Palance schreef: ↑ma 17 mei 2021, 8:06En ondertussen is, ongetwijfeld onder druk van de Jonge, de tekst van de Rijksoverheid even stiekem aangepast.
De richtlijnen van het RIVM zijn overigens nog steeds hetzelfde, dus tot zover heeft de lange arm van De Jonge (nog) niet gereikt:
https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-1 ... egistratie
10.6 Registratie van vaccinatiegegevens
Als deelnemers door de GGD worden gevaccineerd ontvangen ze als vaccinatiebevestiging een brief uit het registratiesysteem van de GGD met daarop alle relevante informatie: datum toegediende vaccinatie, productnaam, batchnummer vaccin en een url die linkt naar de bijsluiter. Deze brief kan in het gele vaccinatieboekje bewaard worden.
Aan de andere uitvoerende organisaties worden papieren registratiekaarten specifiek voor de coronavaccinaties geleverd. Gevaccineerde deelnemers krijgen na vaccinatie een registratiekaart uitgereikt, voorzien van de vaccinatiedatum (ingevuld door uitvoerende), de productnaam, het batchnummer en een url die linkt naar de bijsluiter. Het RIVM levert stickers voor productnaam, batchnummer vaccin en url. De stickers worden door de uitvoerende organisatie op de registratiekaarten geplakt. De naam en geboortedatum kan de cliënt zelf thuis invullen op de daarvoor aangegeven plek. De deelnemer kan ook zelf het eigen gele vaccinatieboekje meenemen. Dan worden de stickers daarin geplakt.
Palance schreef: ↑ma 17 mei 2021, 8:06Plus dat de Jonge rondbazuint dat het geen internationaal erkend document is. Gelukkig is die app dat wel

(al bestaat die nog niet eens).
Fijn, die overheid die willens en wetens fakenews verspreidt over dat gele boekje. En dan toch maar afvragen waar het wantrouwen vandaan komt m.b.t. deze crisis.
Wat is erkenning? Nederland heeft ervoor gekozen om een bijschrijving in het gele boekje inderdaad (nog) niet te erkennen als bewijs van inenting, maar andere landen doen dat wel. Algehele internationale erkenning is er inderdaad nog niet, maar vooralsnog is er geen ander middel dat beter als bewijs kan dienen dan het gele boekje. Een app in EU-verband is waardeloos als je buiten de EU bent, laat staan dat men aan landsgrenzen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika altijd de mogelijkheden heeft om QR-codes te scannen, als er überhaupt al een internetverbinding is.
Het is wel zo dat de WHO adviseert om de inentingen tegen het coronavirus op te nemen in het gele boekje.
Ik vind het dan ook zeer merkwaardig dat De Jonge (en in zijn kielzog de GGD) ingaan tegen de richtlijnen van het RIVM én de WHO met betrekking tot registratie in het gele boekje, en ook niet de lijn volgen die andere Europese landen, waaronder Duitsland en Oostenrijk, aanhouden.
De reden die de GGD aangeeft om niet in het gele boekje te registreren is overigens ook twijfelachtig:
De GGD’en plaatsen geen aanvullende aantekening in de vorm van een stempel of handtekening als registratie in het Gele Boekje in het kader van efficiëncy, zeker gezien de verder opschaling naar 2 miljoen vaccinaties per week.
Die registratiekaartjes invullen die nu worden gebruikt kost ook tijd. Bovendien werkt het ongelijkheid in de hand. De mensen die eerder zijn ingeënt en dus wel beide vaccinaties hebben bijgeschreven in het gele boekje hebben hier een voordeel van bij het internationale reizen. Waarom wordt anderen datzelfde voordeel niet gegund? Ik heb daar toch net zoveel recht op? Bovendien loopt men het risico dat er internationaal geen consensus komt over wat als vaccinatiebewijs acceptabel is en dat mensen op een later moment alsnog hun vaccinaties in het gele boekje geregistreerd moeten hebben.
Als het al zoveel tijd kost en ten koste gaat van de efficiëncy, laat ze dan een paar administratieve krachten aannemen. Er kan een miljard naar testen voor Fieldlabs en Testen voor Toegang, maar voor enkele tientallen miljoenen had je én elke Nederlander die het nog niet had gratis kunnen voorzien van een geel boekje, én wat extra administratieve krachten aan kunnen nemen om het stempelen, stickers plakken en bijschrijven in het gele boekje te regelen. Daar hadden Nederlanders véél meer aan gehad.