
Maar dit is al meer iets voor de coronatopic in het Wegrestaurant.

Moderator: Moderatoren
Corona kwam juist overal door de open grenzen.
Mobiliteit tussen landen en continenten is de drijvende factor geweest. Niet "open" grenzen, in welke variant je ook voor kan stellen. De landen in de EU als je daar aan refereert zijn niet veel meer dan (deel)staten in India of de VS.De praktijk schreef: ↑wo 29 apr 2020, 23:47 Corona kwam juist overal door de open grenzen.
Corona is dan wel overal, maar in sommige landen meer als in andere.
Je begreep wat ik bedoelde.jelger schreef: ↑do 30 apr 2020, 0:30Mobiliteit tussen landen en continenten is de drijvende factor geweest. Niet "open" grenzen, in welke variant je ook voor kan stellen. De landen in de EU als je daar aan refereert zijn niet veel meer dan (deel)staten in India of de VS.De praktijk schreef: ↑wo 29 apr 2020, 23:47 Corona kwam juist overal door de open grenzen.
Corona is dan wel overal, maar in sommige landen meer als in andere.
Het ligt er een beetje aan wat je bedoelt met "gesloten grenzen". Vind je dat België z'n grens op dit moment gesloten heeft? Zelf vinden ze van wel. Ik durf te stellen dat dat onzin is, want er zijn nog veel uitzonderingen gemaakt. Dagelijks reizen er mensen België in en uit. Dus kan het virus ook gewoon de grens passeren. Een maatregel puur voor de bühne dus als je het mij vraagt.De praktijk schreef: ↑wo 29 apr 2020, 23:47 Corona kwam juist overal door de open grenzen.
Corona is dan wel overal, maar in sommige landen meer als in andere.
Heb je als land je grenzen gesloten, en je kan Corona terug krijgen naar 0, dan ben je als land weer veilig, en kan met in eigen land weer doen en laten wat je wil. Maar dan nog steeds je grenzen dicht houden. Je zou dan een uitzondering kunnen maken voor mensen uit andere veilige landen.
En dat dus niet aan de grens NL-D: "Checks at the borders with Austria, Switzerland, France, Luxembourg and Denmark and for passengers arriving by air from Italy and Spain remain in effect until 4 May 2020."Coen Tunnel schreef: ↑do 30 apr 2020, 11:46 Grenscontroles lijken beperkt plaats te vinden, er zijn ook genoeg plekken waar je de grens kan passeren zonder controle. Maar ook dan geldt die 14 dagen thuisquarantaine nog steeds.
Zie ook de FAQ van de Duitse overheid: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs ... -faqs.html
Het artikel is wel interessant, maar gaat eigenlijk niet verder dan op weinig feiten gebaseerde speculatie. Eigenlijk weet niemand wat er na mei gaat gebeuren.brytje008 schreef: ↑do 30 apr 2020, 12:05 Een interessant artikel in de Volkskrant. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bcc95b6d/
Wat er ook in staat "Maar op de bonnefooi in de auto stappen en naar een van de schnitzellanden rijden lijkt voor de zomer van 2020 een onwaarschijnlijk scenario."
Ik vraag me dan af of je dan wel op een "normale" autovakantie mag gaan ipv op de bonnefooit, als ze dit nu al zeggen.
Feit is dat er wel op sommige plekken (incidenteel?) grenscontroles plaatsvinden op de grens tussen Nederland en Duitsland. Als ik Google Maps mag geloven de laatste dagen vooral op de A7/A280 bij Bunde en de A37/B402 bij Schöninghsdorf. Van die eerste zijn hier ook al beelden gepost, dus het is niet zo dat er helemaal geen grenscontroles tussen Nederland en Duitsland zijn. Alleen niet structureel, zoals aan de andere genoemde grenzen.Seat Ibiza schreef: ↑do 30 apr 2020, 12:11En dat dus niet aan de grens NL-D: "Checks at the borders with Austria, Switzerland, France, Luxembourg and Denmark and for passengers arriving by air from Italy and Spain remain in effect until 4 May 2020."Coen Tunnel schreef: ↑do 30 apr 2020, 11:46 Grenscontroles lijken beperkt plaats te vinden, er zijn ook genoeg plekken waar je de grens kan passeren zonder controle. Maar ook dan geldt die 14 dagen thuisquarantaine nog steeds.
Zie ook de FAQ van de Duitse overheid: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs ... -faqs.html
Daar ga ik niet van uit. Er moeten nog heel wat maatregelen versoepeld worden voordat er weer wat kan. De zomervakantie begint in ongeveer twee maanden. Het lijkt me veel te kort dag dat het normale toerisme dan al weer mogelijk is. De vraag is ook of landen daar op zitten te wachten. Ieder land trekt zijn eigen plan, maar het terug opstarten van het toerisme vergt wel samenwerking, je wil niet hebben dat sommige landen overspoeld raken, omdat dat ook weer voor een verdere verspreiding kan zorgen als die mensen weer thuis zijn. Ik denk dat er in sommige landen vakantiemogelijkheden zullen komen, landen als Griekenland en Kroatië zullen inderdaad graag toeristen gaan ontvangen omdat hun economie er sterk afhankelijk van is. Maar of je er met de auto naar toe kan... Ik denk dat het vooral vliegen wordt, kun je het aantal inreizende passagiers ook veel beter reguleren. Toerisme zal ook deze zomer in grote delen van Europa maar mondjesmaat mogelijk zijn en veel mensen zullen hun plannen moeten bijstellen. En vooral kijken naar wat er kan en mogelijk is. Roadtrippen door meerdere landen is, ondanks dat je dan drukke plekken makkelijk kan vermijden, door de verschillende regels betreffende inreizen en eventuele quarantaines iets wat ook in de zomer nog enorm lastig zal liggen.brytje008 schreef: ↑do 30 apr 2020, 12:05 Een interessant artikel in de Volkskrant. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bcc95b6d/
Wat er ook in staat "Maar op de bonnefooi in de auto stappen en naar een van de schnitzellanden rijden lijkt voor de zomer van 2020 een onwaarschijnlijk scenario."
Ik vraag me dan af of je dan wel op een "normale" autovakantie mag gaan ipv op de bonnefooit, als ze dit nu al zeggen.
De grote M verkoopt ook salades. En bij de grotere tankstations zul je, neem ik aan, nog steeds belegde/voorverpakte broodjes kunnen kopen?
En toch kan ik me dat niet voorstellen. Gezondheid gaat voor zeker weten, maar om nou heel de toerisme branche om zeep te helpen is ook geen pretje voor mensen (vooral die in die branche werken). 2 jaar lang geen tot bijna geen toeristen in een land gaat het echt moeilijk maken voor de toeristische sector.
Correct. Bovendien is het nog helemaal niet zeker of er ooit een echt goed vaccin tegen Covid-19 gevonden zal worden. Ja, men is er nu erg druk mee bezig, er worden miljarden erin geïnvesteerd, en diverse (onafhankelijke) instituten schijnen al kandidaten voor een vaccin te hebben en deze te testen. Echter is dit nog altijd geen garantie op een echt werkend vaccin tegen Covid-19. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen en binnen 12 maanden kunnen we zeker geen vaccin voor de hele wereldbevolking verwachten.brytje008 schreef: ↑do 30 apr 2020, 14:32 En toch kan ik me dat niet voorstellen. Gezondheid gaat voor zeker weten, maar om nou heel de toerisme branche om zeep te helpen is ook geen pretje voor mensen (vooral die in die branche werken). 2 jaar lang geen tot bijna geen toeristen in een land gaat het echt moeilijk maken voor de toeristische sector.
Daar denk ik ook meer zo over. Via de luchtweg heb je veel meer controle op je toeristen, wie het land in- en uit gaat etc. Bovendien hebben de luchtvaartmaatschappijen er ook baat bij, mogelijk dat de niet te onderschatte luchtvaart-lobby zich daar bij de politiek ook voor in zet.Coen Tunnel schreef: ↑do 30 apr 2020, 12:42 Ik denk dat het vooral vliegen wordt, kun je het aantal inreizende passagiers ook veel beter reguleren. Toerisme zal ook deze zomer in grote delen van Europa maar mondjesmaat mogelijk zijn en veel mensen zullen hun plannen moeten bijstellen. En vooral kijken naar wat er kan en mogelijk is.
Dat zondermeer, maar ik verwacht dat er binnen Europa wel wat beweging zal komen. Vooral die genoemde landen, die enorm op toerisme zijn aangewezen, waaronder Kroatië of Griekenland. En binnen de DACH-regio zie je de grenzen ook langzaam openbrokkelen, mogelijk dat je in de zomer ook weer tamelijk vrij tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt reizen.Coen Tunnel schreef: ↑do 30 apr 2020, 14:47 Sommige landen zullen de grenzen echt voor langere tijd dichthouden. Zeker voor sommige intercontinentale bestemmingen kan het nog wel eens lang gaan duren voor het weer mogelijk is.
Maar in vliegtuigen ben je zeker van verspreiding omdat 1,5 meter echt niet mogelijk is in een vliegtuig.SnarfFlevoland schreef: ↑do 30 apr 2020, 14:50 Via de luchtweg heb je veel meer controle op je toeristen, wie het land in- en uit gaat etc. Bovendien hebben de luchtvaartmaatschappijen er ook baat bij, mogelijk dat de niet te onderschatte luchtvaart-lobby zich daar bij de politiek ook voor in zet.
Kam best, maar dan heb je een toestel dat voor een kwart gevuld is. En de piloot moet het in z'n eentje doen.
In mijn geval gaat dat dus niet op, omdat ik een aantal werkzaamheden op ons transportbedrijf (in Duitsland) moet gaan uitvoeren waarbij ik fysiek aanwezig moet zijn. Als dat klaar is ga ik weer richting Nederland, omdat mijn partner niet erop zit te wachten twee weken alleen met de kinderen te zijn. Daarnaast begint mijn eigen werkgever ook weer langzaam te zinspelen op het richting kantoor komen van een aantal medewerkers, uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen.Wesso schreef: ↑do 30 apr 2020, 11:57Maar hoe worden de quarantaineregels dan gehandhaafd bij Duitse staatsburgers die (ook als er geen grenscontrole is) inreizen? Daarvoor verwijst men naar het beleid per deelstaat.
Twee weken verplicht thuis blijven is niet onoverkomelijk mits je de juiste voorbereidingen treft.
Ik verwacht dat er geen massale repatriëring meer zal komen de komende jaren. De overheid en de luchtvaartmaatschappijen hebben zich de afgelopen weken extreem schappelijk opgesteld op dit gebied vanuit de gedachte dat de Nederlanders die waar ook ter wereld zaten toen de wereld op slot ging er ook allemaal niks aan konden doen. Maar wie de komende jaren naar verre bestemmingen gaat in de wetenschap dat het virus nog niet weg is en er zo weer nieuwe lock downs kunnen volgen, nemen zelf dat risico. Ik ga ervan uit dat de overheid (en de luchtvaartmaatschappijen) dan zeggen 'zoek het maar lekker zelf uit nu'.Coen Tunnel schreef: ↑do 30 apr 2020, 12:42 Intercontinentaal zullen er vanzelf ook wel weer wat landen zijn die hun eigen plan gaan trekken. Het is alleen afwachten welke landen, en wanneer. Vermoedelijk vooral landen die een grote afhankelijkheid hebben van buitenlands toerisme. Maar of reizigers de gok willen wagen met het risico in lockdown te komen in een land ver van huis, en eventueel moeten wachten op repatriëring...
Of je nu anderhalve meter uit elkaar zit in een vliegtuig of niet, de airco laat alles toch rond circuleren...
Klopt, maar daar gaat alle lucht 20-30 keer per uur door een HEPA-filter dat minimaal 99,95-99,97% van de allerkleinste deeltjes moeten tegenhouden. Deze filters worden ook gebruikt in operatieruimtes en quarantaineafdelingen van ziekenhuizen, in de farmaceutische industrie, bij de productie van elektronica zoals chips en halfgeleiders, etc. De filters die in vliegtuigen worden gebruikt hebben dezelfde specificaties als die in operatiezalen in ziekenhuizen. Natuurlijk zijn een vliegtuig en de inzittenden niet steriel, maar aan de luchtcirculatie in het vliegtuig zal het niet liggen. Dat is niet het risico. Veel belangrijker is hoe goed alle stoelen, touchscreens, wc's, bagagebakken en alle andere oppervlakken e.d. zijn schoongemaakt.
Eén en ander zal ook afhangen van de reisadviezen die de overheid uitgeeft. Nu is alles nog oranje of rood. Zodra dat weer naar geel of zelfs groen gaat ontraadt de overheid niet meer het reizen naar bepaalde bestemmingen en zul je dus op steun van de overheid moeten kunnen rekenen. Daar ligt dus ook een verantwoordelijkheid voor de overheid zelf.Rein schreef: ↑do 30 apr 2020, 16:23Ik verwacht dat er geen massale repatriëring meer zal komen de komende jaren. De overheid en de luchtvaartmaatschappijen hebben zich de afgelopen weken extreem schappelijk opgesteld op dit gebied vanuit de gedachte dat de Nederlanders die waar ook ter wereld zaten toen de wereld op slot ging er ook allemaal niks aan konden doen. Maar wie de komende jaren naar verre bestemmingen gaat in de wetenschap dat het virus nog niet weg is en er zo weer nieuwe lock downs kunnen volgen, nemen zelf dat risico. Ik ga ervan uit dat de overheid (en de luchtvaartmaatschappijen) dan zeggen 'zoek het maar lekker zelf uit nu'.
Als ik het goed begrijp sta je in Duitsland ingeschreven en ben je dus Duits ingezetene, en woont de rest van je gezin in Nederland.de_Aristocraat schreef: ↑do 30 apr 2020, 16:14In mijn geval gaat dat dus niet op, omdat ik een aantal werkzaamheden op ons transportbedrijf (in Duitsland) moet gaan uitvoeren waarbij ik fysiek aanwezig moet zijn. Als dat klaar is ga ik weer richting Nederland, omdat mijn partner niet erop zit te wachten twee weken alleen met de kinderen te zijn. Daarnaast begint mijn eigen werkgever ook weer langzaam te zinspelen op het richting kantoor komen van een aantal medewerkers, uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen.
Maar dan moet je kijken of de regels van jouw Bundesland dat toestaan en hoe je die uitzondering kan krijgen. En zul je vermoedelijk moeten kunnen aantonen dat alleen jij en niemand anders die werkzaamheden kan doen en dat het dus noodzakelijk is dat jij het gaat doen en die uitzondering krijgt.The model ordinance on quarantine makes the following exceptions only for people who are not showing any symptoms of infection with the coronavirus (COVID-19) and who meet the following conditions:
4. people who urgently need to enter the federal territory daily or for a few days for work or medical reasons which do not allow for postponement;
Je hebt het correct omschreven, het exact volgen van de regels is enorm onpraktisch in mijn situatie. Alleen de uitzondering die jij noemt had ik niet eerder in de gaten, dat geeft mij wel weer mogelijkheden. Dank hiervoor.Coen Tunnel schreef: ↑do 30 apr 2020, 16:38Als ik het goed begrijp sta je in Duitsland ingeschreven en ben je dus Duits ingezetene, en woont de rest van je gezin in Nederland.
In dat geval moet je, als je langer dan een bepaalde tijd (vaak 24-72 uur) in het buitenland bent geweest, wat op jou nu van toepassing is, twee weken in quarantaine in Duitsland. Dat maakt het nogal onpraktisch. Hoe dan ook mag je niet direct weer buitenshuis aan de slag en mag je niet fysiek aanwezig zijn in de eerste twee weken na terugkomst. Dat zijn de Duitse regels, niet de Nederlandse.
En elke keer als je langer dan een bepaalde tijd in Nederland bent geweest zul je in Duitsland weer twee weken in quarantaine moeten. Dat maakt het voor jouw situatie, met je gezin in Nederland, enorm onpraktisch. Ik heb zeker empathie voor de gevoelens die je benoemt. Maar even sec naar jouw situatie gekeken, het enige waar je nog een beroep op zou kunnen doen als ik die al genoemde site van de Duitse overheid bekijk is dit:
Maar dan moet je kijken of de regels van jouw Bundesland dat toestaan en hoe je die uitzondering kan krijgen. En zul je vermoedelijk moeten kunnen aantonen dat alleen jij en niemand anders die werkzaamheden kan doen en dat het dus noodzakelijk is dat jij het gaat doen en die uitzondering krijgt.The model ordinance on quarantine makes the following exceptions only for people who are not showing any symptoms of infection with the coronavirus (COVID-19) and who meet the following conditions:
4. people who urgently need to enter the federal territory daily or for a few days for work or medical reasons which do not allow for postponement;