Ik zie het al gebeuren dat je maar 30 mag in de Maastunnel en het tunneltracé

Moderator: Moderatoren
Lood om oud ijzer, want dan komt 90% van de slachtoffers op 30-km-wegen te vallenPalance schreef: ↑wo 01 dec 2021, 19:35 In de papieren editie van het AD stond als genoemd argument dat Oslo en Helsinki ook 30 km/h hadden EN dat er daarom nul verkeersdoden zouden zijn.
Een paar pagina’s verderop wordt dat laatste ietsjes meer genuanceerdAmsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vragen de landelijke politiek in een brandbrief de verlaging van de maximumsnelheid naar 30 km/u 'met spoed' te regelen. De Kamer is al akkoord, maar het ministerie vindt wetsaanpassingen tot nu toe niet nodig. Momenteel geldt op bijna de helft van de wegen in die steden al 30 km/u. Maar dat is 'lang niet voldoende'.
De Amsterdamse verkeerswethouder Egbert de Vries wijst er op 'dat 80 procent' van de verkeersslachtoffers op wegen valt waar 50 km/u geldt. ,,Willen we naar nul verkeersslachtoffers dan moet de snelheid omlaag naar 30 km/u. In Oslo en Helsinki is dat ook gelukt."Hij wijst er op 'dat 80 procent van het aantal verkeersslachtoffers' binnen de bebouwde kom op 50-kilometerwegen valt. In 2020 stierven er 610 mensen in het verkeer, onder wie 229 fietsers en 41 voetgangers. Het is de reden dat het bestuur van onze grootste steden Helsinki en Oslo achterna willen. Die hebben het aantal verkeersdoden naar bijna nul teruggebracht.
Ik ben het volledig met je eens.Chris schreef: ↑wo 01 dec 2021, 19:44 Oslo en Helsinki zijn van die typische steden met een gridpatroon in het centrum: veel kruispunten op korte afstand, waar je in de praktijk de 50 amper al haalde. In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam heb je ook dat karakter wel in de oudere delen van de stad. Maar daar is in de praktijk toch bijna alles al 30? In bijna heel Nederland zijn alleen de hoofdwegen nog 50. Ja er zullen altijd wel wat uitzonderingen zijn maar dat is globaal toch wel overal hetzelfde.
Maar er zullen altijd uitzonderingen blijven: wegen waar weinig of geen conflicten zijn met langzaam verkeer, wegen die gebouwd zijn als ontsluitingswegen, wegen met minder bebouwing dicht langs de weg, etc. Die kunnen prima 50 blijven. Of soms zelfs 70.
Lange stukken 30 zijn niet handhaafbaar. Dat zie je nu al op wijkontsluitingswegen, als het ook maar 200 meter recht is dan ligt de snelheid snel tussen de 40 en 50. Laat staan op wegen die altijd al op 50 ontworpen zijn geweest.
Er is al een probleem met de geloofwaardigheid van snelheidslimieten in Nederland. Kijk maar eens hoe veel mensen fors te hard rijden bij 'wegwerkzaamheden'. Of de 100 limiet op autosnelwegen. Alles domweg naar 30 brengen maakt dat zeker niet beter.
Ja, precies. Ik vind 50 in de Maastunnel of op de Maasboulevard al slaapverwekkend. In de wijken is alles allang al 30.
Ha! Vooral dat laatste was afgelopen zaterdag ook mijn ervaring! Even lekker wezen toeren over het Duitse OWN. Inderdaad: overal 100, op gevaarpunten even naar 70 en in de bebouwde kom terug naar 50, zonder rare slingers en bloembakken op de weg. En alles keurig in de voorrang. Wát een overzichtelijke wegen hebben ze daar eigenlijk. In Nederland ben je meer bezig met je snelheid en het ontwijken van allerlei obstakels dan op de daadwerkelijke verkeerssituaties.CasablancaMarocco schreef: ↑wo 01 dec 2021, 21:33 Ik ben het volledig met je eens.
Je ziet in Nederland veel vaker dat men de snelheidsbeperking negeert omdat deze simpelweg niet geloofwaardig is.
Een voorbeeld zijn die 'tijdelijke' borden op de snelweg met 90 , met daaronder 'slecht wegdek' je ziet op dit soort plekken nauwelijks bestuurders die gas terugnemen.. In anderen landen is de weg in dit soort gevallen echt in slechte toestand, maar omdat je in Nederland een wirwar aan dit soort boorden hebt, en omdat die waarschuwing 9 van de 10 gevallen overbodig is, neemt niemand dit meer serieus.
Nederland heeft nu een enorm benauwd beleid, wat betreft het inrichten van wegen. Maar schijnbaar is het voor de politiek nooit goed genoeg.
Laatst reed ik een stuk door de Achterhoek, de limiet was op een polderweg 60, met om de zoveel meter een drempel, en natuurlijk heeft rechts overal voorrang... Later kwam je de bebouwde kom in, gelijk een 30 limiet, rechts natuurlijk weer in de voorrang ..
Toen ik in de buurt van Bocholt de grens overging voelde het rijden gewoon bevrijdend aan, overal 100 , tenzij een 70 bord... In de bebouwde kom lekker met 50 toeren in de voorrang, heerlijk.![]()
Ik lees in de berichtgeving inderdaad de wens van de gemeenten om wegen 30 km/uur te maken zonder de inrichting aan te hoeven passen. Dan krijg je natuurlijk volop situaties waar die max snelheid totaal niet geloofwaardig is. En als dan blijkt dat er massaal te hard gereden wordt zal ook de roep komen om flitspalen, want dat is natuurlijk makkelijker dan de weginrichting aan te passen.CasablancaMarocco schreef: ↑wo 01 dec 2021, 21:33 Je ziet in Nederland veel vaker dat men de snelheidsbeperking negeert omdat deze simpelweg niet geloofwaardig is.
Probleem voor gemeenten momenteel is dat we officieel maar twee typen wegen kennen binnen de kom:
Maar als de snelheid in de praktijk veelal toch al niet veel hoger is dan 30 km/h, waarom zou je de Vmax dan formeel ook op die 30 km/h willen / moeten hebben? Dat er op rustigere momenten 45 of 50 km/h wordt gereden hoeft toch helemaal geen probleem te zijn?
Wat voor soort straten dan wel? Alle andere zijn toch overal al 30?
Juist die wat rustigere momenten kunnen voor fietsers gevaarlijk zijn.
In Zwolle is er ook veel discussie over een vergelijkbare weg: https://goo.gl/maps/rQ62JL7BeZFacN1d8paolie schreef: ↑do 02 dec 2021, 18:21het gaat om bijvoorbeeld dit soort wegen:
https://goo.gl/maps/5mB2QSgnWA7BZUdM8
Te smal voor 50, te druk om af te waarderen tot erftoegangsweg met bijbehorende kenmerken.
Maar wat willen de gemeenten in Den Haag dan bereiken? Dat ze dan niet hoeven te voldoen aan de inrichtingseisen en intensiteiten voor een zone-30? Dus het komt er op neer dat ze een nog grotere puinhoop willen creëren dan het al is (met het Amsterdamse snorfietsenbeleid en de milieuzones in het achterhoofd) en de burger flink boetes laten betalen?paolie schreef: ↑do 02 dec 2021, 20:43ja en nee. Je kan het doen, maar dan voldoet de weg niet aan de inrichtingseisen en intensiteiten die gesteld worden aan een zone-30, hetgeen vrijwel altijd tot een negatief advies van de politie op het verkeersbesluit leidt. En door bewoners kan succesvol bezwaar gemaakt worden tegen zo’n plan. Bij ongevallen kan het zelfs tot schadeclaims leiden.