
Fribourg is voor 63% Franstalig en voor 21% Duitstalig. Officieel is het geen tweetalige stad meer zoals Biel/Bienne dat wel is, en hoeft bijvoorbeeld het stadsbestuur niet in het Duits naar zijn inwoners te communiceren, alleen Frans volstaat. Maar de facto is het met zo'n groot aandeel aan oorspronkelijk Duitstalige inwoners nog steeds tweetalig, ook al zijn de Franstaligen in de meerderheid. De percentages zijn nou ook weer niet zo gek veel anders dan in Biel/Bienne, waar 55% Duitstalig en 28% Franstalig is.
21% Duitstaligen is wel een aanzienlijk aandeel.
In Sierre (Siders) heb je 8% Duitstaligen in een overwegend Franstalige stad.
In Murten (Morat) 13% Franstaligen in een overwegend Duitstalig dorp, overigens gelegen in het overwegend Franstalige kanton Fribourg. Datzelfde geldt voor het aangrenzende dorp Meyriez, dat ondanks dat alleen de Franse naam gebruikt wordt (en niet de Duitse naam Merlach), 81% Duitstaligen en 14% Franstaligen heeft. Murten heeft wel tweetalige komborden, Meyriez niet.
In het nabijgelegen Courgevaux is ook een Duitstalige meerderheid, 57% Duitstaligen en 40% Franstaligen, ook hier eentalig Franse komborden, zonder de Duitse naam Gurwolf. En zo zijn daar nog wat kleine tweetalige plaatsen in die regio waar het aandeel Franstaligen en Duitstaligen dicht bij elkaar ligt, en waar de Duitstalige naam in onbruik is geraakt, zoals Coussiberlé (Guschubürli), Cressier (Grissach), Villarepos (Ruppertswil), Courtepin (Curtepy), Barberêche (Bärfischen) en Faoug (Pfauen). Iets verderop in Avenches is het aandeel Duitsers nog altijd zo'n 13%. In dit grensgebied tussen Bern, Fribourg en Vaud, zijn in de 17e en 18e eeuw een aantal dorpen die oorspronkelijk Franstalig waren uiteindelijk tweetalig geworden, of zelfs overwegend Duitstalig.
Eigenlijk kun je het gehele gebied in de driehoek Fribourg-Murten-Avenches als tweetalig beschouwen. Sommige erg kleine dorpen zijn vrij homogeen qua taal, maar in vrijwel alle ietwat grotere dorpen heeft de tweede taal minimaal 10% aandeel en soms wel meer dan 40%. Dan is er van tweetaligheid zeker wel sprake. Een harde grens tussen Duits- en Franstalig gebied kun je hier echt niet trekken.
Bosco/Gurin in Ticino is dan nog zo'n andere tweetalige plaats (met net als Biel/Bienne een formele dubbelnaam inclusief schuine streep), met 52% Italiaanstaligen en 32% Duitstaligen.
De meeste andere plaatsen hebben toch een aardig homogene bevolkingssamenstelling als het gaat om taal, of het zijn immigrantentalen die een groot aandeel hebben en niet echt tweetaligheid.
Overigens is de stelling dat er geen frictie tussen de taalgroepen bestaat niet helemaal juist, het voornamelijk Franstalige kanton Jura ontstond in 1979 als afsplitsing van het tegenwoordig voornamelijk Duitstalige kanton Bern vanwege een taalstrijd. Al heb je ook in Jura toch nog één officieel Duitstalige gemeente, te weten Ederswiler (85% Duitstalig, 10% Franstalig). Ederswiler grenst direct aan het Duitstalige kanton Basel-Landschaft.
Het zuidelijke deel van de regio Jura is overigens ook Franstalig, maar besloot toch bij Bern te blijven. Hier zal religie een rol gespeeld hebben: het huidige kanton Jura is vooral katholiek, terwijl in het zuiden ook in het Franstalige deel voornamelijk protestanten wonen. Verder is Bern een veel rijker en welvarender kanton dan Jura. Jura is één van de minst welvarende kantons van Zwitserland en heeft hoge belastingen. Wel zijn er meer recent voorstellen geweest om het zuidelijke deel van Jura, dat nu dus nog in kanton Bern ligt, hierbij aan te sluiten. Maar daar is het laatste woord nog zeker niet over gezegd. Van Wikipedia:
Since 1994, the question of the Jura region has again been controversial. In 2004, a federal commission proposed that the French-speaking southern Jura be united with the canton of Jura, as the language question now seems to be more important than the denominational one. A possible solution would be to create two half-cantons, as reunification with the creation of only a single canton would mean a complete restructuring of the Jura's current political system, with the cantonal capital being transferred from Delémont to Moutier.
On 18 June 2017, the town of Moutier voted to quit Bern and join the canton of Jura. On 17 September 2017, the nearby municipalities of Belprahon and Sorvilier conversely voted to remain in the canton of Bern. The vote in Moutier has since been declared invalid.