Afbeelding

Omleidingssignalisatie door aannemer???

Discussies over de bewegwijzering, bebording en wegnummering

Moderator: Moderatoren

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Omleidingssignalisatie door aannemer???

Bericht door Caesar » do 19 nov 2009, 15:24

Een aannemer werkt aan de gascabine nabij de watermolen in Meersel-Dreef (Hoogstraten). Daarom is er een omleiding. Maar wie die volgt, rijdt gewoon in rondjes.


Jef van Boxel, lid van de dorpsraad, ontdekte de fouten in de omleiding en bracht politie en stadsbestuur op de hoogte. Nadien sprong de hele dorpsraad mee op de kar.

“Het is ongelooflijk om vast te moeten stellen dat de wegomlegging niet werkt”, zegt van Boxel. “Automobilisten die vanuit Meer naar Meerle willen rijden, komen gewoon vast te zitten. Op het kruispunt van de Oude Tramweg en de Dreef staat een wegwijzer die de verkeerde richting aangeeft. Als de automobilisten de omlegging volgen, zijn ze gedoemd om rondjes te rijden.”

Jef van Boxel trok inmiddels luid aan de alarmbel, maar vond nog geen gehoor. “Het is allemaal heel onduidelijk. Aanvankelijk ontbrak zelfs signalisatie. Dat was een probleem voor de mensen die niet bekend zijn in de streek. Sommigen kwamen zelfs in het Nederlandse Galder terecht. Het plaatsen van borden op voorhand kan al veel problemen oplossen.”

Plannetje
Het is niet dat Jef van Boxel de problemen niet signaleerde. Verscheidene mails gingen over en weer tussen van Boxel, het stadsbestuur en de politie. Het schepencollege wil meewerken aan een oplossing, maar het is de politie die mee instaat voor de aanduiding van de omleidingen.

Marc Snels, zonechef van de lokale politie Noorderkempen, heeft weet van het probleem. Hij verwittigde ook de aannemer die de werkzaamheden uitvoert en vroeg hem de nodige aanpassingen te doen.

“We hebben de aannemer zelfs een plannetje gestuurd met daarop de borden die moesten aangepast worden. Maar blijkbaar is daarna opnieuw een fout gebeurd. We hebben de firma daarom vandaag (dinsdag, red.) opnieuw gecontacteerd en hen aangemaand de zaak zo snel mogelijk in orde te brengen. De verantwoordelijke van de firma heeft ons beloofd dat dit zo snel mogelijk zou gebeuren. We zullen die zaak morgen zeker opvolgen.”
bron

Dit is ten eerste wel zeer hilarisch, rondjes rijden in een omleiding. Maar bovendien vraag ik me af of omleidingen niet door de politie gezet moeten worden???

Paixao
autoweg
Berichten: 1040
Lid geworden op: di 28 feb 2006, 15:07
Locatie: Denekamp

Re: Omleidingssignalisatie door aannemer???

Bericht door Paixao » vr 20 nov 2009, 14:45

Ik weet niet hoe dat in België geregeld wordt, maar in Nederland heeft de politie alleen maar een adviserende functie. De omleiding zelf wordt goedgekeurd door de wegbeheerder en uitgezet door de aannemer.
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill

Attietattie
2x4 autosnelweg
Berichten: 13841
Lid geworden op: ma 04 aug 2008, 15:19
Locatie: Almere

Re: Omleidingssignalisatie door aannemer???

Bericht door Attietattie » vr 20 nov 2009, 15:17

Je weet echter hoe het in de praktijk werkt: de politie heeft vaak een bindend adviserende functie. Anders gezegd: als het de politie niet zint, word je stante pede van de weg getrokken en wordt het werk stilgelegd.
'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10100
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Omleidingssignalisatie door aannemer???

Bericht door Peter » vr 20 nov 2009, 15:31

Wellicht heeft de politie een bindend advies over afsluitingen (ivm hulpdiensten en inzet regelaars), maar ik vraag mij af of dit ook over omleidingsroutes (advies dus) gaat. Een weg die eenmaal is afgezet voor wegwerk is ook niet eenvoudig meer open te stellen, daar er sleuven of gaten gemaakt zullen worden.

Er kunnen wel komische situaties ontstaan, als een omleidingsroute een verboden richting volgt (bijv naar links wijst, terwijl linksaf slaan verboden is), of de weg op de omleiding ook is afgesloten (bijv door een verzakkend riool of een ongeval).
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Davy
expressweg
Berichten: 4605
Lid geworden op: vr 11 sep 2009, 3:06
Locatie: Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: Omleidingssignalisatie door aannemer???

Bericht door Davy » do 15 apr 2021, 20:18

Even flink schopje...
Kwam deze omleidingswegwijzer vandaag tegen, frivool lettertype... [emoji14]
Afbeelding

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9844
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Omleidingssignalisatie door aannemer???

Bericht door Alfa » vr 16 apr 2021, 1:23

Het is eigenlijk een wonder dat de tijdelijke signalisatie bij wegenwerken zo vaak goed verloopt en zo vaak het juiste lettertype gebruikt wordt. Want ik vraag me af hoeveel het nu kost om die tijdelijke borden te laten drukken, is dat evenveel als een vast bord?

Attietattie
2x4 autosnelweg
Berichten: 13841
Lid geworden op: ma 04 aug 2008, 15:19
Locatie: Almere

Re: Omleidingssignalisatie door aannemer???

Bericht door Attietattie » vr 16 apr 2021, 2:11

Erg afhankelijk van het formaat van het bord. In Nederland tussen de €5 en €20 ongeveer.
'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6317
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: Omleidingssignalisatie door aannemer???

Bericht door Wimpie25 » vr 16 apr 2021, 11:48

Alfa schreef: vr 16 apr 2021, 1:23 Het is eigenlijk een wonder dat de tijdelijke signalisatie bij wegenwerken zo vaak goed verloopt en zo vaak het juiste lettertype gebruikt wordt. Want ik vraag me af hoeveel het nu kost om die tijdelijke borden te laten drukken, is dat evenveel als een vast bord?
Er zijn heel duidelijke richtlijnen rond sinds 2019. Het hangt samen met het vademecum rond werfzones op gewestwegen. Indien de signalisatie niet voldoet is de verantwoordelijke aansprakelijk. Die firma moet ook steeds een contactnummer vermelden rond de werfzone.

Afbeelding