Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.

Moderator: Moderatoren

HollandandJasper
dorpsstraat
Berichten: 138
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 20:52
Locatie: Sassenheim

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door HollandandJasper » do 30 jul 2020, 14:48

Deze is waarschijnlijk al bekend, maar er waren in 1809 serieuze plannen om Assen tot een Nederlandse versie van Versailles te maken, inclusief brede lanen om te flaneren, een koninklijk paleis en een paleisbos. Helaas is het er nooit van gekomen. Wat was het plan en hoe is het gestrand?

Landdrost van Drenthe en uiteindelijk toekomstig gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede, heeft in 1809 de nog jonge Koning van Nederland Lodewijk Napoleon (in 1806 benoemd als koning door zijn broer Napoleon Bonaparte) na aandringen uitgenodigd voor een bezoekje aan Assen. Er zijn verschillende verhalen, een van de mogelijke verhalen is dat Napoleon op een groots banket min of meer dronken is gevoed. Van het een kwam het ander, tijdens het banket is er gevraagd om Assen stadsrechten te geven, wat in normale omstandigheden nooit zou gebeuren. Assen was een dorpje van amper 500 tot 1000 man, te klein om stadsrechten te krijgen. Hoe dan ook, Napoleon heeft de verklaring voor stadsrechten ondertekend en vanaf 1809 is Assen een stad geworden.

Het veel aannemelijkere verhaal is dat Napoleon Assen zag als een mogelijke bestuurlijke locatie voor de Noordelijke Provincies. Frankrijk was bezig met de annexatie van Holland en in 1810 is dit afgerond. In Assen stond al het raadhuis en het woonhuis van de landdrost van Drenthe. Assen zou figureren als de hoofdstad van het nieuwe, zelfstandige provincie Drenthe en wellicht meer.

Napoleon heeft veel nagedacht wat hij Assen kon schenken en hoe hij Assen kon profileren als provinciestad. Zo heeft hij kort na zijn spontane bezoek het onafzienbare bedrag van 20.000 gulden aan de plaats geschonken om het dorpje (inmiddels stad) uit te breiden. De "nieuwe huizen" zijn uiteindelijk gebouwd, een straat die ten tijde aan de oostkant van het stadje is gebouwd. Anno 2020 heet deze straat nog steeds "Nieuwehuizen". Het Sterrenbos (een deel van het Asserbos) is ook deels door zijn aandringen gebouwd, een voorbode van wat in zijn gedachte nog meer zou gebeuren om het stadje "groots" te maken.

Van het een kwam het ander, Assen moest het paradepaardje van Drenthe worden. In opdracht van Napoleon heeft de Rotterdamse architect Giudici een ontwerp gemaakt van hoe Napoleon Assen graag zou willen zien. Een groot deel van de binnenstad zou gesloopt worden om geheel opnieuw te beginnen. Napoleon voorzag lange, rechte straten, een schouwburg, grote (hoge) huizen, ruimte om uit te breiden en zelfs zijn toekomstige zomerresidentie aan de Vaart. Een fantastisch idee, Assen werd al snel "Klein Versailles" genoemd.

De precieze redenen waarom het plan afgeschoten is, is niet bekend, maar het is aannemelijk dat het vooral Napoleon's visie was. Napoleon moest in 1810 afstand van zijn troon doen doordat Nederland geannexeerd werd door Frankrijk. Zijn broer Napoleon Bonaparte werd plots de nieuwe koning van Nederland. Lodewijk's ideeën zijn de ijskast ingaan, hij had geen zeggenschap meer. Helaas strandde hiermee de transformatie van Assen naar een paleisstad.

Afbeelding

Afbeelding

Sources:
Kaarten en academische onderbouwing: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstr ... sequence=1
http://somer.emunah.nl/historie/assen/l ... assen.html
http://www.denblauwenswaen.nl/geschiede ... eon/assen/
https://dirtyscience.nl/franse-metropoo ... entse-hei/
Laatst gewijzigd door HollandandJasper op do 30 jul 2020, 16:29, 3 keer totaal gewijzigd.

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 5960
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Seat Ibiza » do 30 jul 2020, 15:51

Interessant verhaal :o
Ik had er nog nooit iets over gehoord.

Maar:
HollandandJasper schreef: do 30 jul 2020, 14:48 ... de nog jonge Koning van Frankrijk Lodewijk Napoleon ...
Is natuurlijk Koning van Holland Lodewijk Napoleon.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 20465
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door harry » do 30 jul 2020, 21:46

^^ Inderdaad. Het koninkrijk heette Holland, niet Nederland.
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30129
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Coen Tunnel » vr 31 jul 2020, 18:23

De "Stad der Paleizenroute" in Assen is hier (indirect) naar vernoemd: https://www.drenthe.nl/fietsen-wandelen ... ling-assen

Het slaat vooral op de mooie huizen die tussen de binnenstad en het Asserbos zijn aangelegd. Het pand Dr. Nassaulaan 1 dateert nog uit die tijd, het is gebouwd in 1812: https://www.google.nl/maps/@52.9921157, ... 312!8i6656

De naam "Stad der Paleizen" was overigens gangbaar voor Assen gedurende een groot deel van de 19e eeuw. Ook al kwam er van het oorspronkelijke plan van Lodewijk Napoleon weinig terecht, Assen heeft nog de nodige fraaie panden uit die tijd. Langs de Vaart is destijds veel bedrijvigheid ontstaan. De wandelroute die er is, staat met bordjes gemarkeerd en is de moeite waard. Hij is niet lang, maar gaat langs de mooi historische delen van Assen.

Een kleine uitleg over de naam Stad der Paleizen van de ANWB (bron: https://www.anwb.nl/wandelen/routes/stad-der-paleizen)

Al in de 19e eeuw werd Assen ‘stad der paleizen’ genoemd, hoewel reizigers uit die tijd al vragen stelden bij deze benaming. Fraaie villa’s zijn er volop, maar om dat paleizen te noemen? De verklaring voor de typische bebouwing ligt in de geschiedenis. In tegenstelling tot de meeste provinciale hoofdsteden kan Assen niet terugzien op een stedelijk verleden. In 1259 werd er een klooster gebouwd op de plek van het Drents Museum, gevolgd door een abdijkerk, maar in de eeuwen daarna gebeurde er weinig tot niets. Het dorp telde slechts 600 inwoners toen het in 1809 stadsrechten kreeg omdat de bestuurders grote plannen hadden. Toen Assen in 1814 provinciehoofdstad werd, lieten hogere ambtenaren en gedeputeerden respectabele ‘paleizen’ voor zichzelf bouwen.
HollandandJasper schreef: do 30 jul 2020, 14:48Napoleon heeft veel nagedacht wat hij Assen kon schenken en hoe hij Assen kon profileren als provinciestad. Zo heeft hij kort na zijn spontane bezoek het onafzienbare bedrag van 20.000 gulden aan de plaats geschonken om het dorpje (inmiddels stad) uit te breiden. De "nieuwe huizen" zijn uiteindelijk gebouwd, een straat die ten tijde aan de oostkant van het stadje is gebouwd. Anno 2020 heet deze straat nog steeds "Nieuwehuizen". Het Sterrenbos (een deel van het Asserbos) is ook deels door zijn aandringen gebouwd, een voorbode van wat in zijn gedachte nog meer zou gebeuren om het stadje "groots" te maken.
Dat klopt niet helemaal, het Sterrenbos is al ouder. Dat was een plan van Wolter Hendrik Hofstede, de vader van Petrus Hofstede.

Zoals Wikipedia schrijft:

Toen Hofstede zich in Assen vestigde, was het oorspronkelijke Asserbos nagenoeg verdwenen. Hij kwam met een plan waarbij het gebied opnieuw werd ingericht met onder andere een wandelgebied in de vorm van een sterrenbos. Tussen 1765 en 1784 werd een oppervlakte van meer dan 100 hectare opnieuw aangeplant. Hofstede kan daarmee worden beschouwd als de grondlegger van het huidige Asserbos.

Het Asserbos is nog steeds een prachtig bos en ik waardeer het heel erg aan Assen dat je vanaf het centrum met een kwartiertje lopen bij het bos bent, over de mooie Dr. Nassaulaan en onderweg ook langs de Hertenkamp. Het stukje Assen rond de Vaart/Collardslaan/Dr. Nassaulaan is mooi, alsmede straten als de Markt, Torenlaan, Brink en Nieuwe Huizen. In de winkelstraten zul je soms wat meer naar boven moeten kijken om mooie gevels te ontwaren.
Afbeelding
Geinig, op dat driehoekige stuk grond rechts op de kaart is later de Johan Willem Frisokazerne gebouwd. Dus dat deel heeft ook een andere bestemming gekregen.
Afbeelding
De Collardslaan, Torenlaan en Dr. Nassaulaan zijn hier wel duidelijk herkenbaar. Ook de singelstructuur (Zuidersingel, Oostersingel, Noordersingel, Gedempte Singel) is goed te herkennen, alsmede de Nieuwe Huizen. En de Groningerstraat en Rolderstraat staan ook op het kaartje.

De Markt die kaarsrecht op de draaikolk van de Vaart staat is hier ook te zien. Ik vermoed dus dat kleine delen van het plan wel als zodanig zijn uitgevoerd, of dat dit plan in ieder geval wel in latere jaren inspiratie heeft gegeven.


Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x2 autosnelweg
Berichten: 7190
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Jackbauer1350 » ma 10 aug 2020, 19:50

Een stille getuige van de A62, de ooit geplande snelweg van Tilburg naar Gorinchem en wellicht nog noordelijker. Een bord langs de Midgraaf nabij het gehucht Babylonienbroek.

Afbeelding
Afbeelding
DSCN1575 by DutchRoadMovies, on Flickr
De Midgraaf met het bord. Tot 2017 was een gedeelte van de weg uitgevoerd in klinkerbestrating omdat hier een viaduct moest komen waar de Midgraaf de A62 zou kruisen.
Een aantal klinkers is gebruikt om de verharding voor het bord te maken.

Afbeelding
Afbeelding
DSCN1578 by DutchRoadMovies, on Flickr
Afbeelding
DSCN1579 by DutchRoadMovies, on Flickr
De blauwe lijn is de geplande A62. De gele lijn volgt voor een groot deel de Almweg/Van Heemstraweg, de N322.
Volgens de tekst op het bord moest dit een 8-baans snelweg worden, toe maar. :lol:
De rijksweg Randstad-Brussel klinkt ook interessant en een spoorlijn parallel aan de A27.

Het kruispunt van die A62 en N322 ligt volgens deze kaart precies op het punt waar nu de N267 aansluit op de N322 met een rotonde.
Verklaart wellicht de verkaveling om die rotonde: https://goo.gl/maps/HEt2vfrFSUtNdcuUA
En dan was de N267 ook nog eens ooit gepland als 2x2-weg.

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Hoofdmoderator
Berichten: 16606
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 16:02

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Snelwegfreak » ma 10 aug 2020, 20:05

Toen kon dat allemaal nog 8-)
Tegenwoordig mag je blij zijn als er nog ergens een 1x2 GOW wordt aangelegd.
Enne gojje mins blieft altied leave.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 20671
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Wouter N14 » ma 10 aug 2020, 20:13

Wow, dat daar zo'n aandacht aan gegeven wordt, dat verbaast mij wel :o
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Victor
autoweg
Berichten: 1276
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 21:39
Locatie: Oosterhout

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Victor » ma 10 aug 2020, 20:23

Jackbauer1350 schreef: ma 10 aug 2020, 19:50 Tot 2017 was een gedeelte van de weg uitgevoerd in klinkerbestrating
Inderdaad (Streetview 2014):
https://www.google.nl/maps/@51.7565518, ... 312!8i6656

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 67442
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Chris » ma 10 aug 2020, 20:47

Wouter N14 schreef: ma 10 aug 2020, 20:13 Wow, dat daar zo'n aandacht aan gegeven wordt, dat verbaast mij wel :o
Er moet ook iemand aardig serieus zijn geweest met die bewegwijzering in NBA stijl. Dat is niet van Wikipedia geript denk ik.

Misschien heeft Snelwegfreak een freelance klusje aangenomen...

Gebruikersavatar
EtienneM
Moderator
Berichten: 1110
Lid geworden op: vr 12 okt 2012, 22:08
Locatie: Oostenrijk

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door EtienneM » ma 10 aug 2020, 21:57

Leuk dat er zoveel aandacht aan wordt geschonken! Ik ben benieuwd wie de initiatiefnemer van dit bord is. Het enige dat ik rechtsonder kan zien is 'Een stad in Altena gezien door de ogen van een planoloog van toen.', klinkt in ieder geval erg interessant. Benieuwd of hier meer van te vinden is.
Flickr • EtienneMuis
Lidnummer 0016

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17118
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door boe! » ma 10 aug 2020, 22:27

De gemeente Aalburg heeft het bord laten plaatsen.
:arrow: https://www.bd.nl/waalwijk-heusden-e-o/ ... ~a19cfdf1/

Link

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x2 autosnelweg
Berichten: 7190
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Jackbauer1350 » ma 10 aug 2020, 22:49

Wouter N14 schreef: ma 10 aug 2020, 20:13 Wow, dat daar zo'n aandacht aan gegeven wordt, dat verbaast mij wel :o
Waarschijnlijk om te benadrukken dat een stukje natuur hier bijna vernietigd was door infrastructuur. Verder zullen er weinig mensen zijn die zich hebben afgevraagd waarom er een kort stuk van de Midgraaf in klinkers was uitgevoerd. Dat komt wel op meer plaatsen voor dat er ineens ander soort bestrating in een weg zit.
Van de A62 is verder ook praktisch niets te vinden behalve een stuk N261 en ongenummerd wegvak tussen Tilburg en Loon op Zand dat ooit rijksweg 62 was.


Ook bij de A27 is niet echt wat te zien. Toen de aanleg van de A27 concreet werd was het A62-plan waarschijnlijk al in het ronde archief verdwenen. Vraag mij ook af of het punt waar de A62 op het kaartje op de A27 aansluit wel klopt. Een vreemde plek zo vlak bij de Merwedebrug, in verband met verbindingswegen etcetera. Zeker als er ook nog een doortrekking verder in noordelijke richting was gepland.

HollandandJasper
dorpsstraat
Berichten: 138
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 20:52
Locatie: Sassenheim

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door HollandandJasper » di 11 aug 2020, 15:09

Mooie post en vooral een mooi initiatief! Hoop dat ze zoiets vaker kunnen doen, er zijn genoeg SNUPS en geplande traces die wel wat meer aandacht mogen krijgen.

Gebruikersavatar
Naturist
expressweg
Berichten: 3494
Lid geworden op: zo 16 jan 2011, 15:48
Locatie: Meijerij, omgeving 's-Hertogenbosch

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Naturist » di 11 aug 2020, 21:56

Dank aan HollandandJasper en onze voorzitter voor de informatie over Assen, ben er zo door geïnspireerd dat ik Eega komend camperseizoen daar eens mee naar toe neem om een en ander met eigen ogen te zien. :top:
Ik verlang naar de tijd dat de Nederlandse regering deed wat het hoort te doen: Vooruit zien.
Wat daarbij hoort is toekomstvast en redundant bouwen. 

N ° de membre 40

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30129
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Coen Tunnel » di 11 aug 2020, 22:10

Naturist schreef: di 11 aug 2020, 21:56 Dank aan HollandandJasper en onze voorzitter voor de informatie over Assen, ben er zo door geïnspireerd dat ik Eega komend camperseizoen daar eens mee naar toe neem om een en ander met eigen ogen te zien. :top:
Altijd welkom in mijn geboortestad. ;) Vergeet ook niet de mooie plekjes om Assen heen, zoals de nationale parken Drents-Friese Wold en Drentsche Aa, en UNESCO Geopark De Hondsrug. Drenthe heeft veel moois te bieden! Ook de vele andere bossen en heidegebieden zijn de moeite waard, alsmede de oude brinkdorpen zoals o.a Rolde (waar in het dorp twee grote hunebedden zijn), Dwingeloo en het museumdorp Orvelte. En met de Vamberg hebben we tegenwoordig ook een mooie 'berg' die helemaal op recreatie is ingericht.


Gebruikersavatar
Naturist
expressweg
Berichten: 3494
Lid geworden op: zo 16 jan 2011, 15:48
Locatie: Meijerij, omgeving 's-Hertogenbosch

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Naturist » di 11 aug 2020, 22:17

Zijn inmiddels bekend met Orvelte en uiteraard de hunebedden als ons eerste deel van onze huwelijksreis daar plaatsvond, maar zullen deze voor ons nieuwe plekjes zeker gaan bezoeken.

Drenthe heeft al lang een plekje in ons :blush:
Ik verlang naar de tijd dat de Nederlandse regering deed wat het hoort te doen: Vooruit zien.
Wat daarbij hoort is toekomstvast en redundant bouwen. 

N ° de membre 40

Basjuh1981
autoweg
Berichten: 1388
Lid geworden op: vr 23 sep 2016, 16:26
Locatie: Den Haag

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Basjuh1981 » wo 12 aug 2020, 11:36

Naturist schreef: di 11 aug 2020, 22:17 Zijn inmiddels bekend met Orvelte en uiteraard de hunebedden als ons eerste deel van onze huwelijksreis daar plaatsvond
Dat klinkt als heel lang getrouwd :heygrr:

Gebruikersavatar
Naturist
expressweg
Berichten: 3494
Lid geworden op: zo 16 jan 2011, 15:48
Locatie: Meijerij, omgeving 's-Hertogenbosch

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Naturist » wo 12 aug 2020, 22:42

^^ We zijn inderdaad al best lang getrouwd en zo het er nu naar uitziet gaat dat zo blijven tot een van ons z'n laatste adem uitblaast.
Ik heb Eega lief en zij mij en kunnen geen dag zonder elkaar.

Hoop dat nu het glazuur van je tanden gesprongen is want zo zoet heb je het vast nog nooit gegeten.
Veel plezier met je tanden poetsen. ;)
Ik verlang naar de tijd dat de Nederlandse regering deed wat het hoort te doen: Vooruit zien.
Wat daarbij hoort is toekomstvast en redundant bouwen. 

N ° de membre 40

Basjuh1981
autoweg
Berichten: 1388
Lid geworden op: vr 23 sep 2016, 16:26
Locatie: Den Haag

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Basjuh1981 » do 13 aug 2020, 9:33

^^ Normaal doe ik altijd honing in mijn thee, maar dat was vanmorgen niet nodig :lol:

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 20465
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door harry » do 13 aug 2020, 16:23

Naturist schreef: wo 12 aug 2020, 22:42 zo zoet heb je het vast nog nooit gegeten.
En dat na 2 weken leven op Cola Zero...
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

HollandandJasper
dorpsstraat
Berichten: 138
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 20:52
Locatie: Sassenheim

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door HollandandJasper » vr 14 aug 2020, 14:58

Waarschijnlijk is deze al bekend, maar ik kon het in deze thread vinden. Oorspronkelijk was het gepland dat de Aziëweg in Zoetermeer de hoofdingang zou worden van de stad als je vanuit Leiden kwam. De N206 vanuit Zoeterwoude zou verlegd worden naar het zuidoosten, langs de Zoetermeerse Plas om uiteindelijk aan te sluiten op de Australiëweg, een 2x2 weg met voldoende capaciteit. Dit is in groot contrast met de huidige opzetting, waar de automobilist op de Zwaardslootseweg via een omweg aan de andere kant de stad binnenkomt.

Om de een of andere reden is dit plan niet doorgegaan. Anno 2020 zijn er nog veel SNUP's te vinden, de brede berm van de Aziëweg (ruimte voor 2 extra rijbanen) en een 2de viaduct onder het spoor door. Een klein stukje is daadwerkelijk 2x2 gebouwd, maar dit stopt ietsje voorbij het LangeLand Ziekenhuis.

Dit is zeker een weg die naar mijn mening er hopelijk ook komt.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 20671
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Wouter N14 » vr 14 aug 2020, 15:55

^^ Inderdaad een bekende ;)
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10255
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Willem » vr 14 aug 2020, 16:22

Misschien zijn de plannen niet doorgegaan wegens de bescherming van het Groene Hart.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 20465
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door harry » vr 14 aug 2020, 23:45

HollandandJasper schreef: vr 14 aug 2020, 14:58 Dit is zeker een weg die naar mijn mening er hopelijk ook komt.
Lijkt me onmogelijk, bijvoorbeeld omdat een deel van het tracé is uitgegraven tot waterplas. :)
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

kees
expressweg
Berichten: 3227
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 23:21
Locatie: Het Bosch van de Hertog

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door kees » za 15 aug 2020, 1:00

harry schreef: vr 14 aug 2020, 23:45
HollandandJasper schreef: vr 14 aug 2020, 14:58 Dit is zeker een weg die naar mijn mening er hopelijk ook komt.
Lijkt me onmogelijk, bijvoorbeeld omdat een deel van het tracé is uitgegraven tot waterplas. :)
MIsschien een waterweg dan?

Stroomweg
dorpsstraat
Berichten: 127
Lid geworden op: zo 16 feb 2020, 18:04

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Stroomweg » za 15 aug 2020, 13:48

Heel interessant, die A62. Ik heb pas nog eens een paar avonden gefietst in dat gebied, tijdens een familiebezoek.
Ik kan het me amper voorstellen, meerdere grote snelwegen en een knooppunt...
Blijkbaar waren er grote plannen, zeker gezien de N267 ook op 2x2 is voorbereid.
Als ik het goed begrijp was de A62 wel concreter dan die 8 baans oost-west snelweg waar over gesproken wordt.
Is er over die weg meer informatie?

HollandandJasper
dorpsstraat
Berichten: 138
Lid geworden op: ma 13 jun 2011, 20:52
Locatie: Sassenheim

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door HollandandJasper » za 15 aug 2020, 19:46

harry schreef: vr 14 aug 2020, 23:45Lijkt me onmogelijk, bijvoorbeeld omdat een deel van het tracé is uitgegraven tot waterplas. :)
Lijkt mij best mogelijk, bij de Slootweg afbuigen naar het Noorden, parallel aan de Geerweg en dan bij de Geerbrug rechtstreeks aansluiten waar de N206 een scherpe bocht richting Stompwijk maakt.

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5342
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door nederland24 » zo 16 aug 2020, 18:35

Willem schreef: vr 14 aug 2020, 16:22 Misschien zijn de plannen niet doorgegaan wegens de bescherming van het Groene Hart.
Dan hadden ze beter kunnen zorgen dat steden als Alphen a/d Rijn, Woerden en Zoetermeer minder snel zouden uitbreiden en de nieuwbouwlocaties beter aan de randen van de grote steden kunnen bouwen, zoals Den Haag, Leiden, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Door de Vinexsteden is het landschap veel meer versnipperd geraakt is mijn mening. Bovendien zijn nieuwe (snel)wegen veel makkelijker in te passen in het landschap dan nieuwe woonwijken of bedrijventerreinen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 67442
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Chris » di 18 aug 2020, 19:22

Mijn blik viel op de N963, die in Borgercompagnie een opvallend breed viaduct heeft (20 meter breed). Er staan nu bushaltes op, maar ik vraag mij af of dit vroeger ontworpen was voor meer? De N963 had vroeger verderop in Veendam ook een ongelijkvloerse kruising (thans een rotonde).

Op basis van de topografische kaarten ging dit viaduct vroeger over een vaart, die is later gedempt, tegenwoordig is het een onderdoorgang.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 20671
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Stille getuigen: sporen van nooit uitgevoerde plannen

Bericht door Wouter N14 » di 18 aug 2020, 19:42

^^ Je zou zeggen dat het een verband heeft met de N366 aan de oostkant van Veendam die 2*2 is en feitelijk in het verlengde ligt. Aan de westkant was het kruispunt met de huidige N385 vroeger ook zeer ruim opgezet.
Afbeelding
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge