[CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chrysa
autoweg
Berichten: 1208
Lid geworden op: za 17 sep 2011, 21:23

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door Chrysa » wo 07 okt 2020, 22:51

Ik vond het wel meevallen eigenlijk, maar heb dan ook meestal niet het hele stuk tot Genève gereden. Ben wel benieuwd of die kaart correct is, zag toch wel flink wat Zwitsersen sneller rijden op de A9 bij Vallorbe, ook al staat daar volgens de kaart een trajectcontrole. Anders krijg ik nog een paar keer post van ze van afgelopen zomer denk ik. :)

Die Walliser kranten lijken me wel interessant, daar ga ik me eens in verdiepen als dat online mogelijk is. :top:

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 62650
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door Chris » vr 09 okt 2020, 21:43

SnarfFlevoland schreef:
wo 07 okt 2020, 22:42
En Romandiërs
Ik lees op Wikipedia dat de Romandie in het Duits het 'Welschland' heet. Dat heb ik nou nooit geweten... De Duitse Wikipedia gebruikt wel de term 'Romandie'.

Ik heb mij ook wel eens afgevraagd hoe het kan dat Wallis één kanton is ondanks de tweetaligheid. Anders dan andere kantons met twee talen is het hier geen klein stuk die anderstalig is, maar een substantieel deel. Hebben mensen in Wallis nou familie aan beide kanten van de taalgrens? Is er een gedeelde identiteit? Aan de andere kant vraag ik mij ook wel eens af of alle kantons ook een sterke regionale identiteit hebben, met name in Noord-Zwitserland.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17031
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door Pino » vr 09 okt 2020, 21:52

Welsch is een vrij generieke term in Germaanse talen voor alles wat Romaanse taal spreekt (de taal van Wales gaat, wellicht wat uitzonderlijk maar etymologisch verklaarbaar, terug op die stam). En de naam Romandie duidt daar natuurlijk ook op. Maar de term Welschland klinkt op zijn best als iets dat in het verleden gangbaar kan zijn geweest.

In Wallis wordt eens in de zoveel tijd het plan opgevat om het kanton op te splitsen op de taalgrens en er twee halfkantons van te maken. Dat zegt misschien iets. Maar dat kost ook invloed, dus niemand wil er echt aan. De quote die ik eerder gaf “Walliser als FC Sion de bekerfinale speelt” zegt vermoedelijk iets over het gebrek aan echte banden. Het is historisch waarschijnlijk een geheel worden doordat het Rhônedal tot aan het Meer van Genève een logisch en goed te verdedigen geheel vormde. Maar het was ook een uithoek waarin niemand echte behoefte had om het soort centralistische politiek te voeren waarin taalverschillen verdwijnen. Vergelijk het in zoverre met Graubünden en de Dolomieten, die ook taalkundige lappendekens zijn gebleven.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 5437
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [D]

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door SnarfFlevoland » vr 09 okt 2020, 23:47

Chris schreef:
vr 09 okt 2020, 21:43
Hebben mensen in Wallis nou familie aan beide kanten van de taalgrens? Is er een gedeelde identiteit?
Familie aan beiden kanten van de taalgrens komt voor, maar is eerder een uitzondering. De taalgrens is deels wel door de tijd heen wat verschoven geweest. Beide kanten delen de trots van Wallis en zien ook het landschap als beide van 'hun'. Bovendien heb je diverse gewoonten en de besproken "cowboy"-instelling ook aan beide kanten van de taalgrens, in zoverre kan je van een gedeelde 'identiteit' spreken. Een local uit Sion zal zonder twijfel zeggen dat de Matterhorn uiteraard 'hun' berg is en spreek je iemand uit Brig, dan is de Mont Fort ook 'hun' berg.
Pino schreef:
vr 09 okt 2020, 21:52
Het is historisch waarschijnlijk een geheel worden doordat het Rhônedal tot aan het Meer van Genève een logisch en goed te verdedigen geheel vormde.
Het is eeuwenlang een vrij ontstuimige regio geweest. De taalgrens was vroeger flink schuivende, in de middeleeuwen zijn er veel Alamannen uit het Berner Oberland naar Wallis gekomen en hebben Wallis stap voor stap verduitst. Kort voor 1500 waren de Sieben Zenden (Oberwallis + Mittelwallis) geheel de baas en overheersten het Bas-Valais (Unterwallis). Pas na de Franse Revolutie is de boel volledig veranderd, werd het Wallis met geweld in 1799 door de Fransen bezet, is een tijdje een eigen Alpenrepubliek geweest (1802-1810) en later ook enkele jaren onderdeel van Frankrijk als Département du Simplon (1810-1813), waarna de Oostenrijkers in Wallis kwamen. Uiteindelijk werd het in 1815 onderdeel van de Zwitserse confederatie, op advies van het Weens congres, al waren er daarna ook nog diverse opstanden. Pas vanaf 1848 bij de vorming van de Zwitserse Bondsstaat was er min of meer rust.

Dat is overigens de geschiedenis heel kort door de bocht samengevat. De Duitstalige wikipedia heeft een heel uitgebreid artikel over de geschiedenis van Wallis, waar je wel een paar avondjes mee zoet kunt zijn.

Nu verschuift de taalgrens niet meer, al zijn de steden Sion en Sierre wel weer terug 'verfranst' en wordt de taalgrens steeds harder. Het is ook best wel opvallend dat veruit de meeste mensen in Sierre amper Duits verstaan, al woont er nog een minderheid Duitstaligen. In Salgesch is het echter plotsklaps Duits en in Leuk kan men al nauwelijks Frans meer. Dat is best apart, want in de Jura is de taalgrens wat vloeiender. Zo heb je het echt tweetalige Biel/Bienne, maar principieel kunnen de Franstalige Juranen ook wel een aardig woordje Duits. Zo had ik in Delémont of Moutier geen enkel probleem met de meeste locals Duits te praten, op een heel vriendelijk Frans accent. In Unterwallis is dat grotendeels ondenkbaar.

Toch is er best nog wat verkeer over de taalgrens. Het is ook weer niet iets van "we gaan bij elkaar niet op bezoek", dus men leeft wel samen en er is ook absoluut geen taalstrijd, zoals in België.
Pino schreef:
vr 09 okt 2020, 21:52
In Wallis wordt eens in de zoveel tijd het plan opgevat om het kanton op te splitsen op de taalgrens en er twee halfkantons van te maken.
Heel erg serieus is dat geloof ik niet. De meesten zijn juist op de unieke situatie best trots, al is daar ooit best veel bloedvergieten aan vooraf gegaan, waar je niet perse so trots op hoeft te zijn. Maar gezien de geschiedenis zou het me niet verbazen als oude vijandigheden weer boven water komen, al zou dat natuurlijk in de huidige tijd doodzonde zijn. Soms hoor je ook wel geluiden dat het Oberwallis een eigen soevereine staat zou willen worden. :roll: :twisted: De ruime meerderheid zal echter niks willen veranderen.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Coccodrillo
dorpsstraat
Berichten: 227
Lid geworden op: di 25 jan 2011, 13:11
Locatie: Zwitserland

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door Coccodrillo » za 10 okt 2020, 9:50

You see the meaning of "welsch" also in the unofficial name Welschtirol, that is, the Italian-speaking (and Ladin-speaking?) part of Tirol (now province of Trento in Italy).

I have never seen linguistic diputes in Switzerland. Quite an exception in human history. If there are or were disputes, that's for other reasons.
für Güter die Bahn
pour vos marchandises le rail
chi dice merci dice ferrovia

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2216
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door Lekkere Kwal » za 10 okt 2020, 10:18

^^ Ladin is spoken in both some German as in some Italian municipalities in South Tyrol, it isn't tied to just the Italian parts like Welschtirol is.

Coccodrillo
dorpsstraat
Berichten: 227
Lid geworden op: di 25 jan 2011, 13:11
Locatie: Zwitserland

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door Coccodrillo » za 10 okt 2020, 22:47

Yes, I modified the phrase after having written it making it less clear.

Anyway, I forgot the only serious language dispute in Switzerland I am aware of: https://en.wikipedia.org/wiki/Jurassic_separatism
für Güter die Bahn
pour vos marchandises le rail
chi dice merci dice ferrovia

marcel
expressweg
Berichten: 4376
Lid geworden op: ma 07 mar 2005, 14:15
Locatie: Adliswil CH

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door marcel » zo 18 okt 2020, 22:50

Gisteren weer een lange wandeling gemaakt naar Wohlen, zo'n 50 km, de langste tot nu toe.

Wat foto's uit Aargau:
https://photos.app.goo.gl/kDt32fMQz7zSvVPW8

Witte voorwegwijzers zie je zelden
Afbeelding


Van de 7 bestemmingen beginnen er 5 met een B, hoe zelden zal dat voorkomen
Afbeelding

Wohlen: volgens mijn collega Carmen betekent AG 'Achtung Gefahr', en inderdaad, ik werd twee keer bijna aangereden! Normaal gebeurt dat misschien eens in de 10 jaar.
Bovendien heb ik een aanrijding zien gebeuren, al was er volgens mij geen schade:
Afbeelding

Bremgarten:

De 'skyline'
Afbeelding

Bij dit huis lijkt het net of er een stuk afgebroken is
Afbeelding

Bruggen in Aargau hebben altijd een bord met jaartal, hier volstaat men met 13e eeuw (plus allerlei ombouw)
Afbeelding

marcel
expressweg
Berichten: 4376
Lid geworden op: ma 07 mar 2005, 14:15
Locatie: Adliswil CH

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door marcel » za 14 nov 2020, 18:31

7 m, de kortste afstand die ik ooit gezien heb. Het gaat erom dat je een parkeerplaats links nog kunt bereiken.
Afbeelding

22 %: in deze wijk zijn er nog heel wat steile straten, maar nergens anders in Zürich heb ik zo'n bord gezien. Misschien plaatsen ze het alleen bij meer dan 20 %.
Afbeelding

De Hoffnungsstrasse: hoop dat je er kunt parkeren is er in elk geval niet.
Afbeelding

marcel
expressweg
Berichten: 4376
Lid geworden op: ma 07 mar 2005, 14:15
Locatie: Adliswil CH

Re: [CH] Zwitserland - Switzerland - Schweiz

Bericht door marcel » zo 22 nov 2020, 18:54

Ik ben na een jaar weer gaan kijken in Schwamendingen (zie viewtopic.php?f=264&t=77&p=1068623&hili ... n#p1068623)
er is nu een muur:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De bouw duurt in totaal 5 jaar, voor Zwitserse begrippen snel, ik dacht veel langer.