

Moderator: Moderatoren
Een uitvoeger hoeft ook helemaal niet lang te zijn, als het gedeelte na het puntstuk maar lang genoeg is voor hetgeen er komen gaat (kruising, bocht...).
Gezien het prijskaartje van 900M denk ik dat de zaken die jij nu noemt als eerste vervallen. Geen volledige knoop (maakt voor Icomos weinig uit, zelfs beter want meer ruimte voor landschap). Geen extra kunstwerk IJmuiden>A8 en geen aangepaste aansluiting Heemskerk (waardoor weefvak fors langer kan worden). Als je dan de ROA ruimtereservering uit de bakbreedte haalt red je het misschien voor 450 á 500 miljoen en is Icomos alsnog blij.mavas schreef: ↑do 16 dec 2021, 10:25Paar dingen die me nu opvallen:
- er komt gelukkig wel een aparte verbinding vanaf de A9-zuid naar A8-oost, die al voor het knooppunt Beverwijk aftakt.
- er komt een extra kunstwerk bij in het knooppunt Beverwijk, voor verkeer IJmuiden > A8-oost. Naar mijn mening is dit niet nodig, deze stroom verkeer is toch niet zo heel groot.
- het verkeer vanaf Alkmaar naar de A8 heeft slechts 1 rijstrook, en moet ook nog eens links invoegen op de A8. Niet heel wenselijk, omdat dit de grootste stroom verkeer zal zijn. Een situatie waarbij het verkeer vanaf IJmuiden/A9-zuid moet invoegen op de grootste stroom lijkt me veiliger.
- het verkeer vanaf de A8 naar Alkmaar heeft ook hier maar 1 rijstrook, en moet ook nog eens op een niet al te lange weefstrook invoegen op de A9. Dit is in de avondspits de grootste stroom verkeer. Ik denk dat na oplevering van de A8 hier in de avondspits al structureel file zal zijn van een beperkte lengte.
Als een van de 3 tunnels (Coen, Wijker, Velser) is afgesloten wil je het verkeer zonder al te veel problemen kunnen omleiden.
Bovenstaand bericht is uit 2017. Kort daarna viel de Heemskerkvariant af vanwege exorbitante kosten, de meerkosten waren vooral vanwege een flinke verbouwing van de A9. Nu is het Golfbaanalternatief 900 miljoen geworden, ruim twee keer de raming van de Heemskerkvariant destijds. Maar zou je alsnog de Heemskerkvariant willen uitvoeren, wordt het waarschijnlijk alsnog tegen de 1 miljard, omdat ICOMOS ook met een kale Heemskerkvariant vermoedelijk niet akkoord gaat. Maar het zijn wel exorbitante bedragen. Weliswaar zal er uit verschillende potjes en budgetten geput kunnen (en moeten) worden, maar dan nog: schraap maar eens 900 miljoen bij elkaar...
In Nederland is al vanaf ongeveer 1975 geen enkel veld meer vrij.
Of al deze bedragen zijn voldoende aanleiding om de Unesco-status te laten vallen en een normale snelweg aan te leggenKaaiman schreef: ↑do 16 dec 2021, 20:05Bovenstaand bericht is uit 2017. Kort daarna viel de Heemskerkvariant af vanwege exorbitante kosten, de meerkosten waren vooral vanwege een flinke verbouwing van de A9. Nu is het Golfbaanalternatief 900 miljoen geworden, ruim twee keer de raming van de Heemskerkvariant destijds. Maar zou je alsnog de Heemskerkvariant willen uitvoeren, wordt het waarschijnlijk alsnog tegen de 1 miljard, omdat ICOMOS ook met een kale Heemskerkvariant vermoedelijk niet akkoord gaat. Maar het zijn wel exorbitante bedragen. Weliswaar zal er uit verschillende potjes en budgetten geput kunnen (en moeten) worden, maar dan nog: schraap maar eens 900 miljoen bij elkaar...
Fort Veldhuis wat vlak langs het tracé (en de A9) ligt heeft anders een zeer interessant WOII museum met zeer unieke stukken. Het wordt gerund door Johan Graas die vele neergeschoten vliegtuigen heeft weten te identificeren en nabestaanden heeft getraceerd.
Het gaat juist om het geheel aan forten en linies. Bijna alles is er nog. Dat is in de wereld (vrij) uniek.
Leiden ligt vermoedelijk op een zandrug, een strandwal. Het kustgebied bestaat feitelijk uit een aantal zand/kleiruggen parallel aan de kustlijn, met diepere, veelal venige gronden tussen die ruggen. Door zand en klei is het stuk beter een tunnel boren dan door veenprut. De N8 ligt te ver landinwaarts om nog van dergelijke ruggen (strandwal van zee, noch oeverwal van rivier zoals tunnel N/Z-lijn) te kunnen profiteren.Chris schreef:De conclusie kan ook ook zijn dat de meerkosten van dit soort inpassing volstrekt niet meer in verhouding staan tot de landschappelijke of milieukundige winst.
Maar € 900 miljoen, daarvan zou je toch bijkans het hele tracé als boortunnel moeten kunnen aanleggen? De contractwaarde van de Rijnlandroute (Comol5) was € 492 miljoen...