[B][N002] Hasselt-Maastricht

Discussies over planning, aanleg en reconstructies van Gewestwegen (en Gemeentelijke Wegen)

Moderator: Moderatoren

wooter
dorpsstraat
Berichten: 247
Lid geworden op: ma 15 okt 2007, 21:08

[B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door wooter » di 13 apr 2010, 16:03

Nieuw warenhuis na afsluiting zwart kruispunt Grendelbaan

12/04 Het gevaarlijke kruispunt van de N2 met de N76 - beter bekend als het kruispunt van de Grendelbaan - wordt voor de Spartacussneltram volledig afgesloten. Verder worden de (bekende) plannen voor Diepenbeek vermoedelijk grotendeels uitgevoerd: drie bruggen en een fietstunnel vervangen de 9 overgangen. Tegen 2015 moet die operatie afgerond zijn.

Opvallend is dat de ingewikkelde constructie die voor auto’s ter hoogte van de Molenstraat voorzien was, niet meer op het plan staat. In ruil wordt nu het zwarte, drukke kruispunt van de Grendelbaan helemaal afgesloten voor het verkeer. Het verkeer op de N76 wint daardoor aan snelheid. De wagens die vanuit Bilzen komen en het centrum van Diepenbeek willen bereiken worden zo over de Katteweidelaan gestuurd. Die zal daardoor wel een pak drukker worden en het kruispunt met de N76 wordt er ook opgewaardeerd.
Universiteitslaan
Wie naar Hasselt wil, wordt ofwel naar de Universiteitslaan ofwel naar de oprit van de E313 geleid. Door het centrum van Diepenbeek richting Hasselt rijden, kan dus vanuit Bilzen niet langer.
Diepenbeek VV
Voor wie vanuit Diepenbeek naar Bilzen wil, gelden dezelfde regels. Ook in die richting gaat het kruispunt dicht. Er wordt wel voorzien in een veilig fietspad dat de fietsverbinding tussen Bilzen, het centrum van Diepenbeek, de Universitaire Campus en Hasselt verbindt.

Langs die N76 komt trouwens een ventweg vanaf de Katteweidelaan, die over het vroegere voetbalterrein van Diepenbeek VV leidt naar een nieuwe brug en zo richting Molenstraat. Aan de zijkant van die brug zou dan een nieuwe vestiging van Colruyt komen.

De andere bruggen over de spoorweg komen, zoals gepland, aan de Nierstraat en de Waardestraat. Waar nodig worden ook daar verbindingswegen voorzien. De fietstunnel komt op de Stationsstraat, de drukke fietsader vanuit het dorpscentrum richting Provinciale school. De Lijn en Infrabel wachten wel nog op een akkoord van de gemeenteraad die op 19 april over dit plan debatteert.
http://www.hbvl.be/limburg/diepenbeek/n ... lbaan.aspx

Dat kruispunt is net volledig ingericht met een ondergrondse fietstunnel en conflictvrije lichten voor het verkeer op de N76.

De Katteweidelaan loopt in beide kanten uit op woonzones...

En tenslotte is de N2 een calamiteitenroute voor de E313 die enkele maanden geleden nog z'n rol speelde toen er op de E313 enkele zware ongevallen gebeurden, en wordt de N2 op het grondgebied van Bilzen net gerenoveerd... Omleiding via de E313 betekent dat het lokale verkeer dat nu langs Diepenbeek naar Hasselt passeert, zal passeren doorheen Rapertingen of Lutselus.

Waarom die dwang om lokaal verkeer te pushen naar routes voor het doorgaand verkeer? Zo rijdt iedereen makkelijk 5 kilometer meer en is 5 minuten langer onderweg...

janfabry
zandpaadje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 19 apr 2010, 14:36

Re: N2 Hasselt-Maastricht

Bericht door janfabry » ma 19 apr 2010, 15:18

Het kruispunt van de N76 en de N2 gaat inderdaad dicht, maar dit heeft meer te maken met de status van de N76 dan enkel de komst van de Spartacus-sneltram. Wie van het zuiden naar de industrie in Genk moet, gaat in Diepenbeek de E313 af, niet in Bilzen. Dit betekent dat de N76 drukker en drukker wordt, en dat AWV de doorstroming zoveel mogelijk wilt garanderen. Daarom dat één van de twee kruispunten (N2 of Katteweidelaan) moest verdwijnen. Door de komst van Spartacus kwam er een omleidingsweg, en omdat er geen plaats meer was om deze op het bestaande kruispunt N2/N76 aan te sluiten is ervoor gekozen dat van de Katteweidelaan te behouden.

Het verkeer dat van Hasselt naar Bilzen gaat zal dus de N2 verlaten ter hoogte van de Waardestraat, daar met een brug over het spoor gaan, dan parallel aan het spoor rijden, aan de Molenstraat terug over het spoor, langs de ventweg (parallel aan de N76), en dan aan de Katteweidelaan de N76 oversteken, om dan het industrieterrein te volgen en terug op de N2 uit te komen. Op de infosite van de Open Vld Diepenbeek zie je het op een kaartje. Het blijft mogelijk om door het centrum van Diepenbeek te rijden, maar hopelijk wordt de omleiding interessanter voor wie daar toch niet moet zijn, om zo het centrum rustiger te maken op de piekuren.

De gemeente had ook het graag anders gezien, maar AWV is redelijk onverbiddelijk. Er wordt nu een streefbeeld opgesteld voor de N76, waarin waarschijnlijk ook voor Lutselus aanpassingen voorgesteld worden. De kruisingen zullen daar waarschijnlijk ook zoveel mogelijk weg moeten, met bijvoorbeeld een ondertunneling aan de kerk. Dit zou terug een kans kunnen zijn voor de N2: als de brug over de spoorweg wordt verlengd kan de N2 terug doorgetrokken worden onder de N76.

wooter
dorpsstraat
Berichten: 247
Lid geworden op: ma 15 okt 2007, 21:08

Re: N2 Hasselt-Maastricht

Bericht door wooter » ma 19 apr 2010, 22:35

Gaat men dan ook de 7 gelijkvloerse kruisingen op Genkse bodem onder handen nemen, inclusief drie andere recent heraangelegde kruispunten?

Nee... Net zomin de rotonde in Diepenbeek zal verdwijnen...

Het lijkt me overigens gek om voor een ondertunneling in Lutselus te pleiten om een weg van expressweg-allure te maken, om vervolgens het verkeer op een recent aangelegde rotonde af te sturen. Vervolgens op een vierbaansweg met middenberm, terug een recent heraangelegd kruispunt af te breken en vervolgens terug op een vierbaansweg zonder middenberm, waarna de linker rijstrook weg valt en iedereen vrolijk in de file staat voor de aansluiting met de E313...

Wat mij vooral stoort is dat diezelfde AWV tot voor kort zeker niet de bedoeling had de N76 als expressweg met ongelijkvloerse kruisingen in te kleuren. Meer nog: het wegvallen van de kruising met de N2 zou het eerste kruispunt zijn dat komt te verdwijnen, terwijl de kruispunten in Genk met de Kuilenstraat Nieuwe Kuilenweg nog altijd open liggen.

En het lokaal verkeer uit Diepenbeek en Beverst? Ja, dat moet zich maar een weg zoeken doorheen woonwijken en smalle industriewegen. Om zich dan quasi verplicht te gaan mengen met het doorgaand verkeer, wat betekent dat die files op de N76 enkel maar langer worden...

janfabry
zandpaadje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 19 apr 2010, 14:36

Re: N2 Hasselt-Maastricht

Bericht door janfabry » vr 23 apr 2010, 15:34

wooter schreef:Gaat men dan ook de 7 gelijkvloerse kruisingen op Genkse bodem onder handen nemen, inclusief drie andere recent heraangelegde kruispunten?
Blijkbaar wel. Op 25 maart 2010 heeft Hilde Crevits een vraag om uitleg van Chris Janssens beantwoord in de commissie Verkeer, Mobiliteit en Openbare Werken (laatste drie pagina's van het verslag). Daarin lezen we:
De N76 heeft 7 verschillende kruispunten die onder het gevaarlijke punten programma vallen:
3 kruispunten zijn aangepakt: Achterstraat, Zuiderring, H. Fordlaan
1 project is (was) in uitvoering: Bosdel
In 2006 kreeg ook de Forirstraat verkeerslichten.

Voor het project N76-Europalaan is het ontwerpdossier bijna klaar. Het betreft een aanpassing van de conflictvrije regeling met optimalisering van het kruispunt.

In de definitieve toestand komt er een fietserstunnel aan de Kuilenstraat en een onderdoorgang voor alle verkeer met volledige uitwisseling, dit is met op- en afritten, aan de Nieuwe Kuilenweg.

Voor het bouwverlof van 2010 zullen de volgende voorlopige maatregelen genomen worden:
Nieuwe Kuilenweg: voorlopige driekleurige lichten met semi-conflictvrije regeling
Kuilenstraat: afsluiten van de middenberm, oversteken van fietsers en voetgangers onmogelijk maken.
wooter schreef:Het lijkt me overigens gek om voor een ondertunneling in Lutselus te pleiten om een weg van expressweg-allure te maken, om vervolgens het verkeer op een recent aangelegde rotonde af te sturen. Vervolgens op een vierbaansweg met middenberm, terug een recent heraangelegd kruispunt af te breken en vervolgens terug op een vierbaansweg zonder middenberm, waarna de linker rijstrook weg valt en iedereen vrolijk in de file staat voor de aansluiting met de E313...
Dat is de huidige toestand, maar we moeten er niet van uitgaan dat die zo blijft. Ik kan me goed voorstellen dat de middenberm doorgetrokken wordt tot aan de E313. Met het nieuwe uitwisselingspunt aan de Katteweidelaan zou dat hele stuk ook expresweg-achtig worden. Het op- en afrittencomplex daar wordt ook volledig herbekeken (onder andere om de files aan te pakken), op dit moment is de selectie lopende.
wooter schreef:En het lokaal verkeer uit Diepenbeek en Beverst? Ja, dat moet zich maar een weg zoeken doorheen woonwijken en smalle industriewegen. Om zich dan quasi verplicht te gaan mengen met het doorgaand verkeer, wat betekent dat die files op de N76 enkel maar langer worden...
Kan je dit iets meer uitwerken? Ik begrijp het niet helemaal. Welk lokaal verkeer zou zich in de toekomst op de N76 moeten mengen en nu niet?

wooter
dorpsstraat
Berichten: 247
Lid geworden op: ma 15 okt 2007, 21:08

Re: N2 Hasselt-Maastricht

Bericht door wooter » ma 03 mei 2010, 11:27

janfabry schreef:
wooter schreef:Het lijkt me overigens gek om voor een ondertunneling in Lutselus te pleiten om een weg van expressweg-allure te maken, om vervolgens het verkeer op een recent aangelegde rotonde af te sturen. Vervolgens op een vierbaansweg met middenberm, terug een recent heraangelegd kruispunt af te breken en vervolgens terug op een vierbaansweg zonder middenberm, waarna de linker rijstrook weg valt en iedereen vrolijk in de file staat voor de aansluiting met de E313...
Dat is de huidige toestand, maar we moeten er niet van uitgaan dat die zo blijft. Ik kan me goed voorstellen dat de middenberm doorgetrokken wordt tot aan de E313. Met het nieuwe uitwisselingspunt aan de Katteweidelaan zou dat hele stuk ook expresweg-achtig worden. Het op- en afrittencomplex daar wordt ook volledig herbekeken (onder andere om de files aan te pakken), op dit moment is de selectie lopende.
Dat lost nog niet het traject tussen de N2 en Genk op, met de rotonde thv de Stationsstraat, en het traject doorheen Lutselus. In alle opzichten is die doorgang problematischer dan de kruising met de N2.
janfabry schreef:
wooter schreef:En het lokaal verkeer uit Diepenbeek en Beverst? Ja, dat moet zich maar een weg zoeken doorheen woonwijken en smalle industriewegen. Om zich dan quasi verplicht te gaan mengen met het doorgaand verkeer, wat betekent dat die files op de N76 enkel maar langer worden...
Kan je dit iets meer uitwerken? Ik begrijp het niet helemaal. Welk lokaal verkeer zou zich in de toekomst op de N76 moeten mengen en nu niet?
Verkeer dat uit Beverst naar Hasselt wilt, of uit Diepenbeek naar Bilzen, reed vroeger over de N2 naar bestemming. Met de wijzigingen gaat dit semi-lokale verkeer vermoedelijk meer gebruik maken van de E313, wat extra file gaat veroorzaken op de nu al filegevoelige afritten van Hasselt-Oost en Bilzen. Op de snelweg zelf is er nog ruimte, maar is het nu zo zinvol om dit lokale verkeer de snelweg op te sturen, om te mengen met doorgaand verkeer? Net die focus naar de snelwegen is de oorzaak van zoveel file op de E313 tussen Geel en Massenhoven, waar het semi-lokale verkeer geen goede verbindingen (meer) heeft over het normale wegennet en bijgevolg het snelwegennet extra gaat belasten, wat al zwaar belast is door doorgaand verkeer met bestemming Antwerpen. En dan krijg je files in Geel, terwijl er geen file staat in Ranst.

Secundair is de aanzienlijk slechtere verbinding van de N2 met de N76 als het verkeer van de N2 naar de Katteweidelaan omgeleid wordt. Aan de kant van Diepenbeek wordt nog een omleidingsweg voorzien die even parallel loopt aan de N76, maar aan de kant van Beverst zijn geen verdere verbeteringen gepland. De Katteweidelaan aan die kant is naast een verbindingsweg naar het nabijgelegen industrieterrein ook een verbindingsweg naar een landelijk woongebied, en om aansluiting te vinden met de oude N2 is er enkel een betonnen weg beschikbaar die nauwelijks breed genoeg is om twee vrachtwagens stapvoets te laten kruisen. En vrachtwagens zie je dus vaak op industrieterreinen. De gemeente Diepenbeek stuurde mij een vriendelijke brief waarin zij beweerde dat deze verbinding (de Muggenbergstraat) perfect werkte tijdens de omleiding voor de werken aan het huidige kruispunt N2-N76, maar zij stonden dan ook niet in de file enkele keren is ontstaan omdat een vrachtwagen een bocht niet kon maken omdat een personenwagen in dezelfde bocht stond, en de personenwagen niet door kon omdat de vrachtwagen al in de bocht stond.

janfabry
zandpaadje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 19 apr 2010, 14:36

Re: N2 Hasselt-Maastricht

Bericht door janfabry » ma 03 mei 2010, 12:15

wooter schreef:Dat lost nog niet het traject tussen de N2 en Genk op, met de rotonde thv de Stationsstraat, en het traject doorheen Lutselus. In alle opzichten is die doorgang problematischer dan de kruising met de N2.
Het kan goed zijn dat de doorgang van Lutselus problematischer is dan die aan de N2, maar Lutselus zal waarschijnlijk ook worden aangepast (zit alleszins in de streefbeeldstudie). Het een moet het ander toch niet uitsluiten?

De Grendelbaan wordt afgesloten omdat a) er van de kruisingen aan de Grendelbaan en de Katteweidelaan maar één mocht overblijven, want ze liggen te dicht bij elkaar op de N76 en b) omdat er aan de Grendelbaan geen plaats was om een uitwisseling te maken die het verkeer van de N2, omleidingsweg langs het spoor en de industriegebieden (Muggenberg, Dorpsveld I (bestaand) en II (te maken)) aankan, en een goede doorstroming van de N76 toelaat. Heb je een alternatief dat aan deze beperkingen voldoet, of kan je de beperkingen weerleggen?
wooter schreef:Verkeer dat uit Beverst naar Hasselt wilt, of uit Diepenbeek naar Bilzen, reed vroeger over de N2 naar bestemming. Met de wijzigingen gaat dit semi-lokale verkeer vermoedelijk meer gebruik maken van de E313, wat extra file gaat veroorzaken op de nu al filegevoelige afritten van Hasselt-Oost en Bilzen. Op de snelweg zelf is er nog ruimte, maar is het nu zo zinvol om dit lokale verkeer de snelweg op te sturen, om te mengen met doorgaand verkeer?
De omleiding rond de Katteweidelaan is tweemaal 500 meter extra, die langs het spoor tweemaal tweehonderd meter. In totaal komt er tussen Beverst en Hasselt een kleine anderhalve kilometer bij. Het centrum van Diepenbeek, dat in de spitsuren een flessenhals is, kan zo vermeden worden. Ik denk dus niet dat er veel verkeer voor de E313 zal kiezen, maar als dit zo zou zijn, denk ik inderdaad dat dit verkeer eerder thuishoort op de snelweg dan op een weg met het karakter van de N2.
wooter schreef:Net die focus naar de snelwegen is de oorzaak van zoveel file op de E313 tussen Geel en Massenhoven, waar het semi-lokale verkeer geen goede verbindingen (meer) heeft over het normale wegennet en bijgevolg het snelwegennet extra gaat belasten, wat al zwaar belast is door doorgaand verkeer met bestemming Antwerpen. En dan krijg je files in Geel, terwijl er geen file staat in Ranst.
Als ik naar de cijfers van 2007 kijk, dan passeren er in de richting van Antwerpen op een weekdag 39000 voertuigen in Herentals (maximum van het traject Geel-Massenhoven). Tussen Bilzen en Hasselt-Oost zijn dit er 22000 - dan lijkt het me dat er nog wel wat verkeer kan bijkomen eer er gelijkaardige problemen zijn.
wooter schreef:wat betekent dat die files op de N76 enkel maar langer worden
Welk verkeer zou zorgen voor langere files op de N76?
wooter schreef:Secundair is de aanzienlijk slechtere verbinding van de N2 met de N76 als het verkeer van de N2 naar de Katteweidelaan omgeleid wordt. Aan de kant van Diepenbeek wordt nog een omleidingsweg voorzien die even parallel loopt aan de N76, maar aan de kant van Beverst zijn geen verdere verbeteringen gepland.
Heeft de gemeente gezegd dat er geen verbeteringen zijn gepland? Op dit moment is er nog wat onduidelijkheid over wie precies wat gaat doen, omdat men bij AWV ook nog aan het onderzoeken is welk type "uitwisselingspunt" er aan de Katteweidelaan gaat komen. Ik geloof dat het ook nog niet beslist is of het stukje Katteweidelaan-Muggebergstraat aan AWV wordt overgedragen, dus misschien dat daarom nog niemand plannen heeft gemaakt voor een verbetering. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er niets zal gebeuren.

Verder is het ook nog niet zeker of het kruispunt aan de Grendelbaan ook dichtgaat richting Bilzen. Het zou dus kunnen dat je nog altijd vanuit Kortessem/E313 richting Bilzen kan afslaan, en vanuit Bilzen naar Genk.

wooter
dorpsstraat
Berichten: 247
Lid geworden op: ma 15 okt 2007, 21:08

Re: N2 Hasselt-Maastricht

Bericht door wooter » ma 03 mei 2010, 12:43

janfabry schreef:De Grendelbaan wordt afgesloten omdat a) er van de kruisingen aan de Grendelbaan en de Katteweidelaan maar één mocht overblijven, want ze liggen te dicht bij elkaar op de N76 en b) omdat er aan de Grendelbaan geen plaats was om een uitwisseling te maken die het verkeer van de N2, omleidingsweg langs het spoor en de industriegebieden (Muggenberg, Dorpsveld I (bestaand) en II (te maken)) aankan, en een goede doorstroming van de N76 toelaat. Heb je een alternatief dat aan deze beperkingen voldoet, of kan je de beperkingen weerleggen?
Dat is gek, want al het verkeer van de wegen die aansluiten aan de Katteweidelaan, kan even goed de bestaande wegen gebruiken om aan de Grendelbaan te geraken. En voor het industieterrein ten noorden van de N76 kan je nog altijd de parallelweg Katteweidelaan-Grendelbaan bouwen.

Het kruispunt met de Katteweidelaan wordt nu gebruikt voor de twee industriezones. Het kruispunt met de Grendelbaan voor lokaal en doorgaand verkeer. Er loopt meer verkeer over de Grendelbaan dan over de Katteweidelaan. Dus ontgaat mij waarom men dan de voorkeur heeft voor het kruispunt met de Katteweidelaan, behalve als men de aansluiting Grendelbaan-N76 wil bemoeilijken.
janfabry schreef:De omleiding rond de Katteweidelaan is tweemaal 500 meter extra, die langs het spoor tweemaal tweehonderd meter. In totaal komt er tussen Beverst en Hasselt een kleine anderhalve kilometer bij. Het centrum van Diepenbeek, dat in de spitsuren een flessenhals is, kan zo vermeden worden. Ik denk dus niet dat er veel verkeer voor de E313 zal kiezen, maar als dit zo zou zijn, denk ik inderdaad dat dit verkeer eerder thuishoort op de snelweg dan op een weg met het karakter van de N2.
Komende van Hasselt blijkt niks dat Diepenbeek en Diepenbeek uit geraken een flessenhals wordt. Meer nog: vanuit Hasselt is het eenvoudiger om de N2 te nemen dan om te rijden om op de snelweg te geraken. De soep ontstaat dan door het krap aangelegde centrum in Diepenbeek zonder ringweg, en nu ook bijkomend de ingewikkelde structuur om de N76 te kruisen.
janfabry schreef:Als ik naar de cijfers van 2007 kijk, dan passeren er in de richting van Antwerpen op een weekdag 39000 voertuigen in Herentals (maximum van het traject Geel-Massenhoven). Tussen Bilzen en Hasselt-Oost zijn dit er 22000 - dan lijkt het me dat er nog wel wat verkeer kan bijkomen eer er gelijkaardige problemen zijn.
Klopt. 15 jaar geleden was het ontmoedigen van lokaal verkeer in de Kempen ook geen probleem want de E313, daar was nog plaats op.

Overigens gaat alles goed totdat een ongeval de E313 blokkeert. De N2 is namelijk de omleidingsweg voor calamiteiten op de E313, wat bleek toen enkele maanden geleden drie ongevallen tussen Diepenbeek en Bilzen de E313 richting Antwerpen versperden en het verkeer bijgevolg op de N2 geperst werd, net toen het kruispunt met de N76 gesloten was voor werken en het verkeer dus via de Katteweidelaan moest passeren.
janfabry schreef:
wooter schreef:wat betekent dat die files op de N76 enkel maar langer worden
Welk verkeer zou zorgen voor langere files op de N76?
Wel, op de N76 staan nu regelmatig files met de aansluiting van de E313. Hopelijk is dit vooral doorgaand verkeer. Als we daar ook het lokale verkeer naar Hasselt of Bilzen gaan toevoegen, gaan die files niet verkorteren.

Het kruispunt met de Katteweidelaan is overigens vaak geblokkeerd door die file, waar het kruispunt met de Grendelbaan vaak nog open blijft.
janfabry schreef:Heeft de gemeente gezegd dat er geen verbeteringen zijn gepland? Op dit moment is er nog wat onduidelijkheid over wie precies wat gaat doen, omdat men bij AWV ook nog aan het onderzoeken is welk type "uitwisselingspunt" er aan de Katteweidelaan gaat komen. Ik geloof dat het ook nog niet beslist is of het stukje Katteweidelaan-Muggebergstraat aan AWV wordt overgedragen, dus misschien dat daarom nog niemand plannen heeft gemaakt voor een verbetering. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er niets zal gebeuren.
Voor zover de gemeente zegt vinden zij de situatie perfect geschikt. Ze vergeten ook wel dat tijdens de werken op het kruispunt N2-N76 de N2 bij Bilzen al afgesloten was door werken daar, en het verkeer werd aangemoedigd om om te rijden via de E313. Daar staan op die afrit ook altijd lange files.
janfabry schreef:Verder is het ook nog niet zeker of het kruispunt aan de Grendelbaan ook dichtgaat richting Bilzen. Het zou dus kunnen dat je nog altijd vanuit Kortessem/E313 richting Bilzen kan afslaan, en vanuit Bilzen naar Genk.
... Wat de situatie oplevert die enkele weken geleden gebeurde, toen door werken alle verkeer van de N2 in Bilzen naar Genk werd omgeleid, en het verkeer op de rotonde met de N76 en Stationsstraat vertraagde omdat nu niet alle auto's rechtdoor wilden, maar er ook een grote groep auto's 180° draaiden om naar de E313 te rijden.

Elke actie heeft een reactie. Ik wil heel graag meedenken om de mobiliteit te verbeteren, maar op het kruispunt met de N76-N2 is maar één probleem en dat is dat de voorsorteerstrook voor het verkeer komende uit Bilzen naar links te kort is, en naar rechts niet bestaat (omdat daar een slingerend fietspad ligt!). In alle andere richtingen is dit een kruispunt dat vlot werkt, met voorsorteerstroken voor het links- en rechtsafslaand verkeer, en conflictvrije lichten.

janfabry
zandpaadje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 19 apr 2010, 14:36

Re: N2 Hasselt-Maastricht

Bericht door janfabry » ma 03 mei 2010, 13:03

Even aanvullend over het nieuwe "uitwisselingspunt" aan de Katteweidelaan: één van de opties is iets wat blijkbaar een "Hollands punt" heet, en je eigenlijk gewoon als een brug met op- en afritten kan zien (zoals op de N702 ter hoogte van de sluis in Diepenbeek). Het doorgaand verkeer op zowel de N76 als de Katteweidelaan heeft geen last van elkaar, wie wilt afslaan neemt de op- of afrit. Voor zo'n punt is veel plaats nodig, en dat was er blijkbaar niet ter hoogte van de Grendelbaan. Het verkeer Hasselt-Bilzen dat aan de Katteweidelaan de N76 kruist, zal dus minder hinder hebben dan nu het geval is.

Ik hoop dat op het einde van de besprekingen er kaartjes kunnen gepubliceerd worden waarop je kan zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door de nieuwe aansluiting, en dat we zo kunnen zien wat dit zou geven aan de Grendelbaan.

wooter
dorpsstraat
Berichten: 247
Lid geworden op: ma 15 okt 2007, 21:08

Re: N2 Hasselt-Maastricht

Bericht door wooter » ma 03 mei 2010, 14:01

Ben benieuwd. Ook met een Hollands knooppunt zie ik het probleem thv de Grendelbaan niet: enkel ten zuide van de kruising N76-N2 is er bebouwing, maar op de kruising Katteweidelaan is het de oosthoek die eveneens bebouwd is. Nu, ja, een parking van een bedrijf valt makkelijker te onteigenen dan een huis, zeker?

Giuseppe
verkeersader
Berichten: 780
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 15:02
Locatie: Eijsden

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Giuseppe » vr 28 dec 2012, 13:17

Omdat ik een en ander moest opzoeken in het gewestplan Vlaanderen kwam ik een ruimtereservering vlakbij Bilzen tegen die ik eigenlijk nog niet eerder heb gezien. Deze rerservering voor een weg? parallel aan de N2 stopt aan de gemeentegrens met Lanaken.
Afbeelding
Afbeelding
Bron: http://www.agiv.be/gis/diensten/geo-vlaanderen/

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door vynkce » vr 28 dec 2012, 18:54

Opvallend vind ik ook de doortrekking van de N700!

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door vynkce » vr 11 sep 2015, 15:34

Geen eigen topic gevonden, maar bovenstaande post is wel gerelateerd. Misschien afsplitsen naar een nieuw topic?

Een gedeeltelijke doortrekking van de N700 (al dan niet als N730) ten oosten van Bilzen staat blijkbaar toch op de agenda. Onlangs werden in de gemeenteraad van Bilzen de onteigeningsplannen van AWV goedgekeurd. Meer informatie kan worden teruggevonden op pagina 7 van volgend document:
http://www.lne.be/merdatabank/uploads/nthnvg2037.pdf

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door vynkce » wo 27 jan 2021, 9:20

Infrabel werkt al sinds vorig jaar aan de afschaffing van alle overwegen in de gemeente Diepenbeek. In totaal gaat het om 7 overwegen die afgesloten of vervangen worden door tunnels en bruggen. Hierbij wordt ook een nieuwe aansluiting gebouwd op de N2. Alle werken moeten tegen midden 2022 afgerond worden. Een deel van de werken kaderen ook binnen de plannen van Spartacus, maar komen daarnaast ook de verkeersveiligheid ten goede. De overwegen kenden in het verleden helaas al heel wat dodelijke ongevallen.

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/aanslu ... nierstraat
Toelichting en plannen per overweg: https://infrabel.be/sites/default/files ... %20DEF.pdf
Locatie: https://www.openstreetmap.org/#map=16/50.9191/5.3933
Zwaarste ongeval: https://www.hbvl.be/cnt/oid327726#:~:te ... %20gekomen.

Afbeelding

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6403
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Wimpie25 » wo 27 jan 2021, 10:39

Ik vraag me toch vaak af waar en hoe Infrabel haar prioriteiten kan en mag bepalen wat betreft het afsluiten van overwegen en renovaties van Stations en haltes.

Er zijn genoeg veel drukkere overwegen die al jaren wachten op ondertunneling, er zijn genoeg haltes me verzakte perrons waar bijna maandelijks zware ongevallen gebeuren. Er zijn genoeg stations waarbij er puinnnetten hangen aan de gevels en er binnen stellingen en stuttingen staan omdat anders de boel bovenop de reizigers dreigt in te storten.

Ondertussen zie je dan berichten voorbij komen van gemeenten volledig uit de richting waar men alle overwegen prioritair wegwerkt. Of van de oplevering van hypermoderne stations die miljoenen gekost hebben die niet eens in de top 20 van drukste stations terugkomen en waar er 10 belangrijkere op instorten staan.

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8657
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door captain007 » wo 27 jan 2021, 11:02

^^ Kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit prio krijgt vanwege het sneltram project. Dat is net iets te goed op elkaar afgestemd zo qua tracé om toeval te zijn.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20234
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door waldo79 » wo 27 jan 2021, 11:13

Dat die sneltram dan vervolgens een grote sof is, zullen we maar buiten beschouwing laten.
:denk:

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6403
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Wimpie25 » wo 27 jan 2021, 11:58

Met de jaren zijn er steeds minder dingen die me nog actief op de zenuwen kunnen werken, maar de ogenschijnlijke willekeur en het achterliggende wanbeheer bij Infrabel blijft toch aanwezig.

Uiteraard is het nodig dat er in veiligheid wordt geïnvesteerd, maar communiceer dan duidelijk het waarom naar de bevolking toe.

Of pak het gradueel aan, vernieuw op korte termijn de primaire halteplaatsen en werk zo naar duurzame veiligheid toe.

Niemand heeft er een boodschap aan om sporadisch in een hypermodern station uit de Jetsons te moeten toekomen, wetende dat ze 's avonds thuis praktisch van de trein in de koeienstront moeten uitstappen.

HofmanR
zandpaadje
Berichten: 4
Lid geworden op: do 28 jan 2021, 20:17

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door HofmanR » do 28 jan 2021, 20:22

Wimpie25 schreef: wo 27 jan 2021, 10:39 Ik vraag me toch vaak af waar en hoe Infrabel haar prioriteiten kan en mag bepalen wat betreft het afsluiten van overwegen en renovaties van Stations en haltes.

Er zijn genoeg veel drukkere overwegen die al jaren wachten op ondertunneling, er zijn genoeg haltes me verzakte perrons waar bijna maandelijks zware ongevallen gebeuren. Er zijn genoeg stations waarbij er puinnnetten hangen aan de gevels en er binnen stellingen en stuttingen staan omdat anders de boel bovenop de reizigers dreigt in te storten.

Ondertussen zie je dan berichten voorbij komen van gemeenten volledig uit de richting waar men alle overwegen prioritair wegwerkt. Of van de oplevering van hypermoderne stations die miljoenen gekost hebben die niet eens in de top 20 van drukste stations terugkomen en waar er 10 belangrijkere op instorten staan.
Heeft te maken met de aanleg van de sneltram. Hierdoor zou dat stukje lijn 4-sporig uitgevoerd worden. Gelijkgrondse kruisingen zijn in principe niet toegestaan wanneer er meer dan 3 sporen liggen.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9984
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Alfa » ma 01 feb 2021, 1:29

Wimpie25 schreef: wo 27 jan 2021, 10:39 Ik vraag me toch vaak af waar en hoe Infrabel haar prioriteiten kan en mag bepalen wat betreft het afsluiten van overwegen en renovaties van Stations en haltes.
Eén antwoord: de politiek bepaalt het investeringsbudget.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door vynkce » do 22 apr 2021, 10:26

Tegelijk met de vervanging van de overwegen in Diepenbeek wordt ook een omleidingsweg rond het centrum gerealiseerd. Deze moet in 2022 klaar zijn. Enkele kruispunten worden hiervoor ook aangepast. Foto's en kaartjes van AWV:

Afbeelding

Kruispunt met de Waardestraat:
Afbeelding

De nieuwe aansluiting van de N2 op de N76:
Afbeelding

Meer info:
https://wegenenverkeer.be/werken/herinr ... oorwegbrug
https://wegenenverkeer.be/werken/vernie ... ndingslaan

Cartman
dorpsstraat
Berichten: 182
Lid geworden op: di 02 feb 2010, 7:39

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Cartman » wo 28 apr 2021, 10:42

Puur op het zicht af is dat een gedrocht, maar het zal het verkeer wel weghelpen uit Diepenbeek Centrum.

Vroeger passeerde ik veel op de route Hasselt-Bilzen via de N2, zowel met de auto als met de fiets (we spreken van de tijd dat het fietspad langs de Demer nog niet bestond). Eigenlijk was dat één lange baan zonder obstakels. In de loop der jaren heeft men vanalles gedaan om dat verkeer richting E313 te duwen, waar vandaag de dag nog wel wat capaciteit op overschot is.

Misschien maakt AWV best werk van de renovatie van de E313 tussen Hasselt-Oost en Tongeren, alvorens de N2 op deze manier aan te pakken. Moest de E313 later op de schop gaan riskeer je terug sluikverkeer via de N2.

Egbert
expressweg
Berichten: 2540
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Egbert » wo 28 apr 2021, 13:48

Cartman schreef: wo 28 apr 2021, 10:42 Puur op het zicht af is dat een gedrocht, maar het zal het verkeer wel weghelpen uit Diepenbeek Centrum.
Ik zat er ook al hoofdschuddend naar te kijken, maar veel betere oplossingen heb ik ook niet gevonden.
Het lijkt mij logischer om aan beide kanten van het spoor een rotonde te leggen. Dan heb je misschien een minder natuurlijke geleiding van verkeer om het centrum heen (je kunt bij de rotonde N2/Grendelbaan ook het centrum in), maar het centrum van Diepenbeek is al een keer heringericht en niet aantrekkelijk voor doorgaand verkeer.
Maar ik kan me indenken dat dat ook niet erg handig is in een 2+2 weg.

verfmeer95
expressweg
Berichten: 3408
Lid geworden op: wo 31 jul 2013, 19:37

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door verfmeer95 » wo 28 apr 2021, 13:54

^^ Als je de N2 knipt aan de centrumkant van de N76 dan wordt de geleiding direct heel natuurlijk. Verkeer dat naar dat stuk Grendelbaan moet kan dan via de Molenstraat rijden. Een rotonde is dan ook niet direct nodig, een verkeerslichtenkruising kan ook gewoon.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door vynkce » vr 10 sep 2021, 10:56

Vanaf midden 2022 starten de werken aan de vervanging van alle overwegen in de gemeente Bilzen. Deze moeten afgerond worden in 2024. In totaal verdwijnen er 7 verschillende overwegen. Dit is ook het geval voor de overweg in de N2 die zal vervangen worden door een tunnel.

Brochure met info over alle plannen in Bilzen: https://infrabel.be/sites/default/files ... Bilzen.pdf

Meer info over de N2: https://wegenenverkeer.be/werken/tunnel ... ltsestraat
Afbeelding

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17973
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door mavas » vr 10 sep 2021, 12:02

Waarom komt dat fietspad alleen aan de zuidzijde te liggen (voor beide fietsrichtingen), terwijl de fietspaden ten westen en oosten aan beide zijden liggen? Geeft toch alleen maar extra oversteekbewegingen?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6403
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Wimpie25 » vr 10 sep 2021, 12:08

^^
Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de hellingsgraad voor de fietsers in de tunnel op die manier kan beperkt worden, alsook de kost van maar één opgehoogd fietspad te moeten aanleggen.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9984
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Alfa » vr 10 sep 2021, 23:29

Met een extra fietspad aan de noordzijde zou er inderdaad wellicht meer onteigend moeten worden, en als ik het zo zo zelfs enkele gebouwen gesloopt.

Giuseppe
verkeersader
Berichten: 780
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 15:02
Locatie: Eijsden

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Giuseppe » za 11 sep 2021, 11:32

mavas schreef: vr 10 sep 2021, 12:02 Waarom komt dat fietspad alleen aan de zuidzijde te liggen (voor beide fietsrichtingen), terwijl de fietspaden ten westen en oosten aan beide zijden liggen? Geeft toch alleen maar extra oversteekbewegingen?
Dat is meteen de grootste discussie die er is geweest in het ontwerpproces. Het moest sowieso een tweerichtingsfietspad worden door de beschikbare ruimte. Aan de zuidwest kant komt een volledig nieuwe ontwikkeling (verkaveling bivelenhof en op termijn nog meer) hierdoor is deze makkelijk bereikbaar per fiets.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door vynkce » zo 03 apr 2022, 9:18

vynkce schreef: do 22 apr 2021, 10:26 Tegelijk met de vervanging van de overwegen in Diepenbeek wordt ook een omleidingsweg rond het centrum gerealiseerd. Deze moet in 2022 klaar zijn. Enkele kruispunten worden hiervoor ook aangepast. Foto's en kaartjes van AWV:

Afbeelding

Kruispunt met de Waardestraat:
Afbeelding

De nieuwe aansluiting van de N2 op de N76:
Afbeelding

Meer info:
https://wegenenverkeer.be/werken/herinr ... oorwegbrug
https://wegenenverkeer.be/werken/vernie ... ndingslaan
De werken aan de overwegen in Diepenbeek naderen hun einde: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/01 ... in-diepen/

Afbeelding

Cartman
dorpsstraat
Berichten: 182
Lid geworden op: di 02 feb 2010, 7:39

Re: [B][N002] Hasselt-Maastricht

Bericht door Cartman » wo 29 mar 2023, 9:58

N2 op de grens van Hasselt en Diepenbeek krijgt veilige oversteekplaats voor zwakke weggebruikers.

http://wegenenverkeer.be/werken/veilig- ... beekstraat