https://www.wegenwiki.nl/Democratische_Republiek_Congo
Ik ben voor de Wegenwiki in de geschiedenis van het Congolese wegennet gedoken. In 2019 had Congo 3.294 kilometer verharde weg, op een totale bevolking van 108 miljoen.
Die verhouding was echter niet altijd zo scheef, je zou zelfs kunnen stellen dat het aan het einde van de Belgische koloniale periode relatief goed voor elkaar was, met 5.000 kilometer spoorlijn en 2.000 kilometer verharde weg. Dat zijn cijfers die Franse kolonies in Centraal- en West-Afrika niet hadden.
Je zou kunnen stellen;
* Congo had voldoende wegen voor de zeer geringe economische activiteit in grote delen van het land
* Congo had relatief veel infrastructuur ten opzichte van andere kolonies
* Congo had een volstrekt inadequaat wegennet ten opzichte van de omvang van de kolonie
De belangrijkste transportverbinding was de 'Voie Nationale', een ketting van transport, beginnend met wegen in Zuid-Congo, waarna een spoorlijn die het van de mijnbouwstreek naar de binnenhaven van Ilebo vervoerde. Vervolgens werd het overgeslagen op rivierschepen, die de Kasaï en Congo afvoeren tot Kinshasa. Vanwege stroomversnellingen en watervallen moest het vervolgens in Kinshasa weer overgeslagen worden op de spoorlijn naar Matadi. In Matadi is een zeehaven en konden de mijnbouwproducten de wereldmarkt bereiken.
Buiten dit stelsel was er echter bijna geen wegennet van enig statuut. Cijfers die ik kon vinden waren 1.900 of 2.000 kilometer verharde weg bij onafhankelijkheid in 1960.
Wat ook wel bijzonder is, dat het wegennet na onafhankelijkheid bijna niet verbeterd werd. 50 jaar later was er amper meer verharde weg dan in 1960. In 1979 werd het huidige netwerk van routes nationales vastgesteld. In 2019 werd gesteld dat dit netwerk tot op de kilometer net zo lang was als in 1979. In het echt zijn er wel wat tracéwijzigingen geweest, maar dit is illustratief voor de extreem beperkte ontwikkeling van het wegennet, er waren geen ontwikkelingen die een herdefinitie van de routes nationales noodzakelijk maakte.
Bijna alle investeringen na onafhankelijkheid gingen in de N1. Eigenlijk tot nu toe in twee periodes, in de jaren '70 is de N1 van Matadi naar Kinshasa en verder tot Kikwit verhard. En in 2017-2018 is een vrij lang stuk tussen Kikwit en Tshikapa als moderne asfaltweg aangelegd. In 2021 volgde nog 80 kilometer tot Kamuesha. Maar dit waren bijkans ook vrijwel alle investeringen in nieuwe wegen in 50 jaar tijd. Al is in Kinshasa het wegennet wel verbeterd in de laatste 15 jaar.
Het primaire wegennet is maar voor 5% verhard.