De conditie van bruggen in Nederland

Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.

Moderator: Moderatoren

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1190
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door PeterSchoeber » di 28 jul 2020, 22:42

Dat is een heel goede vraag Chris. Nu, op de late avond, even geen zin om mijn vele bruggen boeken te raadplegen maar als ik komende dagen tijd en zin heb zal ik dat zeker eens doen.

Goed excuus om de boeken weer eens uit de kast te trekken.
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8657
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door captain007 » di 28 jul 2020, 22:43

Met de bus ben je in elk geval aardig de sigaar:
Buslijnen 9 en 99 niet via Grave
Lijn 9 Nijmegen-Grave v.v. rijdt tot de halte Nederasselt Eindsestraat, de halte Grave Busstation vervalt. Reizigers kunnen de brug te voet passeren of eventueel vanuit Grave per fiets naar de halte Nederasselt Broekstraat reizen en daar de bus richting Nijmegen nemen.

Lijn 99 Nijmegen-Grave-Uden v.v. rijdt vanaf de halte Alverna Rijdtsestraat via de brug bij Ravenstein naar Zeeland halte Voederheil en vandaar naar Uden v.v.

De haltes Nederasselt Eindsestraat, Grave Busstation, Grave Stoofweg, Grave Generaal de Bonsweg, Velp Binckhof en Reek Mgr. Borretstraat komen te vervallen. Reizigers kunnen eventueel vanuit Grave per fiets naar de halte Alverna Rijdtsestraat reizen en daar de bus richting Nijmegen of Uden nemen.

Deze omleiding duurt tot nader bericht.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17972
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door mavas » wo 29 jul 2020, 8:46

Uit ervaring kan ik je vertellen dat het gros van het verkeer boven de 10 ton gewoon door zal rijden. Staat het in de planning om automatische handhaving toe te passen, anders rijdt zowat alles door?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

IQ[]
expressweg
Berichten: 4296
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:35
Locatie: Maaseik (België)

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door IQ[] » wo 29 jul 2020, 9:33

De brug over het Julianakanaal in Urmond verkeert al jaren in slechte staat. Deze brug verbindt de twee delen van Urmond.
Google maps

In 2017 heeft men de brug opgeknapt en gedeeltelijk versterkt. Omdat dit niet voldoende bleek te zijn, is er in afwachting van een grootschalige renovatie een gewichtsbeperking van 20t ingesteld, is er 1 rijstrook open en het verkeer wordt geregeld met een VRI. De situatie duurt nog tot ten minste 2024, aldus de Limburger, omdat er aldus RWS "constant keuzes gemaakt moeten worden".

Website RWS:
https://www.rijkswaterstaat.nl/water/pr ... index.aspx

Ter volledigheid over slechte bruggen.
In de buurt van de bovengenoemde brug was er nog een brug in slechte staat, namelijk een oude betonnen boogbrug over het industriespoor van Chemelot. Dit spoor verbindt Chemelot met de haven aan het Julianakanaal. Ondertussen is deze brug vervangen (in 2019) door een iets saaiere variant met betonnen liggers. De oude boogbrug is nog te zien op streetview: https://goo.gl/maps/Hj523Wr3Qb1MaWgG6 .

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8511
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Hajo » wo 29 jul 2020, 13:28

Brug Grave: eigenlijk is die brug aan het einde van zijn levensduur. Of in ieder geval er heel dichtbij. Vervanging is dan ook het overwegen waard. Vandaag of morgen zal dat in ieder geval moeten gebeuren.

Twee problemen:
1) Vervanging wordt een hele kostbare zaak. Het is een lange brug. Wellicht is het mogelijk de brugdelen die nu in de A27 bij Hank liggen, hier te hergebruiken. Hoewel dat weer hergebruikte delen van de oude Moerdijkbrug zijn.

2) Het is een beeldbepalende brug met een alles bepalende geschiedenis: 17 september 1944. Operatie Market Garden, de brug werd ongeschonden ingenomen door US Army luitenant John S. Thompson en 15 andere Amerikaanse militairen onder zijn bevel. De brug is ook naar hem vernoemd. Deze oorspronkelijke brug bij vervanging als oud ijzer afvoeren, zie ik eigenlijk niet zitten. Ik zou minstens één overspanning als monument bewaren, in combinatie met een museum. Net zoals dat met de "Pegasus Bridge" in Normandië is gebeurd. Beetje dat idee.
Donateur Vereniging Wegenforum

Steyn_E
autoweg
Berichten: 1297
Lid geworden op: ma 27 dec 2010, 22:40

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Steyn_E » wo 29 jul 2020, 13:50

^^
Het is een Rijksmonument. Afbreken zie ik überhaupt niet gebeuren. Als ie inderdaad niet meer op te lappen is voor zwaar verkeer zie ik er nog eerder een brug naast gebouwd worden voor de N324 en dat men de oude brug voor langzaam verkeer gaat inzetten. Vind ik best een redelijke oplossing; voor de verkeersfunctie is het te verwachten dat ie vervangen moet worden, maar vanwege de historie is dat eigenlijk niet verantwoord.

Een nieuwe ernaast bouwen is dan beter voor zowel je erfgoed (minder belasting) als voor de weggebruiker (immers minder overlast dan een vervanging op dezelfde plaats). Mogelijk is een noordelijker ligging dan ook interessant om te overwegen; de knik aan de Brabantse zijde is wel erg scherp, en een eventuele westelijke randweg voor Grave zou ook een mogelijk worden.

Er zit natuurlijk ook nog de stuw onder als extra complicerende factor; vervanging/versteviging gaat nog een pittig (kostbaar) klusje worden vermoed ik.

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1190
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door PeterSchoeber » wo 29 jul 2020, 16:03

De Gelderlander meldt nu ook dat de brug "tijdelijk" dicht gaat voor verkeer zwaarder dan 10 ton.

https://www.gelderlander.nl/grave/maasb ... adfcc046b/ voor het bericht.
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

Jeff
expressweg
Berichten: 2862
Lid geworden op: za 12 mei 2018, 10:48

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Jeff » wo 29 jul 2020, 16:15

Wellicht gelijk dan maar een rondweg aanleggen bij Grave icm een nieuwe 2x2 (Klasse: GOW) ~ 14k AADT (2015) over 2x1 is goed druk en de provincie heeft het stuk bij Grave de facto al gedegradeerd (bron: wegenwik)

Durashift
autoweg
Berichten: 2374
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Durashift » wo 29 jul 2020, 22:10

Apart, afgelopen maandag nog overheen gereden met 7,5 ton. Ik zit dus aan de goede kant. ;)
Ik bedacht mij wel toen ik die aankondiging las en men al wel wat aan het werk was: fikse klus om al die bogen te moeten schilderen / coaten. Het zijn er nogal wat zeg.

>> Chroom6 al gespot?

Voor het OV zal er wel een pendeldienstje opgezet moeten worden, denk ik? Niet iedereen kan fietsen naar de halte voor de richting Nijmegen, lijkt mij.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In Vught zijn ook 2 bruggen voor zwaar(der) verkeer (breder dan 2,2 meter) per 1 juli afgesloten na een onderzoek.
Vanaf woensdag 1 juli zijn de betonbruggen Deutersestraat en Kampdijklaan over het Drongelens kanaal afgesloten voor zwaar- en landbouwverkeer.

In het voorjaar is door een gespecialiseerd ingenieursbureau een constructief onderzoek uitgevoerd naar de staat van de brug in de Deutersestraat. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden vanwege een uit te voeren grootonderhoud en de schade aan de betonbrug Kampdijklaan die eerder was geconstateerd. De uitkomst van de onderzoeksresultaten geeft een acuut veiligheidsrisico aan, namelijk dat de bruggen kunnen bezwijken bij een te grote belasting. (..)
De afsluiting gaat in vanaf woensdag 1 juli en geldt voor voertuigen die breder zijn dan 2,20 m. Auto’s, fietsers en voetgangers kunnen de bruggen veilig passeren. (..)
https://vught.nl/brug-deutersestraat-en ... voertuigen

Rogier
expressweg
Berichten: 4902
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Rogier » wo 29 jul 2020, 22:42

Bij de bruggen over de Maas kan men beter kiezen om de bogen compleet te vervangen. Versterken en opnieuw conserveren lijkt mij een duurdere oplossing, dan nieuwe bogen naast de bestaande bogen bouwen, onderbouw renoveren (levensduur met 50 - 100 jaar verlengen), bestaande bogen eruit schuiven en nieuwe bogen erin schuiven.

Overigens wel een zeer slechte zaak dat RWS en de politiek na 15 jaar nog steeds dit soort verrassingen laat gebeuren. Je mag verwachten dat men haar lesje wel geleerd zou hebben met het drama van de Hollandse Brug. Echter getuige de nonchalante reactie van de politiek op diverse rapporten van de rekenkamer dat hier een probleem dreigt te ontstaan, had ik niets anders verwacht. Men is meer bezig met incidenten politiek i.p.v. strategisch denken.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7789
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Jackbauer1350 » wo 29 jul 2020, 23:32

Het is nog schandaliger dat een rijksmonument zo verwaarloosd is.

Rogier
expressweg
Berichten: 4902
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Rogier » do 30 jul 2020, 9:23

^^

Ik denk dat onderhoud hier weinig mee te maken heeft. Je kunt nog zo veel onderhoud plegen, maar als een brug eenmaal door vermoeiing niet meer sterk genoeg is, dan is versterking \ vervanging de enige oplossing.

Mijn grote kritiek is dat RWS zich laat verrassen, want deze afsluiting is onverwacht gekomen en omdat men niet meteen actie onderneemt om dit probleem aan te pakken (geld vrijmaken, projectteam erop zetten en vervanging \ renovatie voorbereiden). Wat ik nog kwalijker vind is dat men geen strategische stappen neemt om dit probleem op landelijk niveau in kaart te brengen en op te lossen. Anders kan Nederland ook met Duitse problemen te maken krijgen met allerlei onverwachte afsluitingen van bruggen, enz. Dat soort zaken met je echt voor zijn, maar ja onze politiek is meer met incidenten politiek bezig, dan met strategische politiek.

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8657
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door captain007 » do 30 jul 2020, 10:19

Ik kan mij toch niet aan de indruk ontrekken dat de prioriteit bij RWS niet ligt bij de bruggen in het OWN die ze beheren getuige de hoeveelheid lijken die uit de kast vallen de laatste jaren. Hier in deze draad zijn nog genoeg voorbeelden te vinden (oa bruggen Twentekanaal).
Durashift schreef: wo 29 jul 2020, 22:10 Voor het OV zal er wel een pendeldienstje opgezet moeten worden, denk ik? Niet iedereen kan fietsen naar de halte voor de richting Nijmegen, lijkt mij.
Voorlopig niet, je zal voor richting Uden 9 kilometer mogen fietsen vanuit Grave naar Zeeland. Voor richting Nijmegen 2 kilometer naar Nederasselt. Ik denk niet dat er op korte termijn een pendeldienst komt want dat zal ook betaald moeten worden.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74084
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » do 30 jul 2020, 10:54

captain007 schreef: do 30 jul 2020, 10:19 Ik kan mij toch niet aan de indruk ontrekken dat de prioriteit bij RWS niet ligt bij de bruggen in het OWN die ze beheren getuige de hoeveelheid lijken die uit de kast vallen de laatste jaren. Hier in deze draad zijn nog genoeg voorbeelden te vinden (oa bruggen Twentekanaal).
Dit lijkt inderdaad wel een probleem te zijn. Voor Rijkswaterstaat is het belang gewoon minder: er gaat geen rijksweg overheen en zo lang de brug niet instort of niet meer open kan heeft de rijksvaarweg er geen hinder van. De bruggen over de noordelijke vaarroutes en in Limburg zijn ook op nogal wat locaties in slechte conditie.

Iedereen wijst meteen naar de Merwedebrug, maar qua rijksinfra lijkt het probleem van bruggen over vaarwegen een stuk groter te zijn. Veel mensen (en media) weten ook niet dat Rijkswaterstaat nog zoveel bruggen beheert die geen onderdeel van het snelwegennet zijn.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74084
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » vr 23 okt 2020, 15:28

De brug bij Grave: https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2 ... rkeer.aspx

De brug wordt momenteel goed in de steigers gezet. Zo kunnen we overal goed bij om te zien hoe het met de brug is gesteld. De brug heeft in de ruim 90 jaar van haar bestaan het nodige meegemaakt. De oorlog, vele vogels, botsingen met voer- en vaartuigen en de toenemende verkeersintensiteit hebben zo hun sporen nagelaten. Rijkswaterstaat is nu druk bezig met het beoordelen van deze sporen. Dat kost tijd. We moeten namelijk de hele brug inspecteren voordat we tot reparatie over kunnen gaan.

Dit klinkt toch wat zorgelijk, dat Rijkswaterstaat kennelijk niet goed in beeld heeft wat de conditie van deze brug is, die toch één van de oudste wegbruggen in Nederland is. Je zou denken dat zo'n risicobrug beter in de gaten wordt gehouden.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20228
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door waldo79 » vr 23 okt 2020, 17:11

Toch wel enigszins zorgelijk zeker met de IJsselbrug bij Westervoort in het achterhoofd.

Rogier
expressweg
Berichten: 4902
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Rogier » vr 23 okt 2020, 19:27

Zeer slechte zaak. Wie loopt bij RWS aan de knoppen te draaien. Heeft men niets van de Hollandse Brug geleerd. Hoogtijd weer de ingenieurs aan het hoofd te zetten.

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1190
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door PeterSchoeber » vr 23 okt 2020, 20:45

^^ (Groot)onderhoud is een vies/besmet woord en kost veel geld lijkt het wel. Dat je door onderhoud uit te stellen later meer geld kwijt bent voor herstel is iets van latere zorg.

In hoeverre krijgen RWS en ProRail voldoende geld om het onderhoud echt goed uit te voeren vraag ik mij af!
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

Durashift
autoweg
Berichten: 2374
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Durashift » za 24 okt 2020, 12:45

Nou, dat klinkt alsof de verkeersregelaars én OV reizigers nog wel een tijd met deze zooi te dealer hebben.

Ik heb te doen met hen (verkeersregelaars), zo in weer en wind controle op de 10 ton restrictie na te leven.
Volgens mij houdt het vrachtverkeer zich er wel redelijk goed aan.

Dus, de steiger die ik telkens zie is alleen nog maar voor het schilderwerk.. 1 boog aan de kant van Gelderland staat al weken in de steiger, dus dat gaat ook nog wel even duren ook.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5389
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Schelpenpaadje » do 05 nov 2020, 7:28

Slimme sensoren meten of Stephensonviaduct in Leeuwarden toe is aan vervanging. Met de nieuwe techniek wordt het viaduct één van de eerste slimme viaducten van Nederland. Doel is er achter te komen of het viaduct langer mee kan dan de officiële 20 jaar.

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1005 ... vervanging

Egbert
expressweg
Berichten: 2538
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Egbert » do 05 nov 2020, 7:42

Schelpenpaadje schreef: do 05 nov 2020, 7:28 of het viaduct langer mee kan dan de officiële 20 jaar.
Dat leest alsof de levensduur van het viaduct maar 20 jaar is. Het viaduct is gebouwd in 1963 en de officieel zou de vervanging over 20 jaar zijn, dus een levensduur van 77 jaar.
Met deze sensoren wordt gekeken of die vervanging uitgesteld kan worden.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5389
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Schelpenpaadje » do 05 nov 2020, 7:50

^^ Klopt, zo moet je het lezen.

Een paar jaar geleden is ook onderzoek gedaan naar de staat van het viaduct. Daarna is het nodige onderhoud uitgevoerd.

Er is Leeuwarden veel aan gelegen de levensduur op te rekken met het oog op de eigen ambities in de spoorzone (verdiept spoor en woningbouw in het gebied). Men wil het viaduct liever niet moeten vervangen voor dat gerealiseerd kan worden.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74084
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » ma 08 feb 2021, 13:11

Rijkswaterstaat schreef:Aanpak herstel brug Grave

Uit inspecties is gebleken dat het probleem bij de constructie van de brug Grave voornamelijk in de knooppunten zit. Hiervan zijn er in totaal 124 aanwezig. Op deze knooppunten komen verschillende onderdelen van een brug samen. Het materiaal van de brug is op deze knooppunten ver versleten. Ze zullen worden ondersteund door het aanbrengen van zogenaamde ‘protheses’.

Na deze werkzaamheden is de constructie van de brug weer veilig. Hij kan dan weer gebruikt worden door voertuigen tot 50 ton.

Combineren werkzaamheden
Los van de herstelwerkzaamheden worden er op dit moment geplande conserveringswerkzaamheden aan de brug uitgevoerd. De herstelwerkzaamheden zullen daarmee worden gecombineerd. Door dit te combineren wordt tijd bespaard en levert het minder hinder op voor het verkeer.

Planning
De voorbereidingen voor het herstel zijn gestart in week 4 van 2021. We verwachten dat de werkzaamheden circa 10 maanden in beslag zullen nemen. Onverwachte zaken, zoals lang hoogwater kunnen echter vertraging opleveren. Als er volgens planning gewerkt kan worden, betekent dit dat de brug in november 2021 weer hersteld is en weer gebruikt kan worden door verkeer tot 50 ton. De geplande werkzaamheden die horen bij het conserveren van de brug, duren tot en met 2022.

Uitvoering en overlast
De maatregelen voor herstel lopen voor de huidige conserveringswerkzaamheden uit. De herstelmaatregelen worden uitgevoerd in de houten constructies die op de brug zijn geplaatst en via steigers aan de onderkant.

Voor het schilderwerk maken we gebruik van een slim-fit-coat. Dit is een constructie die om het brugdeel geplaatst is, waar op dat moment het werk plaatsvindt. De huidige aangepaste snelheid van 50 km/h blijft gelden gedurende het herstel. Om de slim-fit-coat te verplaatsen zijn een aantal afsluitingen van de brug nodig.

De herstelmaatregelen leveren geen extra afsluitingen op. Over de afsluitingen worden de gebruikers van de brug steeds tijdig geïnformeerd.

Durashift
autoweg
Berichten: 2374
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Durashift » wo 10 mar 2021, 22:26

Ik begreep ook dat RwS ontheffing verleent (onder voorwaarden) voor voertuigen tot 20 ton gewicht. Voornamelijk bedoeld voor OV bussen.

Op de brug zelf staan diverse houten schotten inderdaad.
Die slim-fit coating is toch al 2 brugdelen opgeschoven.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74084
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Chris » vr 12 mar 2021, 14:22

Chris schreef: di 15 mei 2018, 20:36 Een lokale brug bij Witte Paarden (Overijssel) is gisteren afgesloten vanwege de slechte conditie. Het gaat om een smalle brug over de spoorlijn. In het verlengde ligt nog een tweede brug over de naastgelegen A32. Blijkbaar is ProRail eigenaar van de brug.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/291905/vvd ... n-den-haag
Chris schreef: wo 16 mei 2018, 21:01 ProRail zegt dat de brug niet verwaarloosd is, maar dat de brug ontworpen is op een asdruk van 4 ton, maar dat er met enige regelmaat te zware voertuigen overheen rijden, waardoor de conditie is verslechterd.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/291958/pro ... waarlozing
De brug is nu verwijderd:
Afbeelding

https://twitter.com/DuraVermeer/status/ ... 8027146246

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1190
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door PeterSchoeber » vr 12 mar 2021, 15:15

^^ Er komt een nieuwe brug voor terug. Zie bijgaande link https://www.prorail.nl/nieuws/spectacul ... te-paarden van ProRail.
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

Durashift
autoweg
Berichten: 2374
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Durashift » za 24 jul 2021, 1:09

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de Koningin Julianabrug te Alphen aan den Rijn (ja, die brug van dat hijsongeluk) is aan het licht gekomen dat de bewapening in één van de aanbruggen is aangetast. De onderzijde vertoont scheuren in het betonwerk onder het fietsgedeelte.

(..)Tijdens het frezen van de asfaltlaag op het fietspad bleek dat de bewapening van het dek op een van de aanbruggen is aangetast. De aanbruggen zijn de twee vaste delen van een brug die op het land staan. Aan de onderzijde zijn scheuren ontstaan en de kans bestaat dat het beton over een bepaalde lengte plotseling kan barsten. Ook een ruimte onder de aanbrug is afgesloten. Deze ruimte wordt door sportschool Bezemer Fitness gehuurd voor sportactiviteiten.(..)
https://www.studioalphen.nl/nieuws/sche ... en-gestut/

Men gaat aan de kant van de hoofdstraat de zaak stutten (staat in een ander artikel hierover te lezen).

Egbert
expressweg
Berichten: 2538
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Egbert » wo 22 sep 2021, 10:20

Goed, het is geen brug, maar het lijkt me een zelfde probleem als met bruggen: achterstallig onderhoud wat tot gevaarlijke situaties en instorten kan leiden. De Lange Jaap (vuurtoren uit gietstaal) in Den Helder staat op instorten vanwege scheuren in de constructie.

https://twitter.com/RegioNoordkop/statu ... 6959766533
https://twitter.com/Gem_DenHelder/statu ... 5963256837

En van NH Nieuws uit 2019, met een filmpje waar je de scheuren ziet.
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/242651/e ... lange-jaap

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21737
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Wouter N14 » wo 22 sep 2021, 10:56

Ik vind het vooral frappant dat het een rijksmonument is, dus dat dat zelfs al misgaat geeft wel erg weinig hoop voor andere constructies :|
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Egbert
expressweg
Berichten: 2538
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: De conditie van bruggen in Nederland

Bericht door Egbert » wo 22 sep 2021, 11:31

Vooral dat er geen aandacht voor is. Ik kan me als leek heel goed voorstellen dat dit soort scheuren optreden. Staal kan niet goed tegen herhaaldelijke vervorming en het ding is 63 meter hoog en staat al 140 jaar in weer en wind heen en weer te zwiepen. Als zo'n scheur optreedt, dan repareer je dat toch?