Als jullie nog langer doorgaan komen we ook op Nederland of Holland uit. En misschien nog de Franse benaming Pays Bas.
Die het trouwens ook weer onjuist gebruiken aangezien Pays Bas het gebied is vanaf de rivier de Somme en dan noordelijker.


Moderator: Moderatoren
Zoals gezegd: de rus van Belarus en de Rus van Rusland verwijzen historisch gezien naar dezelfde entiteit. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_ ... d_Ruthenia. Dat er een kleine klankverandering doorgemaakt is doet wat dat betreft niets af. Wist je dat bv dat de taal Russisch in het Russisch Русский язык heet, dus ook met de 'у' van Беларусь. Die 'у' of die 'о' van Россия wijzen dus niet op totaal verschillende woorden. Belarus is samengesteld uit 'wit', de 'Rus' die dezelfde oorsprong heeft als Rusland en dan land erachter. Het enige verschil dus tussen Belarus en Wit-Rusland is de 'land' op het einde en dat in combinatie met 'Rus' dan toevallig overeenkomt met een cultureel en historisch verwant buurland (of eigenlijk niet toevallig overeenkomt, aangezien zoals gezegd beide landen dezelfde oorsprong hebben) .
Daar ga je de mist in, de о is specifiek gebruikt in de context van het tsarenrijk en de vervolgstaten en heeft sindsdien dus de connotatie als het 'groot Rusland' gekregen, waarbij Belarus als onderdeel van werd gezien. Dat die taal dan dat niet heeft, en het originele begrip Roethenisch/Rus ook niet, geeft exact dat contrast aan. Dat zowel Rusland als Belarus een bron-etymologie van Roethenië hebben ontkent niemand in deze discussie, het gaat om dat begrip dat terwijl er vroeger meerdere 'Rus'-en waren, er een van is uitgegroeid tot een rijk wat zich als 'het' Rusland is gaan zien (zonder bijvoegelijk naamwoord er voor, en dus een 'o' in de cyrillische naam). Daar wil men als Belarus dus afstand van nemen door zich dichterbij die Roetheense roots te blijven en dus wil men niet met het woord 'Rusland' geassocieerd zien. Niet dat men een 'andere' achtergrond zou kennen dan dat Roethenisch/Rus.Alfa schreef: ↑ma 24 aug 2020, 19:54 Dat er een kleine klankverandering doorgemaakt is doet wat dat betreft niets af. Wist je dat bv dat de taal Russisch in het Russisch Русский язык heet, dus ook met de 'у' van Беларусь. Die 'у' of die 'о' van Россия wijzen dus niet op totaal verschillende woorden.
Had Peter de grote maar zijn poot stijf gehouden dan zouden alle Russen, Belarussen en Oekrainers etc. nu gewoon Nederlands spreken en was er helemaal geen verwarring over de naam.Alfa schreef: ↑ma 24 aug 2020, 21:06 ^^Het ging niet over Рус vs Рoс, dat was slechts een illustratie dat beide termen ook in het Russisch verwant zijn. Of heeft Russisch niets met Rusland te maken? Het ging over de Nederlandse naam, in het Nederlands is dat onderscheid tussen Рус vs Рoс er niet, het is in alle gevallen is het 'Rus'. Dat alles bij elkaar kan je dus concluderen dat Belarus en Wit-Rusland bijna dezelfde namen zijn en dat het dus onzin is te doen alsof de ene naam beter zou zijn dan de andere. Zeker als dat gebeurd op foutieve of sentimentele (nationalistische) argumenten. De ene naam in de ban doen omdat het toevallig gedeeltelijk overeenkomt met een buurland (eigenlijk enkel door het element 'land', want 'rus' komt in beide namen voor) is dus pure onzin.
Daarmee was Belarus wel uniek, met steden met zo'n sterk joods karakter. Na WO2 is dat niet meer teruggekomen, maar dat is eigenlijk nergens in Europa gebeurd. De joden waren ofwel omgekomen in de vernietigingskampen, of vertrokken naar Israël. Van alle premiers van Israël zijn er maar liefst zeven in Oost-Europa geboren, waarvan drie in Belarus:Wikipedia schreef:Prior to World War II, Jews were the second largest ethnic group in Belarus, and at 400,000 in the 1926 and 1939 censuses they even exceeded the number of Russians (although admittedly by a small margin). Jews accounted for 7%–8% of the total population at that time, comprising more than 40% of the population in cities and towns, where Jews and Poles were the majority, while Belarusians mostly lived in rural areas.
The Holocaust decimated the Jewish population in Belarus, and after World War II, in 1959, Jews accounted for only 1.9% of the population. Since then, Jewish emigration to Israel and other countries reduced the number of Jews to 0.1% of the population (13,000 in 2009).
Het Engelstalige Wikipedia-artikel is de moeite waard: https://en.wikipedia.org/wiki/Pale_of_SettlementWikipedia schreef:Het vestigingsgebied of paalgebied (Russisch: Черта оседлости; Tsjertá osédlosti,Jiddisch: דער תּחום-המושבֿ, der tkhum-ha-moyshəv) was het westelijkste gebied van het Russische Rijk waar het joden was toegestaan zich permanent te vestigen. Het gebied liep van een demarcatielijn in het oosten naar de buitengrens met Oost- en Midden-Europa. Het gebied omvatte slechts 20% van Europees Rusland en kwam kwam overeen met de historische grenzen van het Pools-Litouwse Gemenebest. Het omvatte een groot deel van het huidige Litouwen, Wit-Rusland, Polen, Moldavië, Oekraïne en gedeelten van West-Rusland. Binnen het vestigingsgebied waren echter wel een aantal steden waar deze toestemming niet voor gold. Enkele kleine categorieën joden mochten buiten het vestigingsgebied wonen.
De Zwarte Dood leidde tot pogroms tegen de joodse bevolking in Europa, die de schuld kreeg van de epidemie. In Polen, dat grotendeels door de epidemie gespaard was, waren de joden echter wel welkom. Grote aantallen van met name Duitse joden trokken naar de toenmalige Poolse gebieden.
De Joden hebben hun reinheidswetten en ze leefden in de middeleeuwen tamelijk gesegregeerd (afgescheiden) van de rest van de bevolking waardoor ze minder vatbaar waren voor besmettelijke ziektes als de pest. Pandemieën hebben een vervelende eigenschap dat ze etnische en religieuze conflicten flink kunnen aanblazen; en het feit dat ze minder getroffen leken was voor sommige reden om te geloven dat ze een pact hadden met de duivel...De Zwarte Dood leidde tot pogroms tegen de joodse bevolking in Europa, die de schuld kreeg van de epidemie.
Timothy Snyder heeft een goed boek geschreven (voor de lezers onder ons) over het bloedbad in dit "grensland" - dat de hele intermarum regio omvat - tussen Europa en de Sovjet Unie, in de context van de Hitler-Stalin geschiedenis: "Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin"Chris schreef: ↑ma 30 nov 2020, 18:54 In Nederland is dit volgens mij een onbekend deel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Men weet wel dat er een oostfront was en van Stalingrad zullen de meesten ook wel gehoord hebben. Het Oostfront was natuurlijk enorm groot met tal van enorme veldslagen, maar de verwoesting van de economie en feitelijk het hele land is dan toch wat onderbelicht. De meeste geïnteresseerden in dit soort geschiedenis kijken denk ik meer naar het militaire verloop.
Vitebsk is bijna geheel verwoest door de Duitsers maar daarvoor ook al door Napoleon.
Ben ik het niet helemaal mee eens. Het is zeker heuvelachtig te noemen en de natuur is anders dan hier.