Afbeelding

[CGO] Democratische Republiek Congo

Plaats om over de snelwegen buiten Europa te discussiëren. About freeways all over the globe (except Europe)

Moderator: Moderatoren

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20702
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Pino » di 18 jan 2022, 14:32

^^ Die 10- en 30-jarenplannen zijn van na de Tweede Wereldoorlog. Nu was België niet de enige koloniale mogendheid die pas in die periode meer besloot te maken van de koloniën dan puur leeghalen en lokale bevolking vooral zo scholen dat ze die exploitatie mede mogelijk zouden maken. Maar het soort premisse “had ons nou die tijd gegeven” is na zo’n lange exploitatiefase gewoon niet realistisch - dat valt in dezelfde categorie als “doe nog een kwartier blessuretijd, dan valt dat doelpunt misschien toch nog.”

Misschien had het nog aardige resultaten opgeleverd wanneer de Belgen wél met goede trouw nog even door hadden gemogen. Maar ja, mede door de voorgeschiedenis lag die optie niet op tafel; en het verdict wordt gemaakt op basis van de periode die de Belgen wél gegeven was...

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19937
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door waldo79 » di 18 jan 2022, 14:58

En waarom zou een Nederlander niet mogen zeggen over hetgeen zich in de Congo heeft afgespeeld omwille van onze eigen gedragingen in de Oost en in de Caraïben? Zo leren we met zijn allen nooit van onze geschiedenis.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20702
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Pino » di 18 jan 2022, 15:27

^^ Het verdict over Nederland zal niet positief zijn. Laat ik het daar maar op houden om deze draad niet verder off-topic te brengen, maar duif mijn post alsjeblieft niet als een Holland-België.

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6315
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Wimpie25 » di 18 jan 2022, 15:31

Pino schreef: di 18 jan 2022, 14:32 Misschien had het nog aardige resultaten opgeleverd wanneer de Belgen wél met goede trouw nog even door hadden gemogen. Maar ja, mede door de voorgeschiedenis lag die optie niet op tafel; en het verdict wordt gemaakt op basis van de periode die de Belgen wél gegeven was...
Da's helaas hoe het verlopen is, en de reden waarom het uiteindelijk ook zo snel misgegaan is met het lokale bestuur. De uitbouw van een naoorloogse civiele maatschappij waar integratie en burgerparticipatie hoog in het vaandel stond, heeft ertoe geleid dat er een inheemse middenstand én elite zich op korte tijd heeft kunnen ontwikkelen en zeer nobele toekomstidealen heeft kunnen uittekenen. Die stonden echter evenver af van de gemiddele cité en de hut van een inheemse stam (België heeft altijd de traditonele congolese bestuursvormen laten bestaan naast de Europese structuren), dat dit voor de gemiddelde congolese onderstand gewoon een nieuwe vorm van kolonisatie was. En dat klopt ergens ook, de congolese politiek die haar opleiding aan de Belgische universiteiten heeft doorlopen, stond te popelen om alle welvaart over te nemen.

Dat België dit zo niet zag, is nog de grootste door in het oog geweest. Onze regering zag die civiele maatschappij en politiek volledig los van de Generale Maatschappij, en men mocht dan wel de positie van Gouverneur-Generaal doorgeven om er President de La Republique van te maken, men was niet van plan (en er was technisch gezien ook geen reden) om de industrie, staatsbedrijven en privé-firma's over te laten in lokale handen. Daarnaast had je ook nog het grootste staande leger van Afrika, Force Publique. Een enorm privé-leger met belgische stafleden en inheemse soldaten. Toen duidelijk werd dat de Belgische staf gewoon ging aanblijven, wist de bevolking ook niet waar eerst protesteren.

Dat men dan achteraf nog de separisatie van de rijke Katangaprovincie financieel en militair gesteund heeft was echt de druppe. Ons mishandelen heeft uiteindelijk tot de opstand de figuur Mobutu geleid die eerst de had uitreikte naar België, daarna nog 10 jaar de oude Belgische staatsstructuur heeft aangehouden (inclusief pomp & circumstance) en dan in de jaren 70 definitief alle banden brak met de Dekolonisatie van Zaïre.

Daarmee mijn oprechte vraag dat in het huidig licht toch niet beter had geweest om er nog 20 jaar langer te blijven...

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19937
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door waldo79 » di 18 jan 2022, 15:36

@Pino: een bash uitlokken is ook geenszins mijn bedoeling. En uiteindelijk zijn die landen al zolang los van de kolonisator dat ze op eigen benen zouden kunnen staan. Het doet me vreugd dat er iets van bruikbare infra begint te ontstaan.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8286
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Hajo » di 18 jan 2022, 17:46

In de DRC, als ook in andere Afrikaanse landen die vroeger kolonies waren, is de inheemse bevolking uitgebuit. Niet alleen de Belgen, maar ook de Fransen, Britten en Portugezen deden daar vrolijk aan mee. Ook Nederland kun je in dat rijtje plaatsen, hoewel wij op enkele kortdurende vestigingen op diverse plaatsen aan de Afrikaanse kust na, voornamelijk in Noord-Amerika en Azië bezig waren.

Toen de kolonies onafhankelijk werden was er onder de inheemse bevolking geen of nauwelijks kennis om de bodemschatten, waar het om te doen was, te exploiteren. Laat staan kennis om een land te regeren. Dat was tijdens de koloniale periode immers voorbehouden aan de blanke elite.

Veel landen vervielen in een burgeroorlog (Angola, Mozambique) of iemand greep de macht (Mubutu, Idi Amin). Dat was koren op de molen van sommige lieden, die meenden hieruit te moeten concluderen dat de inheemse bevolking "dom en achterlijk" was. In zekere zin was dat ook zo: de kolonisator zorgde daar bewust voor.

Langzamerhand, nu ook de inheemse bevolking meer en meer geschoold is, zie je dat veel Afrikaanse landen zich toch aardig beginnen te ontwikkelen. Er is nog een hele lange weg te gaan, maar een voorzichtig begin is in ieder geval gemaakt. Vaak met Chinese "hulp", dat wel. Waar je ook de nodige vraagtekens bij kunt zetten, overigens.

In potentie zijn Afrikaanse landen schatrijk wegens de daar aanwezige bodemschatten. Hopelijk vindt die rijkdom op den duur een weg naar de normale bevolking. Zo lang er in bepaalde landen slechts een kleine elite aan de macht is, is daar helaas weinig hoop op. Nigeria is een mooi voorbeeld: steenrijk door olie, maar de opbrengsten daarvan verdwijnen in de zakken van de president en de elite daaromheen. De gewone Nigeriaan merkt er niets van.
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31139
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Palance » di 18 jan 2022, 18:14

Hajo schreef: di 18 jan 2022, 17:46 Zo lang er in bepaalde landen slechts een kleine elite aan de macht is, is daar helaas weinig hoop op. Nigeria is een mooi voorbeeld: steenrijk door olie, maar de opbrengsten daarvan verdwijnen in de zakken van de president en de elite daaromheen. De gewone Nigeriaan merkt er niets van.
Vooral dit. Ik ben van mening dat heel veel ontwikkelingshulp onnodig gestuurd wordt omdat er a) teveel geld in verkeerde zakken verdwijnt en b) de landen rijk zat zijn, maar die corruptie is gewoon een probleem van het land zelf en vaak van de eigen cultuur. Dat kunnen wij hier niet zomaar doorbreken.
In het coronadebat speelt dat ook: De Afrikaanse landen zouden geen vaccins kunnen kopen vanwege de prijs. Ik denk dat het wel kan, maar dat degenen met geld liever zelf een dure auto kopen dan een vaccin. Of een investering in wat dan ook.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21599
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Wouter N14 » di 18 jan 2022, 18:31

Hajo schreef: di 18 jan 2022, 17:46 Nigeria is een mooi voorbeeld: steenrijk door olie, maar de opbrengsten daarvan verdwijnen in de zakken van de president en de elite daaromheen. De gewone Nigeriaan merkt er niets van.
Je bedoelt Groningen?
:duck:
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17001
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Kaaiman » di 18 jan 2022, 21:37

Hajo schreef: di 18 jan 2022, 17:46In zekere zin was dat ook zo: de kolonisator zorgde daar bewust voor.
Veel conflicten zijn ontstaan doordat de kolonisator vaak bepaalde stammen voortrok. De sluimerende rivaliteit tussen stammen werd hierdoor flink aangewakkerd. Na het terugtrekken van de kolonisator greep vaak de 'onder-elite', namelijk de voorgetrokken stam, de macht. Vervolgens waren het vaak de achtergestelde stammen die dit niet pikten, wat resulteerde in bloedige oorlogen. Zoals in Rwanda tussen de Hutu's en Tutsi's.

@Palance: de beste ontwikkelingshulp begint niet bij het storten in de staatskas, maar bij het zelfredzaam maken van de (armste) bevolking. Niet 'hier heb je wat eten' of 'hier heb je wat geld', maar 'als jullie nou samenwerken en allemaal wat geld bij elkaar leggen, dan kunnen jullie een geit kopen. Die geeft melk en jonkies, zodat straks iedereen een geit heeft'. Uiteraard voorzien van scholing.

Zo maak je mensen zelfredzaam en geef je hun eer. Bedelen is niet eervol, het bevestigt mensen in een slecht zelfbeeld. Verdienste van werk is wel eervol, het bevestigt mensen dat ze beloond worden voor wat ze doen. Maar dan moet je dus wel laten zien hoe je die knop kunt omzetten, als individu en als gemeenschap. :)

Overigens is noodhulp van een heel andere orde, want eerste levensbehoeften gaan altijd voor.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Twitter

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40582
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Vinny » ma 24 jan 2022, 20:37

Had Congo nou nog Nederlandstalige zaken eigenlijk? Behalve Nederlandstalige varianten van de stadsnamen kom ik eigenlijk vooral Franse namen tegen op Wikipedia. Het land is ook Franstalig en niet Nederlandstalig, dat zegt wellicht ook wel wat over de status van het Nederland in de koloniale periode.
Nederland heeft het Nederlands nooit opgedrongen in de koloniën, daar waar het Nederlands in de (voormalige) koloniën nog gesproken werd is het de keuze van de locale overheid geweest om de taal te blijven onderwijzen en officieël te houden. Op Sint Maarten bijvoorbeeld worden ambtenaren geacht het Nederlands te kunnen verstaan en te spreken. In de praktijk doet bijna niemand dat en is Engels de voertaal.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72883
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Chris » wo 16 feb 2022, 11:33

Ik heb een wegenkaart gevonden van Congo in 1938.

Een grotere resolutie is aan te klikken.

Het spreekt nog niet over verharde wegen, dus ik vermoed dat het grootste deel nog onverhard is van de aangegeven routes. Opvallend is ook het enorm dichte wegennet in Rwanda en Burundi, wat destijds ook onder Belgisch bestuur stond.

In het zuiden van Congo waren al aardig wat wegen aangelegd, maar er zat nog geen duidelijke structuur in. Het zal wel veelal ten behoeve van de landbouw / mijnbouw zijn, transport over grotere afstanden ging in die tijd per trein of rivier. Zuid-Congo werd via Portugees Angola ontsloten per spoorweg.

Afbeelding
Congo 1938 road map by European Roads, on Flickr

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21599
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Wouter N14 » wo 07 sep 2022, 20:58

Goed, het was maar een loopbrug maar toch. Lintje knippen en de boel zakt in :lol:
https://www.ad.nl/video/productie/gloed ... ngo-326216
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9842
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Alfa » zo 02 okt 2022, 2:20

Hajo schreef: di 18 jan 2022, 17:46
In potentie zijn Afrikaanse landen schatrijk wegens de daar aanwezige bodemschatten. Hopelijk vindt die rijkdom op den duur een weg naar de normale bevolking. Zo lang er in bepaalde landen slechts een kleine elite aan de macht is, is daar helaas weinig hoop op. Nigeria is een mooi voorbeeld: steenrijk door olie, maar de opbrengsten daarvan verdwijnen in de zakken van de president en de elite daaromheen. De gewone Nigeriaan merkt er niets van.
Je hoort dat verhaal vaak, maar er bestaat een wetmatigheid die de 'grondstoffenvloek' (resource curse, ookwel Hollandse Ziekte) genoemd wordt. Landen die economisch steunen op de export van grondstoffen zullen in de regel nooit democratisch ontwikkelen en juist geleid worden door autocratische figuren die het grootste gedeelte van de buit lekker voor zichzelf houden en totaal geen moeite steken in de economische ontwikkeling van het land (waarom zouden ze immers, het geld stroomt toch binnen door de grondstoffen). Juist moest Congo geen grondstoffen hebben zou het meer kans maken om zich te ontwikkelen tot een stabiele diensteneconomie.
Link

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9842
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Alfa » zo 02 okt 2022, 2:28

Chris schreef: wo 16 feb 2022, 11:33 Opvallend is ook het enorm dichte wegennet in Rwanda en Burundi, wat destijds ook onder Belgisch bestuur stond.
Zo opvallend is dat niet, die gebieden zijn ontzettend dicht bevolkt (even dicht bevolkt als Nederland). Nu zeker, maar toen ook al enigszins.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72883
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [CGO] Democratische Republiek Congo

Bericht door Chris » za 28 jan 2023, 19:51

https://www.wegenwiki.nl/Democratische_Republiek_Congo

Ik ben voor de Wegenwiki in de geschiedenis van het Congolese wegennet gedoken. In 2019 had Congo 3.294 kilometer verharde weg, op een totale bevolking van 108 miljoen.

Die verhouding was echter niet altijd zo scheef, je zou zelfs kunnen stellen dat het aan het einde van de Belgische koloniale periode relatief goed voor elkaar was, met 5.000 kilometer spoorlijn en 2.000 kilometer verharde weg. Dat zijn cijfers die Franse kolonies in Centraal- en West-Afrika niet hadden.

Je zou kunnen stellen;
* Congo had voldoende wegen voor de zeer geringe economische activiteit in grote delen van het land
* Congo had relatief veel infrastructuur ten opzichte van andere kolonies
* Congo had een volstrekt inadequaat wegennet ten opzichte van de omvang van de kolonie

De belangrijkste transportverbinding was de 'Voie Nationale', een ketting van transport, beginnend met wegen in Zuid-Congo, waarna een spoorlijn die het van de mijnbouwstreek naar de binnenhaven van Ilebo vervoerde. Vervolgens werd het overgeslagen op rivierschepen, die de Kasaï en Congo afvoeren tot Kinshasa. Vanwege stroomversnellingen en watervallen moest het vervolgens in Kinshasa weer overgeslagen worden op de spoorlijn naar Matadi. In Matadi is een zeehaven en konden de mijnbouwproducten de wereldmarkt bereiken.

Buiten dit stelsel was er echter bijna geen wegennet van enig statuut. Cijfers die ik kon vinden waren 1.900 of 2.000 kilometer verharde weg bij onafhankelijkheid in 1960.

Wat ook wel bijzonder is, dat het wegennet na onafhankelijkheid bijna niet verbeterd werd. 50 jaar later was er amper meer verharde weg dan in 1960. In 1979 werd het huidige netwerk van routes nationales vastgesteld. In 2019 werd gesteld dat dit netwerk tot op de kilometer net zo lang was als in 1979. In het echt zijn er wel wat tracéwijzigingen geweest, maar dit is illustratief voor de extreem beperkte ontwikkeling van het wegennet, er waren geen ontwikkelingen die een herdefinitie van de routes nationales noodzakelijk maakte.

Bijna alle investeringen na onafhankelijkheid gingen in de N1. Eigenlijk tot nu toe in twee periodes, in de jaren '70 is de N1 van Matadi naar Kinshasa en verder tot Kikwit verhard. En in 2017-2018 is een vrij lang stuk tussen Kikwit en Tshikapa als moderne asfaltweg aangelegd. In 2021 volgde nog 80 kilometer tot Kamuesha. Maar dit waren bijkans ook vrijwel alle investeringen in nieuwe wegen in 50 jaar tijd. Al is in Kinshasa het wegennet wel verbeterd in de laatste 15 jaar.

Het primaire wegennet is maar voor 5% verhard.