
Er is geen regel dat een weg bij hm-waarde 0 of 1 moet beginnen.
Moderator: Moderatoren
Hoe werkt zoiets eigenlijk? Is er een soort systeem dat wegdelen bij elkaar houdt volgens de originele Rijkswegnummers en dan het daadwerkelijke wegnummer daar los van ziet?captain007 schreef: ↑ma 17 aug 2020, 10:32Nee dat heeft te maken dat de A/N18 administratief nog bij Rijksweg 15 hoort.
Zeker niet nu de A15 niet naadloos op de A18 wordt aangesloten, wat ooit wel de bedoeling was. Je kunt een stukje dubbelnummeren over de A12 natuurlijk, maar de A18 is maar van beperkt doorgaand (netwerk) belang (tenzij de N18 ooit nog eens geheel ongelijkvloers 2+2 wordt).captain007 schreef: ↑ma 17 aug 2020, 10:32Nee dat heeft te maken dat de A/N18 administratief nog bij Rijksweg 15 hoort. Dus die hectometrering is altijd gekoppeld geweest aan de A15. Dat zullen ze ook niet zo snel aanpassen, aangezien dat nogal wat geld kost om alle paaltjes te vervangen en de nieuwe locaties administratief door te voeren in alle systemen. Ik denk dat het wegnummer ook echt niet meer aangepast wordt, aangezien dat wel ingeburgerd is.
Er zijn genoeg trajecten waar hectometering afwijkend is zoals één van de bekendste, die van de A6 Emmeloord-Joure met waardes in de 300. En die is helemaal apart aangezien je bij Eijsden uitkomt wanneer je terug rekent over de N/A50 en de ooit geplande rijksweg 75 inclusief hectometersprongen.
Met die invoering van de A- en N-nummers wilde men voor de weggebruiker ook zo lang mogelijke routenummers maken om geen zes verschillende wegnummers te hoeven volgen van bijvoorbeeld Amsterdam naar Eijsden. ( rw 2, 26,64, 69, 68 en 75). Allemaal A2 geworden.Pino schreef: ↑ma 17 aug 2020, 13:47 Tot en met het Rijkswegenplan 1984 ging ieder nieuw rijkswegenplan wel gepaard met omnummeringen in de administratieve nummers. Daarbij werden wegen samengevoegd waar ze in de praktijk aan elkaar waren gegroeid (of dat laatste was gepland), maar ook uit elkaar getrokken wanneer een eerder geplande verbinding niet langer was gepland. In zoverre kun je moeilijk spreken over "originele rijkswegennummers" behalve als je spreekt over de nu grotendeels onherkenbare eerste nummers van 1932.
Toen in de jaren '70 de A/N-nummering tot stand kwam, waren er best wel verschillen met de toenmalige administratieve wegnummering. Die was immers gebaseerd op het Rijkswegenplan 1968, waarvan bij totstandkoming van de A/N-nummering wel duidelijk was dat dit voor aanzienlijke delen niet gerealiseerd zou worden. In het eerstvolgende rijkswegenplan dat hierna tot stand kwam, dat van 1984, heeft men de administratieve nummers wel grotendeels gelijk getrokken aan de toenmalige A/N-nummers. De meest in het oog springende uitzonderingen? Rijksweg 4 ten zuiden van Klaaswaal (bewegwijzerd als A29), Rijksweg 59 ten westen van Paalgraven (bewegwijzerd als A/N50) en wat planvervangende rijkswegennummers (bijv. Rijksweg 915 voor de Brug over de Noord, die als A15 stond bewegwijzerd).
Dat is al het geval bij Bemmel waar de A15 van 2x2 naar 2x1 rijstroken gaat. Daar zijn ze grond aan het verplaatsen en worden de contouren van de ondergrond al zichtbaar.