Zie deze post waar het al ter sprake kwam.
Dit zijn oude Joegoelavische borden, toen werd voornamelijk blauw gebruikt op het OWN.
Moderator: Moderatoren
Zie deze post waar het al ter sprake kwam.
De EU zal er wel baat bij hebben. Deze noord-zuidverbinding is ook zeer handig voor verkeer vanuit Hongarije, Slowakije, Polen en noord-Kroatië naar de zuidelijke Kroatische kust (en eventueel een ferry naar zuid-Italië)
De andere twee zijn de Gran Sasso-tunnel in de Italiaanse A24, en de A86 Duplextunnel bij Parijs.
In oktober 2019 heeft de entiteit Republika Srpska officieel de nieuwe wegcategorisatie en wegnummering vastgesteld (zie hier).Palance schreef: ↑zo 20 jan 2019, 9:55 Er is een conceptversie in omloop van hercategorisatie en hernummering van de wegen in de Republika Srpska. Een van de opvallendste dingen die ik zag zijn de (waarschijnlijke) introductie van A-nummers:
Gradiška-Banja Luka (de E661) zou dan de A1 worden, en Banja-Luka-Doboj (“autoput 9.januar”) de A2. Dan krijg je dus 2 stukken A1 in een land die niets met elkaar te maken hebben.
Verder zou er volgens dit systeem nieuwe M- en R-nummers worden geïntroduceerd die de huidige Joegoslavische nummering zouden moeten vervangen.
In 2014 zou eenzelfde wijziging gaan plaatsvinden in de Federatie. Die is toen uitgesteld tot maart 2018, maar sindsdien is er op dat vlak niks meer gebeurd, hoewel ik las nog ergens lag dat het nog in de pijplijn zit.
Als dat ooit nog mocht gebeuren zal de Joegoslavische nummering in heel BiH echt verleden tijd zijn, alleen krijg je dan M- en R-wegen die in het land dubbel voorkomen maar niets met elkaar te maken hebben, zoals de hierboven genoemde A1. Zo zou volgens alle bestaande voorstellen de M101 in Srpska de huidige M16 moeten vervangen, en in de Federatie de M4.2 en M14. Hemelsbreed 100 kilometer van elkaar verwijderd, maar ze lopen niet in elkaar over.
Dit soort decentralisatie zal tot een hoop verwarring kunnen leiden.
Er zijn meerdere uitleggen van Groot-Servië. Het getoonde kaartje toont Servisch bevolkte gebieden; de Republika Srpska en Noord-Kosovo zijn overwegend Servisch bevolkt.
Dit is wel een mooi voorbeeld, met een Groot-Kroatië maar ook een Groot-Servië dat uit vrijwel heel ex-Joegoslavië bestaat, uitgezonderd Slovenië en een klein deel van Kroatië: