Even mijn reactie hier, omdat het nogal inhoudelijk ingaat op de data van het NWB en slechts zijdelings gaat over verkeersborden:
Chris schreef: ↑ma 27 dec 2021, 19:08
Via schreef: ↑ma 27 dec 2021, 13:19
Dus als de komgrenzen goed in de GPS zijn opgenomen kan een intelligente auto toch allang het gewenste gedrag doorvoeren.
Kaaiman schreef: ↑ma 27 dec 2021, 18:57
In het Nationaal Wegenbestand zal ergens in de komende jaren ook de bebouwde kommen worden opgenomen, is de bedoeling. Dit grotendeels aan de hand van het NDW verkeersbordenbestand, waar H1 en H2 al in voorkomen. Dus in combinatie met GPS ben je er dan eigenlijk al.
Komgrenzen worden wel eens verplaatst, of er komen nieuwe komgrenzen bij. Wat voor marge zal in het kader van ISA acceptabel worden gevonden? Aangezien er per dag zo 10.000 of 15.000 voertuigen een komgrens kunnen passeren spreek je bij 10 dagen al over 150.000 voertuigen die potentieel niet de goede snelheid hebben omdat het NWB niet is bijgewerkt. Bij 100 dagen gaat het al over 1,5 miljoen passages. En ik weet dat het bijwerken van data in het NWB soms nog op veel langere termijnen dan 100 dagen uit komt...
Er zijn ideeën om het NWB en de daaraan gekoppelde Wegkenmerkendatabase (WKD) actueel te houden aan de hand van in verkeersbesluiten. Uit wat tests is echter gebleken dat dit niet zo eenvoudig is. Verkeersbesluiten zijn, hoewel inmiddels allemaal gepubliceerd via
KOOP, nog onvoldoende gestandaardiseerd om er in digitale zin echt wat mee te kunnen. Een juridische tekst is leuk, maar er zijn tig formuleringen. Dan zijn er vaak nog kaartbijlages, maar die zijn vormvrij. Het varieert van een ingescand met stiften getekend kladje tot een uitgebreide CAD-tekening in PDF. Maar daar kun je dus geen fatsoenlijke inleesapplicatie op bouwen, het blijft handwerk.
De inzet is om verkeersbesluiten in ieder geval in digitale zin te standaardiseren, zodat er bijvoorbeeld een CAD-bestand wordt meegeleverd bij elk besluit. Dat CAD-bestand moet dan voldoen aan de Nederlandse CAD-Standaard (NLCS) die in wegontwerp gebruikt wordt en kan dan worden ingelezen. Maar in die standaard zitten momenteel nog geen verkeersborden, dus zal eerst nog de NLCS daarmee uitgebreid moeten worden.
Stip op de horizon voor het NWB is de SOR, de Samenhangende ObjectRegistratie. De SOR moet een samenhangende basisregistratie worden voor de fysieke ruimte en hangt daarmee in zekere zin ook samen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), Basisregistratie Topografie (BRT), Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en het Nationaal Wegenbestand (NWB), exclusief de WKD, moeten opgaan in de SOR. Het NWB wordt in feite de input voor de netwerkregistratie die in de SOR komt. Het wordt voor overheden, dus wegbeheerders, dan verplicht om brondata te leveren voor het actueel houden van de SOR.
Om daar alvast op voor te bereiden, worden in de doorontwikkeling van het NWB nu al stappen gezet om uiteindelijk opgenomen te kunnen worden in de SOR. Maar eer die SOR met 'het ideale NWB' fatsoenlijk bruikbaar is, zitten we al in het volgende decennium, vermoed ik zelf.
Ondertussen wordt het NWB gestaag verbeterd. De geometrie is afgelopen najaar voor rijks- en provinciale wegen geometrisch verbeterd aan de hand van de BGT, voorsorterend op de EU Geluidsbeslastingkaart en de vaststelling van geluidsproductieplafonds (GPP's) in het kader van SWUNG2 (SamenWerken aan de Uitvoering van Nieuw Geluidsbeleid

). In de eerste helft van 2022 worden vanuit de BRT de fietspaden toegevoegd aan het NWB. Ook wordt er hard gewerkt aan actualisatie (maximumsnelheden) en uitbreiding (wegkenmerken, zoals wegbreedte, toegestane breedte/hoogte, wegcategorisering) van de WKD.
Er gebeurt heel veel met het NWB, zeker ten opzichte van pakweg 5 jaar geleden. Maar niet alles kan nu al, en niet alles kan tegelijk.
