Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 5621
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Wimpie25 » wo 18 aug 2021, 11:34

^^
Inderdaad, mijns inziens heeft een bevolking er nog altijd meer baat bij dat projecten nu worden uitgevoerd ipv van gespreid over een hele generatie. De laatste grote werken in de jaren 80 moest men al uitvoeren op een beperkt budget, na de federalisering is het geheel helemaal op een laag pitje gegaan. Behoudens de vervollediging van enkele missing-links en de aanleg van een enkele autosnelweg in de jaren 90, hebben we in de jaren 2000 niets van grote werken gezien. Alle nieuwe infrastructuur die we vandaag hebben, is er pas gekomen na de renaissance van begin jaren 2010.

Ik begrijp ergens de terughoudendheid om alles aan de private sector over te laten, maar dat is bij een PPS absoluut niet het geval en de baten zijn de praktijk toch meer dan duidelijk? Door met PPS te werken, is er eindelijk ruimte om normaal onderhoud uit te voeren en in de begroting te verwerken. De rest wordt gespreid over langere tijd.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9204
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Alfa » do 19 aug 2021, 0:27

Oosterweel is het grote voorbeeld dat het ook anders kan. Hoeveel projecten in Nederland worden er trouwens uitgevoerd als PPS?
Wimpie25 schreef: wo 18 aug 2021, 11:24 We zitten nu éénmaal met een begrotingsklimaat dat niet voordelig voor grote uitgaven in publieke infrastructuur.
Maar we zitten wel in een gunstig investeringsklimaat, geld lenen is bijna gratis. Daardoor komt een PPS eigenlijk relatief gezien nog duurder uit, want de private firma kan uiteraard ook bijna gratis geld lenen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 67391
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Chris » do 19 aug 2021, 10:21

De meeste grote wegenprojecten in Nederland zijn PPS. Met name populair was de 'DBFM' (design, build, finance, maintain) versie. Echter juist die financieringscomponent was onder bouwbedrijven niet zo populair. Er waren vaak maar een paar biedingen van grote spelers en men zegt dat de risico's te groot zijn. Deze observering in de praktijk gaat dus in tegen de stelling dat via PPS enorme winsten zouden worden afgeroomd door banken of de bouwsector.

Vanwege de stikstofcrisis is de grond- weg- en waterbouw (GWW) in Nederland bijna stilgevallen, dus het is nog niet echt goed te zeggen hoe het nu verder gaat met PPS. Er zijn al een paar jaar bijna geen nieuwe grote contracten meer in de markt gezet.

Mundial
dorpsstraat
Berichten: 198
Lid geworden op: za 11 jun 2016, 19:18

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Mundial » vr 20 aug 2021, 12:50

Maar dit wil toch niet meteen zeggen dat het volledig in private handen moet, dat lijkt mij een andere discussie.
Alfa schreef: za 14 aug 2021, 0:24 Het is dus enkel sneller omdat de huidige begrotingsregel niet investeringsvriendelijk zijn omdat bij reguliere financiering het investeringsgeld in 1 keer moet betaald worden uit de gewone begroting en dat altijd lastig ligt (dat haal je eigenlijk zelf ook aan).
(...)

PPS heeft iets van een kredietkaart, nu de lust, betalen doen we later. De politicus in kwestie kan het lintje doorknippen, betalen is voor de volgende regeringen, de politicus die het lintje doorknipte zal er dan toch niet meer bijzijn. Uiteraard snap ik het voordeel van gespreide afschrijving (zie eerder), maar het kan toch een nadeel zijn dat politici onverantwoorde uitgaven beginnen doen zonder rekenschap af te leggen.

Maar het allerbelangrijkste nadeel blijft in mijn ogen toch het rendement dat de private partij rekent dat hoe je draait of keert rechtstreeks verlies is tov een overheid die het zelf betaalt.
De Europese begrotingsregels stimuleren zo'n constructies maar dat wil toch niet zeggen dat alles meteen in private handen moet?
In Oostenrijk heeft men het beheer en de uitbouw van de snelwegen ondergebracht in Asfinag, ik neem aan dat daarmee de impact op de begroting beperkt blijft.

Verder ben ik het helemaal eens met jouw argumenten dat private partijen een winst willen behalen (die dan niet meer in wegen geïnvesteerd kan worden).

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 67391
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Chris » vr 20 aug 2021, 13:00

Mundial schreef: vr 20 aug 2021, 12:50In Oostenrijk heeft men het beheer en de uitbouw van de snelwegen ondergebracht in Asfinag, ik neem aan dat daarmee de impact op de begroting beperkt blijft.
Asfinag gebruikt het 'user pays, user benefits' principe. Alle tolinkomsten (waarvan ongeveer driekwart vanuit vrachtverkeer) worden in het netwerk geïnvesteerd, volgens mij komt daar geen geld uit de algemene overheidshuishouding bij.

Het Interstate Highway netwerk in de Verenigde Staten is ook volgens dit principe aangelegd, een Highway Trust Fund dat werd gevuld met de brandstofaccijns. Er kwam geen financiering uit de reguliere begroting of schulden bij kijken.

Echter tegenwoordig hebben bijna alle landen dit user pays, user benefits principe losgelaten. Er is geen relatie meer tussen de belastingheffing op automobiliteit en de investeringen in het wegennet, waardoor je dus afhankelijk bent van de budgetcycli van de overheid. PPS is ook vooral in opkomst sinds dit principe is losgelaten, vooral omdat sindsdien de beschikbare middelen voor wegen zijn teruggelopen. Of in elk geval niet meer voldoende zijn, België was hier een extreem voorbeeld van, niet alleen kwam vanaf de jaren '80 de bouw van nieuwe wegen stil te liggen, maar ook het onderhoudsniveau schoot ernstig tekort. Alhoewel het tegenwoordig veel beter is, heeft België in het buitenland nog steeds het imago van slechte wegen.

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9843
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door vynkce » vr 27 aug 2021, 11:25

Het definitieve GIP 2021 kan trouwens hier worden ingekeken: https://assets.vlaanderen.be/image/uplo ... dxyluq.pdf

Naast alle geplande investeringen in het wegennet (incl. LANTIS en Werkvennootschap) zijn ook het waterwegennet en investering in bus- en tramlijnen mee opgenomen.

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9843
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door vynkce » do 02 dec 2021, 14:15

Hierbij het ontwerp GIP voor 2022. Weinig echt grote stukken wegdekonderhoud, maar veel nieuwbouw van bruggen.
https://assets.vlaanderen.be/image/uplo ... kuj7km.pdf