt ter beschikking van de natuur, samen met de niet-gerealiseerde capaciteit in de vergunning.

Verwarring
Nederland zat na de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op 29 mei 2019 deels op slot. Op 8 oktober 2019 hebben Gedeputeerde Staten beleidsregels vastgesteld om de vergunningsverlening weer op gang te brengen. Toen bleek dat de provinciale beleidsregels op onderdelen verschilden met de definitie die het Rijk hanteerde.

Ook bleek de koppeling met dier- en fosfaatrechten – een verantwoordelijkheid van het Rijk - voor verwarring te zorgen. Vorige week werden het Rijk en de twaalf provincies het eens over een aantal wijzigingen in de beleidsregel. De beleidsregel treedt op 13 december 2019 in werking.
https://www.noord-holland.nl/Actueel/Ar ... ikstof_aan
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 62733
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Chris » wo 11 dec 2019, 11:24

De Raad van State heeft het project voor een buitendijkse haven bij Urk vernietigd. Alle bezwaren waren ongegrond behalve het item stikstof. De passende beoordeling die voor het project gemaakt is voldeed niet.

>> https://www.raadvanstate.nl/actueel/nie ... n-bij-urk/

De IJsselmeervereniging had diverse bezwaren tegen het provinciale plan aangevoerd in een juridische procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zo zou het plan leiden tot een toename van stikstofuitstoot en zou dat de Natura 2000-gebieden ‘Rottige Meenthe & Brandemeer, ‘Weerribben’ en ‘De Wieden’ aantasten.

In de passende beoordeling voor dit plan is de provincie Flevoland er namelijk vanuit gegaan dat zich in de toekomst ontwikkelingen zullen voordoen die een positieve invloed kunnen hebben op de omvang van de stikstofneerslag in de Natura 2000-gebieden. Maar omdat het effect van deze ontwikkelingen op dit moment nog onzeker is, mogen die niet worden meegenomen in de passende beoordeling. Uit de PAS-uitspraak volgt namelijk dat vooraf duidelijk moet zijn dat die ontwikkelingen ook daadwerkelijk resultaat hebben.


De genoemde Natura 2000 gebieden liggen op minimaal 25 kilometer afstand van dit project, dus je kan er wel vanuit gaan dat de werkelijke impact verwaarloosbaar klein is.

De passende beoordeling is overigens al in 2016 gemaakt en was onderdeel van het PAS.

Ik zie overigens wel een probleem in dit soort gevallen, je moet de toekomstige situatie berekenen, maar je mag geplande maatregelen voor de vermindering van stikstof niet meenemen in de beoordeling, omdat het effect onzeker is. Dit moet vooraf vast staan. Daardoor zal een project initieel bijna altijd leiden tot een (al dan niet zeer geringe) toename van de stikstofdepositie, omdat de heersende waarde als uitgangspunt genomen moet worden, in plaats van de verwachte toekomstige waarde.

Ik ben benieuwd hoe ze dit probleem met wetgeving willen gaan invullen. Hele grote projecten kan je wel via de ADC toets verwerken en van hele kleine activiteiten is wellicht aan te tonen dat deze geen stikstof doen neerslaan. Maar voor alle kleine en middelgrote projecten wordt dit heel complex zonder een overkoepelend programma zoals het PAS bedoeld was. Dit is onwerkbaar.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16021
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door mavas » wo 11 dec 2019, 12:45

Het is onwerkbaar ja. Maar is dat niet op te lossen zoals je in de afbeelding kunt zien, in het nieuwsbericht hierboven?
Intern salderen en anders een passende beoordeling.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 62733
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Chris » wo 11 dec 2019, 12:52

Intern salderen kan volgens mij niet bij veel bouwprojecten. Dit is meer gericht op de landbouwsector. Dus je komt automatisch bij minimaal een passende beoordeling en daarna een ADC toets uit. Of extern salderen: een boer uitkopen om jouw bouwproject te compenseren.

In de landbouw kan je intern salderen door uitstoot te compenseren. Dit gaat om veel grotere cijfers dan bij bouwprojecten, kennelijk stoten 100 koeien al iets van 70.000 mol stikstof per jaar uit, die vervolgens verwaait en overal en nergens in kleinere hoeveelheden neerslaat.

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9579
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Peter » wo 11 dec 2019, 13:35

Probleem is dat projecten juist onzeker zijn, omdat je daarbij veel externe partijen hebt, waaronder lagere overheden en milieugroepen die een compenserende maatregel kunnen blokkeren of vertragen. Een maatregel die gunstig is voor stikstof, kan wel eens een negatief gevolg hebben voor de werkgelegenheid, de milieubeleving, een vogelsoort, vleermuizen, etc. Zelfs als je een boer uitkoopt, kan die op het laatste moment zich bedenken en een rechtszaak aanspannen. En als je de boer ruim vantevoren uitkoopt, dan nog moet de bouwer de boerderij in bezit houden of een stevig kettingbeding inbouwen, want de nieuwe eigenaar kan (met een bestemmingsplan dat niet gewijzigd is) weer vee gaan houden.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16566
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door boe! » wo 11 dec 2019, 13:50

Chris schreef:
wo 11 dec 2019, 11:24
Ik zie overigens wel een probleem in dit soort gevallen, je moet de toekomstige situatie berekenen, maar je mag geplande maatregelen voor de vermindering van stikstof niet meenemen in de beoordeling, omdat het effect onzeker is. Dit moet vooraf vast staan. Daardoor zal een project initieel bijna altijd leiden tot een (al dan niet zeer geringe) toename van de stikstofdepositie, omdat de heersende waarde als uitgangspunt genomen moet worden, in plaats van de verwachte toekomstige waarde.
Of je gaat eerst de maatregelen uitvoeren die de stikstofdepositie verminderen en pas daarna de maatregelen die depositieverhogend zijn.

Rogier
expressweg
Berichten: 3836
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Rogier » wo 11 dec 2019, 13:53

^^

Beide is best mogelijk, maar wat ik vooral mis is een plan om de Natura2000 gebieden in goede staat te krijgen, want daar ligt met name de kern van het probleem. Al dit plan is vastgesteld (en met redelijke zekerheid vast te leggen is), dan kun je de rest ook aanpakken. Men blijft te veel in het korte termijn denken. Eerst een lange termijn aanpak opzetten, dan is de oplossing voor de kortere termijn niet zo moeilijk. Verder kan RWS is beter gaan richten om diverse onderhoudsprojecten naar voren te halen, zodat de bouwbedrijven aan het werk blijven.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 62733
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Chris » wo 11 dec 2019, 14:03

boe! schreef:
wo 11 dec 2019, 13:50
Of je gaat eerst de maatregelen uitvoeren die de stikstofdepositie verminderen en pas daarna de maatregelen die depositieverhogend zijn.
Dat is het uitgangspunt van de ADC toets voor veelal de grote projecten, maar dat is onwerkbaar voor alle mogelijk denkbare vergunningen. Omdat iedereen dan op zichzelf in het natuurgebied aan de slag zou moeten om een minuscuul beetje stikstofdepositie te verwijderen om zijn project te compenseren. Juist daarom was het PAS opgezet.

Ik vraag mij wel af waarom het verminderen van de NOx uitstoot ten gevolge van verkeer niet meegerekend kan worden als zijnde een bronmaatregel. Op het totale plaatje is dat gering omdat het verkeer sowieso maar gering bijdraagt, maar omdat er voortdurend geneuzeld wordt over allerlei decimalen van molen kan het toch wel betekenisvol zijn.

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16566
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door boe! » wo 11 dec 2019, 14:38

Chris schreef:
wo 11 dec 2019, 14:03
Ik vraag mij wel af waarom het verminderen van de NOx uitstoot ten gevolge van verkeer niet meegerekend kan worden als zijnde een bronmaatregel.
Ik vermoed dat men dubbeltellingen wil voorkomen. Dat project X en Y niet beiden de uitstootvermindering van het verkeer op dezelfde wegen gaan meenemen in hun berekening.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16021
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door mavas » vr 13 dec 2019, 19:03

In Noord-Holland gaan op korte termijn al aan de slag met verbetering van de N2000-gebieden:
Gebiedsgerichte aanpak stikstof in Noord-Holland van start
(11 december 2019)
Het startsein voor de gebiedsgerichte aanpak stikstof in Noord-Holland is woensdag 11 december gegeven door commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap).

De komende maanden wordt in kaart gebracht welke maatregelen nodig zijn om de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden te verlagen en de natuur te versterken. Het eerste pakket moet in het voorjaar van 2020 zijn opgesteld. De geplande natuurherstelmaatregelen moeten de komende twee jaar volledig worden uitgevoerd.

Commissaris Arthur van Dijk: “Het is een roerige periode geweest, waarbij er ook protesten voor de deur van het provinciehuis plaatsvonden. Doordat de protesten respectvol verliepen, kwam de boodschap heel goed binnen. En dat is belangrijk voor het vertrouwen om verder te gaan.”

De provincie gaat met twee doelen de gebiedsgerichte aanpak tegemoet: garanderen dat op langere termijn de Natura 2000-instandhoudingsdoelen worden behaald. Dit moet worden bereikt door een aanzienlijke afname van de stikstofdepositie op de stikstofgevoelige natuur en door het uitvoeren van herstelmaatregelen. Daarnaast wil de provincie op korte termijn ervoor zorgen dat economische groei weer mogelijk wordt. Daarvoor werd eerder al de beleidsregel stikstof vastgesteld.

Gedeputeerde Esther Rommel: “Bij ieder nieuw initiatief in de buurt van een Natura 2000-gebied is een voorstel tot stikstofreductie een verplicht onderdeel. Daarnaast moeten provincie en natuurbeheerders meer inspanning leveren om de natuur in deze gebieden te versterken. Op die manier kunnen we in gezamenlijkheid tot sterkere natuur komen en ruimte creëren voor nieuwe projecten. De bijeenkomst van vandaag is de start van die gezamenlijkheid. In januari volgen de uitnodigingen voor de gebiedsbijeenkomsten. Laten we er gezamenlijk het beste van maken.”

Afname
In de duingebieden en de veenweidegebieden wordt met lokaal betrokken mensen en organisaties besproken wat nodig is om de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden af te laten nemen. Dat kan door het aanpassen van bedrijfsvoering, verplaatsen van economische activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, het verlagen van de maximumsnelheid op wegen, het nemen van technische maatregelen in de industrie of het helpen stoppen van bedrijven die depositie veroorzaken.

Natuurherstelmaatregelen
In februari worden de eerste bijeenkomsten in de gebieden georganiseerd. In het voorjaar moet het pakket met maatregelen per gebied zijn opgesteld. Na vaststelling door Gedeputeerde Staten, kunnen de plannen worden uitgevoerd. Ook stelt de provincie een pakket op aan aanvullende natuurherstelmaatregelen per gebied, bovenop de al in gang gezette herstelmaatregelen. Deze worden de komende twee jaar uitgevoerd om de kwaliteit van de Natura 2000-gebieden te versterken.
https://www.noord-holland.nl/Actueel/Ar ... _van_start
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16021
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door mavas » vr 13 dec 2019, 19:17

Hier op kaart de gebieden in Noord-Holland: https://maps.noord-holland.nl/extern/gi ... /kaart.htm

Als je dan kijkt naar die gebieden, en kijkt waar provinciale wegen daar in de buurt lopen dan betreft het de volgende wegen: N502, N243, N512, N513, N197, N8/N246, N515, N235, N247, N200, N201 en N236
Op deze wegen is er kans dat de snelheid verlaagd wordt. Veel van die wegen lopen maar voor korte gedeeltes langs N2000-gebied, en in veel gevallen is de snelheid al 60, dus daar valt niet zoveel winst te behalen denk ik.

Waar met name winst te behalen is, is op de N201 en N236 in Gooi- en Vechtstreek. Die lopen dwars door grote N2000-gebieden.
Verder de N200 tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee (80), N235 (80) en N246 (nu deels 100), N515 (oostelijk deel is 80) en N247 tussen Edam en Oosthuizen (80). Er bestaat volgens mij wel kans dat deze gedeeltes naar 60 gaan. :roll:
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
jelger
expressweg
Berichten: 3181
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45
Locatie: Delft

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door jelger » vr 13 dec 2019, 19:46

Bij eenvandaag zojuist een item over PAS en degene die de boel in beweging zette (en wiens klacht door de raad van State werd overgenomen).
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zo- ... g-op-2019/

Rake uitspraken van hem. Naar mijn idee. Onderaan staat geloof ik het hele videofragment.

Durashift
verkeersader
Berichten: 821
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Durashift » vr 13 dec 2019, 23:59

Nou, ik vind dat het wel hout snijdt.

Geen visie vanuit het kabinet.. past prima bij Rutte ;)

Dit ben ik ook wel met hem eens:
(..) Voor de acties van de boeren heeft hij daarentegen weinig begrip. "Het is het gevolg van een gebrek aan optreden van het kabinet. Ze hebben getolereerd dat snelwegen werden geblokkeerd, het Malieveld is omgeploegd, er is op de deur van het provinciehuis ingereden. De regering heeft dit te ver laten komen. Farmers Defence Force is een behoorlijk recht-extremistische groep. Die hebben het idee dat ze alles kunnen maken omdat de regering geen maatregelen neemt." (..)
Bron:
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zo- ... g-op-2019/

Hij is wel een luis in de pels... maar ook die zijn nodig. Het is alleen een beetje rottig hoe er op die luis gereageerd is door ons kabinet.. ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wat ik van de 'klagende boeren' ook niet zo begrijp, is hun argument voor de regeldruk.. het almaar aanpassen van de regels.
Daar is hun sector toch niet uniek in? Dat hebben sectoren als onderwijs, gezondheidszorg ook .. en ook 'last' van.

Mogelijke ongelijkheid doordat provincies afwijkende beleidsregels / normen voor de natuurvergunning kunnen opstellen?
Is met de WMO wet net zo.. het is maar net in welke gemeente je woont om de zorg / vergoeding vanuit de WMO te krijgen. Daar is ook geen 'gelijk speelveld' zeg maar..

Ik hoorde van de week op de radio (1) een melkveehouder spreken over zijn bedrijf. Het ging over intrekken van het aantal stuks vee op de vergunning dat nog niet in de stal staat.. Hij zei dat zijn bedrijfsvoering (financiering door de bank) gebaseerd is op dat vergunningsaantal van, in zijn geval 120, koeien. Echter, hij had er nu maar 100 in de stal staan.. Dus, intrekken van die 20 (op papier) is een probleem.

Ik dacht: huh.. volgens mij heb jij dan nu toch al een 'probleem' met de bank omdat jij geen 120 koeien in de stal hebt staan..
Waarom wordt de schuld dan naar de beleidsmakers geschoven??

Naar mijn idee is dat ook een deel van het kwaad dat bij de boeren zit.. men heeft allemaal vergunningen met grotere aantallen vee om te houden dan dat zij werkelijk doen of van plan zijn om te doen.. Dat dreigt nu ingeperkt te worden.. en dan is er angst en woede..
Misschien zoiets als de snelheidsweergave op de meter in het dashboard van de auto.. De teller geeft een waarde tot wel 200 km/h (of meer aan).. terwijl de auto dat technisch nooit kan halen.. Maar een snelheidsmeter inbouwen die tot de werkelijke waarde.. vinden 'wij' niet tof.. want dat drukt ons dan min of meer op de feiten..

(natuurlijk, er zal ook wel een wettelijke waarde zijn om marge op de snelheidsklok in te bouwen bij bijvoorbeeld een afdaling etc.. ;) )
Laatst gewijzigd door Durashift op za 14 dec 2019, 11:18, 1 keer totaal gewijzigd.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 8107
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Rein » za 14 dec 2019, 8:25

mavas schreef:
vr 13 dec 2019, 19:17
Hier op kaart de gebieden in Noord-Holland: https://maps.noord-holland.nl/extern/gi ... /kaart.htm

Als je dan kijkt naar die gebieden, en kijkt waar provinciale wegen daar in de buurt lopen dan betreft het de volgende wegen: N502, N243, N512, N513, N197, N8/N246, N515, N235, N247, N200, N201 en N236
Op deze wegen is er kans dat de snelheid verlaagd wordt. Veel van die wegen lopen maar voor korte gedeeltes langs N2000-gebied, en in veel gevallen is de snelheid al 60, dus daar valt niet zoveel winst te behalen denk ik.

Waar met name winst te behalen is, is op de N201 en N236 in Gooi- en Vechtstreek. Die lopen dwars door grote N2000-gebieden.
Verder de N200 tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee (80), N235 (80) en N246 (nu deels 100), N515 (oostelijk deel is 80) en N247 tussen Edam en Oosthuizen (80). Er bestaat volgens mij wel kans dat deze gedeeltes naar 60 gaan. :roll:
Ik heb begrepen dat de NOx uitstoot van de meeste automotoren bij 60 km/h meer is dan bij 80 km/h. Dat zou er dus eerder voor pleiten de Vmax op 60 km/h wegen te verhogen dan die op 80 km/h wegen te verlagen. Helaas lijken bepaalde politieke partijen dit soort onderzoeken te willen lezen en lijkt de wens de Vmax te verlagen eerder uit andere overwegingen (lees: auto pesten) te komen. :shutup:

Durashift
verkeersader
Berichten: 821
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Durashift » zo 22 dec 2019, 0:28

Vandaag in de NRC een stuk gelezen over geplande woningbouw in Deventer, op het terrein van de voormalige ijsbaan (in 1992 gesloopt).
De bouw / realisatie levert 0,03 mol/ha/jr. aan extra stikstofdepositie op. Niet significant dus, zou je zeggen.
Toch zegt het AERIUS model: Nope. Niet toegestaan, want er zijn 2 kwetsbare gebieden (hexagonen) die op rood staan in dat model, voor die lokatie.
Wat blijkt nu: één van die twee is al lang geen kwetsbaar natuurgebied meer.. maar in de praktijk nu een parkeerterrein. :schrikreactie:

Provinciale medewerker erkent dat de afbeeldingen in AERIUS verouderd kunnen zijn.. :s

Dus, de betreffende stikstofcoördinator van de gemeente kan rekenen wat men wil.. de computer says no. :lol:

Nou, als dit werkelijk zo is en het rekenmodel dus niet de actualiteit weergeeft.. vind ik dat wel kwalijk.
Dan geef ik de boeren, op dit punt, wel een stuk gelijk dat rekenmodellen niet kloppen..

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 62733
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Chris » zo 22 dec 2019, 10:00

Dat soort fouten komen toch wel eens voor. In het NSL zijn ook overschrijdingen geconstateerd die veroorzaakt werden door een invoerfout, waardoor de intensiteiten per ongeluk 300.000 waren in plaats van 30.000 of zo. Vooral in de beginjaren kwam dit veel voor. Er zijn zoveel toetspunten dat zoiets handmatig bijna niet te controleren is. Je komt er achter omdat overschrijdingen zeldzaam zijn geworden en dus de resterende overschrijdingen kritischer bekeken worden, dan komen dat soort fouten naar boven.

Durashift
verkeersader
Berichten: 821
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Durashift » zo 22 dec 2019, 13:47

^^ dat begrijp ik. Het is, denk ik, dan alleen de vraag hoe snel en kordaat zo'n fout hersteld kan worden. Uit dat artikel bleek niet dat dit op korte termijn zou gebeuren, zeg maar...

Rogier
expressweg
Berichten: 3836
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Bericht door Rogier » zo 22 dec 2019, 16:26

^^ Als het gebied niet bestaat, dan kan het gewoon uit het model gehaald worden. Dat is wel te onderbouwen en anders kan men een ecologisch toets op het gebied toepassen en blijkt uit deze toets dat het gebied niet eens bestaat.