[N] Noorwegen - Norge - Norway

Plaats om over de Europese snelwegen buiten Nederland, België, Duitsland en Frankrijk te discussiëren.
Discussions on motorways in Europe

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
MotelMioveni
stadsweg
Berichten: 253
Lid geworden op: vr 18 dec 2015, 13:37

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door MotelMioveni » vr 01 jan 2021, 17:01

Na mijn vraag of de Kråknesveien (voormalige E6) bij Alta nog herbouwd gaat worden, nadat die door een aardverschuiving in zee is gestort, onstpon zich hier een discussie, waarvan een deel off-topic was, maar een deel was beslist relevant.

viewtopic.php?f=5&t=19483&start=1410
MotelMioveni schreef: vr 01 jan 2021, 15:43 viewtopic.php?f=15&t=3543&start=2670

Op oudejaarsdag heb ik - bij herhaling - de vraag opgeworpen of de Kråknesveien bij Alta in Noorwegen nog herbouwd wordt, nadat dit voormalige deel van de E6 in augustus 2020 door een aardverschuiving in zee is beland. Er kwamen nogal wat reacties van een zekere persoon, die soms een scherpe kijk op zaken heeft, maar deze keer er weer van alles met de haren bij trok, iets waarmee hij al vaker ergernis heeft opgewekt. Er kwam tussendoor ook een reactie (van Waldo?) die mij ertoe aanzette om nog een keer uit te leggen wat nou eigenlijk mijn vraag was.

viewtopic.php?f=5&t=19483&p=1130570#p1130570
Chris schreef: vr 01 jan 2021, 16:24 Het topic verzandde in twee pagina's offtopic gezwam. Omdat dit door elkaar heen loopt kan je vaak niet de helft laten staan.

Er worden zo vaak berichten verwijderd. Honderdduizenden zelfs in de loop der jaren.
Er is naar mijn mening wel erg radicaal geknipt in deze discussie. :hm:
MotelMioveni schreef: vr 01 jan 2021, 16:19
Attietattie schreef: vr 01 jan 2021, 15:57 Inhoudelijk niets meegekregen, maar ik heb er een broertje dood aan als er berichten verwijderd worden zonder mededeling. Dat gebeurt vaker en is zeer storend!
Ik sluit me bij Attietattie aan: Ik vind dat een moderator best de moeite mag nemen even kort uit te leggen waarom er berichten verwijderd zijn. Natuurlijk heb ik geen idee hoeveel tijd daar in gaat zitten, maar als moderatoren zomaar teksten gaan schrappen, ook al zijn ze off-topic, waarom zou ik dan nog moeite doen om een bericht te schrijven? Zomaar berichten verwijderen, zonder mededeling of uitleg, dat stinkt naar censuur en censuur bederft voor mij het plezier aan het Wegenforum! :pukey:
Wouter N14 schreef: vr 01 jan 2021, 16:00 ^^ Er zijn alleen wat off-topic berichten opgeruimd.
Oh ja, Wouter-N14? Als we over wegen in Noorwegen discussiëren, is een discussie over de bereidheid van weggebruikers om tol te betalen dan helemaal off-topic? Of is het argument dat de Noren van hun hogere salaris makkelijker tol kunnen betalen dan zo ver bezijden de waarheid? Het argument werd op de verkeerde manier opgediend, maar het snijdt wel hout! De schrijver in kwestie kreeg de bal ook al snel teruggespeeld toen hij zijn punt probeerde te onderbouwen met absurde benzineprijzen. Wat is daar mis mee? :dontknow:

(...)
In veel andere landen heb je nog de keuze om dan maar niet de snelweg te nemen, maar bij een land als Noorwegen heeft tolheffing zulke grote vormen aangenomen, dat je er niet meer omheen kunt rijden. Bovendien worden mensen die geen credit card hebben ook buitengesloten, omdat je de tol niet met kronen in de hand aan een loket kunt betalen, voorzover ik weet. Alleen met contant geld betalen is één van de eerste tips die een budgetcoach zal geven aan mensen met geldproblemen, want dan zie je hoeveel geld je in handen hebt. :2cents:

Er werd mij op - enigzins provocerende - manier gevraagd of ik wegenbelasting betaal en of dat geen tol is. Uiteraard betaal ik belasting voor MotelMioveni, zelfs als hij wegens het Corona-virus al maanden de stad bijna niet uitkomt. Tol komt daar dan nog eens extra bovenop, terwijl we in Nederland al bijna de hoogste wegenbelasting van Europa hebben. Het probleem is niet dat ik niet wil meebetalen aan het onderhoud van de wegen; Nee, het probleem is dat de wegenbelasting voor andere dingen wordt gebruikt dan voor wegenbouw! :!:

Het zou al een groot verschil maken als geld wat via de wegenbelasting binnenkomt voor minstens de helft aan wegen wordt uitgegeven en het resterende geld naar zaken als openbaar vervoer of fietspaden gaat, zaken die met transport te maken hebben en files korter kunnen helpen maken. Bovendien moet je niet vergeten dat we hier in Nederland met ons vlakke land in het voordeel zijn. Wegen bouwen tussen bergen en fjorden vereist veel meer dure bruggen en tunnels. Daarom ben ik voorstander van een Europees wegenfonds.

Bij mijn vraag of de Kråknesveien bij Alta in Noorwegen nog herbouwd wordt, nadat dit voormalige deel van de E6 in augustus 2020 door een aardverschuiving in zee is beland, had ik ook gevraagd welke route fietsers naar de Noordkaap moeten nemen, als de oude weg is ingestort en de nieuwe weg door een tunnel loopt. Stiekum hoopte ik natuurlijk op een tolvrije sluiproute voor mij en MotelMioveni, waarna ik dus dat gedoe over tol betalen op mijn kop kreeg. Na verwijdering van alle berichten, fietst WouterN14 'stiekum' mijn vraag erin:
Wouter N14 schreef: vr 01 jan 2021, 12:00 ^^ Wordt er in Noorwegen niet (nog) minder gefietst dan in Zweden? En algemeen, hoe is de verdeling van de slachtoffers over de modaliteiten? En over de leeftijdsklassen?

Het dichtste bij een antwoord op mijn vraag kwam de bewering dat in Noorwegen tunnels met stoplichten beveiligd worden, die op rood zouden springen, of gaan knipperen als er iemand door de tunnel fietst. Is dat echt waar? Ik weet niet meer wat ik moet geloven als iemand die kennelijk vaak met de vrachtwagen in Noorwegen komt, beweert dat benzine daar €7 per liter zou kosten. Dat is absurd, maar ook jammer, omdat ik het juist erg waardeer om te mogen kijken door de ogen van iemand met een scherpe blik en veel praktijkervaring.

Op de vraag wat ik van Noorwegen weet kan ik dit schrijven: Sinds ik in 2001 door Noorwegen gereden ben, kan ik de Noorse taal een beetje lezen. Door de jaren heen heb ik veel nieuwsberichten van Noorse kranten en de Noorse publieke omroep NRK gelezen, vaak naar aanleiding van dingen die ik op het Wegenforum las, waardoor ik de Noorse taal steeds beter begrijp. Vol ongeloof heb ik gelezen hoe de Noren hun FM-radiozenders hebben uitgezet. Hoe meer ik echter over Noorwegen lees, hoe beter ik begrijp hoe weinig ik weet... ;)
Roemeense koets, rood, met 6 deuren, na APK weer omgebouwd tot armeluiscamper met 2 zitplaatsen, met 2p.-bed (185 x 130 cm) en een Frans hart met 16 kleppen en 105 paarden, op LPG - een betere reisauto kun je met mijn beperkte budget niet wensen... :-)

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » za 02 jan 2021, 17:06

De landverschuiving bij Ask is behoorlijk wat groter dan de beelden van 30 december deden vermoeden. Het strekt zich uit over meer dan 2 kilometer.

Er zijn inmiddels twee doden gevonden. 8 zijn er nog vermist waarvan de kans klein is dat ze het overleefd hebben.

In Open Street Map is het ingetekend:
Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
MotelMioveni
stadsweg
Berichten: 253
Lid geworden op: vr 18 dec 2015, 13:37

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door MotelMioveni » zo 03 jan 2021, 19:54

Tussen de berichten van oudejaarsdag die uit deze discussie verwijderd zijn, zat ook een weblink die ik had geplaatst, naar een filmpje op YouTube, wat het fenomeen 'kvikkleireskred' goed uitlegt aan de hand van de grote aardverschuiving in Rissa, in 1978.

https://www.youtube.com/watch?v=3q-qfNlEP4A

De aardverschuiving in Rissa was de eerste die op film werd vastgelegd die door 'snelle klei' (kvikkleire) veroorzaakt werd, net als de ramp in Ask. De film van 21 minuten op YouTube werd in 1981 gepubliceerd door NGI (Norges Geotekniske Institutt).
Roemeense koets, rood, met 6 deuren, na APK weer omgebouwd tot armeluiscamper met 2 zitplaatsen, met 2p.-bed (185 x 130 cm) en een Frans hart met 16 kleppen en 105 paarden, op LPG - een betere reisauto kun je met mijn beperkte budget niet wensen... :-)

Gebruikersavatar
MotelMioveni
stadsweg
Berichten: 253
Lid geworden op: vr 18 dec 2015, 13:37

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door MotelMioveni » zo 03 jan 2021, 22:55

Kan iemand zich eigenlijk echt goed voorstellen hoe het is om de grond onder je voeten weg te voelen zakken? Niet als spreekwoord, maar heel erg letterlijk? Hoe het is om met je auto meters in een gat te vallen, waar net nog een weg lag? :neenee: :sadley:

De Noorse publieke omroep NRK houdt op haar website een liveblog bij van de gebeurtenissen rond de aardverschuiving:
https://www.nrk.no/nyheter/leirskredet- ... 1.15307406

Waar het reddingswerk eerder door duisternis gehinderd werd, gaat het zoeken naar slachtoffers nu de hele nacht door:
https://www.nrk.no/nyheter/fortsetter-l ... 1.15311319
Chris schreef: za 02 jan 2021, 17:06 De landverschuiving bij Ask is behoorlijk wat groter dan de beelden van 30 december deden vermoeden. Het strekt zich uit over meer dan 2 kilometer.

Er zijn inmiddels twee doden gevonden. 8 zijn er nog vermist waarvan de kans klein is dat ze het overleefd hebben.

<kaartje uit citaat geknipt, want herhaling niet nodig>
Het dodental van de aardverschuiving in en bij Ask (gemeente Gjerdrum) is inmiddels opgelopen tot 7, meldt NRK:
https://www.nrk.no/norge/sju-personer-b ... 1.15310743

De Noorse koning en zijn vrouw zijn in Ask komen kijken en koning Harald had moeite de juiste woorden te vinden:
https://www.nrk.no/norge/kongefamilien- ... 1.15310815

Ja, wat moet die koning ook zeggen? Er is een paar jaar geleden gebouwd op grond die in risicoklasse 5 zat voor dit type aardverschuivingen. Was dat nou wel zo verstandig? Wat zeg je dan tegen de dakloos geworden nabestaanden? :wall:
Roemeense koets, rood, met 6 deuren, na APK weer omgebouwd tot armeluiscamper met 2 zitplaatsen, met 2p.-bed (185 x 130 cm) en een Frans hart met 16 kleppen en 105 paarden, op LPG - een betere reisauto kun je met mijn beperkte budget niet wensen... :-)

Gebruikersavatar
MotelMioveni
stadsweg
Berichten: 253
Lid geworden op: vr 18 dec 2015, 13:37

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door MotelMioveni » ma 04 jan 2021, 1:40

^^

Als je in het liveblog van de Noorse publieke omroep NRK alsmaar op 'vis flere' (zie meer) klikt, heb je na ongeveer een kwartier alle berichten over de aardverschuiving in Ask opengeklapt. Daarin komt van alles voorbij. Ik probeer even het belangrijkste uit te kiezen.

Ik beweerde in mijn vorige bericht dat de getroffen huizen in een gebied met risicoklasse 5 lagen. Misschien had ik dat artikel in kwestie op oudejaarsdag al onder jullie aandacht gebracht? Ik denk van wel, maar ik heb het dus nogmaals opgezocht:

https://www.nrk.no/norge/skredomradet-i ... 1.15307473

Nadat het ongeluk al gebeurd was, gaf de NRK meer uitleg over 'kvikkleire' en wierp ze hun lezers de vraag toe 'En jij, woon jij ook op snelle klei? Hier kun je het controleren':

https://www.nrk.no/norge/bor-du-pa-kvik ... 1.15308726

Wie een huis in Noorwegen koopt, kan beter vooraf uitzoeken wat de grondsoort is. Op deze website kunnen Noren opzoeken of ze op de kleisoort wonen die instort als de structuur in soep verandert:

https://nve.maps.arcgis.com/apps/webapp ... 99f91f7377

De Noorse politie gebruikte de eerste dag het signaal van de telefoons van de vermisten om hen op te sporen, dus kwam er een oproep de vermisten niet te bellen, om telefoonaccu's niet leeg te trekken:

https://www.dagbladet.no/nyheter/politi ... e/73232761

Nog wranger is dat gevaar van aardverschuivingen in Ask in 2021 opnieuw in kaart zou worden gebracht, schrijft NRK in het liveblog, waarbij ze zich baseren op NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat), het Noorse directoraat voor waterstaat en energie en een artikel in Dagbladet:

https://www.nrk.no/nyheter/skredomrade- ... 1.15309825
https://www.nrk.no/osloogviken/ask-skul ... 1.15309554
https://www.dagbladet.no/nyheter/planla ... 1/73233625

Om in de slappe klei te kunnen lopen zonder in de moddersoep weg te zakken, gebruikte de Noorse brandweer aanvankelijk platen en planken om op te lopen:

https://www.nrk.no/nyheter/bruker-plate ... 1.15309650

Er stond ook een bruggenbouwmachine klaar, gemonteerd op het onderstel van een Leopard-tank, maar die zware bruggenbouwmachine werd pas vanaf zondag 3 januari 2021 in gebruik genomen:

https://www.nrk.no/norge/forsvarets-bru ... 1.15310713

Om terug te keren naar het onderwerp 'wegen in Noorwegen', is er in Ask tot aan vrijdag 1 januari 2021 ook een nieuwe weg aangelegd, van grind, waarop het hierboven genoemde bruggenbouwappparaat kon rijden:

https://www.nrk.no/nyheter/har-gruslagt ... 1.15309571

Dus als het gaat om nieuwe wegen in Noorwegen, zelfs grindwegen in een rampgebied waar asfaltwegen zijn weggezakt, vinden leden van het Wegenforum altijd wel wegen om de openstellingsdatum te publiceren, zolang ze tenminste niet zelf in de modder wegzakken, of ermee besmeurd raken omdat anderen op dit forum met modder gooien. :duck: ;)
Roemeense koets, rood, met 6 deuren, na APK weer omgebouwd tot armeluiscamper met 2 zitplaatsen, met 2p.-bed (185 x 130 cm) en een Frans hart met 16 kleppen en 105 paarden, op LPG - een betere reisauto kun je met mijn beperkte budget niet wensen... :-)

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » di 05 jan 2021, 11:54

Er is nu een webcam voor de bouw van de Trysfjordbrug van de E39 in Zuidwest-Noorwegen.

Dit wordt een grote kokerbrug met een hoogte van 60 meter en een overspanning van 260 meter. Samen met de nieuwe Varoddenbrug is dit volgens mij de grootste overspanning van een betonnen vrije uitbouwbrug op snelwegprofiel ter wereld.

link naar webcam

De locatie van de brug: https://www.openstreetmap.org/?mlat=58. ... 935/7.6782

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » ma 11 jan 2021, 22:53

In de in aanbouw zijnde Haramsfjordtunnel heeft op 8 januari een voertuig in brand gestaan. Dit voertuig werd ingezet bij het aanbrengen van spuitbeton. Er vielen kennelijk geen gewonden.

De Haramsfjordtunnel is een onderzeetunnel en onderdeel van het project Nordøyvegen bij Ålesund, de locatie: https://www.openstreetmap.org/?mlat=62. ... 182/6.2565


Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » do 14 jan 2021, 13:14

Op twee belangrijke wegen is de tolheffing gestaakt.

Het gaat om de E134 bij de Stordaltunnel in de gemeente Etne (ten oosten van Haugesund). Hier is ruim 6 jaar tol geheven. Ook wordt de Tresfjordbrug van de E136 bij Vestnes tolvrij. Hier is ruim 5 jaar tol geheven. Ook wordt de tolheffing op een lokale weg (oude E6) parallel aan de Øyertunnel van de E6 tussen Øyer en Tretten in het Gudbrandsdal gestaakt. Hier is ruim 8 jaar tol geheven.

De tolheffing wordt geschrapt omdat de staat het tolcomponent heeft afbetaald. Dat gebeurt met enige regelmaat.

De opgeheven toltarieven zijn: 41 NOK voor de E134, 69 NOK op de E136 en 18 NOK op de oude E6. Met name op de Tresfjordbrug scheelt dit dus best wel veel geld.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19178
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door waldo79 » do 14 jan 2021, 15:16

Gunstig nieuws voor forummer MotelMioveni :top:

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8507
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door captain007 » do 14 jan 2021, 15:49

Gaat ook bij de E136 de tol op de oude route weg? Daar moest je overigens een hoger tarief betalen dan als je over de brug reed.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » do 14 jan 2021, 16:07

Daar ga ik wel vanuit, men zegt dat de tolheffing van het hele project wordt beëindigd:

Afbeelding

https://www.vegamot.no/Om_oss/Nyheter-8 ... 2&PID=5438

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » za 16 jan 2021, 21:20

De E6 is dit weekend onderbroken ten zuiden van Mosjøen, waardoor Noorwegen voor vrachtverkeer in tweeën is gesplitst. De brug over de Gluggvasselva bij Grane heeft schade aan het landhoofd en moet met een volledige afsluiting gerepareerd worden.

Zo te zien is de vleugelwand afgebroken.

Afbeelding

De locatie van de brug: https://www.openstreetmap.org/?mlat=65. ... 18/13.3894

Het autoverkeer kan omgeleid worden via een smalle onverharde weg van ongeveer 20 kilometer lengte. Voor vrachtverkeer is deze weg echter ongeschikt. Zij moeten wachten, vanwege de quarantaineregels is omrijden via Zweden ook geen optie.

Egbert
autoweg
Berichten: 2147
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Egbert » za 16 jan 2021, 21:54

Omleidingsroute via hier?

Het water waar die kapotte brug overheen gaat ziet er ook niet erg spectaculair uit. Heeft het leger niet iets liggen waar ze een oefening mee kunnen doen?

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » za 16 jan 2021, 21:56

Ja dat is de omleidingsroute. Ik had dat ook al even op Street View bekeken en het verraste mij wel dat er geen gewichtsbeperking op die brug zit (Street View is daar wel van 2010). Misschien komen er af en toe wel vrachtwagens voor boerderijen of bosbouw langs.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » di 19 jan 2021, 20:17

Op 1 februari start dan 'eindelijk' de tolheffing op het megaproject Ryfast in Stavanger. Het gaat om de 14,4 kilometer lange Ryfylketunnel en de 5,6 kilometer lange Hundvågtunnel. Die zouden vanaf openstelling direct een tolweg zijn maar men had kennelijk nogal grote technische problemen, wat in Noorwegen eigenlijk niet vaak voorkomt. Uiteindelijk is de Ryfylketunnel 13 maanden tolvrij geweest en heeft men 383 miljoen kronen aan inkomsten misgelopen. Het gebruik van de tunnel lag wel meer dan 50% hoger dan verwacht: 6.700 voertuigen per dag in plaats van de verwachte 4.000 voertuigen.

De tolheffing is best wel hoog: 140 NOK voor de Ryfylketunnel en 28 NOK voor de Hundvågtunnel, zodat het totale toltarief van de fjordkruising 168 NOK = € 16,20 enkele reis kost. Aan de andere kant was de veerdienst waarschijnlijk nog wel wat duurder. Hiermee heeft Stavanger het praktisch verzorgingsgebied toch wel behoorlijk vergroot naar het oosten toe.

De locatie van de tunnel: https://www.openstreetmap.org/?mlat=59. ... 330/5.8104

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » wo 20 jan 2021, 12:10

Aan het Sognefjord is gisteren de 2,8 kilometer lange Goteviktunnel geopend. Deze ligt ten noorden van het dorp Vik en ondertunneld een lawinegevoelig traject. Het is onderdeel van de route naar de veerdienst vanaf Vangsnes over het Sognefjord.

Locatie: https://www.openstreetmap.org/?mlat=61. ... 027/6.6011

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » wo 27 jan 2021, 13:05

De Chinezen doen mee in de bieding voor de bouw van een stuk E6 bij Lillehammer (Storhove - Øyer). Dit is een contract voor 9,6 kilometer autosnelweg inclusief een 2,6 kilometer lange tunnel.

De biedingen:

* Veidekke
* consortium Bertelsen, Garpestad & Comsa
* Implenia Norge
* Obrascón Huarte Lain
* China Communications Construction Company

De Chinezen hebben al een aantal brugcontracten gewonnen in Noorwegen. Dit zou het eerste snelwegcontract kunnen zijn.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 7928
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Hajo » wo 27 jan 2021, 16:57

Ik verwijs graag naar het programma "De wereld van de Chinezen" met Ruben Terlouw. Verhelderend.
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » do 28 jan 2021, 19:02

Nog wat tolnieuws, de Noorse regering wil een proef starten waarin de toltarieven voor de Rv 3/25 Løten - Elverum worden gehalveerd voor een periode van 1,5 jaar.

Dit project is op 30 juli 2020 opengesteld, de tol bedraagt 43 NOK, wat kennelijk veel mensen te duur vinden: € 8,25 voor een regionale retourrit (bijvoorbeeld Hamar - Elverum). Het is nog geen 15 kilometer opgewaardeerde weg en de reistijdwinst is nou ook weer niet zo groot. Er is kennelijk veel sluipverkeer.

Locatie: https://www.openstreetmap.org/?mlat=60. ... 07/11.4143

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » vr 29 jan 2021, 17:58

Chris schreef: do 19 nov 2020, 14:44 De sloop van de Varoddenbrug van de E18 bij Kristiansand:
SPOILER: TOON

Afbeelding
Dat is snel gegaan, er is niks meer van de oude brug te zien.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 7928
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Hajo » vr 29 jan 2021, 19:29

Het lijkt erop dat die oude brug gedemonteerd is. Ze hebben denk ik het proces van de bouw omgekeerd. Dat zou misschien de verklaring kunnen zijn waarom het zo snel gegaan is.
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » vr 05 feb 2021, 15:02

Het project Nordøyvegen bij Ålesund. De foto's van de Lepsøybrug en de Hamnaskjersundbrug.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » do 18 feb 2021, 14:51

Morgen wordt een overeenkomst getekend tussen Noorwegen en Zweden waarin de tolheffing op de Svinesundbrug (E6) beëindigd wordt. Wanneer de tolheffing exact zal eindigen zal morgen bekend gemaakt worden, naar verwachting is dit wel op vrij korte termijn, eerder sprak men van begin 2021.

De brug opende in 2005 en was gepland om tot 2025 een tolbrug te blijven, maar beter dan verwachte inkomsten maakten het eerder beëindigen van de tolheffing mogelijk. Maar ik vraag mij af of de coronacrisis niet voor vertraging zou zorgen, omdat het verkeersaanbod in 2020 stukken lager lag vanwege de vele grens/inreisrestricties.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » vr 19 feb 2021, 16:00

^^ 15 maart wordt de Svinesundbrug tolvrij. Dit scheelt 20 NOK voor personenauto's.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » vr 19 feb 2021, 19:00

Het herstel aan de oude E16 bij Stalheimskleiva gaat langer duren dan verwacht. In september vorig jaar stortte een deel van een wand in door een graafmachine die te zwaar bleek. Omdat dit een beschermd historisch monument is, kost de voorbereiding kennelijk veel tijd. Men verwacht niet dat de weg in 2021 nog hersteld kan worden.

Doorgaand verkeer heeft er geen hinder van omdat de E16 hier ondertunneld is. De weg heeft vooral een toeristische betekenis.

De locatie: https://www.openstreetmap.org/#map=16/60.8395/6.6901

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » vr 26 feb 2021, 15:28

De Varoddenbrug van de E18 bij Kristiansand. De hangbrug is nu helemaal verdwenen.

Dit is volgens mij de langste overspanning van een kokerbrug van een autosnelweg in Europa (260 meter).

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » vr 26 feb 2021, 17:18

De saga rond de E16 in Oost-Noorwegen duurt nog voort. Men heeft nu twee corridors aangewezen om verder uit te werken.

In beide corridors wordt niet gebruik gemaakt van de in 2007 geopende autosnelweg op het westelijk deel van de E16 (E6 - Nybakk/Neskollen), maar komt de nieuwe weg noordelijker te liggen. Corridor A sluit aan op de in 2014 geopende smalle autosnelweg tussen Slomarka en Kongsvinger. Corridor C verloopt echter ten zuiden van de rivier de Glomma tot aan Kongsvinger en bypasst zowel het in 2007 als in 2014 opengestelde deel.

Vanwege de bodemcondities is de noordelijke corridor tussen Nybakk en Slomarka eerder afgeblazen. Dit was al gegund maar de kosten liepen zo op door de onverwacht slechte bodemcondities dat uiteindelijk is besloten om de bouw hiervan niet te starten en weer helemaal opnieuw naar de tekentafel te gaan. Ook zijn de inzichten in die tijd gewijzigd, waar de oude delen als een smalle 2x2 met 90 km/h is aangelegd, wil men nu een volwaardiger autosnelweg met 110 km/h aanleggen. Wat wel kan betekenen dat vooral het in 2014 opengestelde deel tussen Slomarka en Kongsvinger een overbodige investering zou kunnen blijken te zijn.

Corridor A:
Afbeelding

Corridor C:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30389
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Coen Tunnel » vr 26 feb 2021, 18:24

^^ Ik weet niet of het inmiddels veranderd is, maar in 2015 had dat deel tussen de E6 en Neskollen niet eens een snelwegstatus, Vmax 90, en was het vrij krap. Je betaalt er wel tol voor. De aansluiting met de E6 is ook nog eens niet vloeiend, er zit nog een rotonde met het OWN tussen. Het zag er allemaal erg basic uit, alsof het niet te veel mocht kosten.
Deze gebruikers waarderen Coen Tunnel voor dit bericht:
Coen Tunnel

Gebruikersavatar
Kaaiman
2x5 autosnelweg
Berichten: 16278
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Kaaiman » vr 26 feb 2021, 19:00

Op OSM staat de E16 ten oosten van de E6 ook nergens als autosnelweg ingetekend.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Twitter

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68980
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N] Noorwegen - Norge - Norway

Bericht door Chris » vr 26 feb 2021, 23:04

Het laat het gewijzigde gedachtegoed in Noorwegen zien over de laatste 10 jaar. Van smalle 2x2 wegen die eigenlijk te smal zijn voor snelwegstatus naar wegen die geschikt zijn voor 110 km/h.

In Trøndelag is vandaag het laatste deel van de Fylkesvei 714 upgrade opgeleverd, de Åstfjordbrug en aansluitende tunnels. De Fv. 714 heet ook wel Laksevegen, 'de zalmweg'. Het is een economisch belangrijke route voor de export van zalm die in de kustregio gevangen wordt. De afgelopen jaren zijn er tal van upgrades aan de weg uitgevoerd, die worden beschreven in het gelinkte artikel.

De locatie van de brug: https://www.openstreetmap.org/?mlat=63. ... 663/9.4303

Een foto van vorig jaar herfst. De brug heeft een grote stalen kokerligger en is in totaal 735 meter lang. De langste overspanning bedraagt 100 meter.

Afbeelding